Κάνε το Τεστ
ευτυχία , τι είναι η ευτυχία, βήματα για μια ευτυχισμένη ζωή, χαρακτηριστικά ευτυχισμένων ανθρώπων, πως να ζήσετε μια ευτυχισμένη ζωή

Βήματα που θα σας φέρουν πιο κοντά στην ευτυχία!

Η Ευτυχία είναι επιλογή!

Πολλοί άνθρωποι στις μέρες μας νιώθουν αγχωμένοι, πιεσμένοι, νευρικοί λόγω των υποχρεώσεων της καθημερινότητας που τους κατακλύζουν. Η ευτυχία είναι για πολλούς στόχος ζωής. Αν και όλοι οι άνθρωποι θέλουν να είναι ευτυχισμένοι, στην πραγματικότητα λίγοι τα καταφέρνουν. Είναι όμορφο να νιώθεις ευτυχισμένος. Αλλά κοιτάζοντας πιο βαθιά αυτό που ξεχωρίζει είναι ότι οι ευτυχισμένοι άνθρωποι απολαμβάνουν περισσότερα οφέλη. Έχουν γενικά πιο επιτυχημένη ζωή. Πολλές φορές η ευτυχία και η επιτυχία πάνε μαζί.

Τι είναι η ευτυχία;

Η ευτυχία είναι μια συναισθηματική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από συναισθήματα χαράς, ικανοποίησης, ευχαρίστησης και πληρότητας. Η ευτυχία μπορεί να έχει πολλούς ορισμούς, αλλά αυτό που την χαρακτηρίζει είναι τα θετικά συναισθήματα.

Δύο είναι τα συστατικά-κλειδιά της ευτυχίας:

  • Η ισορροπία των συναισθημάτων: ο καθένας βιώνει θετικά και αρνητικά συναισθήματα και η διάθεση του μπορεί να αλλάξει. Η ευτυχία γενικά συνδέεται με την εμπειρία πιο θετικών συναισθημάτων ακόμη και στις δύσκολες στιγμές.
  • Η ικανοποίηση στη ζωή: αυτό σχετίζεται με το πόσο ικανοποιημένοι νιώθουμε σε διαφορετικές πτυχές της ζωής μας όπως οι σχέσεις, η δουλειά, τα επιτεύγματα.

Ποια είναι τα κοινά χαρακτηριστικά των ευτυχισμένων ανθρώπων;

Οι μελέτες που έχουν γίνει σχετικά με τους ευτυχισμένους ανθρώπους δείχνουν ότι είναι πιο αποδοτικοί, βοηθούν τους άλλους, έχουν βρει το σκοπό στη ζωή τους. Επίσης οι ευτυχισμένοι άνθρωποι είναι υγιείς. Έχουν χαμηλότερα επίπεδα κορτιζόλης, χαμηλή αρτηριακή πίεση και μειωμένη νευροενδοκρινική και φλεγμονώδη δραστηριότητα. Όλα αυτά συμβάλλουν στην καλή υγεία, πράγμα το οποίο οδηγεί στην ευτυχία.

Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι είναι πολύ κοινωνικοί και έχουν πιο δυνατές ερωτικές και κοινωνικές σχέσεις με τους άλλους. Οι μελέτες δείχνουν ότι οι ευτυχισμένοι άνθρωποι έχουν πολλή θετική ενέργεια, είναι αποφασιστικοί, δημιουργικοί, εμπνέουν εμπιστοσύνη, αγάπη και σεβασμό. Η ευτυχία δεν συνδέεται άμεσα με τα κοινωνικοοικονομικά χαρακτηριστικά, το φύλο ή την ηλικία αλλά με την φιλοσοφημένη άποψη για τη ζωή, το γέλιο, το χιούμορ, την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, την αφοσίωση σε ουσιαστικούς στόχους και τις αθλητικές δραστηριότητες, τη ζωή σε ένα θετικό περιβάλλον και τη διατήρηση ενός ισορροπημένου τρόπου ζωής.

Βήματα για μια ευτυχισμένη ζωή

Όλοι μας θέλουμε να ζούμε μια ευτυχισμένη ζωή, αλλά η επίτευξη της ευτυχίας απαιτεί προσπάθεια και προσωπική δουλειά.

Η ευτυχία αποτελεί επιλογή. Η διατήρηση της ευτυχίας όμως χρειάζεται δέσμευση, αφοσίωση, κουράγιο και βαθιά κατανόηση του ποιοι είστε και ποιος είναι ο στόχος σας στη ζωή. Και αυτό δεν θα το καταλάβετε σε μια νύχτα.

Όταν επιλέγετε την ευτυχία αναλαμβάνετε την ευθύνη για τη δική σας ικανοποίηση. Όταν ζείτε μια ευτυχισμένη ζωή, έχετε περισσότερη αντοχή, αυτοπεποίθηση και πίστη στον εαυτό σας. Και αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε όλες τις αντιξοότητες που θα προκύψουν.

Κάποιοι άνθρωποι χαμογελούν συχνά και κάποιοι άλλοι όχι. Αυτό πολλές φορές εξαρτάται από τα γεγονότα που αντιμετωπίζει ο καθένας στη ζωή του. Η ευτυχία μπορεί να μειωθεί σημαντικά όταν βιώνουμε τραυματικά γεγονότα.

Η διάθεση και η ευεξία μας εξαρτάται μερικώς από παράγοντες όπως τα γονίδια και ο τρόπος που μεγαλώσαμε. Μπορείτε όμως να ανακαλύψετε όσα σας κάνουν ευτυχισμένους.

1. Τι σημαίνει για εσάς η ευτυχία;

Ο κάθε άνθρωπος μπορεί να αλλάξει τη ζωή του αλλάζοντας την συμπεριφορά του. Το πρώτο βήμα λοιπόν για μια ευτυχισμένη ζωή είναι να αναγνωρίσετε τι είναι σημαντικό για εσάς και ποιες είναι οι αξίες στη ζωή σας που σας φέρνουν χαρά και ευτυχία. Αρκεί να ξέρετε ποιοι είστε και πως θέλετε να ζήσετε τη ζωή σας. Η ευτυχία έρχεται στη ζωή μας μονάχα όταν επιλέγουμε να είμαστε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας.

2. Πώς λειτουργεί σε εσάς η ευτυχία;

Η ευτυχία δεν είναι μόνο συναίσθημα είναι και πράξεις. Για να νιώσετε ευτυχισμένοι πρέπει να κάνετε πράγματα για αυτό.

Ο καθένας έχει την δική του προσωπικότητά  και κάποιοι έχουν χαρακτηριστικά που τους βοηθούν να είναι πιο εύκολα χαρούμενοι. Η σχέση ανάμεσα στην ευτυχία και στις διαφορετικές προσωπικότητες είναι πολύπλοκη.

Ωστόσο, αυτό που είναι κοινώς αποδεκτό είναι ότι τα επίπεδα της ευτυχίας στη ζωή ενός ανθρώπους εξαρτώνται από το πως ορίζει την καλή ζωή. Όταν ένα άτομο το αναγνωρίσει αυτό είναι πολύ πιο εύκολο να ζει ευτυχισμένο.

Η ευτυχία είναι αποτέλεσμα των πράξεων και των συμπεριφορών μας. Το να προσπαθείτε απλά να σκεφτείτε πιο θετικά δεν είναι λύση. Χρειάζεται να αναλάβετε δράση και να κάνετε θετικές αλλαγές για να έρθει η ευτυχία στη ζωή σας.

3. Επιλέξτε θετικούς ανθρώπους

Οι άνθρωποι που μας περιβάλλουν επηρεάζουν τη συμπεριφορά μας, για αυτό λοιπόν επιλέξτε τους σοφά. Επιλέξτε ανθρώπους που είναι αυτό που θέλετε να γίνετε. Οι θετικές και υγιείς σχέσεις στη ζωή είναι το κλειδί για να ζείτε μια ευτυχισμένη ζωή, για αυτό δεν χρειάζεται να σπαταλάτε πολύ χρόνο με ανθρώπους που απομακρύνουν την ευτυχία από τη ζωή σας.

Μέσα από τις υγιείς και θετικές σχέσεις θα βρείτε υποστήριξη και δύναμη να αντιμετωπίσετε τις δυσκολίες που θα προκύψουν. Αν δεν έχετε θετικές σχέσεις στη ζωή σας δεν είναι πολλές οι πιθανότητες να είστε ευτυχισμένοι.

4. Βοηθήστε τους άλλους

Ο σκοπός της ζωής δεν είναι απλά να είμαστε ευτυχισμένοι αλλά να είμαστε χρήσιμοι, συμπονετικοί και να κάνουμε τη διαφορά σε αυτό τον σκληρό κόσμο που ζούμε. Ο σκοπός στη ζωή είναι πολύ σημαντικός για να μπορέσετε να βρείτε την ευτυχία. Όσο πιο μεγάλη είναι η αίσθηση του σκοπού τόσο πιο ευτυχισμένοι είμαστε. Βοηθήστε όσους έχουν ανάγκη, φερθείτε με ευγένεια, συμπόνια.

Οι μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που είναι αλτρουιστές είναι πιο πιθανό να είναι ευτυχισμένοι και οι ευτυχισμένοι άνθρωποι είναι πιο αλτρουιστές. Καλό είναι να συμμετέχετε σε φιλανθρωπικές δράσεις που έχουν νόημα για εσάς. Αυτό αυξάνει την δέσμευση στην κοινωνία, σας δίνει την αίσθηση του σκοπού και αποσπά την προσοχή σας από τα προβλήματα.

Η κοινωνική ευεξία συμβάλλει θετικά στην ευτυχία, στην αισιοδοξία, στην ικανοποίηση από τη ζωή και στην αίσθηση ασφάλειας. Γενικά οι άνθρωποι είναι πιο ευτυχισμένοι όταν έχουν βρει το νόημα στη ζωή τους , καθώς έτσι επικεντρώνονται στις πνευματικές τους αξίες.

5. Φροντίστε το μυαλό, το πνεύμα και το σώμα σας

Όταν φροντίζετε τον εαυτό σας γεμίζετε τις μπαταρίες σας και βελτιώνετε την ψυχική και την συναισθηματική σας υγεία. Η δέσμευση ότι θα είστε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σας βοηθά στη διατήρηση της ευτυχίας. Φροντίστε το σώμα σας, το πνεύμα σας και την συνολική σας ευεξία για να μπορέσετε να είστε ευτυχισμένοι.

Αν δεν φροντίζετε το σώμα σας και δεν ασκείστε τότε η ψυχική και η συναισθηματική σας ευεξία υπονομεύονται. Χρειάζεται να έχετε σωματική και συναισθηματική αντοχή για να ξεπεράσετε τα εμπόδια.  Όταν θέλετε να ζήσετε μια ευτυχισμένη ζωή, το κλειδί είναι να μπορέσετε να αντιμετωπίσετε με επιτυχία τις δυσκολίες που θα προκύπτουν.

6. Αίσθηση ελέγχου

Οι άνθρωποι που έχουν γενικά τον έλεγχο στη ζωή τους νιώθουν πιο ευτυχισμένοι συγκριτικά με ανθρώπους που δεν έχουν την αίσθηση του ελέγχου. Αυτό τους βοηθά να μην επικεντρώνονται σε πράγματα που δεν μπορούν να ελέγξουν (τις συμπεριφορές των άλλων ανθρώπων ή γεγονότα που συνέβησαν στο παρελθόν) και να εστιάζουν σε όσα μπορούν να ελέγξουν (τη δική τους συμπεριφορά και αντίδραση).

7. Κάντε θετικές δηλώσεις

Δεν υπάρχει πραγματικά κάτι καλό ή κακό, η σκέψη μας το κάνει καλό ή κακό. Η αντίληψη που έχουμε για τον κόσμο γύρω μας έχει σημαντική επίδραση στο πως νιώθουμε και συμπεριφερόμαστε.

Οι αισιόδοξοι άνθρωποι τείνουν να ερμηνεύουν τα προβλήματά τους ως παροδικά, ελεγχόμενα και ειδικά για μια κατάσταση. Αντιθέτως, οι απαισιόδοξοι πιστεύουν ότι τα προβλήματά τους διαρκούν για πάντα, δεν είναι ελεγχόμενα και υπονομεύουν τα πάντα.

8. Βρείτε την χαρά σε μικρά καθημερινά πράγματα

Δεν χρειάζεται να κερδίσετε το τζόκερ για να νιώσετε ευτυχισμένοι. Υπάρχουν πολλά μικρά πράγματα στην καθημερινότητα που μπορούν να μας προσφέρουν χαρά. Γράψτε σε μια λίστα όλες τις υγιείς απολαύσεις στις οποίες μπορείτε να δεσμευτείτε καθημερινά και να νιώθετε περισσότερη χαρά.

9. Συνδεθείτε με τους ανθρώπους γύρω σας

Η ευτυχία είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις στενές, στοργικές, ισότιμες, οικείες και μακροχρόνιες σχέσεις. Καλό είναι να περνάτε όσο περισσότερο χρόνο μπορείτε με τους ανθρώπους που είναι σημαντικοί για εσάς. Αν κάποιος δεν έχει κοντά του κανέναν τότε μπορεί να βρει ανθρώπους με τους οποίους να έχει κοινά ενδιαφέροντα, όπως η αγάπη για τα βιβλία ή για τα ζώα.

10. Δείτε τα προβλήματα ως ευκαιρίες για προσωπική εξέλιξη

Κάθε πρόβλημα που προκύπτει είναι μια πρόκληση από την οποία μπορούμε να μάθουμε. Οι δυσκολίες μας βοηθούν να μάθουμε και να εξελιχθούμε.

11. Επικεντρωθείτε στην ευγνωμοσύνη

Είναι πολύ βοηθητικό να έχουμε ένα ημερολόγιο ευγνωμοσύνης, όπου καθημερινά μπορούμε να γράφουμε για όσα νιώθουμε ευγνωμοσύνη. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τα πράγματα.

Είναι ξεκάθαρο πως η ευτυχία εξαρτάται από τον τρόπο ζωής. Η ευτυχία όπως όλα τα συναισθήματα μεταβάλλεται , υπάρχουν όμως τρόποι  για να την ενισχύσετε. Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι νιώθουν όλα τα ανθρώπινα συναισθήματα όπως ο θυμός, η απογοήτευση, η μοναξιά , η θλίψη. Αλλά ακόμη και όταν αντιμετωπίζουν δυσκολίες έχουν την αισιοδοξία ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα, ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν όσα τους φέρνει η ζωή και ότι θα μπορέσουν να είναι ευτυχισμένοι ξανά.