Κάνε το Τεστ
σταφίδα, ιδιότητες σταφίδας, θρεπτική αξία σταφίδας, οφέλη σταφίδας στην υγεία

Σταφίδα: οι ευεργετικές της ιδιότητες

Σταφίδα

Οι σταφίδες είναι σταφύλια που έχουν αποξηρανθεί στον ήλιο και μπορεί να είναι ξανθές όπως η σουλτανίνα ή μαύρες όπως η Κορινθιακή σταφίδα. Χρησιμοποιούνται συχνά σε σαλάτες, στο γιαούρτι και στα δημητριακά στο πρωινό.

Πολλές φορές προστίθενται σε μπισκότα, στο ψωμί και σε κέικ. Σε αντίθεση με το μικρό τους μέγεθος οι σταφίδες είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία.

Οι σταφίδες είναι φυσικά γλυκές και περιέχουν σάκχαρα και θερμίδες αλλά ταυτόχρονα έχουν πολλά οφέλη στην υγεία μας. Οι σταφίδες βοηθούν στην πέψη, αυξάνουν τα επίπεδα του σιδήρου και συμβάλλουν στην υγεία των οστών.

Την επόμενη φορά που θα επιθυμείτε κάτι γλυκό επιλέξετε τις σταφίδες. Το σώμα σας θα σας ευγνωμονεί.

Θρεπτική αξία σταφίδας

Οι σταφίδες είναι καλή πηγή:

  • Σιδήρου
  • Αντιοξειδωτικών
  • Ασβεστίου
  • Βιταμίνης C

Το κάλιο και το μαγνήσιο υπάρχει σε μικρή ποσότητα στις σταφίδες. Η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες σε συνδυασμό με τα σάκχαρα και τις θερμίδες τις καθιστούν ένα ιδανικό ενεργειακό σνακ κατά τη διάρκεια άσκησης όπως η πεζοπορία.

Οι σταφίδες αποτελούν εξαιρετική πηγή φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες είναι πολύ σημαντικές για το σώμα καθώς μειώνουν τη φλεγμονή και βελτιώνουν την υγεία του γαστρεντερικού. Μια μικρή ποσότητα από σταφίδες καλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες μας σε φυτικές ίνες.

Αντιοξειδωτικά

Όπως τα σταφύλια έτσι και οι σταφίδες είναι εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών. Περιέχουν πολυφαινόλες που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα, μειώνοντας έτσι τη φλεγμονή και αυτό είναι ένα από τα σημαντικότερα οφέλη της σταφίδας. Οι σταφίδες είναι εξαιρετική επιλογή για την υγεία του εγκεφάλου καθώς έχει αποδειχθεί ότι ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου και προστατεύουν από νοσήματα όπως η άνοια.

Οφέλη σταφίδας

Οι σταφίδες εκτός από τη γλυκιά τους γεύση είναι πλούσιες σε πολυφαινόλες, αντιοξειδωτικά και φλαβονοειδή που συμβάλλουν στη συνολική μας υγεία.

Υγεία του καρδιαγγειακού

Οι σταφίδες περιέχουν σίδηρο. Ο σίδηρος είναι πολύ σημαντικός καθώς βοηθά στη ροή του αίματος, και έτσι συμβάλλει άμεσα στην υγεία του καρδιαγγειακού. Ο σίδηρος για να απορροφηθεί σωστά χρειάζεται βιταμίνη C. Οι σταφίδες περιέχουν βιταμίνη C και αποτελούν τον τέλειο συνδυασμό.

Οι σταφίδες είναι πλούσιες σε κάλιο και έτσι προλαμβάνουν την μείωση του καλίου. Το κάλιο είναι απαραίτητο στοιχείο για τη σωστή λειτουργία των κυττάρων, των ιστών και των οργάνων στο ανθρώπινο σώμα. Η επάρκεια καλίου μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και ειδικά ισχαιμικού επεισοδίου.

Υγεία των οστών

Οι σταφίδες περιέχουν ασβέστιο. Εκτός από την υγεία των οστών, το ασβέστιο παίζει σημαντικό ρόλο στη μυϊκή λειτουργία και βοηθά στη μεταβίβαση των νευρικών σημάτων από τον εγκέφαλο στους μύες.

Υγεία των δοντιών

Σε αντίθεση με αυτό που περιμένετε από ένα αποξηραμένο φρούτο, οι σταφίδες προστατεύουν τα δόντια μας. Στην πραγματικότητα προλαμβάνουν την τερηδόνα. Οι σταφίδες περιέχουν αντμικροβιακά φυτοχημικά συστατικά που καταστέλλουν την ανάπτυξη των βακτηρίων στη στοματική κοιλότητα που συνδέονται με την τερηδόνα.

Υγεία του πεπτικού

Οι σταφίδες είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες που βοηθούν στην πέψη. Οτιδήποτε συμβάλλει στην πέψη μειώνει τα προβλήματα του γαστρεντερικού όπως η δυσκοιλιότητα ή η διάρροια.

Οι σταφίδες περιέχουν διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες, που βοηθούν στην κινητικότητα του εντέρου.

Τα αποξηραμένα φρούτα έχουν περισσότερες θερμίδες από τα φρέσκα αλλά έχουν υψηλότερα ποσοστά φυτικών ινών.  Οι θερμίδες είναι περισσότερες στις σταφίδες από ότι στα σταφύλια, όμως μια κούπα σταφυλιών περιέχει 1 gr φυτικών ινών ενώ μια κούπα σταφίδες περιέχει 7 gr φυτικών ινών.

Καρκίνος

Οι μελέτες δείχνουν ότι τα αποξηραμένα φρούτα, ειδικά οι σταφίδες περιέχουν υψηλά ποσοστά φαινολικών ενώσεων που έχουν ισχυρότερη αντιοξειδωτική δράση από ότι τα φρέσκα φρούτα. Τα αντιοξειδωτικά είναι πολύ σημαντικά για την υγεία μας επειδή καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν κυτταρική βλάβη.