Κάνε το Τεστ
αποτοξίνωση, αποτοξίνωση του οργανισμού, τι είναι η αποτοξίνωση, τοξίνες, αντιοξειδωτικά και αποτοξίνωση

Αποτοξίνωση του οργανισμού

Αποτοξίνωση του οργανισμού

Η αποτοξίνωση τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πολύ δημοφιλής. Φυσικά το σώμα μας διαθέτει πολλούς μηχανισμούς για την απομάκρυνση των τοξινών και δεν απαιτούνται ειδικά σκευάσματα για να αποτοξινώσετε τον οργανισμό σας.

Υπάρχουν όμως τρόποι για να ενισχύσετε φυσιολογικά το σύστημα αποτοξίνωσης του οργανισμού. Ωστόσο υπάρχουν πολλές λανθασμένες αντιλήψεις και απόψεις σχετικά με την αποτοξίνωση. Με την υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή μπορείτε να ενισχύσετε τους φυσιολογικούς μηχανισμούς αποτοξίνωσης.

Τι είναι η αποτοξίνωση;

Η αποτοξίνωση δεν είναι κάτι καινούργιο παρά την τάση των τελευταίων ετών. Οι μέθοδοι αποτοξίνωσης είναι γνωστές εδώ και χιλιάδες χρόνια , από την εποχή του Ιπποκράτη, του πατέρα της Δυτικής Ιατρικής. Η αποτοξίνωση είναι η φυσιολογική απομάκρυνση των τοξινών από το σώμα. Οι λεμφαδένες και το κυκλοφορικό σύστημα αποτοξινώνουν τα κύτταρα, ενώ ταυτόχρονα η αποτοξίνωση γίνεται από το ήπαρ, τους νεφρούς και το έντερο.

Η τοξικότητα καθορίζεται ως ένα βαθμό από τα ποσοστά των χημικών ουσιών που μπορούν να βλάψουν το σώμα. Οι τοξίνες είναι  ουσίες που δηλητηριάζουν το σώμα μας. Περιλαμβάνουν τα βαρέα μέταλλα, τους ρύπους, τα φυτοφάρμακα, τα πρόσθετα και τα συντηρητικά των τροφών και πολλές άλλες ενώσεις. Οι τοξίνες υπάρχουν στο νερό που πίνουμε, στον αέρα που αναπνέουμε, στις τροφές που τρώμε, στα καλλυντικά που χρησιμοποιούμε στο δέρμα μας και τα καθαριστικά που χρησιμοποιούμε στο σπίτι μας.

Η βιοσυσσώρευση των τοξινών στο ανθρώπινο σώμα, είναι κύριος παράγοντας για την εμφάνιση πολλών χρόνιων νοσημάτων όπως το άσθμα, οι αλλεργίες, ο καρκίνος, οι διαταραχές ψυχικής υγείας και πολλά αυτοάνοσα νοσήματα. Όταν τρώμε κρέας που δεν είναι βιολογικό, καταναλώνουμε ταυτόχρονα αντιβιοτικά, αυξητικές ορμόνες και άλλες ουσίες που χορηγούνται στα ζώα καθώς και τα φυτοφάρμακα από τις τροφές που τρέφονται. Για αυτό καλό είναι να καταναλώνουμε οργανικό κρέας ελευθέρας βοσκής.

Αποτοξίνωση και αντιοξειδωτικά 

Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν τα κύτταρα από την βλάβη που προκαλούν μόρια που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες. Το οξειδωτικό στρες είναι μια κατάσταση που προκαλείται από την υπερβολική παραγωγή των ελεύθερων ριζών.

Το σώμα μας φυσιολογικά παράγει ελεύθερες ρίζες μετά από πολλές κυτταρικές διεργασίες, όπως η πέψη. Ωστόσο, το αλκοόλ, ο καπνός, η φτωχή διατροφή και η έκθεση σε τοξίνες μπορεί να προκαλέσουν αύξηση των ελεύθερων ριζών.

Οι ελεύθερες ρίζες μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στα κύτταρα του σώματος και εμπλέκονται σε πολλά νοσήματα όπως η άνοια, τα καρδιακά νοσήματα, τα νοσήματα του ήπατος, το άσθμα και συγκεκριμένες μορφές καρκίνου.

Η διατροφή που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά βοηθά στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες και άλλες τοξίνες που αυξάνουν τον κίνδυνο για νοσήματα.

Τα αντιοξειδωτικά περιλαμβάνουν:

Τα μούρα, τα φρούτα, οι ξηροί καρποί, τα λαχανικά, τα μπαχαρικά και το πράσινο τσάι περιέχουν υψηλά ποσοστά αντιοξειδωτικών ουσιών.

Η αποτοξίνωση έχει ως σκοπό τον περιορισμό των τοξινών στο σώμα και την βελτίωση της υγείας. Οι τοξίνες περιλαμβάνουν τους ρύπους, τις συνθετικές χημικές ενώσεις, τα βαρέα μέταλλα και τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα οποία όλα επηρεάζουν αρνητικά την υγεία μας. Σκοπός της υγιεινής διατροφής είναι να ενισχύσετε τους φυσιολογικούς μηχανισμούς αποτοξίνωσης που διαθέτει ο οργανισμός μας στο ήπαρ, στους νεφρούς, στο πεπτικό σύστημα, στο δέρμα και στους πνεύμονες.

Άλλες μέθοδοι και τρόποι για αποτοξίνωση

Εκτός από τη διατροφή, στην αποτοξίνωση μπορεί να βοηθήσει πολύ και το λεμφικό μασάζ, που διεγείρει το λεμφικό σύστημα.

Επίσης, πολύ σημαντικό είναι η επαρκής κατανάλωση νερού, τουλάχιστον 2 λίτρων την ημέρα. Καλό είναι το νερό αυτό να έχει περάσει από κάποιο φίλτρο καθαρισμού, ώστε να έχουν απομακρυνθεί το χλώριο και οι άλλοι επιβλαβείς παράγοντες.

Η σωματική άσκηση επίσης είναι εξαιρετικής σημασίας, καθώς ενισχύει όλο το σώμα αλλά και την ψυχική διάθεση, και μας ενδυναμώνει απέναντι στο χρόνιο στρες.

Ενίσχυση του οργανισμού

Για την αποτοξίνωση και την ενίσχυση του οργανισμού γενικότερα υπάρχουν ιδιαίτερα αποτελεσματικές λύσεις μέσα από την ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ και το ΒΕΛΟΝΙΣΜΟ.