Κάνε το Τεστ
διαφωνίες για τα ονόματα των παιδιών, γιατί οι γονείς διαφωνούν για τα ονόματα των παιδιών, τι σημαίνει ένα όνομα για τους γονείς, ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την επιλογή ονόματος, οικογενειακές παραδόσεις για την επιλογή ονόματος, πως μπορούν οι γονείς να επιλέξουν ονόματα για τα παιδιά τους

Διαφωνίες για τα ονόματα των παιδιών

Διαφωνίες για τα ονόματα των παιδιών

Οι διαφωνίες σχετικά με το όνομα που θα πάρει ένα παιδί συχνά είναι η πρώτη διαφωνία που αντιμετωπίζουν οι γονείς! Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι θα είναι και η τελευταία. Το πως συμπεριφέρονται οι δύο σύντροφοι ο ένας στον άλλο σε αυτή τη διαδικασία καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο θα λύνουν και θα αντιμετωπίζουν κάθε πρόβλημα στο μέλλον. Η λήψη αποφάσεων έχει ως πυλώνα την επικοινωνία και αλληλοκατανόηση, όταν αντιμετωπίζουν μια διαφωνία, ώστε να μην εξελιχθεί σε σύγκρουση που θα τραυματίσει τη σχέση.

Τι σημαίνει ένα όνομα για τους γονείς;

Το όνομα μπορεί να έχει σχέση με συναισθηματικούς συσχετισμούς ή με τον όποιο συμβολισμό δίνει ο κάθε γονιός. Παλιότερα ήταν αδιαμφισβήτητη παράδοση τα παιδιά να παίρνουν τα ονόματα των παππούδων και των γιαγιάδων τους. Αλλά αργότερα όλο και περισσότεροι γονείς άφησαν αυτή την παράδοση και άρχισαν να δίνουν στα παιδιά τους πιο μοντέρνα και μοναδικά ονόματα. Συχνά η συζήτηση αρχίζει από την εγκυμοσύνη, όπου όλοι έχουν άποψη για το όνομα ενός παιδιού. Η αλήθεια είναι ότι το επώνυμο είναι κάτι με το οποίο γεννιόμαστε, και ίσως δεν έχουμε άλλη επιλογή. Έτσι, είναι πιο ενδιαφέρον να μιλήσουμε για το όνομα που μπορούμε να επιλέξουμε. Τις περισσότερες φορές, το όνομα ενός παιδιού είναι το πρώτο πράγμα που σκέφτονται οι γονείς μετά τη γέννησή του. Στην πραγματικότητα, οι γονείς αποφασίζουν το όνομα πριν από τη γέννηση του παιδιού.

Ο Σαίξπηρ είχε πει, "Τι είναι ένα όνομα; Αυτό που ονομάζουμε ένα τριαντάφυλλο με οποιοδήποτε άλλο όνομα θα μύριζε το ίδιο γλυκά;"

Το όνομα ενός παιδιού είναι ένα κομμάτι της ταυτότητάς του που θα το κουβαλάει για ολόκληρη τη ζωή του, για αυτό είναι κάτι που αξίζει αρκετή σκέψη. Δεν είναι λίγα τα ζευγάρια που έχουν αποφασίσει τα ονόματα των παιδιών τους πολύ πριν βγει θετικό το τεστ εγκυμοσύνης.

Οικογενειακές παραδόσεις

Μερικές φορές οι γονείς δυσκολεύονται να βρουν μια λύση για τα ονόματα των παιδιών τους. Έτσι δίνουν στα παιδιά τους και ένα διπλό όνομα το οποίο δεν θα το αναφέρουν ποτέ για την ικανοποίηση του ενός παππού ή του άλλου. Αλλά οι διαφωνίες για την ονοματοδοσία μπορεί να γυρίσουν μπούμερανγκ, αν οι γονείς καταλήγουν να θυμώνουν και να απομονώνονται. Οι γονείς είναι φύλακες για τα παιδιά τους, και νιώθουν την κριτική των άλλων ακόμη και δεκαετίες αργότερα.

Σε κάποιες οικογένειες είναι παράδοση να τιμούν κάποιον συγγενή δίνοντας το όνομά του. Ή να χρησιμοποιούν το αρχικό γράμμα ως οδηγό (για παράδειγμα, χρησιμοποιούν το αρχικό γράμμα "Μ" για το Μαρίνα προς τιμήν της γιαγιάς Μάρθας). Είναι πολύ σημαντικό οι σύντροφοι να κατανοούν την επιθυμία του ενός ή του άλλου να συμπεριλάβει την ιστορία της οικογένειας στην επόμενη γενιά, και αυτό να αποτελεί μια ευκαιρία για νέες ιδέες και συζητήσεις ώστε να βρεθεί μια λύση και όχι να μετατραπεί η κατάσταση σε ανταγωνισμό. Οι γονείς μπορούν να φτιάξουν τις δικές τους παραδόσεις για τα ονόματα των παιδιών τους.

Νέα και διπλά ονόματα

Όταν οι γονείς δεν ξέρουν τι όνομα να διαλέξουν για το παιδί τους, καλό είναι να είναι δημιουργικοί. Να σκέφτονται διαφορετικά ονόματα, νέες ιδέες με διαφορετικό νόημα. Όταν κάνουν έναν ανοιχτό διάλογο αυτό τελικά θα οδηγήσει στην επιλογή ενός ονόματος που θα επιθυμούν και οι δύο. Για παράδειγμα σκεφτείτε να δημιουργήσετε ένα νέο όνομα που δεν έχετε ακούσει ποτέ πριν, όπως το Ειρήνη+Ελένη = Ειρηλένα! Και να μην ξεχνάτε ότι μπορείτε να κάνετε και παραλλαγές. Για παράδειγμα, κάποιοι γονείς συμφωνούν ο μπαμπάς να διαλέξει το όνομα του πρώτου παιδιού και  η μαμά να διαλέξει το όνομα του δεύτερου παιδιού. Άλλες φορές έχει γίνει κάποιο θρησκευτικό τάμα (όπως συχνά γίνεται στις εξωσωματικές, ή αν συμβεί κάτι δύσκολο σε μια εγκυμοσύνη) και ο ένας γονιός μπορεί να νιώθει πολύ έντονα για αυτό.

διαφωνιες για το ονομα του παιδιου, συγκρουσεις, παππουδες, γιαγιαδες, ονοματοδοσια

Πώς λύνουν το πρόβλημα με τα ονόματα των παιδιών στον κόσμο;

Υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους διαλέγουν οι γονείς ονόματα για τα παιδιά τους ανάλογα με την κουλτούρα τους.

Στην Κόστα Ρίκα πολλά χρόνια πριν, ήταν σύνηθες για τα παιδιά να έχουν τρία ή τέσσερα ονόματα, και ήταν έθιμο να ονομάζονται τα παιδιά από τους αντίστοιχους αγίους τους, ανάλογα με την ημέρα που γεννιόντουσαν. Οι γονείς κοιτούσαν το ημερολόγιο με τις γιορτές και έτσι διάλεγαν τα ονόματα που θα έπαιρναν τα παιδιά τους.

Στον Καναδά επίσης δίνουν στα παιδιά μεσαία ονόματα. Δεν υπάρχει κάποιος κανόνας που να το ορίζει αυτό, απλά με αυτό τον τρόπο οι γονείς τιμούν τα μέλη της οικογένειας.

Στην Ινδία, ένας τρόπος επιλογής του ονόματος περιλαμβάνει το ωροσκόπιο, την χαρτογράφηση των θέσεων των πλανητών τη στιγμή της γέννησης. Καθώς το ωροσκόπιο είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής στην Ινδία, και περιλαμβάνεται σε κάθε δυνατή και αδύνατη κατάσταση. Στις βόρειες περιοχές της χώρας, κάθε αστέρι έχει σχέση με ένα γράμμα της αλφαβήτου, και το όνομα ενός παιδιού ξεκινά με το γράμμα του αστερισμού τη στιγμή τη γέννησης.

Ή μπορεί κανείς βέβαια να ρίξει ένα νόμισμα (μέσα σε μια εκκλησία), κορόνα-γράμματα για το ποιο όνομα θα επιλέξουν.

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την επιλογή ονόματος;

Εναλλακτικές λύσεις

Καλό είναι οι γονείς να έχουν εναλλακτικές λύσεις για το όνομα για να υπάρχουν λύσεις σε κάθε περίπτωση. Μπορούν να κοιτάξουν το μωρό τους και να σκεφτούν αν του ταιριάζει το όνομα που έχουν επιλέξει. Μια εναλλακτική λύση σημαίνει λιγότερες πιθανότητες να πάρετε μια παρορμητική απόφαση για την οποία θα μετανιώσετε αργότερα. Δεν θα γίνει καμία καταστροφή αν φύγετε από το μαιευτήριο μετά τη γέννηση του παιδιού σας και δεν έχετε αποφασίσει το όνομά του, έχετε το χρόνο.

Επιθυμίες των παππούδων

Οι παππούδες είναι μια μεγάλη ιστορία που κρύβει πίσω της δράμα, διαφορετικές απόψεις, ερωτήσεις και συγκρούσεις. Κάποιοι παππούδες θέλουν να ακούνε τα δικά τους ονόματα. Κάποιοι μπορεί να κρατούν τις απόψεις για τον εαυτό τους και κάποιοι να οδηγούν στην τρέλα τα παιδιά τους με την επιμονή τους και κάποιες φορές ακόμα και με εκβιασμούς (όπως ότι δεν θα πάνε στη βάφτιση, ότι δεν θα τους ξαναμιλήσουν, κα) ή άλλες απαράδεκτες συμπεριφορές. Συχνά τίθεται το θέμα, ποιον παππού ή γιαγιά θα ευχαριστήσουν πρώτα οι γονείς (ιδίως αν είναι μεγάλος σε ηλικία), αλλά να θυμάστε ότι το παιδί είναι μια νέα προσωπικότητα στον κόσμο αυτό, δεν πρέπει να μετατρέπεται σε ένα τρόπαιο για τους παππούδες/γιαγιάδες, και ούτε χρειάζεται να έχει τα βάρη του παρελθόντος. Μπορείτε απλά να διαλέξετε ένα όνομα που σας αρέσει, ένα εντελώς άσχετο όνομα.

Ανακοινώσεις

Η επιλογή του ονόματος ενός παιδιού είναι η μισή μάχη. Υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει ή δεν πρέπει να κάνετε όταν έρθει η στιγμή της ανακοίνωσης. Αν και ο πιο εύκολος και πιο γρήγορος τρόπος να το ανακοινώσετε είναι να συμβεί δημόσια, και να το ανακοινώσετε στο Facebook, αυτό μπορεί να μην πάει καλά με τα στενά μέλη της οικογένειας. Αποφύγετε να πληγώσετε τα συναισθήματα των άλλων, και μιλήστε στην οικογένεια και στους φίλους σας πριν το ανακοινώσετε στα social media.

Συναισθήματα των γονιών 

Όταν κάνετε προτάσεις στο σύντροφό σας για το όνομα του παιδιού σας, μπορείτε να κάνετε μια συζήτηση για τις σκέψεις σας για το τι σημαίνει το όνομα για εσάς. Για παράδειγμα, το "Αριάδνη" σας δημιουργεί την εικόνα ενός μικρού ευαίσθητου κοριτσιού ή την εικόνα μιας δυνατής γυναίκας;

Καλό είναι να ρωτήσετε το σύντροφό σας για τα συναισθήματα που του προκαλεί ένα όνομα. Και να δείχνετε ενδιαφέρον για τα συναισθήματα του συντρόφου σας. Κάποιες φορές ένα όνομα μπορεί να έχει σχέση με ένα πρόσωπο από το παρελθόν,  και να προκαλεί αρνητικά συναισθήματα. Όταν μιλάτε ανοιχτά τα συναισθήματα γύρω από αυτές τις συνδέσεις, μπορείτε να δημιουργήσετε το δικό σας δρόμο για να επιλέξετε το κατάλληλο όνομα για το παιδί σας.

Η σχέση ανάμεσα στους γονείς είναι το θεμέλιο για την ευημερία ενός παιδιού. Για αυτό οι γονείς πρέπει να βρίσκουν τρόπους να λύνουν τα προβλήματά τους, να ακούνε ο ένας τον άλλο και να εκφράζουν τα συναισθήματά τους για κάθε όνομα. Όταν οι δύο σύντροφοι μιλούν ανοιχτά, μπορούν να κατανοήσουν τις συναισθηματικές συσχετίσεις για την επιλογή ονόματος. Με σεβασμό και κατανόηση κάθε ζευγάρι μπορεί να βρει λύσεις.

Το όνομα είναι στοιχείο του εαυτού του παιδιού

Το όνομα θα συντροφεύει το παιδί μια ζωή. Οι γονείς οφείλουν να κοιτάζουν το συμφέρον των παιδιών, όχι να ευχαριστούν τους γύρω τους. Χρειάζεται προσοχή να ώστε να μη γίνει κάποια επιλογή που να κάνει το παιδί να ντρέπεται στη σημερινή εποχή ή να το κάνει στόχο για bullying.

Αν οι γονείς δεν μπορούν να πάρουν μια απόφαση για τα ονόματα των παιδιών τους τότε σίγουρα η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΖΕΥΓΟΥΣ θα τους βοηθήσει να βρουν την λύση.