Κάνε το Τεστ
εμβόλιο Johnson & Johnson , τεχνολογία εμβολίου Johnson , αποτελεσματικότητα εμβολίου Johnson & Johnson, παρενέργειες εμβολίου Johnson, ασφάλεια εμβολίου Johnson & Johnson, εμβόλιο Johnson και θρομβώσεις

Εμβόλιο Johnson & Johnson

Εμβόλιο Johnson & Johnson

Σε αντίθεση με τα εμβόλια της Pfizer-BioNTech και της Moderna, το εμβόλιο της Johnson & Johnson δεν είναι mRNA τεχνολογίας. Αντιθέτως είναι ένα εμβόλιο που φέρει έναν φορέα αδενοϊό, ώστε να βοηθήσει το σώμα να χτίσει ανοσία ενάντια στον ιό. Η τεχνολογία πίσω από το εμβόλιο της Johnson & Johnson είναι ότι περιέχει το γονίδιο που κωδικοποιεί την πρωτεΐνη ακίδα σε ένα φορέα ιό. Ο φορέας ιός, είναι ένας αδενοϊός ένας κοινός ιός που προκαλεί κρυολόγημα ή συμπτώματα γρίπης. Ωστόσο, ο αδενοϊός μπορεί να εισέλθει στα κύτταρα αλλά δεν μπορεί να αντιγραφεί ή να προκαλεί νόσο.

Από τη στιγμή που το εμβόλιο μπαίνει στο σώμα, ο αδενοϊός μεταφέρει τις οδηγίες στα κύτταρα για τη σύνθεση της πρωτεΐνης ακίδας. Έτσι το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά και συνθέτει αντισώματα για να επιτεθεί στην πρωτεΐνη.  Έτσι αν κάποιος εκτεθεί αργότερα στον COVID-19 , το ανοσοποιητικό του σύστημα είναι έτοιμο να τον καταπολεμήσει.

Η χρήση του DNA κάνει το εμβόλιο πιο ανθεκτικό, καθώς η αποθήκευσή του μπορεί να γίνει σε θερμοκρασία ψυγείου μέχρι τρεις μήνες. Αυτή είναι μια σημαντική διαφορά από τα εμβόλια της Pfizer-BioNTech. Των οποίων η αποθήκευση χρειάζεται πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και η χρήση τους πρέπει να είναι γρήγορη.

Είναι ασφαλές και αποτελεσματικό;

Τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι δεν υπάρχουν σημαντικά θέματα ασφάλειας σχετικά με το εμβόλιο της Johnson & Johnson. Οι περισσότεροι άνθρωποι που κάνουν το συγκεκριμένο εμβόλιο εμφανίζουν παρενέργειες όπως ο πυρετός και ο πόνος στο σημείο της ένεσης, τα οποία υποχωρούν μέσα σε λίγες μέρες. Αυτές οι παρενέργειες είναι ίδιες με αυτές των εμβολίων της Pfizer-BioNTech και της Moderna.

Μια μελέτη έδειξε ότι όσοι έχουν κάνει δύο δόσεις του εμβολίου Johnson & Johnson, την αρχική δόση και μια ενισχυτική δόση, έχουν μειωμένο κίνδυνο νοσηλείας από την μετάλλαξη Όμικρον κατά 85%.

Η αποτελεσματικότητα του είναι 66%, σημαντικά χαμηλότερη από την αποτελεσματικότητα των εμβολίων της Pfizer-BioNTech και της Moderna.

Συχνές παρενέργειες

Σύμφωνα με τα στοιχεία οι πιο συχνές παρενέργειες του εμβολίου της Johnson & Johnson περιλαμβάνουν:

 • πονοκέφαλο
 • πυρετό
 • κόπωση
 • μυαλγία
 • ναυτία
 • πόνο, ερεθισμό, ερυθρότητα και οίδημα στο σημείο της ένεσης

Αλλεργίες και αναφυλαξία

Όπως και με τα υπόλοιπα εμβόλια για τον COVID-19, το εμβόλιο της Johnson & Johnson εμφανίζει λίγες πιθανότητες πρόκλησης αλλεργικής αντίδρασης.

Μια μη σοβαρή αλλεργική αντίδραση ίσως να περιλαμβάνει κνίδωση, οίδημα, εξάνθημα και αναπνευστικά προβλήματα.

Μια πιο σοβαρή αλλεργική αντίδραση είναι η αναφυλαξία, αλλά είναι πιο σπάνια. Τα κύρια συμπτώματα της αναφυλαξίας περιλαμβάνουν:

 • δυσκολία στην αναπνοή
 • ταχυκαρδία
 • πρήξιμο στο πρόσωπο και στο λαιμό
 • ζαλάδα
 • εξάνθημα

Ένα συστατικό που αυξάνει την ανησυχία για τις αλλεργικές αντιδράσεις είναι το πολυσορβικό 80, μια χημική ένωση που δομικά μοιάζει με την πολυαιθυλενογλυκόλη (PEG) , που υπάρχει στα εμβόλια mRNA της Pfizer και της Moderna, και τα οποία προκαλούν την ίδια ανησυχία.

Αν και η κατανόηση του μηχανισμού που προκαλεί την αλλεργία δεν είναι ξεκάθαρη, η PEG και το πολυσορβικό σπάνια προκαλούν αλλεργίες. Μια μελέτη έδειξε ότι οι ασθενείς που εμφανίζουν αναφυλαξία είχαν ιστορικό αλλεργικής αντίδρασης σε προϊόντα που περιέχουν PEG.

Αυτοάνοσα νοσήματα

Το 2021 κάποιοι άνθρωποι που έκαναν το εμβόλιο Johnson & Johnson εμφάνισαν σύνδρομο Guillain-Barré, μια σπάνια νευρολογική διαταραχή.

Σε αυτό το σύνδρομο, το ανοσοποιητικό σύστημα λανθασμένα επιτίθεται στο περίβλημα της μυελίνης, το προστατευτικό κάλυμμα που αγκαλιάζει τις απολήξεις των νευρικών κυττάρων, που έχουν την ονομασία άξονες, και έτσι προκαλεί μυϊκή αδυναμία και παράλυση.

Συνήθως , το συγκεκριμένο σύνδρομο κάνει την εμφάνισή του μέσα σε 42 μέρες μετά τον εμβολιασμό. Ωστόσο, οι πιθανότητες να συμβεί είναι πολύ λίγες.

Θρόμβωση

Η παραγωγή του εμβολίου της Johnson & Johnson αποτέλεσε ένα πολύ σημαντικό βήμα, επειδή είναι μονοδοσικό και η συντήρηση του επέτρεπε την χρήση του σε ανθρώπους που δεν είχαν πρόσβαση στα mRNA εμβόλια. Όμως τον Απρίλιο του 2021 τα περιστατικά των θρομβώσεων προκάλεσαν έντονη ανησυχία. Έπρεπε να γίνουν διεξοδικές μελέτες για αυτά τα περιστατικά θρόμβωσης και να ενημερωθεί ο κόσμος.

Ένας θρόμβος είναι ένα πήγμα αίματος, δηλαδή σχηματισμός από αίμα που έχει πήξει. Μικροί θρόμβοι σχηματίζονται κάθε φορά που κόβουμε το δέρμα μας ώστε να σταματήσει η αιμορραγία στην περιοχή του τραυματισμού. Όμως είναι επικίνδυνοι όταν σχηματίζονται μέσα στα αιμοφόρα αγγεία, όπου προκαλούν θρόμβωση (ουσιαστικά μπλοκάρουν την ροή του αίματος) μια κατάσταση που σκοτώνει 100000 ανθρώπους το χρόνο. Αυτοί οι θρόμβοι τυπικά κάνουν την  εμφάνισή τους σε ανθρώπους που είναι κλινήρεις ή νοσηλεύονται στο νοσοκομείο, ή έχουν άλλα θέματα σχετικά με φλεγμονές ή λοιμώξεις ή καρκίνο. Επίσης είναι πιο πιθανό να κάνουν την εμφάνισή τους σε γυναίκες στην εγκυμοσύνη ή γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά, ή σε ανθρώπους που έχουν κάποιες κληρονομικές παθήσεις που προδιαθέτουν την θρόμβωση.

Σύμφωνα με τα δεδομένα το εμβόλιο της Johnson & Johnson προκαλεί θρόμβωση με θρομβοπενία (TTS). Η θρόμβωση συμβαίνει όταν ο θρόμβος μπλοκάρει τις φλέβες ή τις αρτηρίες, και η θρομβοπενία είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από πολύ χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων στο αίμα. Το τελευταίο είναι ασυνήθιστο σε κάποιον με σοβαρή θρόμβωση επειδή τα αιμοπετάλια είναι άχρωμα αιμοσφαίρια τα οποία βοηθούν στο σχηματισμό του θρόμβου.

Ο μηχανισμός δράσης των συγκεκριμένων θρόμβων είναι ασυνήθιστος και αποτελεί έκπληξη για τους περισσότερους επιστήμονες. Σίγουρα υπάρχουν ακόμη πολλά αναπάντητα ερωτήματα γύρω από το θέμα της θρόμβωσης.

Αναμνηστική δόση

Τα άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω που είναι σε ανοσοκαταστολή και έχουν κάνει το εμβόλιο της Johnson & Johnson, μπορούν να κάνουν μια δεύτερη δόση, με ένα εμβόλιο mRNA (Moderna ή Pfizer). Φυσικά, πρέπει να έχουν περάσει τουλάχιστον 28 ημέρες μετά την πρώτη δόση.

Η ενισχυτική δόση με ένα mRNA εμβόλιο είναι σημαντική για κάθε άτομο που έχει κάνει το εμβόλιο της Johnson & Johnson. Επίσης, τα άτομα σε ανοσοκαταστολή και όσα ήδη έχουν λάβει μια ενισχυτική δόση μπορούν να κάνουν μια ακόμη δόση. Μια επιπλέον δόση με ένα εμβόλιο mRNA (Moderna ή Pfizer) ,μπορεί να γίνει δύο μήνες μετά την δεύτερη δόση.

Οι άνθρωποι που είναι ανοσοκατεσταλεμένοι μπορούν να κάνουν μια ενισχυτική δόση mRNA εμβολίου τέσσερις μήνες μετά την πρώτη δόση ή τέσσερις μήνες μετά τη δεύτερη δόση.

Το εμβόλιο της Johnson & Johnson είναι ασφαλές και αποτελεσματικό 

Τα στοιχεία δείχνουν ότι το εμβόλιο της Johnson & Johnson είναι ασφαλές και αποτελεσματικό. Βέβαια έχει μικρότερη αποτελεσματικότητά από τα mRNA εμβόλια (Moderna-Pfizer). Οι παρενέργειες του είναι παρόμοιες με αυτές που προκαλούν τα mRNA εμβόλια, ωστόσο υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες θρόμβωσης. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό κάθε άτομο που έχει κάνει το εμβόλιο της Johnson & Johnson να κάνει μια ενισχυτική δόση με ένα mRNA εμβόλιο. Τα εμβόλια αποτελούν την ασπίδα προστασίας μας κατά της πανδημίας του κορωνοϊού που μας έχει επιβαρύνει με έντονο στρες. Μαζί με τα εμβόλια είναι σημαντικό να φροντίζουμε και την ψυχική μας υγεία με ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ και άλλες εναλλακτικές επιλογές όπως ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ.