Κάνε το Τεστ
Χριστούγεννα, κορωνοϊός, πως θα κάνετε όμορφες τις γιορτές στην περίοδο της πανδημίας, χριστούγγενα καικορωνοϊός, ποιοτικός χρόνος, ουσιαστικές σχέσεις, όνειρα για το μέλλον

Τα Χριστούγεννα στην εποχή του κορωνοϊού

Τα Χριστούγεννα στην εποχή του Κορωνοϊού

Όπως οι περισσότερες εορτές του 2021 έτσι και τα Χριστούγεννα φέτος θα είναι διαφορετικά. Όχι μόνο αντιμετωπίζουμε την πανδημία και τους περιορισμούς, αλλά επηρεάζεται αρνητικά η σωματική και η ψυχική μας υγεία, και ερχόμαστε αντιμέτωποι για ακόμα μία φορά με ένα πιθανό lockdown λόγω της μετάλλαξης όμικρον.

Φέτος τα πάρτι και οι εορταστικές εκδηλώσεις μοιάζουν άπιαστο όνειρο, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι περιορίζεται η επαφή με τα αγαπημένα μας πρόσωπα που χαρακτηρίζουν τις γιορτές.

Όλη αυτή κατάσταση μας προκαλεί φόβο, μοναξιά και απογοήτευση. Όμως το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να αποδεχτούμε την κατάσταση ακόμη καν αν αυτό είναι δύσκολο και επώδυνο.

Φέτος και αυτά τα Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά, αλλά κανείς δεν μπορεί να μας στερήσει την μαγεία και τα συναισθήματα των γιορτών. Μην επικεντρώνεστε στα αρνητικά και δείτε την θετική πλευρά της κατάστασης.

Ουσιαστικές εμπειρίες

Είναι ουσιαστικό να αποδεχτείτε την κατάσταση αλλά και όλες τις σκέψεις και τα συναισθήματα που την συνοδεύουν. Μπορεί να μην έχουμε τη δυνατότητα να γιορτάσουμε όπως τα προηγούμενα χρόνια αλλά μπορούμε να βρούμε τρόπους για να δώσουμε νόημα, σκοπό, και χαρά στις γιορτές.

Προσπαθήστε να βρείτε τρόπους για να ζήσετε ουσιαστικά τις γιορτές. Μπορείτε να προσφέρετε εθελοντική εργασία σε όσους έχουν ανάγκη, όπως το να διδάξετε σε μια τάξη μέσω διαδικτύου.  Βρείτε τρόπους να μείνετε σε επικοινωνία με τους ανθρώπους γύρω σας ώστε να καταπολεμήσετε την απομόνωση και τη μοναξιά.

Συμπόνια

Ο καθένας διαχειρίζεται με διαφορετικό τρόπο τη ζωή του στη διάρκεια της πανδημίας. Για αυτό φερθείτε με συμπόνια στα μέλη της οικογένειά σας. Αντιμετωπίζουμε όλη την ίδια καταιγίδα αλλά με διαφορετικούς τρόπους, συμπεριφορές, πεποιθήσεις και αξίες.

Μην περιμένετε όλοι να έχουν την ίδια αντίδραση με εσάς και να συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο. Δείξτε συμπόνια στα αγαπημένα σας πρόσωπα που έχουν διαφορετική άποψη από τη δική σας και προσπαθήστε να κατανοήσετε τα συναισθήματα που οδηγούν σε αυτές τις αποφάσεις.

Ποιοτικός χρόνος

Ακόμη και αν είμαστε περιορισμένοι μπορούμε να εκμεταλλευτούμε αυτό το διάστημα και να περάσουμε ποιοτικό χρόνο με το σύντροφο ή την οικογένειά μας. Είναι η στιγμή να χαλαρώσετε στον καναπέ του σπιτιού σας και να απολαύσετε Χριστουγεννιάτικες ταινίες, είτε νέες στο Netflix, είτε παλιότερες εξαιρετικές ταινίες:

  • Elf (2003)
  • Scrooged (1988)
  • Home Alone (1990)
  • Les Miserables (1998)
  • Groundhog Day (1993)
  • Love actually  (2003)

Κάντε όνειρα για το μέλλον

Καθώς είναι δύσκολο να διαχειριστούμε την απογοήτευση για τις φετινές γιορτές και η κατάσταση που αντιμετωπίζουμε είναι μια πρόκληση, ίσως είναι βοηθητικό να κάνουμε σχέδια για τα επόμενα Χριστούγεννα. Η πραγματικότητα είναι ότι ο κόσμος θα είναι διαφορετικός μετά την πανδημία αλλά θα προσαρμοστούμε. Επιτρέψτε στον εαυτό σας να νιώσει ελπίδα για το μέλλον και σχεδιάστε τις μελλοντικές διακοπές σας, τα ταξίδια σας και τους νέους στόχους σας.