Κάνε το Τεστ
ψυχική υγεία, ψυχοθεραπεία, βελτίωση ψυχικής υγείας, πως θα καταλάβετε ότι η ψυχική σας υγεία βελτιώνεται

Ψυχοθεραπεία: πώς θα καταλάβετε ότι η ψυχική σας υγεία βελτιώνεται;

Πώς θα καταλάβετε ότι η ψυχοθεραπεία λειτουργεί;

Ένα άτομο που προσπαθεί να βελτιώσει την σωματική του υγεία, συχνά έχει μετρήσιμους στόχους όπως το να μειώσει τη χοληστερόλη του ή να χάσει βάρος. Μπορεί να δει τι έχει αποτέλεσμα.

Αν κάποιος δουλεύει για να βελτιώσει την ψυχική του υγεία, μπορεί να νιώθει ότι δεν υπάρχει ξεκάθαρος τρόπος για να αξιολογήσει την πρόοδο του.

Πώς θα καταλάβετε ότι η ψυχική σας υγεία βελτιώνεται;

Επιτυγχάνετε τους στόχους σας

Όταν ξεκινάτε ψυχοθεραπεία, ο ψυχοθεραπευτής θα σας ρωτήσει για ποιο λόγο θέλετε να αρχίσετε αυτή τη διαδικασία. Οι περισσότεροι άνθρωποι ξεκινούν ψυχοθεραπεία όταν έχουν να αντιμετωπίσουν κάποιο πρόβλημα στη ζωή τους, όμως δεν χρειάζεται να βιώνετε μια κρίση για να ξεκινήσετε ψυχοθεραπεία. Στην πραγματικότητα, η ψυχοθεραπεία βοηθά όταν η ζωή σας φαίνεται να πηγαίνει καλά.

Στην ψυχοθεραπεία μπορείτε να αναγνωρίσετε τους στόχους σας. Αν είχατε ένα μαγικό ραβδί και μπορούσατε να λύσετε τρία θέματα, ποια θα ήταν αυτά; Αν ένας άνθρωπος δυσκολεύεται να εντοπίσει αυτά τα τρία πράγματα, μπορεί να αντιμετωπίζει κάποια ψυχική διαταραχή όπως το άγχος ή η κατάθλιψη.

Αρχίζετε να νιώθετε καλύτερα

Ένα από τα προφανή σημάδια που δείχνουν ότι η ψυχοθεραπεία λειτουργεί είναι ότι αρχίζετε να νιώθετε καλύτερα. Αν παθαίνετε κρίσεις πανικού ή κρίσεις άγχους, πρέπει να γίνονται λιγότερες. Φυσικά , δεν θα εξαφανιστούν από τη μια μέρα στην άλλη, και είναι απολύτως φυσιολογικό να υπάρχουν δυσκολίες, αλλά σίγουρα θα υπάρχει μείωση στη συχνότητα και στην ένταση.

Αν και το να έχετε σημεία αναφοράς είναι καλό δεν είναι αρνητικό να παρεκκλίνετε λίγο από το χρονοδιάγραμμά σας. Για να αλλάξετε χρειάζεται πολλή δουλειά και χρόνος.

Θέτετε ξεκάθαρα όρια

Το πως διαχειρίζεστε τα όριά σας είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να αξιολογήσετε την πρόοδό σας. Μπορεί ένας φίλος σας να προσδοκά ότι θα αφήσετε ότι κάνετε και θα ανταποκριθείτε αμέσως μόλις σας πάρει τηλέφωνο. Στο παρελθόν, μπορεί να το κάνατε αυτό, επειδή φοβόσασταν ότι θα χαλάσετε τη σχέση σας με έναν έμπιστο φίλο.

Όταν έχετε ξεκάθαρα όρια μπορείτε να πείτε ότι θα θέλατε να βρεθείτε αλλά κάποια στιγμή που θα μπορείτε. Μπορεί στην αρχή αυτό να σας φαίνεται δύσκολο, αλλά τα σωστά όρια σας βοηθούν να διατηρείτε την ενέργεια σας και να έχετε τον έλεγχο.

Εμπιστεύεστε περισσότερο τον εαυτό σας

Αν είστε ένα άτομο που βασίζεται στην άποψη των άλλων για να πάρει αποφάσεις, το να εμπιστεύεστε τον εαυτό σας και την κρίση σας μπορεί να είναι ένα σημαντικό επίτευγμα στο ψυχοθεραπευτικό σας ταξίδι.

Πώς νιώθετε όταν ξέρετε ότι έχετε επιλέξει τα πιο όμορφα ρούχα; Φανταστείτε αυτό να συμβαίνει για μεγαλύτερες αποφάσεις. Είναι τεράστιο βήμα να μην αποζητάτε την επιβεβαίωση των άλλων. Θα κάνετε όσα θέλετε ότι και αν λένε οι άλλοι.