Κάνε το Τεστ
ευτυχία, τι σημαίνει ευτυχία, ικανοποίηση στη ζωή, ευγνωμοσύνη

Τι σημαίνει ευτυχία για εσάς;

Ευτυχία

Ζούμε σε μια κοινωνία που έχει εμμονή με την "ευτυχία", συνεχώς βομβαρδιζόμαστε με διαφημίσεις, με πρόσωπα που γελούν στην τηλεόραση ή μας δίνουν συμβουλές για το πως θα φτάσουμε την πολυπόθητη ευτυχία.

Είναι άγραφος νόμος ότι όλοι θέλουμε να είμαστε ευτυχισμένοι αλλά η πραγματικότητα είναι ότι οι περισσότεροι από εμάς δεν γνωρίζουν τι σημαίνει "ευτυχία" για τον εαυτό τους.

Πολλοί ταυτίζουν την ευτυχία με μια καλή δουλειά, τους καλούς φίλους και τον κατάλληλο σύντροφο. Όλοι θέτουμε στόχους για τους οποίους παλεύουμε σκληρά για να τους φτάσουμε. Και όταν τους επιτύχουμε νομίζουμε ότι βρήκαμε την ευτυχία αλλά δεν συμβαίνει ακριβώς αυτό. Πολλοί φτάνουν στο στόχο τους και ανακαλύπτουν την απογοήτευση. Δουλεύουν σκληρά και μετά συνειδητοποιούν ότι είναι πιο δυστυχισμένοι από πριν. Αυτό συμβαίνει γιατί δεν έχουν ιδέα τι σημαίνει ευτυχία.

Τι είναι η ευτυχία;

Προφανώς υπάρχουν πολλοί ορισμοί για την ευτυχία όσοι είναι και οι άνθρωποι στον πλανήτη μας αλλά γενικά μιλώντας, η σύγχρονη ψυχολογία χωρίζει την ευτυχία σε δύο μέρη:

 1. Η ευτυχία είναι ένα συναίσθημα

Τα θετικά συναισθήματα όπως η χαρά, η ευχαρίστηση και ο ενθουσιασμός. Είναι γνώριμη σε όλους μας αυτή η μορφή ευτυχίας, όπως το καλό φαγητό, το καλό σεξ, τα καινούργια ρούχα, οι βόλτες στην παραλία, το μασάζ. Αυτό είναι που συνεχώς μας διαφημίζουν και αυτό που σκεφτόμαστε όταν βλέπουμε τους χαρούμενους φίλους μας στο Facebook.

2. Η ευτυχία είναι η ικανοποίηση στη ζωή

Το να ζούμε με την αίσθηση της ικανοποίησης και της γεμάτης ζωής. Αυτός ο τύπος ευτυχίας μας είναι λιγότερο οικείος καθώς δεν είναι τόσο απλός όσο το να κάνετε μασάζ. Περιλαμβάνει τη διαδικασία ανακάλυψης του εαυτού και της καλλιέργειας των σωστών στάσεων ώστε να ζούμε μια ευτυχισμένη ζωή με τις καθημερινές προκλήσεις και τα συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα.

Κυνηγήστε τα θετικά συναισθήματα και αποδεχτείτε τα αρνητικά

Τα θετικά συναισθήματα δεν διαρκούν. Σύντομα τα συναισθήματα της χαράς και του ενθουσιασμού διαλύονται και έτσι βρισκόμαστε στο σημείο από το οποίο αρχίσαμε.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να χαιρόμαστε τις απολαύσεις της ζωής, πρέπει να γιορτάζουμε πάντα τη νέα μας δουλειά και να απολαμβάνουμε κάθε στιγμή από το μήνα του μέλιτος σε μια νέα σχέση. Ωστόσο, πρέπει να βιώνουμε συνειδητά αυτά τα βραχυπρόθεσμα συναισθήματα αλλά αυτό δεν ισοδυναμεί με μακροχρόνια ευτυχία.

Μια ακόμη λάθος αντίληψη για την ευτυχία είναι ότι πρέπει να έχουμε μόνο θετικά συναισθήματα και να αγνοούμε ή να καταστέλλουμε τα υπόλοιπα συναισθήματα που δεν μας κάνουν να νιώθουμε καλά. Όλοι θέλουμε να νιώθουμε χαρά και να αποφεύγουμε τον πόνο, αυτό είναι φυσιολογικό. Αυτό που δεν είναι φυσιολογικό και είναι ουσιαστικά επιβλαβές είναι να αποφεύγουμε επίμονα ή να καταστέλλουμε τα "δύσκολα" ή τα "αρνητικά" συναισθήματα.

Η πραγματικότητα είναι ότι όλοι νιώθουμε επώδυνα συναισθήματα και δύσκολες καταστάσεις. Οι άνθρωποι έχουν προβλήματα υγείας, χάνουν τις δουλειές τους, οι σχέσεις τους διαλύονται, άσχημα πράγματα συμβαίνουν κάθε μέρα.

Οτιδήποτε μπορεί να πάει στραβά, θα πάει στραβά. Όσο πιο πολύ προσπαθείτε να αποφύγετε τον πόνο τόσο περισσότερο υποφέρετε.

Η ζωή είναι γεμάτη πόνο αλλά η έντονη επιθυμία μας να νιώθουμε ευτυχία συνεχώς, είναι ανθυγιεινή και ειρωνικά μας οδηγεί σε περισσότερο πόνο και δυστυχία. Πολλές φορές κρίνουμε τον εαυτό μας επειδή έχουμε αυτά τα ανεπιθύμητα συναισθήματα και αναρωτιόμαστε, "Γιατί δεν νιώθω καλά; Θα έπρεπε να είμαι χαρούμενος αυτή τη στιγμή!"

Αντί να κρίνετε ή να καταστέλλετε αυτά τα δύσκολα ή τα αρνητικά συναισθήματα, αυτό που θα σας βοηθήσει είναι να αποδεχτείτε κάθε συναίσθημα και να αφήσετε στην άκρη τις προσδοκίες που θέλουν να είστε ευτυχισμένοι όλη την ώρα. Ακούστε τι έχει να σας πει κάθε συναίσθημα. Όσο πιο πολύ αποδέχεστε αυτά τα συναισθήματα τόσο πιο ήρεμοι και με λιγότερη πίεση θα νιώθετε. Αυτό παραδόξως σας κάνει να νιώθετε πιο εύκολα χαρούμενοι.

ευτυχια

Ικανοποίηση στη ζωή

Είναι δύσκολο να ορίσει κάποιος την ικανοποίηση. Οι φιλόσοφοι, οι ψυχολόγοι, οι πνευματικοί ηγέτες υποστηρίζουν ότι η ικανοποίηση στη ζωή είναι ένα κέικ που χρειάζεται να φτιάξει ο καθένας για τον εαυτό του. Δεν υπάρχει ένα κέικ με τα τέλεια συστατικά που να ικανοποιεί τους πάντες. Χρειάζεται να κάνετε το δικό σας προσωπικό ταξίδι εξερεύνησης για να βρείτε τι σας φέρνει ικανοποίηση και πληρότητα.

Η έλλειψη νοήματος στη ζωή μπορεί να προκαλέσει μεγάλη απογοήτευση. Αυτό δεν είναι ασυνήθιστο για την κοινωνία μας, ειδικά για τις νεότερες γενιές που δουλεύουν σκληρά μόνο και μόνο για να πληρώνουν τους λογαριασμούς, χωρίς να έχουν κανένα νόημα ή στόχο.

Βέβαια το νόημα στη ζωή δεν αφορά μονάχα τη δουλειά. Βρίσκουμε νόημα στις σχέσεις με τα αγαπημένα μας πρόσωπα, μέσω της απόκτησης παιδιών, της πνευματικότητας. Ο καθένας μας δημιουργεί το δικό του νόημα.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι η ευγνωμοσύνη είναι μια εφεύρεση των αισιόδοξων που δεν μπορούν να έχουν αυτά που θέλουν στη ζωή τους και είναι ευγνώμονες για όσα έχουν. Οι άνθρωποι που έχουν κίνητρα δεν έχουν ανάγκη την ευγνωμοσύνη, απλά δουλεύουν σκληρά και κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα.

Όμως η πραγματικότητα είναι ότι αν δεν μπορείτε να είστε ευγνώμονες για αυτά που έχετε τώρα, δεν θα είστε ποτέ ευτυχισμένοι. Αυτό συμβαίνει επειδή επικεντρώνεστε σε όσα δεν έχετε.

Ασκήσεις ευγνωμοσύνης

Οι ασκήσεις ευγνωμοσύνης καθημερινά θα ανοίξουν ένα νέο κόσμο μπροστά σας, θα μπορέσετε ξαφνικά να δείτε πράγματα που πριν δεν βλέπατε. Όσο πιο πολύ εξασκείστε στην ευγνωμοσύνη, τόσο περισσότερο θα παρατηρείτε την ομορφιά και τις ευλογίες που έχετε στη ζωή σας και τόσο πιο γεμάτοι θα νιώθετε.

Μπορείτε να ξεκινήσετε να γράφετε τρία πράγματα για τα οποία είστε ευγνώμονες κάθε πρωί που ξυπνάτε. Αυτή η απλή άσκηση θα κάνει τη διαφορά στο πως νιώθετε για τη ζωή σας. Η ευγνωμοσύνη γίνεται σταδιακά μέρος της νοοτροπίας σας.

Χωρίς ευγνωμοσύνη, είναι δύσκολο να φανταστείτε μια ζωή γεμάτη ικανοποίηση. Δεν έχει σημασία σε ποιο σημείο της ζωής μας είμαστε, πάντα επιθυμούμε κάτι παραπάνω. Η ευγνωμοσύνη περιλαμβάνει να ανατρέχετε στο παρελθόν σας και να είστε ευγνώμονες για όλους τους ανθρώπους και τις καταστάσεις που βιώσατε.

Καθημερινά κάνουμε 20000-50000 σκέψεις , αλλά μην ανησυχείτε δεν είστε τρελοί. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι κακό και ότι πρέπει να τις περιορίσετε. Ο εγκέφαλος μας είναι ο λόγος που είμαστε ζωντανοί σήμερα.  Σκεφτείτε ότι το παρελθόν μας δίνει αμέτρητες ευκαιρίες για να μάθουμε , να εξελιχθούμε και να σκεφτούμε το μέλλον που θα μας επιτρέψει να φανταστούμε και να δημιουργήσουμε τα όνειρά μας. Το πρόβλημα προκύπτει όταν σκεφτόμαστε υπερβολικά και υπεραναλύουμε τα πράγματα.

Η ευτυχία είναι στα δικά σας χέρια

Μονάχα εσείς είστε υπεύθυνοι για να φτιάξετε τη δική σας ευτυχία, με όλα όσα σας προσφέρουν ικανοποίηση. Σε αυτό μπορεί να σας βοηθήσουν η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ και το LIFE COACHING.