Κάνε το Τεστ
long covid σύνδρομο, τι είναι το long covid σύνδρομο, επιπλοκές covid-19, επιπλοκές κορωνοϊού , αιματολογικές επιπλοκές κορωνοϊού , πόσο συχνό είναι το long covid σύνδρομο, εμβολιασμός και ong covid σύνδρομο

Long covid σύνδρομο – Κορωνοϊος

Long covid σύνδρομο κορωνοϊού

Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν νοσήσει με κορωνοϊό covid-19 αναρρώνουν πλήρως μέσα σε μερικές εβδομάδες. Αλλά μερικοί άνθρωποι, ακόμη και αυτοί που νοσούν με κάποιο ήπιο στέλεχος του κορωνοϊού, συνεχίζουν να έχουν συμπτώματα μετά την αρχική ανάρρωση. Όμως τα συμπτώματα του covid-19 κάποιες φορές επιμένουν για μήνες. Ο κορωνοϊός μπορεί να προκαλέσει βλάβη στους πνεύμονες, στην καρδιά και στον εγκέφαλο. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν μετά-COVID-19-σύνδρομο (post-COVID-19 syndrome) ή long covid σύνδρομο. Γενικά σε αυτές τις περιπτώσεις τα συμπτώματα εμμένουν για περισσότερες από 4 εβδομάδες μετά την τη λοίμωξη με τον κορωνοϊό SARS-COV-2.

Οι ηλικιωμένοι άνθρωποι και όσοι έχουν υποκείμενα προβλήματα υγείας είναι πιο πιθανό να έχουν συμπτώματα που εμμένουν, αλλά ακόμη και νέοι άνθρωποι, υγιείς μπορεί να μην αισθάνονται καλά για εβδομάδες μέχρι και μήνες μετά την αρχική λοίμωξη. Συχνά συμπτώματα που επιμένουν περιλαμβάνουν:

 • Κόπωση
 • Δύσπνοια ή δυσκολία στην αναπνοή
 • Βήχα
 • Πόνο στις αρθρώσεις
 • Πόνο στο στήθος
 • Προβλήματα στη μνήμη, στη συγκέντρωση ή στον ύπνο
 • Μυϊκούς πόνους ή πονοκέφαλο
 • Αίσθημα παλμών
 • Απώλεια γεύσης ή όσφρησης
 • Κατάθλιψη ή άγχος
 • Πυρετός
 • Ορθοστατική υπόταση
 • Επιδείνωση των συμπτωμάτων μετά από σωματική ή πνευματική δραστηριότητα

Ποιοι είναι οι τρεις τύποι του long-covid συνδρόμου; 

Το σύνδρομο long covid μπορεί να χωριστεί σε τρεις κατηγορίες και περιλαμβάνει συμπτώματα που επιμένουν.

Α: Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι που έχουν νοσήσει με covid-19 δεν αναρρώνουν τελείως και έχουν συμπτώματα που επιμένουν λόγω της άμεσης βλάβης στα κύτταρα από τον κορωνοϊό. Αυτή είναι η πρώτη κατηγορία.

Β: Η δεύτερη κατηγορία του long covid συνδρόμου παρατηρείται όταν τα συμπτώματα ενός ατόμου σχετίζονται με την χρόνια νοσηλεία. Αυτό συμβαίνει όταν κάποιος είναι στο νοσοκομείο, στη μονάδα εντατική θεραπείας για εβδομάδες. Υπάρχει εγγενής μυϊκή αδυναμία και γνωστική δυσλειτουργία. Υπάρχει εγγενές ψυχοκοινωνικό άγχος που οδηγεί σε μια κατάσταση που μοιάζει με το μετατραυματικό στρες, που συχνά ονομάζεται σύνδρομο μετά την νοσηλεία σε ΜΕΘ. Αυτή είναι η μορφή που εμφανίζεται μετά από χρόνια νοσηλεία.

Γ. Επίσης υπάρχει και η τρίτη κατηγορία του post covid στην οποία ανήκουν εκείνες οι περιπτώσεις στις οποίες τα συμπτώματα κάνουν την εμφάνισή τους μετά την ανάρρωση. Ο covid-19 μπορεί να προκαλέσει ένα εύρος συμπτωμάτων και επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα. Σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει μια αλληλεπίδραση ανάμεσα στους δείκτες της φλεγμονής και στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Επιπλοκές που προκαλεί ο covid-19

Αν και ο covid-19 επηρεάζει κυρίως τους πνεύμονες, μπορεί να προκαλέσει βλάβη και σε πολλά άλλα όργανα, όπως η καρδιά, οι νεφροί και ο εγκέφαλος. Οι επιπλοκές μετά τη λοίμωξη είναι ένα συχνό φαινόμενο. Σε κάποιους ανθρώπους, οι εμμένουσες επιδράσεις μπορεί να περιλαμβάνουν μακροχρόνια προβλήματα στην αναπνοή, επιπλοκές στην καρδιά, χρόνια νεφροπάθεια, εγκεφαλικό επεισόδιο, σύνδρομο Guillain-Barre, μια κατάσταση που προκαλεί προσωρινή παράλυση.

Αιματολογικές επιπλοκές

Ο covid-19 μπορεί να προκαλέσει θρομβοεμβολικά επεισόδια. Ενώ οι μεγάλοι θρόμβοι μπορούν να προκαλέσουν αρτηριακή θρόμβωση και εγκεφαλικό επεισόδιο, η μεγαλύτερη βλάβη στην καρδιά προκαλείται από μικρούς θρόμβους που μπλοκάρουν τα μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία στην καρδιά.

Τα όργανα που είναι ευάλωτα στις θρομβώσεις είναι οι πνεύμονες, τα πόδια, το ήπαρ και οι νεφροί. Ο covid-19 επίσης αποδυναμώνει τα αιμοφόρα αγγεία και αυτό συμβάλλει στα πιθανά μακροχρόνια προβλήματα στο ήπαρ και στους νεφρούς.

Προβλήματα με τη διάθεση και την κόπωση

Οι άνθρωποι με σοβαρά συμπτώματα της covid-19 συχνά χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη, με μηχανική υποστήριξη και μάσκες οξυγόνου για να αναπνέουν. Αυτή η εμπειρία κάνει το άτομο πιο ευάλωτο στο μετατραυματικό στρες, την κατάθλιψη και το άγχος.

Είναι δύσκολο να προβλέψει κάποιος τις μακροχρόνιες επιδράσεις του covid-19 , αν και οι επιστήμονες καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια για να βγάλουν συμπεράσματα για τις επιπλοκές του ιού.

Πολλοί άνθρωποι που έχουν αναρρώσει από ιούς SARS εμφανίζουν χρόνια κόπωση, κόπωση που χειροτερεύει μετά από έντονη σωματική ή πνευματική άσκηση, αλλά δεν υποχωρεί με την ξεκούραση. Το ίδιο μπορεί να ισχύει και για τους ασθενείς με covid-19.

Ποιοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για την εμφάνιση long covid συνδρόμου;

Δεν γνωρίζουμε ακόμη γιατί κάποιοι άνθρωποι έχουν εμμένοντα συμπτώματα μετά τη λοίμωξη με SARS-CoV-2. Φαίνεται να υπάρχει κάποια συσχέτιση με τις μεγαλύτερες ηλικίες και τα συμπτώματα που είχε το άτομο στην αρχική λοίμωξη. Οι άνθρωποι που έχουν μπει στο νοσοκομείο, όσοι έχουν μεγάλο δείκτη μάζας σώματος ΔΜΣ ή άσθμα είναι πιο πιθανό να έχουν συμπτώματα που επιμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, ακόμη και οι άνθρωποι που δεν έχουν κάνει εισαγωγή στο νοσοκομείο μπορεί να έχουν εμμένοντα συμπτώματα. Το long covid σύνδρομο είναι πιο συχνό στις γυναίκες. Μετά από την σοβαρή νόσο, οι ασθενείς μερικές φορές έχουν προβλήματα με την αναπνευστική τους λειτουργία ακόμη και μήνες μετά την ανάρρωσή τους, όπως επίσης έχουν και αλλοιώσεις στους πνεύμονες που είναι ορατές με ακτινογραφίες.

Ποσό συχνό είναι το post / long covid σύνδρομο;

Αυτό δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο. Σύμφωνα με τις μελέτες, περίπου 1 στους 5 ανθρώπους έχει συμπτώματα 4 ή 5 εβδομάδες μετά το θετικό τεστ για τον covid-19. Αυτό το ποσοστό πέφτει 12 εβδομάδες ή περισσότερο μετά την αρχική λοίμωξη.

Ο εμβολιασμός μπορεί να αποτρέψει το long covid σύνδρομο

Τα εμβόλια κατά του covid-19 είναι ασφαλή και αποτελεσματικά, ακόμη και όταν μερικοί ασθενείς εμφανίσουν τη λοίμωξη μετά τον εμβολιασμό. Όσοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους έχουν 50% λιγότερες πιθανότητες για long covid σύνδρομο.

Τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά, αλλά και στις σπάνιες περιπτώσεις που κάποιος έχει ενεργή λοίμωξη παρά τον εμβολιασμό, αυτό προστατεύει τον ασθενή από το long covid σύνδρομο.

Ομοιοπαθητική και long covid σύνδρομο

Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα μπορεί να είναι χρήσιμα συμπληρωματικά στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού, και ιδιαιτέρως χρήσιμα για την επιταχυμένη ανάρρωση από το post / long covid σύνδρομο μετά από νόσηση από κορωνοϊό. Η ομοιοπαθητική μπορεί να είναι βοηθητική επίσης στις περιπτώσεις εκείνες που εμφανίζονται παρενέργειες και νευρολογικά συμπτώματα ομοιάζοντα με long covid μετά από τον αρχικό εμβολιασμό ή τις αναμνηστικές δόσεις εμβολίων (για παράδειγμα brain fog, πονοκέφαλος, αστάθεια, θολούρα, ίλιγγος, εξάντληση, κόπωση, κα).

Πολλές μακροχρόνιες επιδράσεις του covid-19 παραμένουν άγνωστες

Πολλά στοιχεία ακόμη παραμένουν άγνωστα για τον κορωνοϊό covid-19, αλλά οι μελέτες συνεχίζονται. Γενικά συστήνεται η παρακολούθηση από γιατρό ώστε να γίνει εκτίμηση της κλινικής κατάστασης του ασθενή μετά την ανάρρωσή του.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν νοσήσει με covid-19 αναρρώνουν γρήγορα. Αλλά τα πιθανά μακροχρόνια προβλήματα κάνουν ακόμη πιο σημαντική την μείωση της διασποράς του κορωνοϊού. Είναι πολύ σημαντικό να φοράμε μάσκα (FFP2 ή KN95, ιδίως για την Όμικρον μετάλλαξη), να τηρούμε τις αποστάσεις, να αποφεύγουμε τα μέρη με πολύ κόσμο, να κάνουμε τα εμβόλια (mRNA).

Αντιμετώπιση long covid συνδρόμου

Αν σας απασχολούν τα συμπτώματα του long covid συνδρόμου ή αν νοσήσατε, μπορείτε να μιλήσετε με το γιατρό σας και να αξιολογείτε την κατάσταση της ψυχικής και της σωματικής σας υγείας. Αν νιώθετε πίεση και ανησυχία, η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ , η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ και ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ είναι θεραπευτικές επιλογές που μπορούν να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τα σωματικά και ψυχικά συμπτώματα, να ξεπεράσετε τους φόβους σας και τις τραυματικές σας εμπειρίες (για παράδειγμα, μιας νοσηλείας στο νοσοκομείο ή ΜΕΘ).