Κάνε το Τεστ
εμβόλια pfizer και moderna, ποιο εμβόλιο είναι πιο αποτελεσματικό το pfizer ή το moderna, αποτελεσματικότητα εμβολίου pfizer, αποτελεσματικότητα εμβολίου moderna

Εμβόλια Pfizer και Moderna: αποτελεσματικότητα

Αποτελεσματικότητα εμβολίων Pfizer και Moderna

Τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna είναι mRNA τεχνολογίας με υψηλή αποτελεσματικότητα. Ουσιαστικά περιέχουν mRNA που κωδικοποιεί την γενετική πληροφορία στα κύτταρα για την σύνθεση της πρωτεΐνης ακίδας. Η συγκεκριμένη πρωτεΐνη υπάρχει στην επιφάνεια του SARS-CoV-2. Η σύνθεση της πρωτεΐνης με βάση τις πληροφορίες του mRNA  ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς αναγνωρίζει ως ξένη την πρωτεΐνη ακίδα και έτσι παράγει αντισώματα για την καταπολέμησή της.

Σε ποιο πληθυσμό στοχεύουν τα δύο εμβόλια;

Το εμβόλιο της Pfizer έχει πάρει έγκριση για χρήση σε ανθρώπους 16 ετών και άνω, αλλά πλέον μπορεί να γίνει και σε παιδιά ηλικίας 5-15 ετών. Τα παιδιά 12-15 ετών λαμβάνουν την δόση των ενηλίκων. Τα παιδιά 5-11 ετών λαμβάνουν το 1/3 της δόσης των ενηλίκων. Η εταιρεία ελέγχει μικρότερες δόσεις για μωρά 6-19 μηνών και νήπια 2-4 ετών. Τα αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά μέσα στο 2022.

Το εμβόλιο της Moderna έχει πάρει έγκριση για ανθρώπους άνω των 18 ετών, αν και έχουν γίνει βήματα για την χρήση σε παιδιά ηλικίας 12 ετών. Φυσικά, χρειάζεται χρόνος για την μελέτη όλων των παραμέτρων, δεδομένου του υψηλού ποσοστού μυοκαρδίτιδας που προκαλεί το εμβόλιο της Moderna. Η απόφαση για αυτές τις ηλικίες δεν θα βγει πριν από τον Ιανουάριο του 2022.

Παρενέργειες εμβολίων

Οι περισσότερες παρενέργειες είναι αντιδραστικές. Οι πιο συχνές παρενέργειες είναι ο πόνος στο σημείο της ένεσης, η κόπωση, και ο πονοκέφαλος. Κάποιοι άνθρωποι μπορεί να εμφανίζουν πυρετό. Τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna προκαλούν συνήθως παρενέργειες μετά τη δεύτερη δόση. Οι νέοι ενήλικες που έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα έχουν περισσότερες παρενέργειες από τους μεγαλύτερους ενήλικες.

Βέβαια, για να είμαστε ξεκάθαροι πρέπει να αναφέρουμε ότι αυτές οι παρενέργειες είναι σημάδι ότι το ανοσοποιητικό μας σύστημα αρχίζει να ενεργοποιείται. Δεν είναι ένδειξη ότι το εμβόλιο δεν είναι ασφαλές. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν σοβαρές και μακροχρόνιες παρενέργειες που να έχουν σχέση με αυτά τα εμβόλια. Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει ότι τα συγκεκριμένα εμβόλια επηρεάζουν την γονιμότητα.

Έχουν γίνει κάποιες αναφορές για σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις στα mRNA εμβόλια. Και το εμβόλιο της Pfizer και το εμβόλιο της Moderna, σε σπάνιες περιπτώσεις, προκαλούν αναφυλαξία, μια σοβαρή και απειλητική για τη ζωή κατάσταση. Οι άνθρωποι που εκδηλώνουν αναφυλαξία πρέπει να λάβουν θεραπεία με επινεφρίνη και ίσως να είναι αναγκαία η νοσηλεία για να επιβεβαιώσουν ότι οι αεραγωγοί τους θα παραμείνουν ανοιχτοί. Αμέσως μετά το εμβόλιο κάθε άνθρωπος πρέπει να μένει 15 λεπτά υπό παρακολούθηση και αν έχει ιστορικό σοβαρής αλλεργίας για 30 λεπτά.

Τα τελευταία δεδομένα δείχνουν ότι η αναφυλαξία συμβαίνει σε 2-5 περιπτώσεις στο 1 εκατομμύριο. Πολλοί από τους ανθρώπους που εμφανίζουν αναφυλαξία έχουν ιστορικό σοβαρής αλλεργίας και έχουν περάσει κάποια επεισόδια αναφυλαξίας.

Τα mRNA εμβόλια εγκυμονούν μικρό κίνδυνο για μυοκαρδίτιδα και περικαρδίτιδα, δύο τύπους φλεγμονής της καρδιάς, και αυτό έχει παρατηρηθεί σε ανθρώπους μετά τη δεύτερη δόση. Οι άνδρες κάτω των 30 ετών έχουν υψηλότερο κίνδυνο, ειδικά τα αγόρια ηλικίας 12-17 ετών. Οι περισσότερες περιπτώσεις είναι ήπιες και τα συμπτώματα υποχωρούν μόνα τους.

Αποτελεσματικότητα εμβολίων Pfizer και Moderna

Αποτελεσματικότητα εμβολίων

Τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna έχουν εκπληκτική και παρόμοια αποτελεσματικότητα, τουλάχιστον στα πρώιμα στάδια μετά τον εμβολιασμό.

Το εμβόλιο της Pfizer είναι 95% αποτελεσματικό στην πρόληψη των συμπτωμάτων που προκαλεί η νόσος του Covid-19 μετά από δύο δόσεις. Το εμβόλιο μπορεί να είναι λιγότερο ή περισσότερο αποτελεσματικό ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα και την εθνικότητα.

Σύμφωνα, με τα δεδομένα το εμβόλιο της Moderna είναι 94,1% αποτελεσματικό στην πρόληψη της νόσου μετά από τη δεύτερη δόση. Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου μπορεί να είναι λίγο πιο χαμηλή σε ανθρώπους άνω των 65 ετών. Το εμβόλιο έχει την ίδια αποτελεσματικότητα ανάμεσα σε διαφορετικές εθνικότητες.

Η μείωση της αποτελεσματικότητας δεν σημαίνει ότι τα εμβόλια σταματούν να λειτουργούν

Η μείωση της αποτελεσματικότητας είναι κάτι που ισχύει για όλα τα εμβόλια, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα εμβόλια δεν έχουν καμία δράση. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι η αποτελεσματικότητα παρουσιάζει μια μείωση όσο περνά ο καιρός.

Τα εμβόλια κατά του Covid-19 είναι πολύ αποτελεσματικά και αποτρέπουν την σοβαρή νόσο και μετά από 6 μήνες. Αλλά σταθερά υπάρχει μια μείωση της αποτελεσματικότητας όσον αφορά την αποτροπή της λοίμωξης. . Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι ένα άτομο ξαφνικά μένει απροστάτευτο. Τα κύτταρα του ανοσοποιητικού έχουν μνήμη για να μας προστατεύουν από τη σοβαρή νόσο.

Παρά τις εξάρσεις που εμφανίζει ο ιός κατά διαστήματα, βλέπουμε ότι υπάρχει προστασία από τα εμβόλια και η διασπορά του ιού είναι πιο δύσκολη.

Αναμνηστική δόση

Η μείωση της αποτελεσματικότητας είναι κάτι αναμενόμενο όσο περνά ο καιρός, και η αναμνηστική δόση μπορεί να διορθώσει αυτή την πτώση στην προστασία.

Πολλά εμβόλια εξάλλου χρειάζονται τρίτη δόση, όπως αυτό του τετάνου και του κοκκύτη.

Μετά τον εμβολιασμό, υπάρχει μια απότομη αύξηση στην προστασία. Με τον καιρό, υπάρχει μια μείωση στην προστασία, αλλά είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι παραμένουμε προστατευμένοι. Στο σώμα μας υπάρχουν πολλά και διαφορετικά κύτταρα που παραμένουν ενεργοποιημένα πολύ καιρό μετά τον εμβολιασμό και μας προστατεύουν από τη σοβαρή νόσο.

Τα οφέλη της αναμνηστικής/ενισχυτικής δόσης είναι πολύ περισσότερα από τους κινδύνους. Οι άνθρωποι που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου καλό είναι να κάνουν τρίτη και τέταρτη δόση.

Τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna έχουν υψηλή αποτελεσματικότητα 

Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα mRNA εμβόλια της Pfizer και της Moderna χάνουν την αρχική τους αποτελεσματικότητα με την πάροδο του χρόνου. Ωστόσο, και τα δύο εμβόλια παρέχουν υψηλή προστασία από την βαριά νόσο και την νοσοκομειακή περίθαλψη. Η πτώση στην αποτελεσματικότητα είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό που ισχύει και για πολλά άλλα εμβόλια. Αυτή η πτώση στην αποτελεσματικότητα μπορεί να καλυφθεί με την τρίτη και την τέταρτη δόση σε ανθρώπους που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Τα εμβόλια είναι η ασπίδα προστασίας μας, ώστε να επανέλθει η ζωή μας σε κανονικούς ρυθμούς.

Με την ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ μπορείτε να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα του άγχους, ενώ ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ και η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα.