Κάνε το Τεστ
εμβόλια, εμβόλια covid-19, εμβόλια κορωνοϊού. οφέλη εμβολίων, κίνδυνοι εμβολίων

Εμβόλια κατά του κορωνοϊού: οφέλη και κίνδυνοι

Οφέλη και κίνδυνοι εμβολίων κορωνοϊού

Όσο η πανδημία είναι εδώ, διάφορα στελέχη του κορωνοϊού συνεχώς προκύπτουν με μοναδικά χαρακτηριστικά επικινδυνότητας και μεταδοτικότητας. Αυτά τα στελέχη προκύπτουν από τις μεταλλάξεις που συμβαίνουν στο γενετικό υλικό του ιού. Αυτές οι μεταλλάξεις έχουν ως αποτέλεσμα τις αλλαγές στα χαρακτηριστικά του ιού. Για παράδειγμα, η μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού φέρει μια μετάλλαξη στα γονίδια που κωδικοποιούν την πρωτεΐνη ακίδα, με αποτέλεσμα να μολύνει πιο εύκολα τα κύτταρα ξενιστές από ότι η μετάλλαξη Άλφα. Έτσι η μετάλλαξη Δέλτα είναι τουλάχιστον 49% πιο μεταδοτική και  ισχυρή από το στέλεχος Άλφα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι άνθρωποι με το στέλεχος Δέλτα έχουν διπλάσιες πιθανότητες νοσηλείας σε σύγκριση με το στέλεχος Άλφα. Ο μολυσμένος πληθυσμός επίσης αλλάζει. Τα παιδιά που είναι πολύ μικρά για να κάνουν το εμβόλιο (ηλικίας 6 μηνών-11 ετών) και θεωρούνταν ανθεκτικά στην λοίμωξη τώρα αποτελούν το 22% των μολύνσεων.

Τι δείχνουν τα στοιχεία για τα εμβόλια κορωνοϊού

Όσο υπάρχει διασπορά του κορωνοϊού ( ή όσο περισσότεροι άνθρωποι έχουν τη λοίμωξη), τόσο πιο πιθανό είναι να συμβούν νέες μεταλλάξεις. Τα εμβόλια είναι ένα σημαντικό εργαλείο για την ελαχιστοποίηση ή τον περιορισμό της διασποράς του ιού. Καθώς τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά στην πρόληψη της σοβαρής νόσου, της νοσοκομειακής περίθαλψης και του θανάτου εξαιτίας του στελέχους Δέλτα, η αποτελεσματικότητά τους στην πρόληψη της μόλυνσης ή των ηπιότερων συμπτωμάτων ίσως να είναι μικρότερη.

Περίπου το 1% των (πλήρως εμβολιασμένων)ασθενών εκδηλώνει βαριά συμπτώματα ενώ το ποσοστό νοσηλείας είναι 0-0,6%.  Σε αντίθεση, το 90% των  περιπτώσεων  COVID-19, των περιθάλψεων και των θανάτων ήταν σε άτομα που δεν είχαν κάνει εμβόλιο ή δεν είχαν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό.

Σύμφωνα με τις μελέτες οι πιθανότητες για λοίμωξη και νοσοκομειακή περίθαλψη είναι 5-29 φορές υψηλότερη σε ανεμβολίαστους ασθενείς. Αυτό το ποσοστό είναι σε σύγκριση με ασθενείς που είχαν εμβολιαστεί πλήρως όταν εμφανίστηκε η μετάλλαξη Δέλτα.

Ανοσία και εμβόλια κατά του κορωνοϊού

Η μειωμένη ανοσία, ειδικά σε ανθρώπους με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, ίσως να εξηγεί τον αυξημένο αριθμό ασθενών με το στέλεχος Δέλτα. Στο Ισραήλ, οι πλήρως εμβολιασμένοι ασθενείς που χρειάστηκαν νοσηλεία λόγω της σοβαρής νόσου ήταν πάνω από 60 ετών. Οι περισσότεροι ασθενείς είχαν χρόνια νοσήματα και έκαναν την δεύτερη δόση του εμβολίου τουλάχιστον 5 μήνες πριν.

Τα στοιχεία του κέντρου λοιμώξεων των ΗΠΑ έδειξαν ότι το 74% των ασθενών που κατέληξαν ήταν άνθρωποι άνω των 65 ετών. Τα εμβόλια έχουν μειωμένη αποτελεσματικότητα με την πάροδο του χρόνου, ειδικά στους ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς. Αυτό οδήγησε πολλές χώρες στην προσθήκη μιας 3ης ενισχυτικής/αναμνηστικής δόσης, με σκοπό την διέγερση των κυττάρων μνήμης και την αύξηση των επιπέδων των αντισωμάτων.

Οι μελέτες επίσης δείχνουν τις διαφορές ανάμεσα στην ανοσία που προκαλεί από το εμβόλιο και την φυσική ανοσία. Επίσης υποδεικνύουν και τις διαφορές ανάμεσα στα στελέχη. Μια μελέτη έδειξε ότι τα αντισώματα που παράγονται μετά από το εμβόλιο mRNA της Moderna είναι πιο αποτελεσματικά. Πάντα σε σύγκριση με τα αντισώματα που παράγει ο οργανισμός μέσω της λοίμωξης.

Μια άλλη μελέτη του κέντρου λοιμώξεων των ΗΠΑ έδειξε ότι πριν από την εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα, οι ανεμβολίαστοι είχαν  διπλάσιες πιθανότητες επαναμόλυνσης σε σύγκριση με τους πλήρως εμβολιασμένους. Ωστόσο, μια άλλη μελέτη μετά την εμφάνιση και την επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα, έδειξε ακριβώς το αντίθετο. Οι εμβολιασμένοι είχαν 7 φορές περισσότερες πιθανότητες για συμπτωματική επαναμόλυνση και νοσοκομειακή περίθαλψη. Αυτή η παρατήρηση έγινε σε σύγκριση με τα άτομα που προηγουμένως νόσησαν. Πολλά στοιχεία δείχνουν ότι ο συνδυασμός λοίμωξης και εμβολιασμού προσφέρει την πιο ισχυρή προστασία του ανοσοποιητικού.

Ανεξάρτητα με την ανοσία, τα άτομα που έχουν μολυνθεί με κορωνοϊό έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ανεπιθύμητα προβλήματα υγείας και επιπλοκές, όχι μόνο σύνδρομο οξεία αναπνευστικής δυσχέρειας, μυοκαρδίτιδα, θρόμβωση, εμβολή, αιμορραγία αλλά και ανωμαλίες στο περιφερικό νευρικό σύστημα. Το τελευταίο αφορά ασθενείς νέους και υγιείς.

Κίνδυνοι εμβολίων κορωνοϊού

Οι πιο συχνές παρενέργειες από τα εμβόλια κατά του COVID-19 είναι ο πόνος στο σημείο της ένεσης, ο πονοκέφαλος, η κόπωση ή τα συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της γρίπης. Αυτό είναι φυσιολογικό και δείχνει ότι το εμβόλιο λειτουργεί.

Η πιο σοβαρή παρενέργεια για το εμβόλιο της AstraZeneca είναι η θρόμβωση. Ο κίνδυνος είναι υψηλότερος σε νέους ανθρώπους, ειδικά κάτω των 60 ετών. Όποιος έχει σοβαρό πονοκέφαλο και κόπωση μέχρι 30 μέρες μετά την πρώτη δόση πρέπει να ζητά αμέσως βοήθεια ώστε να λάβει την κατάλληλη θεραπεία.

Σπάνιες παρενέργειες εμβολίων κορωνοϊού

Με τους συνεχείς ελέγχους και την παρακολούθηση των εμβολίων, όλο και περισσότερες πληροφορίες προκύπτουν για την ασφάλεια τους. Πρόσφατα, αναφέρθηκε ότι το εμβόλιο της Johnson & Johnson σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει σύνδρομο Guillain-Barré ή θρόμβωση (0,0008% του συνολικού εμβολιασμένου πληθυσμού), και το εμβόλιο της Pfizer σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να προκαλέσει μυοκαρδίτιδα. Αν συγκρίνουμε το ποσοστό των ασθενών που εμφανίζουν σύνδρομο Guillain-Barré (0,001%) , τότε ο κίνδυνος από το εμβόλιο είναι μικρότερος.

Επιπλέον, τα συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της γρίπης και προκύπτουν μετά από τον εμβολιασμό είναι πιο ήπια. Η λοίμωξη συχνά έχει πολύ πιο σοβαρά συμπτώματα και επιπλοκές όπως το long covid σύνδρομο και τα προβλήματα του νευρολογικού.

Τον Αύγουστο του 2021, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ανακοίνωσε ότι τα εμβόλια mRNA είναι ασφαλή για τις εγκύους, με τα στοιχεία να μην δείχνουν ανεπιθύμητες παρενέργειες στη μητέρα ή στο έμβρυο. Αντιστρόφως, ο εμβολιασμός στην εγκυμοσύνη αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες για πρόωρο τοκετό.

Επίσης υπάρχουν κάποιες αναφορές ότι η λοίμωξη από κορωνοϊό μειώνει την γονιμότητα των ανδρών και αυξάνει την στυτική δυσλειτουργία. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι τα εμβόλια επηρεάζουν την γονιμότητα στους άνδρες ή στις γυναίκες.

Οφέλη εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού

Όταν υπάρχουν πολύ λίγες περιπτώσεις λοίμωξης με COVID-19 στην κοινότητα, οι άνθρωποι δεν θα ανησυχούν αν νοσήσουν. Φυσικά, τα κρούσματα μπορεί να αυξηθούν πολύ γρήγορα. Όμως υπάρχει η δυνατότητα να περιορίσουμε τη διασπορά του ιού. Ο εμβολιασμός είναι το ισχυρότερο όπλο στην πανδημία. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πότε ένα κύμα θα έρθει. Για αυτό ο εμβολιασμός είναι σημαντικός πριν από την εμφάνιση ενός νέου κύματος.

Όταν αρχίσει η άρση των περιορισμών και ο κόσμος αρχίσει να μετακινείται ξανά, ο κίνδυνος λοίμωξης πάλι θα αυξηθεί. Όλοι χρειάζεται να νιώθουμε βέβαιοι ότι έχουμε την καλύτερη προστασία ενάντια σε μελλοντικές λοιμώξεις. Τα εμβόλια συμβάλλουν στο να επιστρέψουμε στην κανονικότητα και προστατεύουν και τους γύρω μας, ειδικά τους πιο ευάλωτους ανθρώπους.

Τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού σώζουν ζωές

Μια μελέτη έδειξε ότι τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού απέτρεψαν περίπου 140,000 θανάτους στην Αμερική, 100,000 θανάτους στην Αγγλία και περίπου 24 εκατομμύρια μολύνσεις. Σε αντίθεση, μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η νοσοκομειακή περίθαλψη για τους ανεμβολίαστους ασθενείς κόστισε πάνω από 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε δύο μήνες, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του 2021. Αυτή η πανδημία τελικά θα τελειώσει όταν ο περισσότερος πληθυσμός θα έχει ανοσία, είτε μέσω εμβολιασμού είτε μετά από λοίμωξη.

Κορωνοϊός και ψυχικό στρες

Η πανδημία έχει δημιουργήσει τεράστιο συναισθηματικό στρες σε εκατομμύρια ανθρώπους. Το ψυχικό κόστος της πανδημίας είναι δυσβάσταχτο, το άγχος της πανδημίας έχει γίνει κομμάτι της καθημερινότητας για όλους. Το στρες μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη βοήθεια της ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ,της  ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗΣ και του ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ.