Κάνε το Τεστ
κορωνοιος κορονοιος ομοιοπαθητικη long covid, ασθενεια κορωνοιού 2019

Κορωνοϊός COVID-19 και ομοιοπαθητική

Κορωνοϊός COVID-19 και ομοιοπαθητική

Ο υπεύθυνος ιός για τη νέα ασθένεια του κορωνοϊού 2019 προέρχεται από μία μεγάλη οικογένεια ιών που προκαλούν ασθένειες που κυμαίνονται από το κρυολόγημα έως το οξύ αναπνευστικό σύνδρομο. Η ομοιοπαθητική και τα ομοιοπαθητικά φάρμακα μπορούν να είναι πολύτιμα στην υποστήριξη των ασθενών με κορωνοϊό COVID-19, τόσο στην οξεία φάση, όσο και στην πιο χρόνια φάση, στην περίπτωση που εμφανιστεί το σύνδρομο long covid.

Οι ασθενείς με ήπια συμπτώματα χρειάζεται να ξεκουραστούν και να παραμείνουν ενυδατωμένοι (ενώ βρίσκονται σε καραντίνα σύμφωνα με τις επίσημες οδηγίες των υγειονομικών αρχών), ενώ οι περισσότεροι από τους θανάτους αφορούν κυρίως ηλικιωμένους (ασθενείς άνω των 60 ετών) με υποκείμενα νοσήματα, όπως χρόνια καρδιοαναπνευστικά προβλήματα (άσθμα, υπέρταση), σακχαρώδη διαβήτη και άλλα χρόνια προβλήματα ή ευάλωτο ανοσοποιητικό σύστημα.

Καθώς εμφανίζονται περισσότερες μεταλλάξεις κορωνοϊού (όπως η Δελτα, Όμικρον, κα) τα δεδομένα αλλάζουν. Πιο ευάλωτοι είναι πάντα οι ηλικιωμένοι και οι ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα, ωστόσο καταγράφονται πλέον περισσότεροι θάνατοι σε νεαρότερες ηλικίες. Επιπλέον, παρουσιάζονται αρκετές περιπτώσεις συνδρόμου long covid, δηλαδή ένα σύνδρομο μετά από λοίμωξη κορωνοϊού το οποίο διαρκεί για πολλούς μήνες.

Πλέον υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα εμβόλια κατά του κορωνοϊού τα οποία συστήνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (3 δόσεις για την κάλυψη του στελέχους Όμικρον αλλά και του Δέλτα).

Ομοιοπαθητική και Κορωνοϊός

Το Υπουργείο Υγείας της Ινδίας εκτός από τις συνήθεις και γνωστές πρακτικές υγιεινής (μάσκα, πλύσιμο χεριών, απολύμανση, αποφυγή συνωστισμένων χώρων, καλός εξαερισμός χώρων), συνέστησε τη χρήση ενός γνωστού ομοιοπαθητικού φαρμάκου (Arsenicum album) για την προστασία/πρόληψη από τον κορονοϊό [1].

Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα ενισχύουν γενικότερα τον οργανισμό όταν ταιριάζουν με την γενικότερη ιδιοσυγκρασία του ασθενούς ή τις συγκεκριμένες εκδηλώσεις τις ασθένειας. Ο ρόλος της ομοιοπαθητικής μπορεί να είναι υποστηρικτικός [2] και να μειώσει τα συμπτώματα μιας σοβαρής λοίμωξης ενισχύοντας το ανοσοποιητικό, όπως του Η1Ν1. Σε κάποιες λοιπόν περιπτώσεις το Arsenicum πιθανώς να είναι χρήσιμο συμπληρωματικά γιατί θα ταιριάξει, ενώ σε άλλους ασθενείς όχι.

Εκτός από το Arsenicum album και άλλα ομοιοπαθητικά φάρμακα μπορεί να είναι χρήσιμα, όπως το Gelsemium, Kali bichromicum και άλλα (δείτε ολόκληρη τη λίστα).

Όπως περιγράφει και το Faculty of Homeopathy (μέρος του NHS, του Βρετανικού Συστήματος Υγείας) ένας ομοιοπαθητικός γιατρός θα πρέπει να επιλέξει το πιο κατάλληλο ομοιοπαθητικό φάρμακο που ταιριάζει περισσότερο με το σύνολο των συμπτωμάτων που αντιμετωπίζετε, και αυτό μπορεί να συντομεύσει τη διάρκεια της γρίπης/λοίμωξης και να μειώσει τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων [3].

Συμπτώματα της λοίμωξης από κορονοϊό (COVID-19)

Ο κορονοϊός προκαλεί τα συμπτώματα μιας λοίμωξης του αναπνευστικού (ήπια κυρίως, έως πνευμονία) σε συνδυασμό με μερικά γαστρεντερικά συμπτώματα, όπως άλλες ιογενείς λοιμώξεις:

  • Σχεδόν όλες οι περιπτώσεις ξεκινούν με πυρετό
  • Ξηρός βήχας αρχικά, στη συνέχεια μπορεί να υπάρχουν πτύελα
  • Καταβολή και αδυναμία
  • Δύσπνοια, δυσκολία στην αναπνοή
  • Λιγότερα συγκριτικά είναι συμπτώματα από το γαστρεντερικό (ναυτία, εμετός, διάρροια)
  • Σε ένα ποσοστό εμφανίζονται απώλεια όσφρησης (ανοσμία) ή γεύσης (δυσγευσία)

κορωνοιος κορονοιος ομοιοπαθητικη long covid, ασθενεια κορωνοιού 2019

Ο κορωνοϊός COVID-19 είναι μια πολυσυστηματική νόσος

Ο κορωνοϊός δεν είναι απλά μια νόσος του αναπνευστικού συστήματος, αλλά πρόκειται για πολυσυστηματική νόσο που επηρεάζει πολλαπλά συστήματα μέσω του ACE2 υποδοχέα. Αφορά το αναπνευστικό σύστημα, το καρδιαγγειακό, τον εγκέφαλο, το νωτιαίο μυελό, τα περιφερικά νεύρα και τους μυς. Έχει παρατηρηθεί μεταξύ άλλων ότι ασθενείς με COVID-19 παρουσιάζουν καρδιακές επιπλοκές, αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, εγκεφαλοπάθεια, επιληπτικές κρίσεις καθώς και σύνδρομο long covid (επιπτώσεις του κορωνοϊού στην υγεία, εβδομάδες ή μήνες μετά από τη νόσηση με κορωνοϊό).

Θα μπορούσαν να βοηθήσουν τα ομοιοπαθητικά φάρμακα στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού;

Η ομοιοπαθητική μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού, ωστόσο σαφώς δεν μπορεί να θεωρηθεί ως η γενική "λύση" για την συνολική αντιμετώπιση της επιδημίας, ούτε κανείς να επαναπαυθεί στη χρήση των ομοιοπαθητικών φαρμάκων αγνοώντας τις οδηγίες των υγειονομικών αρχών, των εμβολίων για τον κορωνοϊό και τους κανόνες υγιεινής (μάσκες και πλύσιμο χεριών) ή τα συμπτώματα εφόσον αυτά προκύψουν και τη γενικότερη ιατρική αντιμετώπιση και παρακολούθηση.

Ενώ οι περισσότεροι ασθενείς περνάνε τη λοίμωξη ασυμπτωματικά ή ελαφριά, σε σημαντικό ποσοστό ασθενών ιδίως της τρίτης ηλικίας ή και νεότερων ασθενών με υποκείμενα νοσήματα, απαιτείται νοσηλεία σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) και συχνά διασωλήνωση σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί ο θάνατος.

Long covid και ομοιοπαθητική

Ο ιός του κορωνοϊού μπορεί να βλάψει τους πνεύμονες, την καρδιά και τον εγκέφαλο, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο μακροχρόνιων προβλημάτων υγείας. Αρκετοί άνθρωποι μετά τη λοίμωξη με κορωνοϊό μπορεί να εμφανίζουν συμπτώματα, όπως αδυναμία, κόπωση, άγχος που παραμένουν για πολλούς μήνες (post covid / long covid σύνδρομο). Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα μπορεί να είναι χρήσιμα συμπληρωματικά στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού, και ιδιαιτέρως χρήσιμα για την επιταχυμένη ανάρρωση από το "long covid" σύνδρομο μετά από νόσηση από κορωνοϊό. Η ομοιοπαθητική μπορεί να είναι βοηθητική επίσης στις περιπτώσεις εκείνες που εμφανίζονται παρενέργειες ή νευρολογικά συμπτώματα ομοιάζοντα με long covid μετά από τον αρχικό εμβολιασμό ή αναμνηστικές δόσεις (brain fog, πονοκέφαλος, αστάθεια, θολούρα, ίλιγγος, σωματική εξάντληση, εύκολη κόπωση, κα).

Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα πρέπει πάντα να λαμβάνονται σύμφωνα με τις οδηγίες του ειδικού ομοιοπαθητικού γιατρού σας.

Εμβόλια και ομοιοπαθητικά φάρμακα

Για όσους αναρωτιούνται αν τα ομοιοπαθητικά φάρμακα μπορεί να θεωρηθούν "εμβόλια" ή να αντικαταστήσουν τη συγκεκριμένη δράση των εμβολίων κατά του κορωνοϊού, η απάντηση είναι ξεκάθαρα "όχι". Συμπληρωματικά τα ομοιοπαθητικά φάρμακα μπορούν να είναι χρήσιμα, αλλά δεν μπορούν να θεωρηθούν ως εναλλακτικά "εμβόλια".

Σύμφωνα με τα τρέχοντα δεδομένα, η προσωπική μας άποψη και συμβουλή είναι ότι πρέπει γίνονται οι 3 δόσεις εμβολίων για την θωράκιση απέναντι στις μεταλλάξεις (ιδίως το στέλεχος όμικρον του κορωνοϊού) ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες νοσηλείας και θανάτου, από όλους τους ενήλικες. Παρόλο που η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών περνάει τη νόσηση με κορωνοϊό ασυμπτωματικά ή ήπια, ο κορωνοϊός είναι δυνητικά μια απειλή για την υγεία (ιδίως αν υπάρχουν υποκείμενα νοσήματα ή ηλικία άνω των 60 ετών) και πρέπει να αντιμετωπίζεται με τη δέουσα σοβαρότητα.

Ασπιρίνη και κορονοϊός COVID-19

Ειδική μνεία χρειάζεται για την ασπιρίνη. Η ασπιρίνη σύμφωνα με μελέτη [5] φαίνεται να προστατεύει από τις σοβαρές επιπτώσεις του κορωνοϊού σε ποσοστό 47%. Συγκεκριμένα, η χρήση ασπιρίνης συσχετίστηκε με μείωση κατά 44% της ανάγκης για διασωλήνωση/μηχανικό αναπνευστήρα, μείωση 43% της εισαγωγής σε ΜΕΘ και το σημαντικότερο μείωση κατά 47% του κινδύνου του θανάτου, συγκριτικά με τους ασθενείς που δεν λάμβαναν ασπιρίνη.

Εάν νομίζετε ότι έχετε προσβληθεί από τον κορωνοϊό ή πως έχετε έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο ή ύποπτο κρούσμα, πρέπει να κάνετε rapid test ή PCR κορωνοϊού και να απευθυνθείτε άμεσα στο γιατρό σας ή στο νοσοκομείο, σύμφωνα με τις επίσημες οδηγίες των υγειονομικών αρχών.

Πηγές

[1]. pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1600895#
[2]. facultyofhomeopathy.org/influenza-ah1n1-swine-flu
[3]. facultyofhomeopathy.org/wp-content/uploads/2013/08/bha-flu-advice-sheet.pdf
[4]. who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/advice-for-public/myth-busters
[5]. journals.lww.com/anesthesia-analgesia/Abstract/9000/Aspirin_Use_is_Associated_with_Decreased.95423.aspx