Κάνε το Τεστ
crossfit, τι είναι το crossfit, ασκήσεις crossfit, κροσφιτ, εξοπλισμός για το crossfit, μπορώ να κάνω crossfit στο σπίτι, προπόνηση crossfit, που μπορώ να κάνω crossfit

Crossfit

Crossfit

Σίγουρα θα έχετε κάποιο γνωστό σας ή ένα φίλο σας που θα κάνει Crossfit. Μπορεί να μην γνωρίζετε πολλά για αυτή τη νέο μέθοδο άσκησης που περιλαμβάνει πολλές επαναλήψεις. Στις μέρες μας γίνονται ετήσιοι διαγωνισμοί Crossfit (κροσφιτ) που περιλαμβάνουν εκδηλώσεις με σπριντ στην ανηφόρα με βάρος στο σώμα.

Όμως το Crossfit δεν είναι μόνο για τους σκληροπυρηνικούς λάτρεις της άσκησης και δεν είναι ανάγκη να μοιάζει τρομακτικό και αδύνατο.

Τι είναι το Crossfit;

Το Crossfit είναι μια μορφή άσκησης υψηλής έντασης. Οι λειτουργικές κινήσεις είναι ένας ουσιαστικός τρόπος με τον οποίο το σώμα μας κινείται καθημερινά, και περιλαμβάνουν τα καθίσματα, το περπάτημα, τη μεταφορά αντικειμένων, το μάζεμα των αντικειμένων από το δάπεδο. To Crossfit περιλαμβάνει όλες αυτές τις κινήσεις σε υψηλή ένταση. Επικεντρώνεται κυρίως στη λειτουργικότητα, πράγμα που σημαίνει πως όταν κάποιος τα πηγαίνει καλά στο Crossfit, τότε μπορεί να ανταπεξέρχεται καλύτερα στις κινήσεις της καθημερινότητας.

Συνδυάζει πολλές κινήσεις από τη γυμναστική, τα βάρη, και την αερόβια άσκηση. Όλες αυτές οι ασκήσεις περιγράφονται από την συντομία WOD (workout of the day- η προπόνηση της ημέρας). Σκοπός του crossfit είναι η βελτίωση της σωματικής αντοχής και η ενδυνάμωση.

Το Crossfit έκανε την εμφάνισή του το 2000, αλλά η ιδέα πίσω από αυτό ξεκίνησε πολύ νωρίτερα. Ως έφηβος γυμναστής, ο δημιουργός του Crossfit, ο Γκρεγκ Γκλάσμαν ήθελε να γίνει πιο δυνατός και άρχισε να ενσωματώνει άλλες ασκήσεις στην προπόνησή του, όπως η προπόνηση δύναμης με αλτήρες και ποδηλασία. Έτσι τελικά διαμορφώθηκε το Crossfit που γνωρίζουμε σήμερα. Το οποίο αντί να επικεντρώνεται σε εξειδικευμένες κινήσεις, στοχεύει στη βελτίωση της γενικής φυσικής κατάστασης.

crossfit, κροσφιτ, ασκησεις, τι ειναι

Για ποιους ανθρώπους είναι κατάλληλη άσκηση το Crossfit;

Το Crossfit είναι για όλους τους ανθρώπους που θέλουν να έχουν καλή φυσική κατάσταση και οι οποίοι είναι πρόθυμοι να τροποποιήσουν την προπόνηση τους και να μάθουν τις σωστές κινήσεις.

Ακόμη και αν κάποιος τώρα ξεκινά το Crossfit, είναι μια καλή επιλογή επειδή μπορεί να προσαρμόσει ή να κλιμακώσει την προπόνηση του ανάλογα με τις ικανότητες και τις ανάγκες του. Βέβαια, είναι ανάγκη να υπάρχει προσοχή στους τραυματισμούς. Προφανώς, αν κάποιος έχει κάποιο σπασμένο άκρο, δεν μπορεί να κάνει καμία μορφή Crossfit. Ωστόσο, σε τραυματισμούς όπως τα τραβήγματα στους μύες, κάποιος μπορεί να κάνει κανονικά Crossfit. Οι προπονήσεις πρέπει να είναι εξατομικευμένες ώστε να μην περιλαμβάνονται στις ασκήσεις οι τραυματισμένοι μύες.

crossfit, κροσφιτ, ασκησεις, τι ειναι

Τι εξοπλισμό χρειάζομαι για το Crossfit;

Πολλές από τις ασκήσεις του Crossfit μπορούν να γίνουν με το βάρος του σώματος, αλλά μια μπάρα με βάρος και ο αλτήρας σας επιτρέπουν να κάνετε πολλές και διαφορετικές ασκήσεις. Φυσικά, αν θέλετε να κάνετε όλες τις ασκήσεις καλό είναι να έχετε εξοπλισμό γυμναστηρίου.

Τι περιλαμβάνει ένα μάθημα Crossfit;

Καλό είναι να κάνετε μαθήματα με έναν εξειδικευμένο προπονητή ή γυμναστή ώστε να έχετε καλύτερα αποτελέσματα. Συνήθως η προπόνηση διαρκεί 40-60 λεπτά και περιλαμβάνει:

  • Ζέσταμα: ήπιες ασκήσεις για την προετοιμασία του σώματος και την αποτροπή τραυματισμών κατά των προπόνηση της ημέρας (WOD).
  • Δύναμη: ασκήσεις που επικεντρώνονται στην τεχνική και βελτιώνουν την δύναμη ή την λειτουργία της καρδιάς. Μπορεί να κάνετε επαναλήψεις από μια συγκεκριμένη άσκηση με το μέγιστο βάρος που μπορείτε να σηκώσετε, ή υψηλής έντασης σύντομες ασκήσεις με λίγη ξεκούραση και πολλή αερόβια άσκηση.
  • WOD: αυτό είναι το κύριο κομμάτι της προπόνησης στην οποία καταβάλλετε τη μέγιστη προσπάθεια. Μπορεί να περιλαμβάνει ασκήσεις που κάνατε στα προηγούμενα βήματα ή άλλες ασκήσεις, αλλά ο αριθμός των επαναλήψεων αυξάνεται. Συνήθως διαρκεί 10-30 λεπτά.
  • Διατάσεις: αυτό το στάδιο περιλαμβάνει διατάσεις ή χαλάρωση με τρέξιμο μια μικρής απόστασης, ώστε να επανέλθει σταδιακά ο ρυθμός της καρδιάς και του σώματος.

crossfit, κροσφιτ, ασκησεις, τι ειναι

Πού μπορώ να κάνω Crossfit;

Υπάρχουν πολλά γυμναστήρια που περιλαμβάνουν στο πρόγραμμά τους μαθήματα Crossfit. Αυτό που έχει σημασία είναι να μάθετε σωστά κάθε κίνηση και άσκηση που κάνετε. Με τη βοήθεια ενός γυμναστή θα έχετε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Μπορώ να κάνω Crossfit στο σπίτι;

Επειδή η προπόνηση μπορεί να γίνει με τον ελάχιστο δυνατό εξοπλισμό, είναι δυνατό να κάνετε μαθήματα κροσφιτ από την άνεση του σπιτιού σας αφού έχετε μάθει σωστά τις ασκήσεις από έναν ειδικευμένο προπονητή. Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε στην προπόνηση σας βάρη δεν είναι ανάγκη να έχετε εξοπλισμό γυμναστηρίου αλλά να είστε δημιουργικοί και να χρησιμοποιείτε πράγματα που έχετε στο σπίτι σας, όπως τα βιβλία ή ένα μπουκάλι με νερό.

crossfit, κροσφιτ, ασκησεις, τι ειναι

Τι πρέπει να γνωρίζω πριν ξεκινήσω Crossfit;

Το Crossfit είναι μια έντονη μορφή άσκησης, και για πολλούς ανθρώπους αυτό μοιάζει στην αρχή δύσκολο και τρομακτικό. To Crossfit είναι μια έντονη προπόνηση και για αυτό μπορεί να αντιμετωπίσετε πολλές προκλήσεις, αυτό βέβαια σημαίνει ότι πρέπει να είστε ψυχικά προετοιμασμένοι για αυτό. Μπορεί να μην καταφέρετε να κάνετε κάποιες ασκήσεις στην αρχή και αυτό είναι φυσιολογικό. Η προπόνηση πολλές φορές είναι δύσκολη και πρέπει να πιέσετε το μυαλό σας και το σώμα σας να τα καταφέρει.

Μπορεί να είναι δελεαστικό να καταφέρετε τα μέγιστα γρήγορα, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι τα πράγματα να γίνουν με το σωστό τρόπο. Καλό είναι να επικεντρώνεστε στις ασκήσεις ώστε να τις κάνετε σωστά, να μαθαίνετε από τον προπονητή σας και να ακούτε το σώμα σας. Όταν είστε πρόθυμοι να μάθετε τότε θα διατηρήσετε τον ενθουσιασμό σας και το κίνητρο σας.

Ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους του Crossfit είναι η απειρία. Συνήθως, οι περισσότεροι άνθρωποι κάνουν Crossfit μόνο για λίγους μήνες και θέλουν να κάνουν τα πάντα γρήγορα. Αυτή όμως είναι η συνταγή της αποτυχίας. Για να ελαχιστοποιήσετε τις πιθανότητες για τραυματισμούς πρέπει να κάνετε καλό ζέσταμα, διατάσεις, να έχετε ισορροπία και να ακούτε με προσοχή τον προπονητή σας και να ανταγωνίζεστε μονάχα τον εαυτό σας.

Επίσης, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι με την εξάσκηση μπορείτε να βελτιωθείτε. Τελικά, το Crossfit είναι ένας διαφορετικός τρόπος άσκησης και πολύ αποτελεσματικός. Ο κύριος στόχος του Crossfit είναι ο κάθε άνθρωπος να έχει μια καλή φυσική κατάσταση.

Σωματική και ψυχική ενδυνάμωση 

Η άσκηση είναι πολύ σημαντική για την σωματική και την ψυχική μας υγεία. Το Crossfit είναι μια έντονη μορφή άσκησης που έχει ως σκοπό τη βελτίωση της σωματικής αντοχής και την ενδυνάμωση. Το Crossfit είναι για όλους τους ανθρώπους που θέλουν να έχουν καλή φυσική κατάσταση. Βέβαια, για πολλούς ανθρώπους μπορεί να μοιάζει στην αρχή δύσκολο και τρομακτικό. Είναι πολύ σημαντικό να είστε ψυχολογικά προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις της προπόνησης. Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑκαι το LIFE COACHING βοηθούν στην ψυχική ισορροπία που είναι απαραίτητη για την επίτευξη κάθε στόχου.