Κάνε το Τεστ
comfort zone, πως θα βγείτε από την comfort zone, τρόποι για να βγείτε από την comfort zone

Πως να βγείτε από την Comfort Zone;

Βγείτε από την Comfort Zone

Η comfort zone είναι μια περιοχή συμπεριφοράς μέσα στην οποία ένα άτομο λειτουργεί χωρίς άγχος, χρησιμοποιεί συμπεριφορές που οδηγούν σε σταθερά αποτελέσματα, συνήθως χωρίς την αίσθηση ρίσκου.

Όμως μέσα στην comfort zone, δεν υπάρχει κίνητρο ώστε οι άνθρωποι να επιτύχουν όσα επιθυμούν ή να εξελιχθούν. Υπάρχει μια ρουτίνα χωρίς ρίσκο, ένα βόλεμα, που δεν οδηγεί στην πρόοδο.

Από την comfort zone στην εξέλιξη

Όταν κάποιος αφήνει την comfort zone του δεν σημαίνει ότι μπαίνει στη ζώνη πανικού. Ο φόβος μπορεί να είναι ένα απαραίτητο βήμα για να μάθουμε και να εξελιχθούμε.

Χρειάζεται κουράγιο για να αφήσετε την comfort zone σας και να μπείτε στη ζώνη του φόβου. Χωρίς ξεκάθαρη πορεία, δεν υπάρχει τρόπος να βασιστείτε στις προηγούμενες εμπειρίες. Αυτό μπορεί να προκαλέσει άγχος. Όμως έχετε την δύναμη να προχωρήσετε, να αποκτήσετε νέες δεξιότητες και να μάθετε.

Μετά από μια περίοδο μάθησης, δημιουργείτε μια νέα comfort zone , επεκτείνετε τις ικανότητες σας και μπορείτε να φτάσετε πιο μακριά. Αυτή είναι η ζώνη ανάπτυξης.

Είναι σημαντικό να θυμάστε πως οι περισσότερες αλλαγές στη συμπεριφορά είναι δυσκολότερες όταν δεν υπάρχει ενσυνειδητότητα.

Στην πραγματικότητα, η διαδικασία μετακίνησης από την comfort zone στη ζώνη ανάπτυξης μπορεί να μην είναι γραμμική. Το ταξίδι έχει σκαμπανεβάσματα. Μερικές φορές, είναι ανάγκη να βγείτε από την comfort zone σας κατά περιόδους πριν καταφέρετε να την επεκτείνετε. Με αυτό τον τρόπο ισορροπείτε την αβεβαιότητα.

Η comfort zone σας κάνει να νιώθετε ασφάλεια, ότι έχετε τον έλεγχο στο περιβάλλον σας. Όλα κυλούν ήρεμα. Όμως, ο καλός ο καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται.

Δημιουργία  νοοτροπίας ανάπτυξης

Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι έχουν συγκεκριμένη ποσότητα από κάθε ικανότητα και μπορούν να καταφέρουν συγκεκριμένα πράγματα. Η αποτυχία αποκαλύπτει την ανεπάρκεια, και η κριτική υπονομεύει την αυτοεκτίμησή σας.

Η νοοτροπία της ανάπτυξης σημαίνει ότι αναγνωρίζετε ότι ως άνθρωποι είστε εύπλαστοι. Σύμφωνα με αυτό έχετε ευκαιρίες να μάθετε και οι δυνατότητες σας δεν έχουν όρια.

Για να βγείτε από τη ζώνη άνεσής σας είναι ανάγκη να καλλιεργήσετε την νοοτροπία της ανάπτυξης. Διαφορετικά μένετε παγιδευμένοι στο φόβο της αποτυχίας.

Αντοχή

Η ζωή δεν είναι μια προβλέψιμη υπόθεση. Αργά ή γρήγορα όλοι αντιμετωπίζουμε δυσκολίες. Για να βγείτε από την comfort zone σας πρέπει να αγκαλιάζετε την αλλαγή ώστε να αποκτήσετε αντοχή.

Αποτελεσματικότητα

Όταν βγαίνετε από την ζώνη άνεσής σας, αυτό σημαίνει ότι προσπαθείτε και αυτό αναπόφευκτα οδηγεί στην επιτυχία. Η επιτυχία βοηθά στο να είστε πιο αποτελεσματικοί, να πιστεύετε περισσότερο στις ικανότητές σας και να εξελίσσεστε. Φυσικά αυτό δεν μπορεί να συμβεί σε μια νύχτα.

Πώς θα βγείτε από την comfort zone σας;

1. Αντιμετωπίστε το άγχος

Φυσιολογικά , δεν υπάρχει καμία διαφορά ανάμεσα στο άγχος και στον ενθουσιασμό. Αν και η κοινωνία μας πιστεύει ότι το στρες είναι κακό , υπάρχει και η θετική του πλευρά. Το φυσιολογικό και βοηθητικό στρες σας δίνουν ενέργεια να αντεπεξέλθετε σε δύσκολες καταστάσεις.

2. Θέστε προτεραιότητες

Το να παραμένετε στη ζώνη άνεσής σας δεν είναι απαραίτητα κακό. Μπορεί να θέλετε για παράδειγμα να έχετε ασφάλεια στα οικονομικά σας. Το θέμα είναι να αναγνωρίσετε τα σημεία στα οποία κολλάτε, πτυχές της ζωής σας που νιώθετε πολύ άνετα και αυτό σας κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.

3. Συγκεντρώστε πληροφορίες

Το άγχος συνήθως συνοδεύεται από το φόβο για το άγνωστο. Συχνά φανταζόμαστε το χειρότερο δυνατό σενάριο όταν ξεπερνάμε τα όρια στα οποία νιώθουμε ασφάλεια.

Για να σπάσετε την comfort zone σας, είναι ανάγκη πρώτα να εκπαιδεύσετε τον εαυτό σας. Ο στόχος σας είναι να βρείτε ποια ικανότητα θέλετε να καλλιεργήσετε. Μιλήστε με ανθρώπους που έχουν κάνει το ίδιο πράγμα. Διαβάστε ανάλογα βιβλία. Η γνώση είναι δύναμη. Όσο περισσότερα γνωρίζετε για κάτι, τόσο λιγότερο τρομακτικό θα σας φαίνεται.

4. Δημιουργήστε ένα πλάνο

Από τη στιγμή που θα έχετε εκπαιδεύσει τον εαυτό σας, είναι καλό να δημιουργήσετε ένα πλάνο δράσης ώστε να ξεπεράσετε τα όρια σας. Καταγράψτε με λεπτομέρεια κάθε βήμα που πρέπει να κάνετε για να βγείτε από την ζώνη άνεσής σας. Ξεκινήστε με τα πιο εύκολα και φτιάξτε ένα πλάνο για τα υπόλοιπα.

Αυτό το πλάνο είναι ανάγκη να περιέχει σημεία αναφοράς. Αυτά είναι μικροί στόχοι που θα σας φέρουν πιο κοντά στο μεγαλύτερο στόχο σας. Είναι επίσης στοιχείο κλειδί να αναγνωρίσετε τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσετε και τι θα κάνετε για να τις ξεπεράσετε.

5. Κάντε κάθε μέρα τα πράγματα διαφορετικά

Στην καθημερινότητα υπάρχουν χιλιάδες ευκαιρίες για να εξελιχθείτε. Αφήστε στην άκρη το κινητό σας , κλείστε την τηλεόραση ενώ τρώτε, αποφασίστε πιο γρήγορα τι θα φορέσετε ή απλά ρίξτε τους ρυθμούς σας και βγείτε για μια βόλτα. Αυτές οι αλλαγές μπορούν να σπάσουν την άνετη ρουτίνα σας.

6. Αποκτήσετε νέες δεξιότητες

Οι νέες δεξιότητες σας κάνουν πιο δημιουργικούς, σας ανανεώνουν , ενισχύουν την αυτοπεποίθησή σας. Οι δεξιότητες που αφορούν τις δημόσιες ομιλίες, τις διαπραγματεύσεις αποτελούν μια τεράστια πρόκληση για πολλούς ανθρώπους. Επενδύστε σε νέες δεξιότητες ώστε να αποκτήσετε αντοχή, ικανοποίηση και να είστε ανοιχτοί σε νέα πράγματα.

7. Παραμείνετε δημιουργικοί

Η δημιουργικότητα συνήθως περιλαμβάνει ρίσκο. Οι δημιουργικοί άνθρωποι είναι θετικοί στο άγνωστο, δεν φοβούνται την αποτυχία και μαθαίνουν. Η εξάσκηση της δημιουργικότητας είναι ένας καλός τρόπος για να εκπαιδεύσετε τον εαυτό σας να αναπτύξει την νοοτροπία της εξέλιξης και να αφήσετε την τελειομανία στην άκρη.

8. Δείτε τα πράγματα από άλλη οπτική

Καθώς εξερευνάτε εναλλακτικές αντιλήψεις μπορεί να νιώσετε άβολα, όμως αυτό σημαίνει ότι εξελίσσεστε. Μπορείτε να αρχίσετε να διαβάζετε διαφορετικά βιβλία, να συναντάτε διαφορετικούς ανθρώπους και να επισκέπτεστε νέα μέρη.

9. Να είστε ειλικρινείς

Η ειλικρίνεια είναι ένας από τους σημαντικότερους καταλύτες για την προσωπική σας ανάπτυξη. Είτε γράφετε τις σκέψεις σε ένα ημερολόγιο, είτε κάνετε ψυχοθεραπεία, είτε μιλάτε ειλικρινά σε κάποιον στενό σας φίλο όλα αυτά σας βοηθούν να βγείτε από την comfort zone σας. Μέσω της ειλικρινούς επικοινωνίας , μπορείτε να κατανοήσετε καλύτερα τον εαυτό σας και να χτίσετε πιο βαθιές σχέσεις με τους άλλους.

10. Παραμείνετε θετικοί

Θα υπάρξουν σίγουρα στιγμές που τα πράγματα δεν θα πάνε καλά. Κάτι θα κλονίσει την αυτοπεποίθηση σας και θα σας κάνει να νιώσετε τρομοκρατημένοι. Το κλειδί είναι να μην αφήσετε τίποτα να σας αποτρέψει από το στόχο σας.

Αποδεχτείτε ότι θα υπάρχουν και αρνητικές στιγμές. Είναι φυσιολογικό κομμάτι της διαδικασίας. Μην επιτρέψετε στην αρνητικότητα να φωλιάσει στο μυαλό σας. Να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας το στόχο σας. Μπορείτε να μάθετε από τις προκλήσεις που προκύπτουν για να προχωρήσετε.

Όταν καταφέρετε να βγείτε από την comfort zone σας θα δείτε ότι θα έχετε περισσότερες ευκαιρίες στη ζωή σας. Μην αφήνετε το άγχος να σας εμποδίζει να κάνετε αυτό που πραγματικά θέλετε. Αντιμετωπίστε τους φόβους σας και επεκτείνετε τα όρια σας μέχρι να νιώσετε άνετα.

Μπορείτε να βγείτε από την comfort zone σας

Το να αναγνωρίσετε τις ευκαιρίες για να αφήσετε την comfort zone σας δεν είναι πάντα εύκολο. Είναι σημαντικό να καλλιεργήσετε μια νοοτροπία που θα σας βοηθήσει να εξελιχθείτε. Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ θα σας βοηθήσει να προσαρμόζεστε, να αντιμετωπίζετε το στρες και να πιστεύετε στον εαυτό σας παρά τους φόβους και τις αμφιβολίες σας.