Κάνε το Τεστ
αλλαγή, το άγχος της αλλαγής, τρόποι αντιμετώπισης της αλλαγής

Το άγχος της αλλαγής

Το άγχος της αλλαγής

Η αλλαγή είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής. Βιώνουμε αλλαγές στη δουλειά και στις σχέσεις, αλλαγές στην σωματική και στην ψυχική μας υγεία, και παγκόσμιες αλλαγές. Μερικές φορές γνωρίζουμε ότι μια αλλαγή θα συμβεί, ενώ άλλες φορές μπορεί να είναι ξαφνική και απρόσμενη. Μπορεί να είναι μια απογοήτευση ή μια υπέροχη έκπληξη.

Πολλοί άνθρωποι ξοδεύουν χρόνο και ενέργεια για να αποφύγουν την αλλαγή, αλλά είναι κάτι αναπόφευκτο. Αν μάθετε να αντιμετωπίζετε τις αλλαγές, θα μειώσετε τις πιθανότητες εμφάνισης του άγχους και της κατάθλιψης. Οι σχέσεις σας θα ανθίσουν και το σώμα σας θα είναι πιο υγιές. Αλλά αν δεν μπορείτε να διαχειριστείτε τις αλλαγές, ακόμη και μικρά πράγματα θα σας προκαλούν στρες. Μπορεί να δυσκολεύεστε να θέσετε στόχους και να τους επιτύχετε.

Αντιμετώπιση αλλαγής

Στη διάρκεια μιας μεγάλης αλλαγής στη ζωή σας, η ρουτίνα σας διαταράσσεται. Ειδικά όταν μια μεγάλη αλλαγή είναι ξαφνική, ίσως να μην θέλετε να την αντιμετωπίσετε και να αναπτύσσεται ανθυγιεινούς αμυντικούς μηχανισμούς όπως η κακή διατροφή, η κατανάλωση αλκοόλ, η απομόνωση από την οικογένεια, τους φίλους ή την αποφυγή των ευθυνών. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να προσαρμοστείτε στην αλλαγή με υγιή τρόπο.

Φροντίστε τον εαυτό σας

Κοιμηθείτε καλά, ακολουθήστε μια ισορροπημένη διατροφή και κάντε τακτική άσκηση. Όλα αυτά βοηθούν στην ανακούφιση του άγχους. Ξεκινήστε χορό ή οποιαδήποτε μορφή άσκησης σας αρέσει.

Μείνετε δραστήριοι

Μπορεί να μην νιώθετε καλά να συμμετέχετε σε κοινωνικές εκδηλώσεις, αλλά είναι σημαντικό να διατηρείτε επαφή με τους άλλους στη διάρκεια μιας δύσκολης περιόδου. Οι νέες δραστηριότητες, η συμμετοχή σε ομάδες ή τα χόμπι μπορούν να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε την αλλαγή και να σας κρατούν σε μια ροή.

Μην βιάζεστε

Όταν είστε στη μέση μιας μεγάλης αλλαγής είναι εύκολο να αυξήσετε τους ρυθμούς σας. Ηρεμήστε και αναγνωρίστε όλους τους παράγοντες που σας προκαλούν στρες ώστε να τους αντιμετωπίσετε. Μην προσπαθείτε να κάνετε πολλές αλλαγές μαζί.

Εξασκηθείτε στην ενσυνειδητότητα

Ο διαλογισμός, η γιόγκα, οι βαθιές αναπνοές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες σε περιόδους στρες. Είναι απόλυτα φυσιολογικό να νιώθετε πολλά συναισθήματα, αλλά μην μένετε στα αρνητικά. Να θυμάστε τα θετικά στη ζωή σας και τις παλιότερες επιτυχίες σας σε αλλαγές του παρελθόντες. Μείνετε συγκεντρωμένοι στο παρόν και μην ανησυχείτε για το μέλλον.

Ζητήστε υποστήριξη

Οι φίλοι, η οικογένεια και οι ομάδες υποστήριξης μπορούν να σας υπενθυμίσουν ότι δεν είστε μόνοι σε αυτό το ταξίδι της αλλαγής. Μια μεγάλη αλλαγή στη ζωή μπορεί να αποτελεί μια πρόκληση και μερικές φορές μπορεί να χρειαστείτε καθοδήγηση να την αντιμετωπίσετε. Αν το άγχος σας επιμένει, η ψυχοθεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει.