Κάνε το Τεστ
διατροφή για την καρδιά, τροφές που βοηθούν την καρδιά, τροφές για υγιή και δυνατή καρδιά, τροφές που μειώνουν τον κίνδυνο για νοσήματα της καρδιάς

Τροφές για δυνατή και υγιή καρδιά

Τροφές που βοηθούν στην Υγεία της Καρδιάς

Τα νοσήματα του καρδιαγγειακού είναι  η κύρια αιτία θανάτου για τους άνδρες και τις γυναίκες και στοιχίζουν τη ζωή σε πολλούς ανθρώπους. Η διάγνωση με ένα νόσημα του καρδιαγγειακού έχει και συναισθηματικό κόστος, επηρεάζει τη διάθεση, το μέλλον και την ποιότητα ζωής. Καθώς ο έλεγχος του σωματικού βάρους και η τακτική άσκηση είναι σημαντικά για την διατήρηση της υγείας της καρδιάς, η διατροφή είναι εξίσου καθοριστικός παράγοντας. Μαζί με τις αλλαγές στον τρόπο ζωής και την υγιεινή διατροφή μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών νοσημάτων ή εγκεφαλικού κατά 80%.

Καμιά τροφή από μόνη της δεν είναι μαγική για την υγεία, για αυτό το διατροφικό πλάνο είναι πολύ πιο σημαντικό από ότι συγκεκριμένες τροφές. Αντί για τηγανητά, επεξεργασμένες τροφές, έτοιμα φαγητά και γλυκά μια υγιεινή διατροφή περιλαμβάνει πολλές φρέσκες τροφές.

Είτε θέλετε να βελτιώσετε την υγεία του καρδιαγγειακού σας είτε έχετε ήδη διαγνωστεί με κάποιο νόσημα, ή αν έχετε υψηλή χοληστερόλη ή υψηλή αρτηριακή πίεση, αυτές οι συμβουλές θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε και να μειώσετε τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή.

Μειώστε τον κίνδυνο για νοσήματα του καρδιαγγειακού με υγιεινή διατροφή

Η κατανάλωση ποικιλίας φαγητών είναι ωφέλιμη για την υγεία και βοηθά στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης νοσημάτων. Καλό είναι στη διατροφή σας να υπάρχουν τροφές από όλες τις ομάδες τροφίμων. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεται τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα. Καλό είναι η διατροφή σας να περιέχει:

 • Πολλά φρούτα, λαχανικά και προϊόντα ολικής άλεσης.
 • Υγιή λιπαρά, όπως οι ξηροί καρποί, το αβοκάντο, οι ελιές και το ελαιόλαδο.
 • Υγιεινές πηγές πρωτεΐνης όπως τα ψάρια, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι. Μικρότερες ποσότητες αυγών, κοτόπουλου και άπαχου κόκκινου κρέατος.
 • Βότανα και τα μπαχαρικά.
 • Γάλα, γιαούρτι και τυρί χωρίς προσθήκη γεύσης.

Να προσέχετε την ποσότητα της τροφής που καταναλώνετε. Οι μερίδες καλό είναι να είναι κανονικές διαφορετικά τρώτε παραπάνω από αυτό που έχετε ανάγκη.  Αυτό μπορεί να οδηγήσει στην παχυσαρκία και να αυξήσει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα.

Τροφές που βοηθούν στην υγεία της καρδιάς

Αν και δεν υπάρχει μια μαγική τροφή για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης των νοσημάτων του καρδιαγγειακού, υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες τροφές που είναι σημαντικές για την υγεία της καρδιάς και περιλαμβάνουν:

 • Τα λιπαρά ψάρια: οι σαρδέλες, ο τόνος και ο σολομός περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Αυτός ο τύπος λιπαρών οξέων μειώνει τα τριγλυκερίδια και αυξάνει τα επίπεδα της HDL χοληστερόλης, βελτιώνει την ελαστικότητα των αγγείων και την πυκνότητα του αίματος, αποτρέποντας το σχηματισμό θρόμβων.
 • Τα φρούτα και τα λαχανικά: οι φυτικές ίνες, το κάλιο και άλλα θρεπτικά συστατικά όπως τα αντιοξειδωτικά που υπάρχουν στα φρούτα και στα λαχανικά προστατεύουν από τα καρδιακά νοσήματα. Είναι επίσης σημαντικό το φολικό οξύ που βοηθά στη μείωση των επιπέδων της ομοκυστεΐνης στα αιμοφόρα αγγεία, η οποία εμφανίζεται να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για καρδιακά νοσήματα.
 • Τα φυτικά έλαια: τα έλαια από το καλαμπόκι περιέχουν ωμέγα-6 λιπαρά οξέα και το ελαιόλαδο ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Αυτά βοηθούν στη μείωση της LDL χοληστερόλης όταν χρησιμοποιούνται αντί των κορεσμένων λιπαρών όπως το βούτυρο.
 • Τα προϊόντα ολικής άλεσης: μια διατροφή με πολλές φυτικές ίνες όπως τα δημητριακά ολικής άλεσης οδηγεί σε μείωση των επιπέδων της LDL χοληστερόλης και μειώνει τον κίνδυνο για καρδιακά νοσήματα. Οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατοδιαλυτές φυτικές ίνες είναι εξαιρετική επιλογή για τη μείωση των επιπέδων της ολικής χοληστερόλης.
 • Τα όσπρια, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι: είναι καλές πηγές φυτικής πρωτεΐνης, φυτικών ινών, υγιών λιπαρών και μικροθρεπτικών συστατικών που βοηθούν στη μείωση του κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα.
 • Οι μη επεξεργασμένοι υδατάνθρακες με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη: το ψωμί ολικής άλεσης και τα δημητριακά, τα όσπρια και συγκεκριμένοι τύποι ρυζιού και ζυμαρικών, και τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά βοηθούν στη μείωση των τριγλυκεριδίων και της γλυκόζης στο αίμα. Έτσι συμβάλλουν στη ρύθμιση του διαβήτη και στη μείωση εμφάνισης των νοσημάτων του καρδιαγγειακού.
 • Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Ε: η βιταμίνη Ε δρα σαν αντιοξειδωτικό και βοηθά στην προστασία από την LDL χοληστερόλη. Τροφές όπως το αβοκάντο, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα φυτικά έλαια περιέχουν βιταμίνη Ε.
 • Το σκόρδο: μια ένωση στο φρέσκο σκόρδο που ονομάζεται αλλισίνη έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα επίπεδα της ολικής και της LDL χοληστερόλης στο αίμα, και έτσι μειώνει τον κίνδυνο για καρδιακά νοσήματα.
 • Το τσάι: τα αντιοξειδωτικά που υπάρχουν στο τσάι βοηθούν στην πρόληψη της εναπόθεσης λίπους στις αρτηρίες. Επίσης έχουν ιδιότητες αντιπηκτικές και βελτιώνουν τη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων που επιτρέπει την ομαλή ροή του αίματος.