Κάνε το Τεστ
λεμφικό μασάζ, τι είναι το λεμφικό μασάζ, εφαρμογές λεμφικού μασάζ, οφέλη λεμφικού μασάζ, σε ποιες καταστάσεις βοηθά το λεμφικό μασάζ, σε ποια θέματα υγείας βοηθά το λεμφικό μασάζ, λεμφικό μασάζ και λεμφοίδημα

Λεμφικό μασάζ

Λεμφικό μασάζ

Το λεμφικό μασάζ είναι μια ήπια τεχνική για την ανακούφιση του επώδυνου οιδήματος στα πόδια και στα χέρια. Η κατακράτηση της λέμφου οδηγεί στο λεμφοίδημα. Φυσιολογικά, το λεμφικό σύστημα συλλέγει τη λέμφο και την επιστρέφει στην καρδιά μέσα από ένα δίκτυο λεμφικών αγγείων και λεμφαδένων. Όταν κάτι παρεμβαίνει στη λειτουργία του λεμφικού συστήματος, η λέμφος παραμένει στα χέρια και στα πόδια και προκαλεί οίδημα.

Το λεμφικό μασάζ συμβάλλει στην μετακίνηση της λέμφου από τους ιστούς στους λεμφαδένες, πράγμα που οδηγεί στην αντιμετώπιση τους οιδήματος στους ιστούς.

Ποιος είναι ο ρόλος του λεμφικού συστήματος; 

Το λεμφικό μασάζ είναι ένας τύπος μασάζ που βοηθά στην ανακούφιση του οιδήματος που συμβαίνει όταν υπάρχουν θέματα υγείας ή αιτίες που μπλοκάρουν την σωστή λειτουργία του λεμφικού συστήματος. Το λεμφικό σύστημα είναι το κομμάτι του σώματος που μας προστατεύει από τις λοιμώξεις και τις ασθένειες.

Συγκεκριμένα θέματα υγείας όπως η παχυσαρκία, η φλεγμονή, οι λοιμώξεις και ο καρκίνος μπορεί να προκαλούν συσσώρευση της λέμφου (λεμφοίδημα). Το λεμφικό μασάζ συμβάλλει στην αντιμετώπιση του λεμφοιδήματος μέσω ήπιων πιέσεων για την μετακίνηση της λέμφου από τους ιστούς στους λεμφαδένες.

Το λεμφικό σύστημα διαδραματίζει σημαντικούς ρόλους στο σώμα μας. Υποστηρίζει το ανοσοποιητικό μας σύστημα καθώς απομακρύνει τις τοξίνες, τα νεκρά κύτταρα τους αίματος, τα παθογόνα κα άλλα απορρίμματα. Βοηθά το σώμα να απορροφά το λίπος κα τις λιποδιαλυτές βιταμίνες από το πεπτικό σύστημα, και να μεταφέρει αυτά τα θρεπτικά συστατικά στα κύτταρα που τα έχουν ανάγκη. Επίσης, απομακρύνει την περιττή λέμφο, και τα απόβλητα από τα κύτταρα και τα όργανα του σώματος.

Η υγεία του λεμφικού συστήματος μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο εξαιτίας ασθενειών, έλλειψης φυσικής δραστηριότητας, άγχους, κακής διατροφής ή τοξινών. Έτσι, μπορεί να κάνουν την εμφάνιση τους συμπτώματα όπως:

 • οίδημα στους ιστούς
 • αύξηση του βάρους
 • κυτταρίτιδα
 • πόνος στις αρθρώσεις
 • κόπωση

Το λεμφικό μασάζ συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία του λεμφικού συστήματος. Το μασάζ στοχεύει στα λεμφαγγεία και στους λεμφαδένες με ήπια πίεση για την ομαλή κίνηση της λέμφου.

Λεμφικό μασάς και στρες

Το στρες είναι μια φυσιολογική απόκριση, που προετοιμάζει το σώμα για να αντιμετωπίσει απειλητικές καταστάσεις. Μια ψυχοπιεστική κατάσταση μπορεί να ενεργοποιεί το μηχανισμό πάλης ή φυγής και να προκαλεί στο σώμα σωματική, συναισθηματική και ψυχική ένταση. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής δημιουργεί έντονο άγχος καθώς δεν έχουμε καθόλου ελεύθερο χρόνο και οι απαιτήσεις της δουλειά και της οικογένειας είναι τόσες πολλές, με αποτέλεσμα να είμαστε πιο επιρρεπείς στις ασθένειες.

Κοινά συμπτώματα του στρες είναι ο πονοκέφαλος, η ζαλάδα, το εξάνθημα, τα συχνά κρυολογήματα και οι λοιμώξεις. Επίσης το άγχος μπορεί να οδηγεί σε κρίσεις πανικού, ταχυκαρδία, δυσπεψία, αϋπνία, μείωση της όρεξης, ευερεθιστότητα και κόπωση.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για την αντιμετώπιση του άγχους αλλά ένας από τους πιο αποτελεσματικούς είναι το μασάζ. Το λεμφικό μασάζ συμβάλλει στην καταπολέμηση του στρες μέσω ήπιων πιέσεων στο κεφάλι, στο λαιμό και στο πρόσωπο, έχει άμεση ηρεμιστική δράση στο μυαλό, βελτιώνει την πέψη και οι βαθιές αναπνοές οδηγούν στην  χαλάρωση των μυών. Επίσης το λεμφικό μασάζ μειώνει την ταχυκαρδία και την ανησυχία.

Σε ποιες περιπτώσεις βοηθά το λεμφικό μασάζ;

Το λεμφικό μασάζ ανακουφίζει από το λεμφοίδημα που συνήθως ακολουθεί μετά από μια χειρουργική επέμβαση για τον καρκίνο του μαστού. Άλλες καταστάσεις στις οποίες βοηθά το λεμφικό μασάζ περιλαμβάνουν:

 • Την ρευματοειδή αρθρίτιδα: αυτή η μορφή αρθρίτιδας προκαλεί πόνο, οίδημα και δυσκαμψία στις αρθρώσεις.
 • Την ινομυαλγία: αυτή η κατάσταση προκαλεί χρόνιο πόνο στους μύες και στις αρθρώσεις.
 • Την χρόνια φλεβική ανεπάρκεια: σε αυτή την περίπτωση όταν οι φλέβες τον ποδιών δεν λειτουργούν αποτελεσματικά, κάνουν δύσκολη την επιστροφή του αίματος από τα πόδια στην καρδιά.
 • Το λιποίδημα: αυτό συμβαίνει όταν υπάρχει συσσώρευση υπερβολικού λίπους στο κάτω μέρος του σώματος η οποία μπλοκάρει την κίνηση της λέμφου και προκαλεί λεμφοίδημα.

λεμφικο μασαζ, οφελη, που βοηθαει

Ποια είναι τα οφέλη του λεμφικού μασάζ;

Το λεμφικό μασάζ ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα καθώς απομακρύνει τις τοξίνες, την περίσσεια της λέμφου και βοηθά το σώμα να απορροφά τις βιταμίνες από το πεπτικό σύστημα. Το λεμφικό σύστημα μπορεί να μπλοκαριστεί από το άγχος, τον ανθυγιεινό τρόπο ζωής και τις ασθένειες. Καθώς η υγιεινή διατροφή και η τακτική άσκηση είναι πολύ σημαντικά, το λεμφικό μασάζ μπορεί να τονώσει το λεμφικό σύστημα και αυτό έχει πολλά οφέλη στην υγεία μας.

Αυτά τα οφέλη περιλαμβάνουν:

 • Καταπολέμηση του οιδήματος που προκαλείται από την κατακράτηση υγρών
 • Ενίσχυση του ανοσοποιητικού και πρόληψη των ασθενειών
 • Απομάκρυνση των παθογόνων και των τοξινών
 • Βελτίωση της πέψης
 • Μείωση της αίσθησης φουσκώματος στο στομάχι
 • Καλύτερος ύπνος και χαλάρωση
 • Βελτίωση του σωματικού βάρους
 • Ταχύτερη αποκατάσταση των μυών

Για ποιες καταστάσεις το λεμφικό μασάζ αποτελεί θεραπεία;

Το λεμφικό μασάζ είναι πολύ διαδεδομένο στην αποκατάσταση των τραυματισμών των αθλητών, μετά από χειρουργικές επεμβάσεις για τον καρκίνο και για αισθητικούς λόγους. Οι γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε χειρουργικές επεμβάσεις για τον καρκίνο του μαστού και έχει γίνει αφαίρεση των λεμφαδένων, μπορεί να έχουν πολλά οφέλη από το λεμφικό μασάζ. Από τη στιγμή που έχει γίνει αφαίρεση των λεμφαδένων, το λεμφοίδημα είναι πολύ σύνηθες. Οι μελέτες δείχνουν ότι το 42% των γυναικών με καρκίνο του μαστού εμφανίζουν λεμφοίδημα σε ένα χρονικό διάστημα πέντε ετών μετά τη θεραπεία.

Το λεμφικό μασάζ είναι πολύ βοηθητικό σε καταστάσεις στις οποίες οι ασθενείς έχουν περιορισμένη κινητικότητα. Αυτό μπορεί να συμβεί μετά από χειρουργικές επεμβάσεις.

 Λεμφικό μασάζ και αισθητική

Το λεμφικό μασάζ συμβάλλει στην αναγέννηση των ιστών και έτσι βελτιώνει την εμφάνιση του δέρματος και σε κάποιες περιπτώσεις προάγει την ανάπτυξη των μαλλιών. Το λεμφικό μασάζ έχει οφέλη στις εξής περιπτώσεις:

Αθλητικοί τραυματισμοί

Ο στόχος του λεμφικού μασάζ σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να συμβάλλει στην αποκατάσταση των σπασμένων οστών ή των καταγμάτων μέσω της βέλτιστης ροής του αίματος και την λέμφου στην περιοχή του τραυματισμού. Βοηθά σε καταστάσεις όπως:

Χειρουργικές επεμβάσεις

Το λεμφικό μασάζ συμβάλλει στην πρόληψη του οιδήματος και του πόνου ώστε να βοηθά στην ανάρρωση σε χειρουργικές επεμβάσεις:

 • Για τον καρκίνο του μαστού
 • Καισαρική τομή
 • Χηλοειδή
 • Αρθροπλαστική

Άλλες καταστάσεις περιλαμβάνουν:

Ενίσχυση του ανοσοποιητικού 

Το λεμφικό μασάζ συμβάλλει στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες θεραπευτικές επιλογές όπως ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ και η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ που αποδεδειγμένα βοηθούν στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας.