Κάνε το Τεστ
μεγάλες αλλαγές στη ζωή, το άγχος της αλλαγής, συμπτώματα άγχους, πως να αντιμετωπίσετε το άγχος της αλλαγής

Πως μπορείτε να αντιμετωπίσετε το άγχος της αλλαγής

Άγχος της αλλαγής

Οι μεγάλες αλλαγές στη ζωή και οι μεταβατικές περίοδοι μπορεί να σας κάνουν να νιώθετε αποπροσανατολισμένοι, ακόμη και όταν πρόκειται για θετικές αλλαγές. Με την πανδημία να κυριαρχεί, τους κοινωνικούς περιορισμούς, τη δουλειά στο σπίτι και τις σχέσεις να αλλάζουν, πολλοί άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι καθημερινά με αλλαγές.

Γιατί οι αλλαγές στη ζωή προκαλούν άγχος;

Οι μεγάλες αλλαγές στη ζωή προκαλούν στρες ακόμη και όταν είναι θετικές, όπως ένας γάμος, μια νέα δουλειά ή η μετακόμιση σε μια άλλη πόλη. Το στρες οφείλεται στο γεγονός ότι αναγκαζόμαστε να βγούμε από τη ζώνη άνεσής μας και να προχωρήσουμε.

Οι αλλαγές στη ζωή μας ταρακουνούν και μας δίνουν την ώθηση να βγούμε από τη ζώνη άνεσής μας. Όταν όμως δεν υπάρχει η επιλογή του πισωγυρίσματος, η αλλαγή οδηγεί στην προσαρμογή σε μια νέα ρουτίνα στη ζωή. Μπορεί να είναι δύσκολο να προσαρμοστούμε σε όλες αυτές τις μικρές και τις μεγάλες συνήθειες, με αποτέλεσμα να νιώθουμε άγχος.

Μέσα σε όλα αυτά υπάρχει και η αβεβαιότητα. Ακόμη και αν τα πράγματα γίνουν καλύτερα από πριν, είναι ακόμη νωρίς για να αποκτήσουμε εξοικείωση. Η αβεβαιότητα προκαλεί αναπόφευκτα άγχος στους περισσότερους από εμάς.

Το άγχος της αλλαγής

Το άγχος μπορεί να είναι βοηθητικό, καθώς σας δίνει κίνητρο να σηκωθείτε για να πάτε στη δουλειά σας και να πληρώσετε τους λογαριασμούς σας. Το στρες είναι μια φυσιολογική απόκριση που σας δίνει ενέργεια για να αναλάβετε δράση, να προχωρήσετε και να επιτύχετε στη ζωή σας. Δυστυχώς όμως πολλές φορές το στρες ξεπερνά τα φυσιολογικά όρια. Οι αλλαγές στη ζωή, είτε είναι θετικές είτε αρνητικές, αυξάνουν τα επίπεδα του άγχους. Καθώς το στρες αρχίζει να συσσωρεύεται, η σωματική και η ψυχική υγεία επιβαρύνονται.

Το άγχος συχνά σχετίζεται με στάδια της ζωής και θέματα που οδηγούν στην προσωπική εξέλιξη. Για παράδειγμα, ένα παιδί 15 χρονών ανησυχεί για το τεστ στο σχολείο, ένας άνδρας 40 χρονών ανησυχεί για τα οικονομικά και ένας 80 χρονών ανησυχεί για την υγεία του. Μεγάλες αλλαγές στη ζωή περιλαμβάνουν τις σπουδές στο πανεπιστήμιο, μια νέα δουλειά, το γάμο, την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου. Κάθε άνθρωποw ανησυχεί για διαφορετικά πράγματα και αντιμετωπίζει το στρες με διαφορετικό τρόπο.

Το χρόνιο στρες μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας, όπως ο αυξημένος κίνδυνος παχυσαρκίας, η υψηλή αρτηριακή πίεση, τα μειωμένα επίπεδα ενέργειας, η αυξημένη χοληστερόλη και οι μειωμένες πνευματικές ικανότητες. Αυτές οι συνέπειες του στρες σας κρατούν μακριά από το να ζείτε μια υγιή και φυσιολογική ζωή.

Αν εσείς ή ένα αγαπημένο σας πρόσωπο δυσκολεύεται να διαχειριστεί το άγχος που προκύπτει από μια αλλαγή, είναι σημαντικό να ζητήσει τη βοήθεια ενός ψυχοθεραπευτή, Στην ψυχοθεραπεία θα αναλύσετε τις ανησυχίες σας και θα μάθετε τρόπους να αντιμετωπίζετε το στρες.

Συμπτώματα άγχους

Μερικά συχνά συμπτώματα του άγχους περιλαμβάνουν:

  • Κόπωση
  • Πονοκέφαλο
  • Διαταραχές στον ύπνο
  • Ευερεθιστότητα
  • Κοινωνική απομόνωση
  • Αλλαγές που σχετίζονται με τα κίνητρα

Αν και οι μεγάλες αλλαγές στη ζωή μπορούν να προκαλέσουν στρες, οι άνθρωποι προσαρμόζονται στην αλλαγή. Ωστόσο, μερικές φορές το άγχος και η ανησυχία μπορεί να οδηγήσουν σε πολλά θέματα ψυχικής υγείας όπως οι διαταραχές άγχους ή η κατάθλιψη.

Η αντιμετώπιση του στρες μπορεί να είναι δύσκολη υπόθεση. Κάποιοι άνθρωποι βασίζονται στην οικογένεια και στους φίλους για να αντιμετωπίσουν τις αλλαγές. Η ψυχοθεραπεία είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να μάθετε υγιείς τρόπους διαχείρισης του άγχους.

Οι μελέτες δείχνουν ότι η προσωπικότητα μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο η αλλαγή επιδρά στην ευεξία μας. Οι μεγάλες αλλαγές στη ζωή μπορεί να προκαλέσουν στρες στους ανθρώπους που νιώθουν άνετα με τη ρουτίνα τους. Για τους ανθρώπους που αναζητούν τον αυθορμητισμό στη ζωή τους, οι αλλαγές είναι πιο ευπρόσδεκτες.

Είναι δίκαιο να πούμε ότι οι αλλαγές που βλέπουμε στο κόσμο μας επηρεάζουν όλους ακόμη και τους πιο αισιόδοξους. Όταν οι μεγάλες αλλαγές στη ζωή είναι έξω από τον έλεγχό μας, μπορεί να είναι πολύ πιο δύσκολο να τις αντιμετωπίσουμε.

Ακόμη και οι θετικές αλλαγές μπορούν να σας κάνουν να νιώθετε άβολα

Αν νιώθετε ανησυχία, στρες αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό. Είναι ενδιαφέρον να γνωρίζετε ότι ο εγκέφαλος είναι εκπαιδευμένος να αντιμετωπίζει όλες τις αλλαγές με τον ίδιο τρόπο. Ακόμη και οι θετικές αλλαγές, όπως η απόκτηση ενός παιδιού ή ο γάμος, μπορούν να κάνουν τον εγκέφαλο να αντιδράσει με δυσφορία. Αυτός είναι όμως ο τρόπος της φύσης για να μας προστατεύσει από το άγνωστο.

Η αντιμετώπιση του άγχους θα σας βοηθήσει να χτίσετε νέες συνήθειες

Όταν κάτι είναι νέο και άγνωστο, ο εγκέφαλος μας νιώθει στρες και έτσι ενεργοποιούνται νευρικά μονοπάτια που αφορούν τις συνήθειες, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανό να μείνουμε κολλημένοι στις παλιές συνήθειες.

Όταν κάνετε πράγματα που μειώνουν το άγχος, είστε πρόκειται για άσκηση, διαλογισμό , αυτό βοηθά να ηρεμήσετε και να ανακτήσετε τον αυτοέλεγχό σας στη συμπεριφορά σας. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για να αρχίσετε μια νέα ρουτίνα.

Η αβεβαιότητα σημαίνει ότι προσδοκάτε τα χειρότερα σε αβέβαιες καταστάσεις

Αναγνωρίστε αυτές τις αυτόματες σκέψεις και έτσι θα μπορέσετε να συγκεντρωθείτε στον υγιή τρόπο προσαρμογής στην αλλαγή. Ως άνθρωποι, επηρεαζόμαστε από χιλιάδες προκαταλήψεις. Η προκατάληψη είναι μια παράλογη πεποίθηση που ασυνείδητα επηρεάζει την διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Στη διάρκεια μεγάλων αλλαγών που προκαλούν αβεβαιότητα, οι προκαταλήψεις επηρεάζουν τη σκέψη. Η αναγνώριση αυτού του μοτίβου, των αυτόματων αρνητικών προκαταλήψεων, θα σας βοηθήσει να απομακρυνθείτε από τις αρνητικές σκέψεις και να σκεφτείτε πιο λογικά και θετικά την τρέχουσα κατάσταση.

Πώς να αντιμετωπίσετε τις αλλαγές;

Αναγνωρίστε τις προσδοκίες που έχετε από τον εαυτό σας

Αυτό είναι το πρώτο και το σημαντικότερο βήμα για να δώσετε στον εαυτό σας χρόνο για να προσαρμοστεί. Η αλλαγή σπάνια είναι μια εύκολη υπόθεση, για αυτό μην περιμένετε από τον εαυτό σας να προσαρμοστεί αμέσως και να είστε υπομονετικοί. Η προσαρμογή στην αλλαγή χρειάζεται πολλή ψυχική και συναισθηματική ενέργεια. Είναι φυσιολογικό τα πράγματα που σας φαίνονταν εύκολα ξαφνικά να σας φαίνονται πολύ δύσκολα.

Ζητήστε βοήθεια

Είμαστε πιο ευάλωτοι στην μοναξιά σε μεταβατικές περιόδους. Όταν χρειάζεστε βοήθεια είναι σημαντικό να την ζητάτε. Όταν ζητάτε υποστήριξη από τους άλλους, αυτό βοηθά να νιώσετε καλύτερα και η αλλαγή να σας φανεί πιο διαχειρίσιμη. Όταν χρειάζεστε έναν ώμο για να στηριχτείτε, μην φοβάστε να ζητήσετε όσα χρειάζεστε.

Δημιουργήστε μια νέα ρουτίνα

Μέσα σε κάθε αλλαγή, είναι σημαντικό να παραμένετε προσγειωμένοι και να ακολουθείτε μια υγιή ρουτίνα που θα σας βοηθήσει να αντεπεξέλθετε στην προσαρμογή. Οι αλλαγές στη ζωή κάνουν τις παλιές συνήθειες να φαίνονται ξεπερασμένες. Αντί να μένετε κολλημένοι σε όσα σας φαίνονται παρωχημένα αλλά οικεία, δημιουργήστε μια νέα ρουτίνα στην οποία θα μείνετε δεσμευμένοι. Όχι μόνο οι υγιεινές συνήθειες και η ρουτίνα θα σας βοηθήσουν στην προσαρμογή, αλλά θα νιώθετε περισσότερη ασφάλεια στη νέα αλλαγή στη ζωή σας.

Βρείτε τρόπους να καταπολεμήσετε το στρες

Είναι πολύ σημαντικό , αν νιώθετε το άγχος να σας κατακλύζει να κινητοποιηθείτε για να το καταπολεμήσετε. Μην αφήνετε το άγχος να συσσωρεύεται. Βρείτε χρόνο για να χαλαρώνετε. Ξεκινήστε μια καινούργια δραστηριότητα, διαλογισμό, άσκηση, βρείτε βόλτες στη φύση και ακολουθήστε μια ισορροπημένη διατροφή.

Όταν μιλάμε για αλλαγές και το άγχος που προκαλούν ,είναι σημαντικό να θυμάστε ότι οι υγιεινές συνήθειες και η ρουτίνα θα σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε την κατάσταση. Με υπομονή, υποστήριξη από τα αγαπημένα σας πρόσωπα και συμπόνια προς τον εαυτό σας θα μπορέσετε να εναρμονιστείτε στο νέο κεφάλαιο της ζωής σας πριν το καταλάβετε.