Κάνε το Τεστ
Brainspotting, Τι είναι το Brainspotting, Πως γινεται το brainspotting, Εφαρμογές brainspotting, Οφέλη brainspotting,

Τι είναι το brainspotting

Brainspotting

Το brainspotting είναι μία ειδική ψυχοθεραπευτική μέθοδος για την επούλωση ψυχολογικών τραυμάτων. Επειδή τα ψυχικά τραύματα αποθηκεύονται με μη λεκτικό τρόπο στον εγκέφαλο, η κλασσική ψυχοθεραπεία (συζήτησης) είναι εξαιρετικά χρονοβόρα και τις περισσότερες φορές δεν βοηθά ουσιαστικά στην επεξεργασία τους. Το brainspotting επιτρέπει την άμεση πρόσβαση σε περιοχές του εγκεφάλου (αμυγδαλή και ιππόκαμπος, κα) στις οποίες έχει αποθηκευτεί ένα ψυχολογικό τραύμα.

Με τη βοήθεια του brainspotting ενεργοποιούνται και τα δύο εγκεφαλικά ημισφαίρια ώστε να γίνει επανεπεξεργασία των αναμνήσεων και των πληροφοριών που τις συνοδεύουν (πχ, πεποιθήσεις για τον εαυτό, άλλα πρόσωπα, κα). Με την επανεπεξεργασία των πληροφοριών, ο εγκέφαλος και το σώμα ελευθερώνουν το συναίσθημα που έχει κολλήσει στο ψυχικό τραύμα. Οι αναμνήσεις δεν εξαφανίζονται, αλλά η συναισθηματική φόρτιση από μια ανάμνηση ελαττώνεται στο ελάχιστο και δεν αποτελεί πια πρόβλημα ή επώδυνη ανάμνηση, και εξαφανίζονται οι αρνητικές πεποιθήσεις που το συνοδεύουν.

Ψυχικά τραύματα και brainspotting;

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν βιώσει μια τραυματική εμπειρία στη ζωή τους. Αυτή η τραυματική ανάμνηση έχει τόση δύναμη που αποθηκεύεται στο μυαλό και στο σώμα για πάντα. Αυτό όμως μπορεί να οδηγήσει σε συναισθηματική ανισορροπία, άγχος, κατάθλιψη και άλλα θέματα ψυχικής υγείας. Το brainspotting αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο, για την κλινική επεξεργασία, την συγκέντρωση και την απελευθέρωση των εμπειριών και των συμπτωμάτων που δεν είναι πάντα συνειδητά και υπάρχουν βαθιά στο υποσυνείδητο του θεραπευόμενου.

Η θεραπεία του brainspotting δεν είναι λεκτική. Το brainspotting λειτουργεί επιτρέποντας στον θεραπευόμενο να αναγνωρίσει, να επεξεργαστεί και να απελευθερώσει τον συναισθηματικό και σωματικό πόνο, το τραύμα και άλλα συμπτώματα. Το brainspotting αποτελεί ταυτόχρονα διάγνωση και θεραπεία. Αυτό γίνεται εντοπίζοντας σημεία στο οπτικό πεδίο του θεραπευόμενου που βοηθούν στην επεξεργασία των ανεπίλυτων τραυμάτων. Το brainspotting ανακαλύφθηκε το 2003 από τον David Grand, ο οποίος χρησιμοποίησε τη φράση "Το που κοιτάμε επηρεάζει το πως νιώθουμε" για να μπορέσει να εξηγήσει πως λειτουργεί το brainspotting.

Η θεραπευτική σχέση με τον ψυχοθεραπευτή είναι πάντα βοηθητική, και είναι σημαντικό ο θεραπευόμενος να νιώθει ασφάλεια, αποδοχή, κατανόηση ώστε να επεξεργαστεί τις νευροφυσιολογικές πηγές του πόνου και του τραύματος.

Πώς λειτουργεί το brainspotting;

Στη διάρκεια της συνεδρίας του brainspotting, ο ψυχοθεραπευτής και ο θεραπευόμενος εντοπίζουν τα έμφορτα συναισθηματικά "εγκεφαλικά σημεία", δηλαδή εκείνες τις θέσεις των ματιών που συνδέονται με εσωτερικές και εξωτερικές αντανακλαστικές αντιδράσεις. Αυτά τα "εγκεφαλικά σημεία" συνδέονται με την αμυγδαλή, τον ιππόκαμπο και τον κογχομετωπιαίο φλοιό του μεταιχμιακού συστήματος. Από τη στιγμή που θα εντοπιστούν αυτά τα σημεία, ο ψυχοθεραπευτής χρησιμοποιεί τα σημεία αυτά για να αντλήσει πληροφορίες για το τραύμα. Αυτό εν τέλει επιτρέπει την επεξεργασία του τραύματος και την επούλωση της ψυχολογικής πληγής.

Στη διάρκεια του brainpsotting υπάρχει πρόσβαση στις ψυχολογικές πηγές. Αυτές οι πηγές επιτρέπουν στον ψυχοθεραπευτή και στον θεραπευόμενο να μετατοπίζονται από την κατάσταση των πληροφοριών στην κατάσταση του τραύματος, ώστε να γίνει σταδιακά η επεξεργασία και η απευαισθητοποίηση στην τραυματική εμπειρία και στα συναισθήματα και στα συμπτώματα που προκαλεί.

Πώς γίνεται το brainspotting;

Ο ψυχοθεραπευτής κρατά μια ράβδο (έναν δείκτη), την οποία ο θεραπευόμενος ακολουθεί με τα μάτια του. Ο θεραπευόμενος συνεργάζεται με τον ψυχοθεραπευτή και ενημερώνει αν νιώθει συναισθηματική ή σωματική ένταση καθώς ο θεραπευτής σκανάρει όλο το οπτικό πεδίο. Ο ψυχοθεραπευτής επιβεβαιώνει την ύπαρξη ενός "εγκεφαλικού σημείου" από μια αντανακλαστική κίνηση του θεραπευόμενου. Ο θεραπευόμενος μπορεί να μην αντιλαμβάνεται αυτά τα σημάδια και να μην γίνονται συνειδητά.  Διαφορετικοί άνθρωποι εμφανίζουν διαφορετικά σημάδια, όπως:

 • Εκφράσεις του προσώπου
 • Ανοιγόκλειμα των ματιών
 • Διαστολή ή συστολή της κόρης των ματιών
 • Χασμουρητό
 • Συνοφρυωμένα φρύδια
 • Βήχα
 • Κινήσεις του σώματος, ειδικά των χεριών και των ποδιών

Όταν ένας θεραπευόμενος δείχνει ή περιγράφει έντονα συναισθήματα ή σωματικές αισθήσεις, ή όταν εμφανίζει κάποιο αντανακλαστικό σημάδι, τότε ο ψυχοθεραπευτής κινητοποιείται ότι το συγκεκριμένο εγκεφαλικό σημείο προκαλεί σωματικές αισθήσεις στον θεραπευόμενο. Για να εξερευνήσει αυτές τις σωματικές και συναισθηματικές εμπειρίες κρατά τα μάτια σε αυτή τη θέση με τη βοήθεια μιας ράβδου. Στη συνέχεια ξεκινά η εμπειρία του brainspotting, καθώς ο θεραπευόμενος επικεντρώνεται στα συμπτώματα (αισθήματα, αντιδράσεις) που προκύπτουν από το συγκεκριμένο εγκεφαλικό σημείο.

brainspotting

Τι είναι τα εγκεφαλικά σημεία;

Τα "εγκεφαλικά σημεία" είναι οι θέσεις των ματιών οι οποίες σχετίζονται με την συναισθηματική ενεργοποίηση μιας τραυματικής/συναισθηματικά φορτισμένης περιοχής. Αυτές οι περιοχές στον εγκέφαλο τυπικά είναι η αμυγδαλή, ο ιππόκαμπος, και ο κογχομετωπιαίος φλοιός του μεταιχμιακού συστήματος.

Το brainspotting είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για την επούλωση των ψυχικών τραυμάτων. Το brainspotting δίνει στον θεραπευόμενο τη δυνατότητα να επεξεργαστεί το τραύμα που έχει φωλιάσει μέσα τους, που μερικές φορές μένει σε λήθαργο και χωρίς να είναι συνειδητό από τον θεραπευόμενο για πολλά χρόνια. Όταν ένα εγκεφαλικό σημείο αναγνωριστεί και ο θεραπευόμενος κρατά την θέση των ματιών του σταθερή, μπορεί να βιώσει το άγχος, το σωματικό πόνο και το συναισθηματικό πόνο που του προκαλεί αυτό το εγκεφαλικό σημείο. Σε αντίθεση με την αρχική εμπειρία του τραύματος, το brainspotting επιτρέπει στον θεραπευόμενο να επεξεργαστεί το τραύμα σε ασφαλές και ελεγχόμενο περιβάλλον, με την παρουσία του ψυχοθεραπευτή. Η ικανότητα επεξεργασίας της τραυματικής εμπειρίας σε ασφαλές περιβάλλον μειώνει την συναισθηματική και σωματική επίδραση του τραύματος στον θεραπευόμενο.

Το brainspotting αποτελεί ένα τρόπο απελευθέρωσης του επώδυνου τραύματος από τη μνήμη, και όχι απλά την αναβίωση του τραύματος.

Εφαρμογές του brainspotting

Το brainspotting μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές περιπτώσεις για την αντιμετώπιση των ψυχολογικών και σωματικών συμπτωμάτων. Μερικά παραδείγματα αποτελούν τα ψυχικά τραύματα, ανάρρωση από τραυματισμούς, το άγχος, την ινομυαλγία, τον χρόνιο πόνο, τις εξαρτήσεις, το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, τις ειδικές φοβίες, την προετοιμασία και την ανάρρωση από χειρουργείο, τις κρίσεις πανικού, την διαταραχή πανικού, την διαχείριση νοσημάτων όπως ο διαβήτης.

Γιατί να επιλέξετε το brainspotting;

Οι περισσότεροι άνθρωποι που ζητούν βοήθεια έχουν θέματα με την συσσώρευση του στρες μέσα τους, τις συνέπειές του και με τραυματικές εμπειρίες, από την ενήλικη ζωή ή την παιδική ηλικία. Το brainspotting είναι μια αποτελεσματική θεραπεία που βοηθά να επεξεργαστείτε και να απενεργοποιήσετε τα τραύματα και τους ψυχοπιεστικούς παράγοντες. Το brainspotting λειτουργεί αποτελεσματικά σε όλες τις ηλικίες από τα παιδιά μέχρι τους ενήλικες. Βοηθά στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης, του άγχους, των φοβιών και των εξαρτήσεων. Το brainspotting επίσης χρησιμοποιείται για πολλές ιατρικές καταστάσεις όπως τα τραύματα στον εγκέφαλο, τα εγκεφαλικά επεισόδια, η ινομυαλγία, οι πονοκέφαλοι και η προετοιμασία και η ανάρρωση από το χειρουργείο. Επίσης το brainspotting βοηθά στην καλύτερη απόδοση των αθλητών, στις δημόσιες ομιλίες, και άλλες ανάλογες εμπειρίες.

Οφέλη brainspotting

Με τη βοήθεια του brainspotting οι θεραπευόμενοι βλέπουν βελτίωση σε διάφορα ψυχοσωματικά και ψυχολογικά συμπτώματα. Αν και η μέθοδος του brainspotting αναπτύχθηκε για την θεραπεία του μετατραυματικού στρες, βοηθά και σε διάφορα θέματα ψυχικής υγείας, επιτυγχάνοντας:

 1. Επίλυση του ψυχολογικού τραύματος
 2. Γρήγορα, θετικά και μακροχρόνια αποτελέσματα της θεραπείας
 3. Το άγχος και η ανησυχία μειώνονται.
 4. Οι αρνητικές σκέψεις μειώνονται.

Το brainspotting βοηθά να νιώθετε ηρεμία, να κάνετε θετικές σκέψεις και να βρίσκετε υγιείς λύσεις. Είναι μια ολιστική προσέγγιση για την ψυχολογική υγεία σας.

Αντιμετώπιση ψυχικών τραυμάτων

Τα ψυχικά τραύματα μπορεί να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά με διάφορες μεθόδους όπως αυτή του brainspotting και του EFT.

Ωστόσο το EMDR είναι πιο αποτελεσματικό στις περισσότερες περιπτώσεις ψυχικών τραυμάτων.