Κάνε το Τεστ
shopping therapy, ψώινα, αγορές, βελτίωση διάθεσης

Γιατί τα ψώνια μας κάνουν να αισθανόμαστε καλά;

Ψώνια και Βελτίωση Διάθεσης

Δεν είναι μυστικό ότι όταν ψωνίζουμε για τον εαυτό μας (ή ακόμη και για άλλους) νιώθουμε καλά. Υπάρχει λόγος που όλη αυτή η διαδικασία ονομάζεται shopping therapy: κάνετε μια βόλτα για να αγοράσετε πράγματα που θα βελτιώσουν τη διάθεσή σας, να βγείτε από την κατάθλιψη, αλλά και για να αγοράσετε κάτι για τον εαυτό σας ώστε να τον επιβραβεύσετε. Φανταζόμαστε τον εαυτό μας να φορά τα καινούργια μας ρούχα ή να χρησιμοποιεί τα καινούργια προϊόντα, και όταν το σκεφτόμαστε θεωρούμε τους εαυτούς μας ανανεωμένους, πιο εντυπωσιακούς προς τους άλλους, πιο ευτυχισμένους. Αυτή η διαδικασία μας κάνει να αισθανόμαστε καλά, μόνο και που τη φανταζόμαστε.

Τα ψώνια για πολλούς ανθρώπους αποτελούν τον κύριο μηχανισμό διαχείρισης πολλών ψυχολογικών θεμάτων (όπως για άλλους το φαγητό, η το Xanax)! Αυτή η προσωρινή ενίσχυση της διάθεσής μας κάνει να νιώθουμε όταν ψωνίζουμε έχουμε την αίσθηση του ελέγχου, πως ρυθμίζουμε τη ζωή μας. Όταν η ζωή μας γίνεται χαοτική, σκεφτόμαστε αν υπάρχει κάτι που μπορούμε να κάνουμε. Όταν η απάντηση είναι τα ψώνια, σημαίνει ότι βγαίνουμε έξω, αγοράζουμε κάτι και το φέρνουμε στο σπίτι μας, και αυτή η διαδικασία μας δίνει μια λανθασμένη παροδική αίσθηση ελέγχου.

Τα ψώνια επίσης μπορεί να αποτελούν κομμάτι της κοινωνικής σας ζωής, είτε αυτό σημαίνει ότι συναντιέστε με φίλους ή βγαίνετε μόνοι σας βόλτα στα μαγαζιά, ώστε να έρχεστε σε επαφή με τους ανθρώπους γύρω σας.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν λόγους για τους οποίους τα ψώνια μας κάνουν να αισθανόμαστε καλά και είναι "θεραπευτικά". Το shopping therapy λοιπόν μπορεί να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για τη βελτίωση της κακής διάθεσης επειδή όταν φροντίζουμε τον εαυτό μας, πραγματικά νιώθουμε καλύτερα και πιο χαρούμενοι.

Ψυχοθεραπεία ή Shopping therapy

Υπάρχουν πολλά προβλήματα με το shopping therapy. Καταρχήν όταν είμαστε σε κακή διάθεση τα ψώνια μας δίνουν ωθούν σε περισσότερες και παρορμητικές αγορές, με αποτέλεσμα να ξοδεύουμε περισσότερα. Φυσικά και το shopping therapy μπορεί να μας κάνει χαρούμενους, αλλά όσοι έχουν βιώσει τις τύψεις του αγοραστή μπορούν να σας πουν ότι αυτό το συναίσθημα είναι προσωρινό. Μετά την παροδική βελτίωση της διάθεσης που μπορεί να διαρκέσει λίγες ώρες ή ακόμα και μέρες, συχνά οι άνθρωποι μετανιώνουν και αρχίζουν οι δεύτερες σκέψεις, οι ενοχές και το να κατηγορούν τον εαυτό τους. Επίσης, τις περισσότερες φορές οι άνθρωποι είναι τελικώς απογοητευμένοι από όσα αγοράζουν και οι αγορές δεν τους φέρνουν τη χαρά που προσδοκούσαν.

Η λύση να είναι να κατανοήσετε ότι το shopping therapy δεν είναι υποκατάστατο της πραγματικής θεραπείας, και να αναρωτηθείτε γιατί στρέφεστε προς τα ψώνια.

Η προσωρινή ανακούφιση που προσφέρουν τα ψώνια, έχει ως αποτέλεσμα να υπερβάλλουμε με τις αγορές και έτσι να προκαλούμε περισσότερο στρες στον εαυτό μας. Εκτός από τα προφανή μειονεκτήματα, όπως τα χρέη, όταν ενδίδετε στο shopping therapy μπορεί να δημιουργήσετε ένα φαύλο κύκλο όπου όσο πιο πολύ αγχωμένοι ή αναστατωμένοι είστε, τόσο περισσότερα θα αγοράζετε, και όσο περισσότερα αγοράζετε τόσο πιο πολύ θα αγχώνεστε (και ο λογαριασμός της τράπεζας και ο αποθηκευτικός χώρος  θα μειώνονται επίσης).

Αν και τα ψώνια αποτελούν μια διέξοδο από τα προβλήματά σας που σχετίζονται με τη μοναξιά ή το άγχος,  υπάρχουν άλλοι τρόποι να διευθετήσετε αυτά τα θέματα χωρίς να ξοδεύετε όλα σας τα χρήματα και τις οικονομίες.

Η άσκηση, ο διαλογισμός ή ακόμη και το διάβασμα είναι πράγματα που ίσως μπορούν να σας βοηθήσουν να νιώσετε καλύτερα βραχυπρόθεσμα χωρίς να προκαλούν μακροπρόθεσμα βλάβη.

Αλλά αν ακόμη δε νιώθετε καλά κάνοντας τα παραπάνω, και σας ταλαιπωρεί η κατάθλιψη ή το άγχος, ίσως είναι η σωστή στιγμή να αντικαταστήσετε το shopping therapy με την πραγματική ψυχοθεραπεία, ακόμη και αν σκέφτεστε ότι θα είναι ένα άβολο μονοπάτι.

Το shopping therapy με μέτρο δεν είναι και ο χειρότερος τρόπος για να διαχειριστείτε μια κακή ημέρα, αν αυτό συμβαίνει περιστασιακά και δεν επιβαρύνεστε οικονομικά. Απλά σιγουρευτείτε ότι δεν χρησιμοποιείτε τα ψώνια (ή το φαγητό, ή το Xanax) για να αποσπάσετε την προσοχή σας από θέματα που πρέπει να διευθετήσετε.

Η ψυχοθεραπεία βοηθά στην ουσιαστική αντιμετώπιση των προβλημάτων

Αν η διάθεσή σας δεν είναι καλή και νιώθετε ότι δεν θέλετε να βγείτε μια βόλτα με φίλους, να πιείτε ένα καφέ ή έχετε χάσει το ενδιαφέρον σας για πράγματα που πριν απολαμβάνατε, ή δεν θέλετε να σηκωθείτε από το κρεβάτι σας και τον καναπέ, και όλα αυτά διαρκούν περισσότερο από λίγες εβδομάδες, τότε καταρχήν κάντε το τεστ για την κατάθλιψη και προετοιμαστείτε να μιλήσετε σε έναν ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗ.