Κάνε το Τεστ
όταν όλα πάνε στραβά, δυσκολίες της ζωής, δύναμη ψυχής, αντιμετώπιση δυσκολιών, μαθήματα μέσα από τις δυσκολίες, οι δυσκολίες βοηθούν στην εξέλιξή μας, οι δυσκολίες μας πάνε μπροστά

Όταν όλα πάνε στραβά

Όταν όλα πάνε στραβά

Το μυαλό μας μπορεί να είναι ο χειρότερος εχθρός μας. Όταν τα πράγματα πάνε καλά, νιώθουμε χαρούμενοι, βλέπουμε τον κόσμο πιο λαμπερό, και όλα είναι πολύ καλύτερα. Από την άλλη πλευρά, όταν τα πράγματα πάνε στραβά, κυριαρχεί μια αρνητική νοοτροπία.

Τα πράγματα μοιάζουν σκοτεινά και τίποτα δεν μας δίνει ελπίδα. Όσο μεγαλύτερη είναι η απελπισία μας τόσο χειρότερα νιώθουμε. Και όταν νιώθουμε άσχημα συνεχίζεται ένας μαύρος κύκλος.  Σε αυτές τις στιγμές είναι καλύτερο να εστιάζουμε σε όλα τα καλά που έχουμε στη ζωή μας.

Ποια είναι τα διδάγματα ζωής που μας δίνουν οι δυσκολίες;

1. Ο πόνος είναι κομμάτι της προσωπικής μας εξέλιξης

Μερικές φορές οι κλειστές πόρτες που συναντάμε μας δίνουν το κίνητρο να προχωρήσουμε. Και αυτό είναι κάτι καλό γιατί πολλές φορές δεν κινητοποιούμαστε εκτός και αν μας αναγκάσουν οι περιστάσεις. Όταν οι συνθήκες είναι δύσκολες, καλό είναι να υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας ότι κανένας πόνος δεν έρχεται χωρίς σκοπό. Φυσικά, είναι σημαντικό να προχωράμε αλλά να μην ξεχνάμε όσα μάθαμε. Το γεγονός ότι αντιμετωπίζουμε δυσκολίες δεν σημαίνει ότι έχουμε αποτύχει. Κάθε μεγάλη επιτυχία προκύπτει μετά από δυσκολίες. Τα καλά πράγματα χρειάζονται χρόνο. Καλό είναι να έχουμε υπομονή και να μένουμε θετικοί. Όλα θα πάνε καλά στο τέλος.

Βοηθά πάντα να έχουμε στο μυαλό μας  ότι υπάρχουν δύο είδη πόνου, αυτός που μας πληγώνει και αυτός που μας αλλάζει. Και τα δύο είδη πόνου συμβάλλουν στην εξέλιξή μας.

2. Όλα στη ζωή είναι προσωρινά

Κάθε φορά που βρέχει, κάποια στιγμή η βροχή σταματά και βγαίνει το ουράνιο τόξο. Κάθε φορά που μας πληγώνουν, επουλωνόμαστε. Μετά το σκοτάδι έρχεται πάντα το φως. Τίποτα δε διαρκεί για πάντα.

Έτσι, αν τα πράγματα είναι τέλεια αυτή τη στιγμή, καλό είναι να το απολαμβάνουμε. Δεν θα μείνουν έτσι για πάντα. Αν τα πράγματα είναι άσχημα, δεν χρειάζεται να ανησυχούμε επειδή αυτό δεν θα κρατήσει για πάντα. Επειδή η ζωή δεν είναι εύκολη αυτή τη στιγμή, δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να γελάσουμε. Επειδή κάτι μας ενοχλεί, δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να χαρούμε. Κάθε στιγμή είναι ένα νέο ξεκίνημα. Έχουμε μια δεύτερη ευκαιρία κάθε δευτερόλεπτο.

3. Η ανησυχία δεν αλλάζει τίποτα

Οι άνθρωποι που συνεχώς γκρινιάζουν, καταφέρνουν ελάχιστα πράγματα. Είναι πάντα καλύτερο να κάνουμε την προσπάθειά μας για κάτι σπουδαίο και να αποτύχουμε από το να μην κάνουμε τίποτα. Ακόμη και αν αποτύχουμε αυτό δεν σημαίνει ότι ήρθε το τέλος του κόσμου. Αν πιστεύουμε σε κάτι, τότε θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε. Μην αφήνετε τις σκιές από το παρελθόν να κάνουν δυσοίωνο το μέλλον σας. Όταν ξοδεύουμε τη μέρα μας για όσα συνέβησαν χθες, αυτό  δεν θα κάνει το αύριο καλύτερο. Για αυτό πρέπει να αναλάβετε δράση. Κάντε την αλλαγή και μην κοιτάτε ποτέ πίσω.

Και ανεξάρτητα με το τι συμβαίνει μακροπρόθεσμα, η πραγματική ευτυχία ξεκινά μόνο όταν σταματάμε τα παράπονα για τα προβλήματα μας και νιώθουμε ευγνωμοσύνη για όλα τα προβλήματα που δεν έχουμε.

4. Οι πληγές μας είναι σύμβολα της δύναμής μας

Ποτέ να μην νιώθετε ντροπή για τις πληγές που έχετε. Μια ουλή σημαίνει ότι η πληγή μας έχει κλείσει. Σημαίνει ότι αντέξαμε τον πόνο, μάθαμε το μάθημα μας , γίναμε πιο δυνατοί και προχωρήσαμε. Μια ουλή είναι ένα τατουάζ για το οποίο πρέπει να νιώθουμε περήφανοι. Οι ουλές μας δεν πρέπει να μας κρατούν φυλακισμένους και φοβισμένους. Οι πληγές μας δεν μπορούν απλά να εξαφανιστούν, αλλά μπορούμε να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο τις βλέπουμε. Είναι σημαντικό να τις βλέπουμε ως ένα σημάδι δύναμης.

5. Κάθε μικρή δυσκολία μας πάει ένα βήμα μπροστά

Στη ζωή, η υπομονή δεν αφορά την ικανότητα να περιμένουμε, αλλά είναι η ικανότητα να έχουμε θετική νοοτροπία ενώ δουλεύουμε σκληρά για τα όνειρά μας, όταν γνωρίζουμε ότι αξίζουν τον κόπο. Μπορεί να χάνουμε την σταθερότητα και την ασφάλεια μας για κάποιο χρονικό διάστημα, να μην έχουμε χρόνο να κοιμόμαστε καλά, να τρώμε καλά, να ξεκουραζόμαστε. Ίσως να βγαίνουμε από τη ζώνη άνεσής μας, να θυσιάζουμε τις σχέσεις μας και το χρόνο μας. Όμως , μόνο η αποδοχή της απόρριψης και της αποτυχίας θα μας πάει πιο κοντά σε όσα θέλουμε.

6. Η αρνητικότητα των άλλων ανθρώπων δεν είναι δικό μας πρόβλημα

Είναι σοφό να παραμένουμε θετικοί όταν η αρνητικότητα μας περιβάλλει. Είναι σημαντικό να χαμογελάμε όταν οι άλλοι θέλουν να μας ρίξουν την ψυχολογία. Ένας εύκολος τρόπος για να διατηρούμε τον ενθουσιασμό και την εστίασή μας είναι να παραμείνουμε ο εαυτός μας παρά την αρνητικότητα. Μην αφήνετε τα κακόβουλα σχόλια να αλλάξουν αυτό που είστε. Μην παίρνετε τα πράγματα προσωπικά, ακόμη και αν μοιάζουν προσωπικά. Σπάνια οι άνθρωποι κάνουν πράγματα εξαιτίας σας, κάνουν πράγματα εξαιτίας τους.

Δεν είναι ανάγκη να κάνουμε πράγματα απλά για να εντυπωσιάσουμε τους άλλους. Αλλά μπορούμε να αλλάζουμε μόνο για να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι και να έχουμε ένα καλύτερο μέλλον. Οι άνθρωποι έτσι και αλλιώς θα σχολιάζουν όσα κάνουμε. Για αυτό είναι καλύτερο να ανησυχούμε μόνο για τον εαυτό μας και όχι για την γνώμη των άλλων. Αν πιστεύετε σε κάτι, μην φοβάστε να πολεμήσετε για αυτό.

7. Ότι είναι να γίνει θα γίνει

Η πραγματική δύναμη προκύπτει όταν γελάμε και εκτιμάμε όσα έχουμε παρά τις δυσκολίες. Υπάρχουν κρυμμένες ευλογίες πίσω από κάθε δυσκολία, αλλά είναι ανάγκη να ανοίξουμε την καρδιά μας και το μυαλό μας.

Τελικά, για να αγαπήσουμε τη ζωή μας είναι ανάγκη να εμπιστευτούμε το ένστικτό μας, να αρπάξουμε τις ευκαιρίες, να χάσουμε και να βρούμε την ευτυχία και να μάθουμε από τις δύσκολες εμπειρίες μας. Αυτό είναι ένα μακροχρόνιο ταξίδι, στο οποίο δεν χρειάζεται να ανησυχούμε για κάθε μας βήμα.

8. Το καλύτερο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι να συνεχίζουμε να προχωράμε

Μην φοβάστε να προσπαθήσετε ξανά, να αγαπήσετε ξανά, να ζήσετε ξανά και να ονειρευτείτε ξανά. Μην αφήσετε ένα σκληρό μάθημα να σκληρύνει την καρδιά σας. Τα καλύτερα μαθήματα ζωής τα παίρνουμε από τις δυσκολίες και από τα λάθη μας. Υπάρχουν στιγμές που τα πράγματα θα πάνε στραβά. Και ίσως να νιώθετε ότι θα μείνετε κολλημένοι σε μια κατάσταση για πάντα, αλλά αυτό δεν θα γίνει. Όταν νιώθετε απογοητευμένοι, να έχετε στο μυαλό σας ότι μερικές φορές τα πράγματα θα πάνε τελείως στραβά πριν πάνε καλά. Μερικές φορές πρέπει να περάσουμε δυσκολίες για να φτάσουμε στο φως. Η ζωή είναι σκληρή αλλά όλοι μας μπορούμε να αντέξουμε, να βρούμε τη δύναμη να γελάμε κάθε μέρα.

9. Η παρούσα κατάσταση δεν είναι ο τελικός προορισμός

Όταν όλα πάνε στραβά και αντιμετωπίζουμε δυσκολίες, είναι εύκολο να πιστεύουμε ότι και αύριο θα νιώθουμε τα ίδια και είναι αρκετά δύσκολο να ξεφύγουμε από την αρνητικότητα. Όμως τα πράγματα δεν θα είναι πάντα έτσι. Αν νιώθετε ότι βρίσκεστε σε αδιέξοδο να έχετε στο μυαλό σας ότι σας περιμένουν καλύτερες μέρες και ότι χωρίς δυσκολίες η χαρά δεν θα είχε κανένα νόημα.

Η αλλαγή είναι μια συνεχής κατάσταση. Το ίδιο ισχύει και για τις αλλαγές στη ζωή μας. Πάντα μπορούμε να αλλάξουμε τις συνθήκες και την παρούσα κατάσταση. Οι δυσκολίες δεν κρατούν για πάντα. Όποια και αν είναι τα συναισθήματά σας στη παρούσα φάση, δεν σημαίνει ότι έτσι θα νιώθετε για πάντα. Δεν είναι ανάγκη να νιώθετε απελπισμένοι για μια ζωή.

Έχουμε την δύναμη να δημιουργούμε καλές μέρες και σπουδαίες μέρες. Η παρούσα κατάσταση δεν σημαίνει ότι είναι και ο τελικός σας προορισμός.

10. Κάθε τέλος οδηγεί σε μια νέα αρχή

Πολλά όμορφα κεφάλαια στη ζωή μας κάποια στιγμή κλείνουν και αυτό μπορεί να είναι επώδυνο και εξουθενωτικό. Πολλοί άνθρωποι επικεντρώνονται στον πόνο, στις δυσκολίες, στις απώλειες, στις απορρίψεις και στις απογοητεύσεις. Αντί να διοχετεύουν όλη τους την ενέργεια και την προσοχή σε ότι μπορούν να κάνουν παραμένουν στο πόνο του παρελθόντος και αυτό είναι εξουθενωτικό.

Κάποια στιγμή στη ζωή μας όλοι κλείνουμε ένα κεφάλαιο, μια πόρτα κλείνει, όλα αυτά μπορεί να είναι υποφερτά ή να φέρνουν τα πάνω κάτω στη ζωή μας. Αυτό που έχει σημασία είναι να δείχνουμε εμπιστοσύνη στη ζωή.

11. Υπάρχουν πράγματα που δεν μπορούμε να ελέγξουμε

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να ελέγξουμε στη ζωή μας αλλά δεν έχουμε την ικανότητα να ελέγχουμε κάθε λεπτομέρεια. Είναι ανάγκη να το αποδεχτούμε αυτό, και έτσι θα μπορούμε να ξεπεράσουμε πιο γρήγορα τα προβλήματά μας.

Αν κάτι δεν μπορούμε να το ελέγξουμε δεν είναι ανάγκη να ανησυχούμε για αυτό. Αυτό βέβαια μοιάζει εύκολο αλλά δεν είναι.

12. Η αποτυχία είναι κομμάτι της μάθησης

Αν δεν αποτυγχάνουμε τακτικά τότε κάνουμε κάτι λάθος. Επειδή σπάνια μπορούμε να προβλέψουμε τα ακριβή αποτελέσματα κάθε προσπάθειας για επιτυχία, η αποτυχία είναι κομμάτι της εξέλιξης.

Τα πράγματα δεν μπορούν πάντα να πηγαίνουν καλά επειδή όσο περισσότερο εξελισσόμαστε τόσο υψηλότερες είναι οι προσδοκίες. Όσο πιο υψηλές είναι οι προσδοκίες μας, τόσο πιο πιθανό είναι να μην τις φτάσουμε. Πολλές φορές οι δικές μας χαμηλές προσδοκίες είναι πολύ υψηλές προσδοκίες για τους άλλους.

Ότι δεν μας σκοτώνει μας κάνει πιο δυνατούς

Οι δυσκολίες έχουν να μας μάθουν πολλά πράγματα. Τι θα μπορούσαμε να έχουμε κάνει διαφορετικά; Τι θα ήταν πιο αποτελεσματικό; Τι θα έπρεπε να έχουμε αποφύγει;

Αν μάθουμε από τις εμπειρίες μας δεν θα σπαταλάμε τον χρόνο και την ενέργειά μας. Θα επιλέγουμε σοφά τις μάχες που έχουμε να δώσουμε. Οι δυσκολίες στη ζωή είναι αναπόφευκτες, για αυτό είναι ανάγκη να τις αντιμετωπίζουμε ως εμπειρίες μάθησης.

Βέβαια, στην περίπτωση που ένα άτομο δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες (πένθος, διαζύγιο, χωρισμός) που προκύπτουν , η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ και το LIFE COACHING μπορούν να το βοηθήσουν να ανακαλύψει την δύναμη που κρύβει μέσα του.