Κάνε το Τεστ
τρίτη δόση εμβολίου για τον κορωνοϊό , τέταρτη δόση εμβολίου για τον κορωνοϊό , γιατί απαραίτητα η τρίτη και η τέταρτη δόση του εμβολίου, παρενέργειες τρίτης δόσης εμβολίου για τον κορωνοϊό , αποτελεσματικότητα τρίτης δόσης

Τέταρτη δόση εμβολίου για τον κορωνοϊό

Τέταρτη δόση εμβολίου για τον κορωνοϊό

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία , υπάρχει έγκριση για την τέταρτη δόση του εμβολίου για τον κορωνοϊό. Η τέταρτη δόση του εμβολίου για ανθρώπους άνω των 50 ετών , που έχουν κάνει την τρίτη δόση 4 μήνες πριν. Όσοι είναι σε ανοσοκαταστολή πληρούν τις προϋποθέσεις για να κάνουν την τέταρτη δόση.

Επίσης έχει πάρει η έγκριση η τέταρτη δόση με τα εμβόλια mRNA (Pfizer ή Moderna) για ανθρώπους που έχουν λάβει αρχικά το εμβόλιο της Johnson & Johnson. Η τέταρτη δόση μπορεί να γίνει 4 μήνες μετά την τρίτη δόση.

Τι είναι η ενισχυτική ή αναμνηστική δόση;

Η ενισχυτική δόση είναι μια επιπλέον δόση ή δόσεις του εμβολίου για την ενίσχυση της δράσης του καθώς η αρχική δόση εξασθενεί με την πάροδο του χρόνου. Η ενισχυτική δόση συμβάλλει στη διατήρηση της προστασίας από την σοβαρή νόσο που προκαλεί ο covid-19.

Ποιοι μπορούν να κάνουν αναμνηστική δόση και τέταρτη δόση;

Η τρίτη δόση μπορεί να γίνει στις εξής περιπτώσεις:

  • Άτομα 18 ετών ή μεγαλύτερα που έχουν λάβει το εμβόλιο της Johnson & Johnson τουλάχιστον δύο μήνες πριν.
  • Άτομα 18 ετών ή μεγαλύτερα που έχουν κάνει τις δύο δόσεις του εμβολίου της Moderna τουλάχιστον 5 μήνες πριν (η τρίτη δόση είναι μισή δόση).
  • Άτομα 12 ετών ή μεγαλύτερα που έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer-BioNTech τουλάχιστον πέντε μήνες πριν (το εμβόλιο της Pfizer-BioNTech είναι το μοναδικό εμβόλιο που έχει πάρει έγκριση για ενισχυτική δόση σε παιδιά και εφήβους 12-17 ετών).
  • Η τρίτη δόση μπορεί να γίνει ακόμη και μετά από τη νόσηση με covid-19. Αφού το άτομο έχει μείνει στην απομόνωση σύμφωνα με τις οδηγίες , μπορεί στη συνέχεια να προγραμματίσει την τρίτη δόση. Βέβαια καλό είναι να υπάρχουν οι σωστές οδηγίες από το γιατρό.

Η τέταρτη δόση μπορεί να γίνει στις εξής περιπτώσεις:

  • Άτομα άνω των 50 ετών που έχουν κάνει την τρίτη δόση τουλάχιστον 4 μήνες πριν.
  • Κάθε άτομο που έχει κάνει το εμβόλιο της Johnson & Johnson και την τρίτη δόση. Η τέταρτη δόση με mRNA εμβόλιο μπορεί να γίνει τέσσερις μήνες μετά την τρίτη δόση.
  • Άτομα ηλικίας 12 ετών ή μεγαλύτερα που είναι μέτρια ως σοβαρά ανοσοκατεσταλμένα είναι υποψήφια για την τέταρτη δόση.

Μπορούν τα παιδιά να κάνουν ενισχυτική δόση;

Τα παιδιά και οι έφηβοι 12 ετών και άνω μπορούν να κάνουν την τρίτη δόση. Το εμβόλιο της Pfizer είναι το μοναδικό που έχει πάρει έγκριση για παιδιά κάτω των 18 ετών. Τα παιδιά 12 ετών και άνω πρέπει να κάνουν την τρίτη δόση πέντε μήνες μετά τη δεύτερη δόση με το εμβόλιο της Pfizer.

Τα παιδιά ηλικίας 5 ετών και άνω με συγκεκριμένα προβλήματα υγείας που έχουν σχέση με την ανοσοκαταστολή μπορούν να κάνουν μια επιπλέον δόση 28 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση.

Ποιες είναι οι παρενέργειες της τρίτης δόσης;

Μετά τον εμβολιασμό, μπορεί να υπάρχουν προσωρινά συμπτώματα όμοια με αυτά που κάνουν την εμφάνισή τους μετά το εμβόλιο κατά της γρίπης, όπως ο πόνος στο σημείο του εμβολίου. Ίσως το άτομο να εκδηλώνει πυρετό, μυαλγία, πονοκέφαλο και κόπωση για μία με δύο ημέρες. Επίσης σε κάποιες περιπτώσεις έχει παρατηρηθεί η διόγκωση των λεμφαδένων.

Αυτά τα συμπτώματα δεν σημαίνουν ότι το άτομο είναι άρρωστο. Απλά είναι σημάδι ότι το ανοσοποιητικό σύστημα ανταποκρίνεται στο εμβόλιο και δημιουργεί προστασία ενάντια στον κορωνοϊό.

Εμβόλια Pfizer και Moderna

Μια τρίτη δόση των εμβολίων Pfizer και Moderna έχει πάρει έγκριση για ανοσοκατεσταλμένους ανθρώπους τουλάχιστον 28 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση. Τα άτομα ηλικίας 5-17 ετών μπορούν να κάνουν μόνο το εμβόλιο της Pfizer.

Μια τέταρτη δόση έχει πάρει έγκριση για ανοσοκατασταλμένα άτομο ηλικίας 5 ετών και άνω τρεις μήνες ή περισσότερο μετά την τρίτη δόση. Τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα 12 ετών και άνω πρέπει να κάνουν την τέταρτη δόση τέσσερις μήνες μετά την  τρίτη δόση.

Εμβόλιο Johnson & Johnson

Τα άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω που είναι ανοσοκατεσταλμένα και έχουν κάνει το εμβόλιο της Johnson & Johnson, μπορούν να κάνουν μια δεύτερη δόση με ένα εμβόλιο mRNA (Moderna ή Pfizer) τουλάχιστον 28 ημέρες μετά την πρώτη δόση.

Κάθε άτομο που έχει κάνει το εμβόλιο της Johnson & Johnson καλό είναι να κάνει μια ενισχυτική δόση με ένα εμβόλιο mRNA.

Τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα και όσα ήδη έχουν λάβει μια ενισχυτική δόση (Moderna ή Pfizer) μετά την μία δόση του εμβολίου της Johnson & Johnson καλό είναι να κάνουν μια επιπλέον δόση με ένα εμβόλιο mRNA, δύο μήνες μετά την δεύτερη δόση.

Οι άνθρωποι που είναι σε ανοσοκαταστολή μπορούν να κάνουν μια ενισχυτική δόση mRNA εμβολίου τέσσερις μήνες μετά την πρώτη δόση. Επίσης μπορεί να κάνουν την ενισχυτική δόση τέσσερις μήνες μετά τη δεύτερη δόση.

Γιατί είναι αναγκαία η ενισχυτική δόση;

Η προστασία ενάντια στον covid-19 παρουσιάζει μια μείωση με την πάροδο του χρόνου. Σαν αποτέλεσμα, μετά από 5 μήνες από τον αρχικό εμβολιασμό, όσοι άνθρωποι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο νόσησης.

Για τα άτομα κάτω των 65 ετών χωρίς υποκείμενα νοσήματα,  οι πιθανότητες  λοίμωξης με covid-19 παρουσιάζουν ήπια αύξηση. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η λοίμωξη δεν προκαλεί σοβαρή νόσο και δεν απαιτεί νοσοκομειακή περίθαλψη.  Αυτή η ηλικιακή ομάδα καλό είναι να κάνει την τρίτη δόση ώστε να μειώσει τον κίνδυνο λοίμωξης.

Οι άνθρωποι 65 ετών και άνω ή όσοι έχουν υποκείμενα θέματα υγείας έχουν υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν σοβαρή λοίμωξη. Η τρίτη δόση είναι απαραίτητη για αυτούς τους ανθρώπους.

Οι ασθενείς σε ανοσοκαταστολή, ίσως να μην έχουν επαρκή προστασία μετά από τις δύο δόσεις του εμβολίου. Για  αυτό η τρίτη δόση είναι αναγκαία.

Ποια είναι τα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων;

Είναι ξεκάθαρο ότι τα εμβόλια κατά του covid-19 δεν μας προστατεύουν για μια ζωή. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η προστασία φθίνει μετά από ένα χρονικό διάστημα και σκοπός των ενισχυτικών δόσεων (τρίτης και τέταρτης δόσης) είναι η διατήρηση της προστασίας.

Σύμφωνα με τις μελέτες το εμβόλιο της Moderna είναι 94,1% αποτελεσματικό στην πρόληψη της σοβαρής νόσου που προκαλεί ο covid-19 . Αυτό φυσικά , ισχύει για όσους έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου.

Αν και η αποτελεσματικότητα των εμβολίων στην πρόληψη των συμπτωμάτων και της νόσου μειώνεται με την πάροδο του χρόνου καθώς το σώμα επεξεργάζεται την ανοσολογική του απόκριση, όλα τα εμβόλια παραμένουν αποτελεσματικά ενάντια στη νοσοκομειακή περίθαλψη και στο θάνατο. Η τρίτη δόση του εμβολίου έχει ως κύριο στόχο την πρόληψη της νόσου και τη μείωση της διασποράς. Ωστόσο, και οι δύο δόσεις είναι αρκετές για την πρόληψη της σοβαρής λοίμωξης που οδηγεί στο νοσοκομείο ή στο θάνατο.

Η τρίτη και η τέταρτη δόση του εμβολίου ενισχύουν την προστασία μας 

Τα εμβόλια για τον covid-19 είναι οι σύμμαχοί μας για την προστασία μας. Η τρίτη και η τέταρτη δόση ενισχύουν την προστασία των εμβολίων που φθίνει με την πάροδο του χρόνου. Αν κάποιος πληροί της προϋποθέσεις είναι απαραίτητο να κάνει την τρίτη και την τέταρτη δόση του εμβολίου. Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η τρίτη δόση είναι αποτελεσματική. Η πανδημία προκαλεί έντονο άγχος, το οποίο μπορείτε να καταπολεμήσετε με τη βοήθεια της ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ, του ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ και της ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗΣ.