Κάνε το Τεστ
ισορροπία ανάμεσα στη δουλειά και στην προσωπική ζωής, ισορροπία δουλειάς και προσωπικής ζωής, πως θα βρείτε την ισορροπία ανάμεσα στη δουλειά και στην προσωπική ζωή

Ισορροπία μεταξύ δουλειάς και προσωπικής ζωής

Ισορροπία ανάμεσα στη δουλειά και στην προσωπική ζωή

Η δουλειά παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή μας. Το εισόδημα μας εξασφαλίζει την κάλυψη των αναγκών μας. Στις μέρες μας δεν είναι καθόλου εύκολο κάποιος να επιτύχει την ισορροπία μεταξύ δουλειά και προσωπικής ζωής. Η τεχνολογία και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μας κατακλύζουν και αυτό κάνει ακόμη πιο δύσκολο το διαχωρισμό της δουλειάς από την προσωπική ζωή. Οι περισσότεροι άνθρωποι ελέγχουν τα emails τους στο σπίτι, παίρνουν δουλειά στο σπίτι και δουλεύουν τα σαββατοκύριακα.

Οι εργοδότες περιμένουν περισσότερα από τους εργαζόμενους, πράγμα το οποίο τους κάνει τους εργαζόμενους να νιώθουν περισσότερη πίεση για να έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Έτσι είναι δύσκολο να βρουν την ισορροπία ανάμεσα στη δουλειά και στην προσωπική ζωή.

Πώς θα επιτύχετε την ισορροπία μεταξύ δουλειά και προσωπικής ζωής

Η υγιής ισορροπία ανάμεσα στη δουλειά και στην προσωπική ζωή απαιτεί να διαχειρίζεστε σωστά το χρόνο σας, να δίνετε χρόνο στο μυαλό και στο σώμα να ξεκουραστούν και να νιώθετε χαρούμενοι.

Αυτό σημαίνει ότι δίνετε την δέουσα προσοχή σε όσα σας κάνουν να νιώθετε ολοκληρωμένοι. Σε αυτά μπορεί να περιλαμβάνονται η δουλειά και η καριέρα, η υγεία, η οικογένεια και οι σχέσεις, η πνευματικότητα, τα ταλέντα και τα χόμπι, η ξεκούραση.

Οργανώστε το χρόνο σας

Αναλύστε την παρούσα κατάσταση και αυτό είναι το πρώτο βήμα για να βρείτε την ισορροπία. Καταγράψτε το χρόνο που χρειάζεστε για κάθε εργασία στη δουλειά και για κάθε δραστηριότητα στην προσωπική σας ζωή. Με αυτό τον τρόπο μπορείτε να δείτε αν χάνετε χρόνο σε κάτι.

Θέστε προτεραιότητες

Κατανοήστε τι είναι σημαντικό για εσάς και κάντε μια λίστα με τις προτεραιότητές σας στη δουλειά και στο σπίτι.

Θέστε συγκεκριμένους στόχους

Πάρτε την λίστα των προτεραιοτήτων σας και μετατρέψτε την σε συγκεκριμένους και μετρήσιμους στόχους. Αφήστε λίγο χρόνο ελεύθερο μήπως προκύψει κάποια σημαντική συνάντηση στη δουλειά ή αν πρέπει να επισκεφτείτε ένα γιατρό.

Θέστε όρια

Θέστε δίκαια και ρεαλιστικά όρια για όσα θέλετε και όσα δεν θέλετε στη δουλειά και στο σπίτι. Μιλήστε ξεκάθαρα για αυτά τα όρια στους συνεργάτες σας, στο σύντροφό σας και στην οικογένειά σας. Μπορεί να μην θέλετε να δουλεύετε ως αργά συγκεκριμένες ημέρες εκτός αν υπάρχει μια επείγουσα κατάσταση. Όταν θα είστε στο σπίτι σας μην απαντάτε στα emails που αφορούν τη δουλειά.

Φροντίστε την υγεία σας

Η υγεία σας πρέπει να είναι η νούμερο ένα προτεραιότητα σας. Αν δεν είστε καλά σωματικά, ψυχικά και συναισθηματικά, και η δουλειά και η προσωπική σας ζωή θα έχουν προβλήματα. Φροντίστε τον εαυτό σας, ακολουθήστε μια υγιεινή διατροφή, κάντε τακτική άσκηση και κοιμηθείτε τουλάχιστον 8 ώρες το βράδυ. Αν και ίσως να σκέφτεστε ότι δεν υπάρχει χρόνος για άσκηση ή για λίγο περισσότερο ύπνο, να θυμάστε ότι αυτές οι συνήθειες ανακουφίζουν από το στρες, αυξάνουν τα επίπεδα της ενέργειας, βελτιώνουν την πνευματική διαύγεια, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και σας κάνουν πιο χαρούμενους και παραγωγικούς.

Φροντίστε την οικογένειά σας ή τις σχέσεις σας

Οι σχέσεις με την οικογένεια και τα αγαπημένα σας πρόσωπα είναι η κύρια πηγή ικανοποίησης. Αν η δουλειά σας καταστρέφει τις προσωπικές σας σχέσεις, τότε και η καριέρα σας και η προσωπική σας ζωή θα έχουν θέματα. Φυσικά θα υπάρξουν μέρες που θα χρειαστεί να δουλέψετε περισσότερο. Η κατάσταση γίνεται προβληματική όταν αυτές οι μέρες γίνονται ο κανόνας, όχι η εξαίρεση. Βάζοντας τις προσωπικές σας σχέσεις σε προτεραιότητα, αυξάνεται την παραγωγικότητα στην δουλειά σας.

Βρείτε χρόνο για τον εαυτό σας

Όσο σημαντική είναι η δουλειά, η υγεία, οι σχέσεις σας το ίδιο σημαντικός είναι και ο χρόνος για τον εαυτό σας. Βάλτε στο καθημερινό σας πρόγραμμα μικρές απολαύσεις. Αφιερώστε 30 λεπτά στον εαυτό σας. Κάντε πράγματα που σας χαλαρώνουν και αναζωογονήστε το μυαλό και το σώμα σας.