Κάνε το Τεστ
ψυχοθεραπεία, ατομική ψυχοθεραπεία, ομαδική ψυχοθεραπεία, ψυχοθεραπεία ζεύγους

Ψυχοθεραπεία : Ατομική, ομαδική, ζεύγους

Γιατί να επιλέξω την Ψυχοθεραπεία;

Στις μέρες μας όλο και περισσότεροι άνθρωποι αντιλαμβάνονται ότι η ψυχοθεραπεία έχει πολλά οφέλη. Η ψυχοθεραπεία έχει γίνει κομμάτι της κουλτούρας μας και υπάρχουν πολλές μορφές που ταιριάζουν στις διαφορετικές ανάγκες και την προσωπικότητα του κάθε ανθρώπου. Βέβαια, ακόμη, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που πιστεύουν ότι πρέπει να τα καταφέρουν μόνοι τους, παλεύουν και υποφέρουν άσκοπα για μεγάλη χρονική περίοδο πριν αναζητήσουν θεραπεία.

Πολλοί θεραπευόμενοι ξεκινούν θεραπεία εξαιτίας του άγχους, της κατάθλιψης ή του πένθους λόγω δυσκολιών στη ζωή τους ή λόγω σημαντικών απωλειών. Κάποιοι άνθρωποι ξεκινούν ψυχοθεραπεία λόγω της συνειδητοποίησης ότι δεν είναι ικανοποιημένοι με τη ζωή τους, παρά την σκληρή δουλειά που κάνουν. Και κάποιοι άλλοι λόγω του ότι αντιλαμβάνονται ότι επαναλαμβάνουν τις ίδιες αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές με τους αγαπημένους τους ή στη δουλειά τους. Οι θεραπευόμενοι συχνά νιώθουν ικανοποίηση καθώς ξεκινούν τη διαδικασία ανακάλυψης του εαυτού τους και λαμβάνουν για πρώτη φορά βοήθεια για την ανατροφοδότηση της συναισθηματικής τους λειτουργίας.

Με αυτή την επιτυχία πολλοί θεραπευόμενοι αρχίζουν να αντιλαμβάνονται ότι η θεραπεία δεν έχει να κάνει μονάχα με την αντιμετώπιση των προβλημάτων ή μιας κρίσης. Η ψυχοθεραπεία αφορά την δημιουργία ορίων, την σταδιακή αλλαγή συμπεριφορών και την ενίσχυση των κινήτρων, της αυτοπεποίθησης ή της υπομονής για να αντεπεξέλθετε στις συνεχείς προκλήσεις της δουλειάς σας, της οικογένειας και των σχέσεων. Στη ζωή εμφανίζονται συνεχώς διλλήματα και η θεραπεία οδηγεί σε μια πιο πλήρη, γεμάτη και ισορροπημένη ζωή με ελάχιστο πόνο και σε μεγαλύτερη αυτογνωσία και εκτίμηση του πλούτου της ζωής.

Η ποιότητα ζωής για εσάς και την οικογένειά σας κρύβεται στις σωστές αποφάσεις, συχνά κατά τη διάρκεια ιδιαίτερα έντονων, αγχωτικών και ανταγωνιστικών καταστάσεων. Οι βέλτιστες αποφάσεις απαιτούν πραγματική αυτογνωσία των συναισθημάτων σας και των αντιδράσεων σας. Στη θεραπεία μαθαίνετε πως οι ακούσιες συμπεριφορές και οι τρόποι επικοινωνίας επηρεάζουν τους άλλους και σας προκαλούν προβλήματα.  Δουλεύετε τα συναισθήματα από παλιές τραυματικές εμπειρίες έτσι δεν θα επηρεάζουν την κρίση σας στο παρόν. Οι θεραπευόμενοι μου πάντα έρχονται στην ψυχοθεραπεία  με καλές προθέσεις, αλλά ακούσια επαναλαμβάνουν τις ίδιες δυσλειτουργικές συμπεριφορές.  Όταν τελικά οι θεραπευόμενοι κατανοούν τι πραγματικά κάνουν, νιώθουν έκπληξη και ντροπή (αργότερα νιώθουν ευγνωμοσύνη), αλλά χωρίς βοήθεια δεν μπορούν να σπάσουν αυτά τα μοτίβα. Αυτή η επανάληψη του παρελθόντος αποτελεί κομμάτι της ανθρώπινης φύσης. Η πρόκληση της ψυχοθεραπείας , είναι να δουλέψουμε σκληρά για να αντιμετωπίσουμε αυτή τη φυσιολογική τάση προς την επανάληψη.

Συχνά αναφέρω στους θεραπευόμενους μου ότι το μεγαλύτερο δώρο που μπορούν να κάνουν στα παιδιά τους και στους συντρόφους τους είναι η προσωπική τους θεραπεία. Η ψυχοθεραπεία σας βοηθά να βελτιστοποιήσετε τη χαρά της ζωής καθώς ελαχιστοποιείτε τον πόνο, να γίνετε καλύτεροι γονείς ή σύντροφοι, και με αυτό τον τρόπο να δημιουργήσετε μια καλύτερη κληρονομιά για τις μελλοντικές γενιές.

Μορφές Ψυχοθεραπείας  

 Ατομική Ψυχοθεραπεία : Οι ενήλικες εμφανίζουν ποικίλα ψυχολογικά θέματα που περιλαμβάνουν: άγχος, κατάθλιψη, δυσκολίες στις σχέσεις, μειωμένη απόδοση στη δουλειά/σχολείο, πένθος, απώλεια, ψυχικό τραύμα, παθητικότητα, υπερβολικό θυμό/οργή και κυνισμό, στρες και οικογενειακές διαφωνίες. Δουλεύω άμεσα μαζί σας μέσω της θεραπευτικής συμμαχίας ώστε να γίνετε ένας πιο ολοκληρωμένος άνθρωπος, να αξιοποιήσετε όλες τις πτυχές της προσωπικότητάς σας και να ενδυναμωθείτε μέσα από την αυξημένη συνειδητοποίηση των συναισθημάτων, των επιθυμιών και των περιορισμών, να είστε ειλικρινείς στις σχέσεις σας με τους άλλους, και να αυξήσετε τις ικανότητες σας για την επεξεργασία και την έκφραση των συναισθημάτων. Η ατομική θεραπεία πρέπει να σας βοηθά να εξελίσσεστε και να ωριμάζετε σε πτυχές που δεν αναπτύχθηκαν κατάλληλα στα πρώιμα παιδικά σας χρόνια , να αναγνωρίζετε  κάποιες δυσλειτουργικές συμπεριφορές  ή να επεξεργαστείτε κάποια τραυματική εμπειρία. Ενσωματώνω επιλεκτικά πολλές τεχνικές για να σας βοηθήσω να αντιμετωπίσετε και να επαναπροσδιορίσετε προηγούμενες δυσλειτουργικές ή τραυματικές εμπειρίες.

Ομαδική Ψυχοθεραπεία: Είναι μια πολύ ισχυρή μέθοδος για όσους επιθυμούν τη εξέλιξη και την αλλαγή. Συμμετέχουν μέχρι 8 άτομα που συναντιούνται πρόσωπο με πρόσωπο και μοιράζονται τις ζωές τους, υποστηρίζουν και αμφισβητούν ο ένας τον άλλο, και εξασκούνται σε καλύτερες διαπροσωπικές δεξιότητες. Η δύναμη της ομαδικής θεραπείας κρύβεται στη μοναδική ευκαιρία που έχει το κάθε άτομο να ακούει διαφορετικές απόψεις, να δέχεται υποστήριξη , ενθάρρυνση και ανατροφοδότηση από άλλα άτομα σε ασφαλές περιβάλλον σε κλίμα εμπιστοσύνης. Με την δική μου βοήθεια, οι θεραπευόμενοι προσπαθούν να βάλουν λέξεις σε όσα νιώθουν, να μοιράζονται χρόνο και χώρο, να συμβιβάζονται, να προσφέρουν, να εκφράζουν ενεργά την αγάπη και τη φροντίδα, να έχουν αυτοπεποίθηση, να επιλύουν τις διαφωνίες τους, να θέτουν διαπροσωπικά όρια και να αποκτούν νέες δεξιότητες για τις σχέσεις. Είναι μια πολύ ενεργή διαδικασία με συνεχή βιωματική μάθηση για καλύτερες δεξιότητες για τις σχέσεις, πολλές φορές πιο αποτελεσματική από ότι η ατομική ψυχοθεραπεία όσον αφορά τις σημαντικές αλλαγές στη συμπεριφορά. Η ομάδα βοηθά να ζείτε μια πιο χαρούμενη ζωή με λιγότερη απόγνωση και πιο βαθιές, ουσιαστικές και ειλικρινείς σχέσεις. Η κριτική μειώνεται καθώς η αγάπη παίζει μεγαλύτερο ρόλο στη ζωή σας. Πολλοί θεραπευόμενοι μου ξεκινούν με ατομική ψυχοθεραπεία και αργότερα προσθέτουν ή κάνουν αλλαγή στην ομαδική θεραπεία.

Ψυχοθεραπεία ζεύγους: Είτε πρόκειται για παντρεμένα ζευγάρια είτε για ανύπαντρα (ετερόφυλα ή ομοφυλόφιλα), η ψυχοθεραπεία ζεύγους είναι μια επιλογή που περιλαμβάνει την συμβουλευτική πριν το γάμο, την ψυχοθεραπεία γονέων και τη σεξουαλική θεραπεία. Θα σας βοηθήσω να ξαναβρείτε την οικειότητα και τη συμπόνια στη σχέση σας , να βελτιώσετε τις ικανότητες έκφρασης και ακρόασης, να μοιράζεστε και να διαπραγματεύεστε, και να αντιμετωπίζετε πολλές προκλήσεις που μπορούν να προκύψουν σε ένα ζευγάρι κατά τη διάρκεια της ζωής. Αν και η αγάπη είναι ένα υπέροχο συναίσθημα, δεν είναι αρκετή για τη διατήρηση μιας σχέσης, πρέπει να βάλετε την αγάπη σε πράξεις. Ακόμη και για τα ζευγάρια που λειτουργούν καλά, οι τακτικές συνεδρίες αυξάνουν την ποιότητα της σχέσης και προληπτικά συμβάλλουν στην αποφυγή πολλών οικογενειακών προβλημάτων.

Ψυχοθεραπευτική προσέγγιση 

Η ψυχοθεραπεία είναι μια σκληρή δουλειά. Πρέπει να νιώθετε ασφάλεια και προστασία από εμένα, καθώς θα σας βοηθάω να δείτε βαθιά μέσα στην ψυχή σας για να βρείτε τη δύναμη και το κουράγιο να αλλάξετε τις παλιές σας συνήθειες και όσα σας πλήγωσαν και να δοκιμάσετε νέους, υγιείς τρόπους για να κατανοήσετε και να συνδεθείτε με τον κόσμο. Η επιτυχημένη θεραπεία περιλαμβάνει την αντιμετώπιση πολλών επώδυνων συναισθημάτων (ντροπή, θλίψη, ανησυχία, απώλεια) με ταυτόχρονη υποστήριξη για να αναγνωρίσετε τα συναισθήματα και τις επιθυμίες σας, να βάλετε καλύτερα όρια, να νικήσετε την παθητικότητα και να ακολουθήσετε ενεργά τους στόχους σας. Ο θυμός θα μετατραπεί σε πάθος και παραγωγικότητα, και η θλίψη θα μεταμορφωθεί σε συμπόνια. Θα μπορείτε να προστατεύσετε καλύτερα τον εαυτό σας, και να είστε ανοιχτοί στην αγάπη και τη στοργή.

Οι περισσότεροι θεραπευόμενοι μου με βρίσκουν προσγειωμένο και αρκετά οικείο. Προσπαθώ να είμαι ειλικρινής και να θέλω να συνδεθώ μαζί σας με αυθεντικό τρόπο, όχι μόνο πνευματικά. Αυτό σημαίνει ότι προσπαθώ να δημιουργήσω μια συναισθηματική διαφάνεια και χρησιμοποιώ την εμπειρία μου στη σχέση μας σαν οδηγό για να σας βοηθήσω με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να θέσετε στόχους και να αλλάξετε. Παρακολουθώ τα συναισθήματα μου και τα χρησιμοποιώ ως ενδείξεις για να εστιάσω και να κατανοήσω τι νιώθετε εσείς. Αυτή η διαδικασία καλλιεργεί την αυτογνωσία για τα συναισθήματά σας, τις ανάγκες και τις επιθυμίες σας, και επίσης τις επιδράσεις που έχετε σε άλλους ανθρώπους. Πολλοί θεραπευόμενοι εξισώνουν τις ʺκαλές προθέσειςʺ με τα ʺκαλά αποτελέσματαʺ, αλλά συχνά υπάρχει ένας διαχωρισμός καθώς πραγματικά αυτή η ταύτιση έχει αρνητικές επιπτώσεις. Με την ψυχοθεραπεία θα αρχίσετε να κατανοείτε πως πολλές από τις οικείες συμπεριφορές σας είναι δυσλειτουργικές και οδηγούν σε δυσκολίες αντί να σας οδηγούν εκεί που θέλετε.

Η ψυχοθεραπεία πρέπει να είναι ο πιο ειλικρινής διάλογος που έχετε κάνει ποτέ. Πρέπει να σας ανοίγει τα μάτια σε όλες τις πτυχές του εαυτού σας, των σχέσεων σας και να δείτε πώς μπορείτε να έχετε μια πλήρη ζωή. Πρέπει να είναι μια έντονη και εποικοδομητική εμπειρία.

c278