Κάνε το Τεστ
σόγια, διατροφική αξία σόγιας, θρεπτική αξία σόγιας, ιδιότητες σόγιας, θρεπτικά συστατικά σόγιας, οφέλη σόγιας στην υγεία

Σόγια: διατροφική αξία και ιδιότητες

Σόγια

Η σόγια είναι ένα φυτό και ο καρπός της ανήκει στην κατηγορία των οσπρίων. Ευδοκιμεί κυρίως στην Ανατολική Ασία. Υπάρχει σε πολλές τροφές όπως το γάλα, το τόφου και σε επεξεργασμένα τρόφιμα όπως το ψωμί και τα δημητριακά. Η σόγια είναι πηγή πρωτεΐνης καθώς περιέχει όλα τα αμινοξέα που απαιτούνται για την σύνθεση των πρωτεϊνών.

Το γάλα και το τυρί σόγιας είναι πολύ δημοφιλείς επιλογές για αυτούς που θέλουν να αντικαταστήσουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα στη διατροφή τους.  Η σόγια επίσης περιέχει έλαιο, το οποίο πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν στη μαγειρική.

Η λιγότερη επεξεργασμένη σόγια είναι η πιο υγιεινή επιλογή. Μερικά παραδείγματα περιλαμβάνουν:

 • μαγειρεμένη σόγια
 • γάλα σόγιας
 • τόφου
 • ενταμάμε
 • τέμπε

Διατροφική αξία σόγιας

Η σόγια είναι πηγή πρωτεΐνης. Αυτό σημαίνει ότι περιέχει και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα. Είναι σημαντική πηγή πρωτεΐνης για πολλούς ανθρώπους , ειδικά για αυτούς που είναι χορτοφάγοι ή vegan.Η σόγια περιέχει 54 θερμίδες ανά 100gr.

Επίσης περιέχει ελάχιστα κορεσμένα λιπαρά οξέα, βιταμίνη C και φολικό οξύ. Είναι επίσης εξαιρετική πηγή:

 • ασβεστίου
 • σιδήρου
 • μαγνησίου
 • φωσφόρου
 • καλίου
 • θειαμίνης

Πρωτεΐνη

Η σόγια είναι πηγή φυτικής πρωτεΐνης και οι μελέτες έχουν δείξει ότι μειώνει τα επίπεδα της χοληστερόλης, σε ανθρώπους με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης ενώ οι ζωικές πρωτεΐνες αυξάνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης.

Φυτοστερόλες

Η σόγια περιέχει επίσης φυτοστερόλες. Αυτές οι ενώσεις μοιάζουν δομικά με τη χοληστερόλη και τις στεροειδείς ορμόνες. Δρουν αναστέλλοντας την απορρόφηση της χοληστερόλης. Οι φυτοστερόλες αποδεδειγμένα μειώνουν την χοληστερόλη.

Φυτοοιστρογόνα

Η σόγια περιέχει φυτοοιστρογόνα, ενώσεις που υπάρχουν σε πολλές τροφές φυτικής προέλευσης. Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι φυτοοιστρογόνων αλλά τα προϊόντα σόγιας περιέχουν ισοφλαβόνες. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση σόγιας από τις γυναίκες οδηγεί στη μείωση του κινδύνου για καρκίνου του μαστού.

Τα φυτοοιστρογόνα βοηθούν στην αντιμετώπιση των επιδράσεων των υπερβολικών οιστρογόνων στο σώμα, εξισορροπώντας οποιαδήποτε ανισορροπία στην αναλογία οιστρογόνων και προγεστερόνης. Αυτό γίνεται καθώς τα φυτοοιστρογόνα συνδέονται στους υποδοχείς των οιστρογόνων στα κύτταρα και έτσι μπλοκάρουν τη δράση τους. Τα φυτοοιστρογόνα βελτιώνουν τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου και της ενδομητρίωσης.

Πολλές γυναίκες βάζουν στην διατροφή τους τη σόγια όταν ξεκινά η εμμηνόπαυση. Στη διάρκεια της εμμηνόπαυσης μειώνεται η παραγωγή οιστρογόνων  και προκύπτουν ενοχλητικά συμπτώματα. Τα φυτοοιστρογόνα δρουν σαν αδύναμα οιστρογόνα και βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Οφέλη στην υγεία

Τα οφέλη της σόγιας είναι πολλά για την υγεία μας. Τα πιο σημαντικά είναι ότι βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης και στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης κάποιων μορφών καρκίνου.

Η σόγια μπορεί να αντικαταστήσει το κόκκινο κρέας και άλλες τροφές που είναι πλούσιες σε κορεσμένα λιπαρά. Με αυτό τον τρόπο βοηθά στη μείωση της LDL χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης.