Κάνε το Τεστ
ολιστική προσέγγιση κατάθλιψης , ολιστική προσέγγιση άγχους, ολιστικές θεραπείες, ολιστική ιατρική, βελονισμός, γιόγκα, ολιστικές τεχνικές για το άγχος, ολιστικές τεχνικές για την κατάθλιψη

Ολιστική προσέγγιση άγχους και κατάθλιψης

Ολιστική αντιμετώπιση Άγχους και Κατάθλιψης

Η ολιστική προσέγγιση σημαίνει ότι το άτομο αντιμετωπίζεται ως ολότητα και όχι ως ξεχωριστά κομμάτια. Όσον αφορά την ψυχική υγεία, η ολιστική ιατρική πιστεύει ότι η ευεξία ενός ατόμου επηρεάζεται από την σωματική, την ψυχική, την συναισθηματική, την κοινωνική και την πνευματική του κατάσταση. Η ολιστική προσέγγιση στα θέματα ψυχικής υγείας βοηθά στην θεραπεία όλων αυτών ως κομμάτια ενός μεγαλύτερου πάζλ  ώστε να επιτευχθεί η επούλωση, κάτι που δεν γίνεται συχνά στην παραδοσιακή ιατρική.

Η αντιμετώπιση των υποκείμενων θεμάτων ψυχικής υγείας είναι ουσιαστική για την επιτυχή ανάρρωση. Καθώς οι παραδοσιακές μέθοδοι όπως η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να είναι αποτελεσματική για την θεραπεία της κατάθλιψης, του άγχους και του μετατραυματικού στρες , η ολιστική προσέγγιση με τις εναλλακτικές θεραπείες μπορεί να ενισχύσει τα αποτελέσματα.

Τις προηγούμενες δεκαετίες η φαρμακευτική αγωγή αποτελούσε την θεραπεία πρώτης γραμμής για την κατάθλιψη και το άγχος. Στο πέρασμα των ετών οι ψυχίατροι παρατήρησαν τις ανεπιθύμητες παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών όπως η αύξηση του βάρους και η μειωμένη λίμπιντο. Φυσικά αυτό δεν συμβαίνει με όλα τα αντικαταθλιπτικά.

Παρόμοια είναι και η ιστορία με τις βενζοδιαζεπίνες που αποτελούσαν την πρώτη θεραπευτική επιλογή για την ανακούφιση των συμπτωμάτων του άγχους. Αν ο ασθενής παραπονιόταν ότι ένιωθε ανησυχία ή στρες που τον παρεμπόδιζε στην καθημερινότητα, η λύση ήταν η χορήγηση Xanax. Όμως οι περισσότεροι ασθενείς δεν είναι προετοιμασμένοι και ενημερωμένοι για τον εθισμό που προκαλούν τα συγκεκριμένα φάρμακα. Έχουν πεισθεί ότι απλά δεν μπορούν να διαχειριστούν τις ανησυχίες τους , με αποτέλεσμα να εξαρτώνται ψυχολογικά από τα φάρμακα.

Οποιοδήποτε και αν είναι το θέμα ψυχικής υγείας που σας απασχολεί, κατάθλιψη ή άγχος, η θεραπεία μόνο με ψυχοτρόπα φάρμακα δεν είναι αρκετή για να αντιμετωπίσετε τις ρίζες του προβλήματος. Η πραγματικότητα είναι ότι οι ασθενείς πρέπει να αντιμετωπίζονται ως ολότητες και να αναζητούν ολιστική βοήθεια για την κατάθλιψη και το άγχος. Οι ολιστικές θεραπείες είναι εξαιρετικά ωφέλιμες για ανθρώπους που δυσκολεύονται να διαχειριστούν τις περιόδους κατάθλιψης ή την υπερβολική ανησυχία, και συχνά αντικαθιστούν όλα τα φάρμακα. Άλλοι έχουν θετικά αποτελέσματα από την φαρμακευτική αγωγή αλλά θέλουν να ενισχύσουν αυτά τα οφέλη χρησιμοποιώντας συμπληρωματικές ολιστικές θεραπείες.

Τι είναι η ολιστική ιατρική;

Η ολιστική ιατρική πιστεύει ότι το άτομο πρέπει να θεραπεύεται ως ολότητα, σώμα, μυαλό , πνεύμα και συναισθήματα, για να έχει καλή υγεία και ευεξία. Σύμφωνα με την φιλοσοφία της ολιστικής ιατρικής , κάποιος μπορεί να έχει καλή υγεία διατηρώντας έναν ισορροπημένο τρόπο ζωής.

Στην ολιστική ιατρική πιστεύεται ότι κάθε άτομο αποτελείται από αλληλοεξαρτώμενα μέρη και αν ένα μέρος δεν λειτουργεί σωστά, όλα τα άλλα μέρη επηρεάζονται. Με αυτό τον τρόπο, αν ένα άτομο εμφανίσει κάποια ανισορροπία (σωματική, συναισθηματική ή πνευματική) στη ζωή του, μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά η συνολική του υγεία.

Οι ολιστικοί γιατροί χρησιμοποιούν όλες τις μορφές εναλλακτικών θεραπειών για την επούλωση του ασθενή. Για παράδειγμα, όταν ένα άτομο υποφέρει από ημικρανίες αντί ο γιατρός να του προτείνει ένα φάρμακο, θα αξιολογήσει όλους τους πιθανούς παράγοντες που συμβάλλουν στους πονοκεφάλους του ατόμου, όπως άλλα προβλήματα υγείας, η διατροφή και η ρουτίνα στον ύπνο, το στρες, τα προσωπικά προβλήματα. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει φάρμακα για την ανακούφιση των συμπτωμάτων, αλλά επίσης  αλλαγές στον τρόπο ζωής που είναι αυτές που θα αποτρέψουν την επανεμφάνιση του πονοκέφαλου.

Αρχές ολιστικής ιατρικής

Η ολιστική ιατρική βασίζεται στην πεποίθηση ότι η αμέριστη υποστήριξη και αγάπη είναι τα πιο ισχυρά φάρμακα και ένα άτομο είναι απόλυτα υπεύθυνο για την δική του υγεία και ευεξία. Οι αρχές της ολιστικής ιατρικής περιλαμβάνουν τα εξής:

  • Όλοι οι άνθρωποι έχουν έμφυτες θεραπευτικές δυνατότητες.
  • Ο ασθενής είναι ένας άνθρωπος, όχι ένα νόσημα ή μία διάγνωση.
  • Η επούλωση περιλαμβάνει την αντιμετώπιση της ρίζας του προβλήματος και όχι απλά την ανακούφιση των συμπτωμάτων.

ολιστική προσέγγιση άγχους, ολιστική προσέγγιση κατάθλιψης, θεραπεία, αντιμετωπιση

Ολιστική προσέγγιση άγχους και κατάθλιψης

Οι ολιστικές εναλλακτικές θεραπείες έχουν τις ρίζες τους στην αρχαίες κουλτούρες της Ανατολής, και κάποιες τεχνικές εμφανίστηκαν χιλιάδες χρόνια πριν. Η ιδέα πίσω από την ολιστική ιατρική ή τις ολιστικές θεραπείες είναι πως για να έχουμε καλή υγεία, όλες οι πτυχές ενός ατόμου πρέπει να είναι σε ισορροπία, το μυαλό, το σώμα και το πνεύμα.

Στην Δυτική ιατρική η κύρια ιδέα είναι η θεραπεία των συμπτωμάτων όμως αυτό πολλές φορές δεν οδηγεί στα επιθυμητά αποτελέσματα για την υγεία. Η ολιστική ιατρική προάγει την χαλάρωση και την μείωση του στρες τα οποία συμβάλλουν στην συνολική μας ευεξία.

Η ολιστική προσέγγιση της θεραπείας του άγχους αναφέρεται στο άτομο ως ολότητα. Για παράδειγμα, η θεραπεία επουλώνει το μυαλό, το σώμα και την ψυχή. Όσο περισσότεροι άνθρωποι μαθαίνουν για τους φυσιολογικούς τρόπους θεραπείας του άγχους και της κατάθλιψης, τόσο πιο δημοφιλής γίνεται η ολιστική προσέγγιση.

Η ολιστική προσέγγιση για την θεραπεία του άγχους και της κατάθλιψης μπορεί να περιλαμβάνει το βελονισμό, την ομοιοπαθητική και άλλες φυσικές θεραπείες.

Βελονισμός: λεπτές βελόνες εισέρχονται σε συγκεκριμένα βελονιστικά σημεία κατά μήκος των μεσημβρινών που συνδέονται με συγκεκριμένα όργανα. Οι μεσημβρινοί μοιάζουν με τις μεγάλες λεωφόρους μέσα από τους οποίους ρέει η ενέργεια, και ο βελονισμός βοηθά στην αποκατάσταση της ροής και στην απελευθέρωση ενδορφινών και φυσικών παυσίπονων.

Η ολιστική προσέγγιση για την θεραπεία του άγχους και της κατάθλιψης μπορεί να περιλαμβάνει το βελονισμό, την ομοιοπαθητική και άλλες φυσικές θεραπείες.

Ομοιοπαθητική: τα ομοιοπαθητικά φάρμακα μπορούν να ενισχύσουν ολόκληρο τον οργανισμό, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου, και να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση ψυχολογικών προβλημάτων, όπως το άγχος και η κατάθλιψη. Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα δεν έχουν παρενέργειες, δεν προκαλούν εξάρτηση, και είναι κατάλληλα για όλες τις ηλικίες.

Άλλες ολιστικές τεχνικές για την κατάθλιψη και το άγχος

Γιόγκα: η γιόγκα είναι μια πολύ γνωστή μορφή άσκησης που συνδυάζει στάσεις του σώματος, ελεγχόμενη αναπνοή, διαλογισμό , χαλάρωση και μείωση του άγχους.

Μασάζ: το μασάζ βοηθά στη μείωση των ορμονών του στρες ή της  κορτιζόλης, με αποτέλεσμα την μείωση του ρυθμού της καρδιάς και της αρτηριακής πίεσης, και την ανακούφιση των συμπτωμάτων του άγχους. Το μασάζ επίσης αυξάνει τα επίπεδα της σεροτονίνης και της ντοπαμίνης, και έτσι βοηθά στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης.

Ενσυνειδητότητα: η ενσυνειδητότητα (mindfulness) είναι η συγκέντρωση στην παρούσα στιγμή, χωρίς κριτική, και μαζί με τις αναπνοές, βοηθά στην ανακούφιση από το στρες και στην απομάκρυνση των αρνητικών μοτίβων σκέψης που είναι συχνά στην κατάθλιψη.

Κατευθυνόμενος διαλογισμός: ο κατευθυνόμενος διαλογισμός γίνεται με τη βοήθεια μουσικής ή ενός εκπαιδευτή που βοηθά το άτομο να συγκεντρωθεί σε θετικές εικόνες που προκαλούν ηρεμία, χαρά και στη συνέχεια το άτομο οδηγείται σε βαθιά χαλάρωση.

Άσκηση: η τακτική άσκηση έχει απίστευτα οφέλη στην διαχείριση των συμπτωμάτων του άγχους και της κατάθλιψης. Η άσκηση αυξάνει τις ενδορφίνες, την σεροτονίνη και την ντοπαμίνη φυσικά με αποτέλεσμα να βελτιώνεται ο ύπνος, η διάθεση και η συγκέντρωση όπως και η σωματική υγεία.

Γιόγκα και διαλογισμός

Η γιόγκα και ο διαλογισμός είναι ωφέλιμα για το μυαλό, το σώμα και στην ψυχή. Η hatha yoga , η οποία είναι και η πιο δημοφιλής μορφή γιόγκα, επικεντρώνεται στις τεχνικές αναπνοής και στις αισθήσεις του σώματος. Η γιόγκα γενικά χαλαρώνει το σώμα και ανακουφίζει από το άγχος και την κατάθλιψη.

Ο διαλογισμός, ωστόσο, έχει διαφορετικές επιδράσεις. Ο εγκέφαλος παράγει ενδορφίνες όταν κάνετε διαλογισμό.

Βελονισμός

Ο βελονισμός βοηθά στην αποκατάσταση της ροής της ενέργειας στο σώμα και είναι η πιο δημοφιλής ολιστική θεραπεία παγκοσμίως.

Ο βελονισμός είναι ωφέλιμος για τα ακόλουθα:

  • Άγχος
  • Κατάθλιψη
  • Αϋπνία
  • Ημικρανίες
  • Χρόνιο πόνο

Επαφή με τη φύση

Μια ακόμη ολιστική προσέγγιση για το άγχος και την κατάθλιψη είναι η επαφή με τη φύση. Κάντε μια βόλτα σε ένα όμορφο πάρκο ή πάτε μια εκδρομή στο δάσος. Όταν απομακρύνεστε από τους ψυχοπιεστικούς παράγοντες της καθημερινότητας και χάνεστε στη μαγεία της φύσης, τότε ανακουφίζονται τα συμπτώματα του άγχους και της κατάθλιψης.

Οι ολιστικές θεραπείες μπορούν να σας βοηθήσουν

Οι ολιστικές θεραπείες έχουν ως στόχο να βοηθήσουν τους ανθρώπους να διατηρήσουν την υγεία τους και να έχουν μια ουσιαστική ζωή. Καθώς υπάρχουν άνθρωποι που ωφελούνται από τα παραδοσιακά θεραπευτικά πρωτόκολλα που περιλαμβάνουν τον συνδυασμό φαρμακευτικής αγωγή και ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ, άλλοι βρίσκουν τις ολιστικές μεθόδους πολύ αποτελεσματικές χωρίς τις παρενέργειες των φαρμάκων. Πολλοί ασθενείς επιλέγουν το συνδυασμό φαρμακευτικής αγωγής, ψυχοθεραπείας και εναλλακτικών ολιστικών θεραπειών (ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ, ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ) για να έχουν τα μέγιστα αποτελέσματα.