Αλόη Βέρα και ιβίσκος

αλόη βέρα, ιβίσκος, οφέλη χυμού αλόης, οφέλη τσαγιού ιβίσκου

Αλόη Βέρα (Aloe Vera) και Ιβίσκος

Η Αλόη (Aloe Vera) είναι ένα παχύφυτο, ευδοκιμεί σε τροπικά κλίματα και χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες ως ιατρικό φυτό. Ο χυμός της αλόης είναι κολλώδης και παχύς και προέρχεται από τη σάρκα των φύλλων της αλόης. Η αλόη είναι γνωστή για την αντιμετώπιση των εγκαυμάτων. Ο χυμός της αλόης είναι ένα ελιξίριο για την υγεία μας με πολλά οφέλη.

Οφέλη του χυμού της αλόης

1. Αλκαλικότητα : Ένα σώμα με όξινο pH αποτελεί καλό έδαφος για την εμφάνιση ασθενειών. Είναι ένα περιβάλλον που ευνοεί τις ασθένειες. Προσπαθήστε να κρατάτε το σώμα σας σε ισορροπία με την κατανάλωση αλκαλικών τροφών όπως ο χυμός της αλόης.

2.Ενυδάτωση: Το φυτό της αλόης περιέχει πολύ νερό για αυτό είναι ιδανικό για την πρόληψη ή τη θεραπεία της αφυδάτωσης. Η σωστή ενυδάτωση βοηθά την αποτοξίνωση του σώματος. Ο χυμός περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά που βελτιώνουν τη λειτουργία των οργάνων του σώματος. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, επειδή οι νεφροί και το ήπαρ είναι υπεύθυνα για την αποτοξίνωση του αίματος και την παραγωγή των ούρων.

3.Λειτουργία ήπατος: Όταν μιλάμε για αποτοξίνωση, το κλειδί είναι η λειτουργία του ήπατος. Ο χυμός της αλόης είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να έχετε υγιές ήπαρ. Και αυτό επειδή το ήπαρ λειτουργεί καλύτερα όταν το σώμα είναι ενυδατωμένο.

4. Δυσκοιλιότητα : Ο χυμός της αλόης βοηθά στην αύξηση του νερού που κυκλοφορεί στο έντερο. Επίσης ο χυμός αλόης βοηθά στη διατήρηση των καλών βακτηρίων στο έντερο ώστε να υπάρχει υγιή εντερική χλωρίδα.

 5. Καθαρό δέρμα: Ο χυμός της αλόης ίσως να βοηθά στη μείωση της συχνότητας εμφάνισης της ακμής. Επίσης βοηθά στην αντιμετώπιση της ψωρίασης και της δερματίτιδας. Η αλόη βέρα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνες που βοηθούν στην προστασία του δέρματος. Οι ενώσεις που περιέχονται στην αλόη εξουδετερώνουν τις επιδράσεις της υπεριώδους ακτινοβολίας (UV) , επιδιορθώνουν το δέρμα από τη βλάβη της UV ακτινοβολίας και προλαμβάνουν την εμφάνιση λεπτών γραμμών και ρυτίδων.

6.Θρεπτική αξία: Ο χυμός της αλόης περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά. Περιέχει βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία όπως η βιταμίνη B, C, E και το φολικό οξύ. Επίσης είναι το μοναδικό φυτό που περιέχει Β12.

7. Ανακουφίζει από την καούρα: Ο χυμός αλόης προσφέρει ανακούφιση από την καούρα. Οι ενώσεις που περιέχονται στο χυμό της αλόης βοηθούν στον έλεγχο της έκκρισης των οξέων στο στομάχι.

8. Πέψη: Η αλόη βέρα περιέχει πολλά ένζυμα που βοηθούν στη διάσπαση των σακχάρων και των λιπών και έτσι η πέψη γίνεται ομαλά. Αν το πεπτικό σας σύστημα δεν λειτουργεί καλά , δεν απορροφούνται όλα τα θρεπτικά συστατικά από το φαγητό που τρώτε. Η αλόη βέρα μειώνει τον ερεθισμό στο στομάχι και στο έντερο και βοηθά τους ανθρώπους με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και άλλες φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου.

Ρόφημα ιβίσκου

Το ρόφημα του ιβίσκου φτιάχνεται από τα αποξηραμένα τμήματα του ιβίσκου, και έχει βαθύ κόκκινο χρώμα. Έχει γλυκιά και ξινή γεύση, όμοια με αυτή των κράνμπερι , και μπορούμε να το πιούμε ζεστό ή κρύο.

Το τμήμα του ιβίσκου που προστατεύει και υποστηρίζει το άνθος ονομάζεται κάλυκας. Οι αποξηραμένοι κάλυκες χρησιμοποιούνται για να φτιάξουμε το τσάι από ιβίσκο.

Ιστορικά , το τσάι από ιβίσκο χρησιμοποιούνταν σε χώρες της Αφρικής για να μειώσουν τη θερμοκρασία του σώματος, να θεραπεύσουν τα καρδιακά νοσήματα και να καταπραΰνουν τον πονόλαιμο. Στο Ιράν, το τσάι ιβίσκου χρησιμοποιείται για τη  θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Ποια είναι τα οφέλη του τσαγιού από ιβίσκο;

1. Υψηλή αρτηριακή πίεση : Το τσάι ιβίσκου μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση σε ανθρώπους που έχουν κίνδυνο εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης και εκείνους με μέτρια υψηλή αρτηριακή πίεση.

2. Χοληστερόλη: Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση τσαγιού ιβίσκου αυξάνει την καλή χοληστερόλη και μειώνει την κακή χοληστερόλη και τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων.

3. Απώλεια βάρους: Το τσάι ιβίσκου έχει θετική δράση στον έλεγχο του σωματικού βάρους. Η κατανάλωση του οδηγεί σε χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), σωματικό βάρος και λίπος στο σώμα. Η μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων μειώνουν τον κίνδυνο για παχυσαρκία.


ΚΑΝΕ ΤΟ ΤΕΣΤ