Κάνε το Τεστ
οικογενειακός γιατρός, γιατί είναι απαραίτητος ο οικογενειακός γιατρός, γιατί χρειάζεστε οικογενειακό γιατρό

Γιατί είναι απαραίτητος ο Γενικός Οικογενειακός Ιατρός

Γενικός Οικογενειακός Ιατρός

Αν έχετε κάποιο πρόβλημα υγείας όπως ένα κρυολόγημα, συμπτώματα γρίπης, πόνο στην πλάτη, πόνο στις αρθρώσεις, πονοκεφάλους, ένα ξαφνικό εξάνθημα ή έχετε απορίες για τον covid-19 ο πρώτος γιατρός στον οποίο θα απευθυνθείτε είναι ο γενικός οικογενειακός γιατρός σας.

Ο οικογενειακός γιατρός μπορεί να σας βοηθήσει και να σας κατευθύνει για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας. Τις προηγούμενες δεκαετίες στην Ελλάδα ο παθολόγος έπαιζε τον ρόλο του γενικού ιατρού.

1. Ο Γενικός Οικογενειακός Ιατρός ακολουθεί όλο τον κύκλο της ζωής σας

Παρακολουθεί τους ίδιους ασθενείς για χρόνια ή δεκαετίες και όλο το φάσμα των ηλικιών. Φροντίζει τους εφήβους, τους νέους ενήλικες, τους ανθρώπους μέσης ηλικίας, τους συνταξιούχους, ακόμα και τους ανθρώπους στα 90 τους χρόνια. Αυτό συμβαίνει επειδή ο οικογενειακός γιατρός μπορεί να διαγνώσει και να θεραπεύσει πολλά νοσήματα σε οποιαδήποτε ηλικία.

2. Ο οικογενειακός γιατρός θεραπεύει πολλά περισσότερα από αυτά που πιστεύετε

Ο γενικός οικογενειακός σας γιατρός είναι εκπαιδευμένος να αντιμετωπίζει όλο το φάσμα της ανθρώπινης παθολογίας. Ο γενικός γιατρός μπορεί να φροντίζει για το ετήσιο check up σας, αλλά επίσης σας βοηθά να αντιμετωπίσετε χρόνια νοσήματα όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η αρθρίτιδα και τα νοσήματα του καρδιαγγειακού. Μπορεί να θεραπεύσει οξείες καταστάσεις όπως οι λοιμώξεις και οι τραυματισμοί. Μπορεί να βοηθήσει σε μια εγκυμοσύνη.

Η τακτική παρακολούθηση είναι εγγυημένη αν έχετε έναν οικογενειακό γιατρό. Ωστόσο, αυτό εξαρτάται και από το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε. Αν γίνει η διάγνωση μιας σοβαρής νόσου, ίσως να επισκέπτεστε τον οικογενειακό σας γιατρό πιο συχνά από πριν.

Ο οικογενειακός γιατρός είναι διαθέσιμος για επείγουσες καταστάσεις αλλά και για να κάνετε τον ετήσιο έλεγχό σας. Από τη στιγμή που έχετε έναν οικογενειακό γιατρό δεν είναι ανάγκη κάθε φορά να δίνετε πληροφορίες από την αρχή, καθώς υπάρχει το ιστορικό σας στο αρχείο του.

Μια παρεξηγημένη άποψη για τους οικογενειακούς γιατρούς είναι ότι θεραπεύουν μόνο συγκεκριμένα νοσήματα, όπως πχ την γρίπη. Ωστόσο. οι οικογενειακοί γιατροί κάνουν πολλά περισσότερα καθώς μπορούν να κάνουν ακόμα και μικρές χειρουργικές επεμβάσεις, να αντιμετωπίσουν καταστάσεις όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η αρθρίτιδα και πολλά περισσότερα.

3. Ο οικογενειακός γιατρός σας γνωρίζει προσωπικά

Οι οικογένειες που έχουν γενικό οικογενειακό γιατρό τον θεωρούν μέλος της οικογένειάς τους. Οι ασθενείς δημιουργούν μακροχρόνιες σχέσεις με τον οικογενειακό τους γιατρό.  Μακροπρόθεσμα, εσείς και η οικογένειά σας θα χτίσετε μια διαρκή σχέση εμπιστοσύνης με τον οικογενειακό σας γιατρό, και αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα. Ο οικογενειακός γιατρός έτσι θα γνωρίζει το οικογενειακό ιατρικό ιστορικό σας και θα είναι πιο εύκολο να παρακολουθήσει ιατρικά θέματα.

Αν ο οικογενειακός γιατρός παρακολουθεί εσάς και την οικογένειά σας για χρόνια, γνωρίζει ήδη το ιατρικό σας ιστορικό. Έτσι μπορεί πιο εύκολα να κάνει σωστή διάγνωση και να βρει λύσεις γρήγορα στο ιατρικό σας πρόβλημα. Θα παρακολουθεί τακτικά την απόκρισή σας στη θεραπεία και θα έχει εμπεριστατωμένη άποψη.

Ο οικογενειακός γιατρός επίσης παρακολουθεί ιατρικά προβλήματα που μπορεί να εμφανιστούν στις επόμενες γενιές. Μπορεί να ανατρέξει στο οικογενειακό ιστορικό για να έχει ολοκληρωμένη άποψη.

Εκτός από το οικογενειακό ιστορικό, ο οικογενειακός γιατρός αντιμετωπίζει με συμπόνια την οικογένεια, ειδικά όταν υπάρχει ένα οικογενειακό πρόβλημα. Όταν οι γονείς έχουν έντονο στρες και άγχος, αυτό επηρεάζει τα παιδιά, και ο οικογενειακός γιατρός βοηθά στην βελτίωση της ψυχικής υγείας όλων των μελών.

4. Ο οικογενειακός γιατρός μπορεί να σας καθοδηγήσει 

Αν έχετε ανάγκη έναν πιο εξειδικευμένο γιατρό, όπως για παράδειγμα καρδιολόγο, παθολόγο, ογκολόγο, διαβητολόγο ή ψυχίατρο, ο οικογενειακός σας γιατρός μπορεί να σας προτείνει κάποιον που θα ταιριάζει στις ανάγκες σας και στην προσωπικότητά σας.