Psilocybin και κατάθλιψη

psilocybin, τι είναι η psilocybin, δράση psilocybin. μαγικά μανιτάρια, psilocybin και κατάθλιψη

Psilocybin και κατάθλιψη

Οι ψυχεδελικές ενώσεις που υπάρχουν στα “μαγικά” μανιτάρια συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης και στη μείωση των αρνητικών σκέψεων. Μία από αυτές τις ενώσεις είναι η ψιλοκυβίνη (Psilocybin), η οποία μπορεί να αποτελεί μια εναλλακτική θεραπεία για την κατάθλιψη.

Η λειτουργία του εγκεφάλου στην κατάθλιψη είναι πιο άκαμπτη και περιορισμένη, και η psilocybin βοηθά τον εγκέφαλο να ξεφύγει από το τέλμα με τρόπο που οι παραδοσιακές θεραπείες δεν μπορούν.

Αυτά τα στοιχεία είναι πολύ σημαντικά επειδή για πρώτη φορά δείχνουν ότι η psilocybin λειτουργεί διαφορετικά από τα συμβατικά αντικαταθλιπτικά. Ουσιαστικά, κάνει τον εγκέφαλο πιο ευέλικτο και λιγότερο συγκεντρωμένο στα αρνητικά μοτίβα σκέψης που έχουν σχέση με την κατάθλιψη.

Η psilocybin είναι μια φυσική ψυχοτρόπος ουσία που παράγεται κυρίως από τα είδη μανιταριών του γένους Psilocybe. Στον ανθρώπινο οργανισμό η ψιλοκίνη προκύπτει από την μετατροπή της psilocybin, η οποία έχει παρόμοιες ψυχοτρόπες ιδιότητες με το LSD. Η ψιλοκίνη είναι μια από τις πολλές ψυχοτρόπες ουσίες για τις οποίες έχει γίνει έρευνα για την θεραπεία των ψυχιατρικών διαταραχών.

Οι άνθρωποι που έχουν καλή απόκριση στη θεραπεία με psilocybin έχουν μια έντονη δράση στον εγκέφαλο όχι μόνο κατά τη διάρκεια της θεραπείας αλλά μέχρι και τρεις εβδομάδες αργότερα, αυτή η παρατήρηση έχει σχέση με την βελτίωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης.

Επιπλέον, οι μελέτες δείχνουν ότι δεν υπάρχουν παρόμοιες αλλαγές στον εγκέφαλο, σε ασθενείς που λαμβάνουν συμβατικά αντικαταθλιπτικά, όπως η εσιταλοπράμη. Αυτό δείχνει ότι οι ψυχοτρόπες ουσίες δρουν με διαφορετικό τρόπο στην θεραπεία της κατάθλιψης.

Οι ασθενείς με κατάθλιψη δεν πρέπει να κάνουν μόνοι τους δοκιμές με την Psilocybin γιατί μπορεί να μην έχουν θετικά αποτελέσματα.

Ποια είναι η δράση της psilocybin;

Οι ψυχοτρόπες ουσίες είναι ένας τύπος παραισθησιογόνων που επηρεάζουν τις αισθήσεις, τα συναισθήματα και αλλάζουν τον τρόπο σκέψης.

Τα κοινά αντικαταθλιπτικά για να είναι αποτελεσματικά χρειάζεται η λήψη τους να είναι καθημερινή. Στην περίπτωση της psilocybin, η λήψη της μία ή δύο φορές μπορεί να έχει την ίδια δράση με τα αντικαταθλιπτικά. Ωστόσο, είναι ανάγκη να γίνουν περαιτέρω έρευνες σε ασθενείς.

Τα στοιχεία δεν δείχνουν ξεκάθαρα για πόσο καιρό διαρκούν οι αλλαγές στον εγκέφαλο από τη δράση της psilocybin και είναι ανάγκη να γίνουν περισσότερες έρευνες για την κατανόηση αυτού του μηχανισμού.

Γνωρίζουμε ότι κάποιοι άνθρωποι εμφανίζουν υποτροπή, και μετά από λίγο καιρό ο εγκέφαλος τους επιστρέφει στα άκαμπτα μοτίβα σκέψης της κατάθλιψης. Βέβαια, γνωρίζουμε ότι η θεραπεία με psilocybin βελτιώνει τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Ωστόσο, παραμένει άγνωστο αν οι συγκεκριμένες αλλαγές στη συνδεσιμότητα του εγκεφάλου συμβαίνουν και σε άλλες ψυχικές ασθένειες, όπως η ανορεξία.

Η psilocybin όχι μόνο έχει σημαντικές και άμεσες επιδράσεις στα συμπτώματα της κατάθλιψης, αλλά επίσης η δράση της έχει διάρκεια. Συγκριτικά με τα τυπικά αντικαταθλιπτικά, που οι ασθενείς χρειάζεται να λαμβάνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα , η psilocybin έχει την ικανότητα να ανακουφίζει τα συμπτώματα της κατάθλιψης μετά από μία ή δύο δόσεις.

Τι είναι τα “μαγικά” μανιτάρια;

Τα μαγικά μανιτάρια περιέχουν παραισθησιογόνες ουσίες, πράγμα που σημαίνει ότι κάποιος μπορεί να βλέπει, να ακούει και να νιώθει πράγματα που μοιάζουν αληθινά αλλά δεν είναι. Οι επιδράσεις των μαγικών μανιταριών , ωστόσο, ποικίλουν σημαντικά. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν τη δράση των μαγικών μανιταριών όπως η δοσολογία, η ηλικία, το βάρος, η προσωπικότητα. Ακόμη σημαντικό ρόλο στη δράση τους παίζει η συναισθηματική κατάσταση του ατόμου, το περιβάλλον και το ιστορικό ψυχικών διαταραχών.

Καθώς τα μαγικά μανιτάρια συνήθως αναζητούνται για ψυχαγωγικούς λόγους, τα στοιχεία δείχνουν ότι μειώνουν το άγχος, την παράνοια , τις τρομακτικές παραισθήσεις και την σύγχυση. Τα μαγικά μανιτάρια χρησιμοποιούνται εδώ και χιλιάδες χρόνια για ιατρικούς λόγους στους ιθαγενείς της Ευρώπης και της Αμερικής.

Τα μανιτάρια έχουν μεγάλη ιστορία που έχει σχέση με πνευματικές εμπειρίες και εξερεύνηση του εαυτού. Πολλοί πιστεύουν  ότι τα μανιτάρια φυσικά περιέχουν παραισθησιογόνες ενώσεις όπως η μεσκαλίνη που επιτρέπουν στους ανθρώπους να επιτύχουν μια ανώτερη πνευματική κατάσταση. Άλλοι χρησιμοποιούν τα μαγικά μανιτάρια για την αίσθηση ευφορίας που προσφέρουν.

Η μετατροπή της psilocybin σε ψιλοκίνη στο σώμα επηρεάζει τα επίπεδα της σεροτονίνης στον εγκέφαλο, και οδηγεί σε αλλοιωμένη αντίληψη. Χρειάζεται 20-40 λεπτά για να αρχίσει η δράση της και μπορεί να διαρκεί μέχρι 6 ώρες. Περίπου 6 ώρες είναι ο χρόνος που χρειάζεται για τον μεταβολισμό της ψιλοκίνης.

Καλό είναι να μην επιχειρεί κανείς να κάνει θεραπεία στον εαυτό του με psilocybin χωρίς την επίβλεψη ενός ειδικού, καθώς μπορεί να είναι δύσκολο κάποιος να διαχειριστεί το άγχος κάτω από την επήρειά της, μπορεί να πάρει πολύ υψηλή δόση και είναι δύσκολο να βρει καθαρό φάρμακο.

Επιπλέον, οι άνθρωποι με κάποια προϋπάρχουσα ψυχικά διαταραχή ίσως να έχουν περισσότερες παρενέργειες από την χρήση της psilocybin.

Χρήσεις της psilocybin

Η psilocybin είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για την κατάθλιψη και σε περιπτώσεις εξάρτησης από το αλκοόλ και το τσιγάρο. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι τα μαγικά μανιτάρια είναι αποτελεσματικά και ανακουφίζουν από το συναισθηματικό στρες τους ανθρώπους που έρχονται αντιμέτωποι με τη διάγνωση του καρκίνου.

Μια μελέτη έδειξε ότι οι άνθρωποι που λαμβάνουν μόνοι τους μικρές δόσεις psilocybin νιώθουν ανακούφιση από τους πονοκεφάλους ενώ ταυτόχρονα αποφεύγουν κάθε ψυχοτρόπα δράση του φαρμάκου.

Η psilocybin μπορεί να αποτελεί θεραπεία για καταστάσεις που περιλαμβάνουν:

Για πόσο χρόνο μένει η psilocybin στον οργανισμό;

Οι βραχυπρόθεσμες επιδράσεις των μαγικών μανιταριών τυπικά διαρκούν 6-12 ώρες. Αλλά οι ασθενείς μπορεί να βιώνουν μακροχρόνιες αλλαγές στην προσωπικότητα και να έχουν αναδρομές για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά τη λήψη του φαρμάκου.

Τα τυπικά τεστ ούρων δεν ανιχνεύουν την psilocybin αλλά υπάρχουν ειδικά τεστ για την ανίχνευσή της. Όπως συμβαίνει με πολλά άλλα φάρμακα, τα μαγικά μανιτάρια μπορεί να ανιχνευθούν στους θύλακες της τρίχας μέχρι και 90 μέρες μετά.

Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στη χρήση της psilocybin

Αν και τα στοιχεία δείχνουν ότι η psilocybin βελτιώνει τα συμπτώματα της κατάθλιψης, χρειάζεται να γίνουν περαιτέρω μελέτες για τη δράση της. Είναι σημαντικό να μην κάνει κάποιος χρήση psilocybin χωρίς την επίβλεψη ψυχιάτρου γιατί μπορεί να μην είναι καλή η αντίδραση του οργανισμού. Πολλοί άνθρωποι νιώθουν έντονο στρες υπό την επήρεια της psilocybin και δεν είναι εύκολο να το αντιμετωπίσουν. Φυσικά, υπάρχει και η πιθανότητα των ανεπιθύμητων παρενεργειών. Αν κάποιο άτομο έχει κατάθλιψη καλό είναι να ζητά την βοήθεια ενός ψυχιάτρου-ψυχοθεραπευτή ώστε να μπορέσει να διαχειριστεί τα συμπτώματα. Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ, η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ και ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ είναι αποτελεσματικές επιλογές για την θεραπεία της κατάθλιψης.

gdpr-image
This website uses cookies to improve your experience. By using this website you agree to our Data Protection Policy.
Read more