Κορωνοϊός και ομοιοπαθητική

Κορωνοϊός και ομοιοπαθητική

Ο νέος κορωνοϊός COVID-19 προέρχεται από μία μεγάλη οικογένεια ιών που προκαλούν ασθένειες που κυμαίνονται από το κρυολόγημα έως το οξύ αναπνευστικό σύνδρομο.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν πολλά που γνωρίζουμε για τον κορονοϊό ή πώς να τον αντιμετωπίσουμε. Οι ασθενείς με ήπια συμπτώματα χρειάζεται να ξεκουραστούν και να παραμείνουν ενυδατωμένοι, ενώ οι περισσότεροι από τους θανάτους αφορούσαν ηλικιωμένους με χρόνια καρδιοαναπνευστικά προβλήματα (άσθμα, υπέρταση), σακχαρώδη διαβήτη, άλλα χρόνια προβλήματα ή ευάλωτο ανοσοποιητικό σύστημα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναφέρει ότι δεν υπάρχει διαθέσιμο φάρμακο ή εμβόλιο για τον κορονοϊό [4]. Ο ΠΟΥ συμβουλεύει ότι οι πάσχοντες από τη λοίμωξη πρέπει να υποβληθούν σε θεραπεία. Συγκεκριμένα αναφέρει πως “δεν έχει υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο φάρμακο που συνιστάται για την πρόληψη και τη θεραπεία του νέου κορονοϊού (2019-nCOV)”.

Ομοιοπαθητική και Κορωνοϊός

Το Υπουργείο Υγείας της Ινδίας εκτός από τις συνήθεις και γνωστές πρακτικές υγιεινής (μάσκα, πλύσιμο χεριών, απολύμανση, αποφυγή συνωστισμένων χώρων, καλός εξαερισμός χώρων), συνέστησε τη χρήση ενός γνωστού ομοιοπαθητικού φαρμάκου (Arsenicum album) για την προστασία/πρόληψη από τον κορονοϊό [1].

Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα ενισχύουν γενικότερα τον οργανισμό όταν ταιριάζουν με την γενικότερη ιδιοσυγκρασία του ασθενούς ή τις συγκεκριμένες εκδηλώσεις τις ασθένειας. Ο ρόλος της ομοιοπαθητικής μπορεί να είναι υποστηρικτικός [2] και να μειώσει τα συμπτώματα μιας σοβαρής λοίμωξης ενισχύοντας το ανοσοποιητικό, όπως του Η1Ν1. Σε κάποιες λοιπόν περιπτώσεις το Arsenicum πιθανώς να είναι χρήσιμο συμπληρωματικά γιατί θα ταιριάξει, ενώ σε άλλους ασθενείς όχι.

Εκτός από το Arsenicum album και άλλα ομοιοπαθητικά φάρμακα μπορεί να είναι χρήσιμα, όπως το Gelsemium, Kali bichromicum και άλλα (δείτε ολόκληρη τη λίστα).

Όπως περιγράφει και το Faculty of Homeopathy (μέρος του NHS, του Βρετανικού Συστήματος Υγείας) ένας ομοιοπαθητικός γιατρός θα πρέπει να επιλέξει το πιο κατάλληλο ομοιοπαθητικό φάρμακο που ταιριάζει περισσότερο με το σύνολο των συμπτωμάτων που αντιμετωπίζετε, και αυτό μπορεί να συντομεύσει τη διάρκεια της γρίπης/λοίμωξης και να μειώσει τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων [3].

Η θνησιμότητα κυμαίνεται από 0.2%-0.4% για τις ηλικίες 10-49 ετών. Δείτε στατιστικά στοιχεία σχετικά με τη θνησιμότητα: Κορωνοϊός: η καραντίνα προκαλεί φόβο και πανικό

Συμπτώματα της λοίμωξης από κορωνοϊό (COVID-19)

Ο κορονοϊός προκαλεί τα συμπτώματα μιας λοίμωξης του αναπνευστικού (ήπια κυρίως, έως πνευμονία) σε συνδυασμό με μερικά γαστρεντερικά συμπτώματα, όπως άλλες ιογενείς λοιμώξεις:

  • Σχεδόν όλες οι περιπτώσεις ξεκινούν με πυρετό
  • Ξηρός βήχας αρχικά, στη συνέχεια μπορεί να υπάρχουν πτύελα
  • Καταβολή και αδυναμία
  • Δύσπνοια, δυσκολία στην αναπνοή
  • Λιγότερα συγκριτικά είναι συμπτώματα από το γαστρεντερικό (ναυτία, εμετός, διάρροια)
  • Σε ένα ποσοστό εμφανίζονται απώλεια όσφρησης (ανοσμία) ή γεύσης (δυσγευσία)

Θα μπορούσαν να βοηθήσουν τα ομοιοπαθητικά φάρμακα στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού;

Η ομοιοπαθητική μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού, ωστόσο σαφώς δεν μπορεί να θεωρηθεί ως η γενική “λύση” για την συνολική αντιμετώπιση της επιδημίας, ούτε κανείς να επαναπαυθεί στη χρήση των ομοιοπαθητικών φαρμάκων αγνοώντας τους κανόνες υγιεινής ή τα συμπτώματα εφόσον αυτά προκύψουν και τη γενικότερη ιατρική αντιμετώπιση και παρακολούθηση. Ενώ οι περισσότεροι ασθενείς περνάνε τη λοίμωξη ασυμπτωματικά ή ελαφριά, σε σημαντικό ποσοστό ασθενών ιδίως της τρίτης ηλικίας ή με χρόνια νοσήματα, χρειάζεται νοσηλεία σε μονάδα εντατικής θεραπείας σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί ο θάνατος.

Εάν νομίζετε ότι έχετε προσβληθεί από τον κορωνοϊό ή πως έχετε έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο ή ύποπτο κρούσμα, θα πρέπει να απευθυνθείτε άμεσα στο γιατρό σας ή στο νοσοκομείο, σύμφωνα με τις επίσημες οδηγίες. Τεστ για τον κορωνοϊό δεν πρέπει να κάνει κανένας από μόνος του, παρά μόνο μετά από συνεννόηση με τον θεράποντα γιατρό του.

Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα πρέπει πάντα να λαμβάνονται σύμφωνα με τις οδηγίες του ομοιοπαθητικού γιατρού σας.

Εμβόλια και ομοιοπαθητικά φάρμακα

Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα δεν μπορούν να θεωρηθούν ως εναλλακτικά “εμβόλια”. Για όσους αναρωτιούνται αν τα ομοιοπαθητικά φάρμακα μπορεί να θεωρηθούν “εμβόλια” ή να αντικαταστήσουν τη συγκεκριμένη δράση των εμβολίων, η απάντηση είναι ξεκάθαρα “όχι”.

To COVID-19 είναι μια πολυσυστηματική νόσος

To COVID-19 δεν είναι μια νόσος του αναπνευστικού συστήματος, αλλά πρόκειται για πολυσυστηματική νόσο που επηρεάζει πολλαπλά συστήματα μέσω του ACE2 υποδοχέα. Αφορά το αναπνευστικό σύστημα, το καρδιαγγειακό, τον εγκέφαλο, το νωτιαίο μυελό, τα περιφερικά νεύρα και τους μυς. Έχει παρατηρηθεί μεταξύ άλλων ότι ασθενείς με COVID-19 παρουσιάζουν καρδιακές επιπλοκές, αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, εγκεφαλοπάθεια και επιληπτικές κρίσεις.

Ασπιρίνη και κορωνοϊός COVID-19

Ειδική μνεία χρειάζεται για την ασπιρίνη. Η ασπιρίνη σύμφωνα με νέα μελέτη [5] φαίνεται να προστατεύει από τις σοβαρές επιπτώσεις του κορωνοϊού σε ποσοστό 47%. Συγκεκριμένα, η χρήση ασπιρίνης συσχετίστηκε με μείωση κατά 44% της ανάγκης για διασωλήνωση/μηχανικό αναπνευστήρα, μείωση 43% της εισαγωγής σε ΜΕΘ και το σημαντικότερο μείωση κατά 47% του κινδύνου του θανάτου, συγκριτικά με τους ασθενείς που δεν λάμβαναν ασπιρίνη.

Πηγές
[1]. pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1600895#
[2]. facultyofhomeopathy.org/influenza-ah1n1-swine-flu
[3]. facultyofhomeopathy.org/wp-content/uploads/2013/08/bha-flu-advice-sheet.pdf
[4]. who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/advice-for-public/myth-busters
[5]. journals.lww.com/anesthesia-analgesia/Abstract/9000/Aspirin_Use_is_Associated_with_Decreased.95423.aspx

 

 

Σχετικά άρθρα

ΚΑΝΕ ΤΟ ΤΕΣΤ