Κάνε το Τεστ
άγχος, υπερβολικό άγχος, πότε έχουμε υπερβολικό άγχος

Το Άγχος είναι μέρος της ανθρώπινης φύσης

Το άγχος στη ζωή μας

Το άγχος είναι ένα παράγωγο της ελευθερίας της λήψης αποφάσεων και της δράσης, και καθορίζεται από την ταυτότητα ενός ατόμου, δηλαδή τον τρόπο που αντιμετωπίζει τον κόσμο, τις σχέσεις του και τα όσα του συμβαίνουν. Το “άγχος”ήταν αρχικά ένας φιλοσοφικός όρος πριν γίνει ψυχολογικός και ψυχιατρικός. Οι αρχαίοι Έλληνες έλεγαν ότι δεν έχει σημασία τι συμβαίνει στον άνθρωπο, αλλά το τι πιστεύει ο άνθρωπος για αυτά που του συμβαίνουν, το πως τα ερμηνεύει δηλαδή και τι σημασία τους δίνει.

Καθώς προσπαθείτε μανιωδώς να αποφύγετε το άγχος ή να το εξαφανίσετε από τη ζωή σας, αρνείστε ένα μέρος της ανθρώπινης ύπαρξης.

Το άγχος όταν είναι σε φυσιολογικό βαθμό δρα κινητοποιητικά και μας βοηθά να επιτύχουμε στόχους.

Όμως το υπερβολικό άγχος αντίθετα μας αποσπά την προσοχή από τα σημαντικά ζητήματα της ζωής και μας κάνει να χάνουμε τον πραγματικό εαυτό μας.

Μπορεί να υποφέρετε από υπερβολικό άγχος εάν :

Δεν μπορείτε να ιεραρχήσετε τις προτεραιότητές σας. Οτιδήποτε πρέπει να γίνει μοιάζει το ίδιο δύσκολο για εσάς. Για παράδειγμα, το να τακτοποιήστε την ντουλάπα σας και να πληρώσετε τους φόρους έχουν για εσάς την ίδια βαρύτητα, αν και το να μην πληρώσετε τους φόρους έχει περισσότερες επιπτώσεις. Δεν μπορείτε να ξεχωρίσετε το τι “πρέπει” να κάνετε από αυτό που “θέλετε” να κάνετε. Σαν αποτέλεσμα, πολλά θέματα μένουν πίσω και αυτό δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την ιεράρχηση.

Γίνεστε αναβλητικός. Κάποιες φορές η αναβλητικότητα μπορεί να παρουσιάζεται σαν μια παραγωγική δραστηριότητα. Για παράδειγμα, μπορεί να φτιάχνετε “τέλειες” λίστες, οι οποίες είναι έργα τέχνης από μόνες τους!Τελικά όμως οι λίστες παραμένουν λίστες, και δεν γίνονται πράξη ποτέ.

Αναρωτιέστε συνεχώς “τι θα γινόταν εάν”. Σπαταλάτε πολύ χρόνο να φαντάζεστε και να δίνετε βάρος σε πράγματα που δεν συμβαίνουν. Ίσως να λέτε στον εαυτό σας “θα πήγαινα στο γυμναστήριο αν το αφεντικό μου δεν ήθελε να δουλεύω τόσες ώρες” ή “ο διευθυντής θα πιστεύει ότι δεν είμαι αρκετά αφοσιωμένος στη δουλειά”.Αυτά μπορεί να σας οδηγήσουν σε ένα μονοπάτι που όχι μόνο δεν θα πάτε γυμναστήριο αλλά θα δουλεύετε ακόμα πιο σκληρά για να πείσετε το αφεντικό σας για κάτι που δεν σας έχει πει αλλά εσείς το πιστεύετε.

Βάζετε συνεχώς στον μυαλό σας δεύτερες σκέψεις.Οι δεύτερες σκέψεις σημαίνουν ότι δεν εμπιστεύεστε τον εαυτό σας. Μπορεί να φοβάστε να πάρετε αποφάσεις επειδή δεν εμπιστεύεστε τον εαυτό σας, και ως αποτέλεσμα σας παίρνει πάρα πολύ καιρό να πάρετε αποφάσεις ακόμα και για μικρά πράγματα (για παράδειγμα, τι ρούχα θα αγοράσετε, ή που θα βγείτε βόλτα). Από την άλλη, αν πάρετε μια απόφαση αισθάνεστε ότι είναι λάθος. Η έλλειψη εμπιστοσύνης στον εαυτό σας οδηγεί σε προκαταλήψεις, στην προσπάθεια να αποφύγετε να πάρετε μια κακή απόφαση, δεν παίρνετε καμιά απόφαση!

Είστε τελειομανής. Δεν ολοκληρώνετε ποτέ μια εργασία αν δεν είναι “τέλεια”. Οτιδήποτε λιγότερο από την τελειότητα είναι αποτυχία. Ακόμη και ένα μικρό λάθος έχει τεράστιες συνέπειες,αυτοκριτική και αυτοτιμωρία. Το αποτέλεσμα είναι οι εργασίες να σας παίρνουν ατελείωτες ώρες.

Θέλετε να ελέγχετε τα πάντα γιατί έτσι διαχειρίζεστε την ανησυχία σας. Προσπαθώντας να καταφέρετε το αδύνατο- ελέγχοντας τα πάντα και τους πάντες- εμποδίζετε τον εαυτό σας να κάνει το δυνατό.

Θεραπεία του άγχους

Η ψυχοθεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να διερευνήσετε τα βαθύτερα αίτια του άγχους σας και να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και παραγωγική ζωή. Για τις περιπτώσεις εκείνες που το άγχος είναι υπερβολικό και συνοδεύεται από συμπτώματα (για παράδειγμα κρίσεις πανικού), η φαρμακευτική αγωγή και η ομοιοπαθητική μπορεί να προσφέρουν λύσεις.