Κάνε το Τεστ
φιλία μεταξύ πρώην συντρόφων, φίλοι με τους πρώην, μπορείτε να είστε φίλοι με τον πρώην σύντροφό σας, πώς μπορεί να λειτουργήσει μια φιλία μεταξύ πρώην συντρόφων, είστε πραγματικά φίλοι με τον πρώην σας

Μπορεί να υπάρξει φιλία μεταξύ πρώην συντρόφων;

Μπορεί να υπάρξει φιλία ανάμεσα σε πρώην συντρόφους;

Παρά το ευτυχισμένο τέλος στις περισσότερες ρομαντικές ταινίες, για τους περισσότερους ανθρώπους, οι σχέσεις είναι πολύπλοκες. Υπάρχουν καλές και κακές σχέσεις, και κάποιες που βρίσκονται στο ενδιάμεσο.

Συνήθως σκεφτόμαστε ότι οι ρομαντικές σχέσεις έχουν μια γραμμική πορεία, όμως σε πολλές περιπτώσεις τα πράγματα εξελίσσονται διαφορετικά, όταν οι πρώην συνεχίζουν να απασχολούν το μυαλό σας , και με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, υπάρχουν στη ζωή σας.

Μετά από κάθε χωρισμό, και αφού τα πράγματα έχουν καταλαγιάσει πολλά ζευγάρια προσπαθούν να κρατήσουν επαφή επειδή απολαμβάνουν ο ένας την παρέα του άλλου, ανεξάρτητα με το πως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση. Υπάρχουν άνθρωποι που είναι φίλοι εκτός από σύντροφοι.

Πολλά ζευγάρια που χωρίζουν αναρωτιούνται αν μπορούν να παραμείνουν φίλοι. Θέλουν να αποτελούν κομμάτι της ζωής του άλλου. Αυτές οι ανάγκες πάντα μοιάζουν αληθινές. Σίγουρα θα νοιάζεστε για τον άλλον, ακόμη και αν έχετε χωρίσει. Πριν από λίγο καιρό πιστεύατε ότι είστε αδελφές ψυχές και εραστές. Πώς μια ολόκληρη σχέση ξαφνικά μπορεί να αλλάξει από τη βαθιά οικειότητα σε ζεστή και φιλική;

Μπορεί να είναι ο μόνος τρόπος για να προχωρήσετε. Κάποιοι θα διαφωνείτε με αυτό. Μερικοί πρώην σας είναι τώρα οι καλύτεροι σας φίλοι ή παραμένουν σημαντικό κομμάτι της ζωής σας.

Για τους υπόλοιπους, η προσπάθεια διατήρησης μιας φιλικής σχέσης με έναν πρώην σύντροφο μοιάζει δύσκολη, πολύπλοκη και επώδυνη.

Σύμφωνα με τις μελέτες, η φιλία με έναν πρώην είναι εφικτή αλλά ταυτόχρονα αποτελεί παγίδα. Πρέπει να είστε και οι δύο πρόθυμοι να αποδεχτείτε ότι η σχέση σας ως ζευγάρι δεν δούλεψε. Η διατήρηση μια υγιούς σχέσης μετά το χωρισμό απαιτεί και από τους δύο συντρόφους να αναγνωρίσουν τι δούλεψε και τι όχι στη σχέση τους. Αν μπορείτε να δείτε ότι αυτό που σας έφερε κοντά ήταν η δυνατή σας φιλία, είναι δυνατό να επαναπροσδιορίσετε τη φιλική σας σχέση καθώς είναι ξεκάθαρο ότι δεν θέλετε να είστε ζευγάρι.

Αυτός είναι και ένας από τους σημαντικότερους λόγους για τους οποίους τα ζευγάρια δεν καταφέρνουν να παραμείνουν πραγματικοί φίλοι. Χρειάζεται χρόνος για να επουλώσει κάποιος τις πληγές του , να διαχειριστεί το άγχος και να σκεφτεί τρόπους συμφιλίωσης όταν τα μονοπάτια τους διασταυρώνονται ξανά.

Καλό είναι να θυμάστε ότι χρειάζεται ένα χρονικό διάστημα 6 μηνών με ένα χρόνο μετά το χωρισμό χωρίς να έχετε καμία επαφή με τον πρώην σας πριν επαναπροσδιορίσετε τη σχέση σας. Με αυτό τον τρόπο μπορείτε να διαχειριστείτε τα επώδυνα συναισθήματα και να δείτε διαφορετικά τον πρώην σας. Έτσι θα αποφύγετε τα συναισθήματα της ζήλιας.

Ποια είναι τα στοιχεία που κάνουν μια φιλία να λειτουργεί;

Όπως συμβαίνει με τις υπάρχουσες ρομαντικές σχέσεις, έτσι και οι πρώην ρομαντικές σχέσεις είναι πολύπλοκες και δεν χρειάζεται να τελειώσουν μετά από ένα χωρισμό (ειδικά στην εποχή των social media).

Σύμφωνα με τις μελέτες, το εάν είστε έτοιμοι να κάνετε αυτή την μετάβαση από τη συντροφικότητα στη φιλία εξαρτάται από τέσσερα κυρίως κίνητρα. Αυτά περιλαμβάνουν την ευγένεια, τις ανεπίλυτες ερωτικές επιθυμίες, την πρακτικότητα (π.χ. αν δουλεύετε μαζί με τον πρώην σας) και την ασφάλεια.

Όπως θα έχετε καταλάβει, οι φιλίες που βασίζονται σε ανεπίλυτα ερωτικά θέματα οδηγούν σε αρνητικά αποτελέσματα, ενώ η έλλειψη υποστήριξης από την οικογένεια και τους φίλους, όταν είστε σε μια νέα σχέση και η άσχημη συμπεριφορά στη διάρκεια ενός χωρισμού είναι επίσης ανασταλτικοί παράγοντες.

Οι σχέσεις που βασίζονται στην ασφάλεια μπορεί να οδηγήσουν σε πολύ καλές φιλίες. Αν είστε μπερδεμένοι, δεν είστε οι μόνοι, στην πραγματικότητα είναι σχετικά πρόσφατο οι άνδρες και οι γυναίκες να δημιουργούν σχέσεις που δεν βασίζονται αυστηρά στο ρομαντισμό.

Παλιότερα ο μοναδικός λόγος των σχέσεων ανάμεσα στους άνδρες και στις γυναίκες ήταν για να παντρευτούν και να κάνουν παιδιά. Αυτές οι γυναίκες μεγάλωσαν σε μια εποχή στην οποία αν είχαν έναν άνδρα φίλο, αυτό συνέβαινε επειδή ήταν ζευγάρι.

Αυτό σταμάτησε να συμβαίνει όταν οι γυναίκες άρχισαν να διεκδικούν την θέση τους στον εργασιακό χώρο και έτσι ξεκίνησαν οι αλλαγές. Οι άνδρες και οι γυναίκες δούλευαν μαζί και περνούσαν χρόνο μαζί, πράγμα που οδήγησε στην ανάπτυξη κοινών εμπειριών.

Τα παιδιά παίζουν σημαντικό ρόλο

Ένας ακόμη λόγος για τον οποίο δύο πρώην σύντροφοι έχουν επαφή, δεν είναι επειδή θέλουν να είναι φίλοι αλλά επειδή έχουν παιδιά μαζί.

Αυτό που κάνει τη διαφορά στις σχέσεις στις μέρες μας δεν είναι αν κάποιος είναι παντρεμένος ή όχι, αλλά αν έχει παιδιά. Όταν δύο άνθρωποι έχουν μαζί παιδιά, το ρίσκο είναι πολύ μεγαλύτερο. Οι περισσότεροι γονείς που χωρίζουν θέλουν τα παιδιά τους να έχουν όμορφες αναμνήσεις μαζί τους. Καταλαβαίνουν ότι ο χωρισμός είναι μια επώδυνη διαδικασία όχι μόνο για αυτούς αλλά και για τα παιδιά τους.

Είναι περισσότερο μια επιφανειακή φιλία που βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό για το παρελθόν παρά για το ενδιαφέρον για τη ζωή του άλλου στο παρόν.

Είναι πολύ δύσκολο να διατηρηθεί μια σχέση όταν κάποιος σας έχει πληγώσει, είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσετε ότι οι ανάγκες ενός ενήλικα είναι διαφορετικές από αυτές ενός παιδιού.

Είστε πραγματικά φίλοι με τον πρώην σας;

Το να μείνετε φίλοι με τον πρώην σύντροφό σας μπορεί να αποδειχθεί παγίδα. Αν κάποιος αποτελεί μεγάλο κομμάτι της ζωής σας, είναι φυσιολογικό να έχετε κρατήσει μια επαφή , αλλά μπορεί να υπάρχουν ανεπίλυτα ή μπερδεμένα συναισθήματα. Και από τη στιγμή που είστε σε μια νέα σχέση, τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο πολύπλοκα. Η ψυχοθεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να ξεκαθαρίσετε όλα τα ανεπίλυτα θέματα.

Αν είχατε μια υγιή φιλία με τον πρώην σας όταν ήσασταν σε σχέση, αυτό δεν θα αλλάξει. Μερικές φορές είναι απολύτως φυσιολογικό να είστε φίλοι με τους πρώην σας. Ακόμη και ήσασταν ζευγάρι για πολύ καιρό ή η σχέση σας δεν ήταν ποτέ τόσο σοβαρή, η μετάβαση είναι εύκολη υπόθεση. Αλλά τα συναισθήματα παραμένουν πολύπλοκα και συχνά η κατάσταση είναι ασαφής.

Πολλοί άνθρωποι που είναι φίλοι με τους πρώην τους δεν είναι πραγματικά φίλοι. Αν ήσασταν φίλοι με αυτό το άτομο πριν γνωρίσετε το νέο σας σύντροφο και δεν υπήρχαν ρομαντικά συναισθήματα, προφανώς είστε αληθινοί φίλοι. Αν όμως ανταλλάσσετε μηνύματα για να βγείτε χωρίς να έχετε επικοινωνία για μήνες ή χρόνια , αυτό είναι ύποπτο. Αν είστε απλά δυο άνθρωποι που υπάρχουν περιστασιακά ο ένας στη ζωή του άλλου και τα πράγματα μπερδεύονται, τότε δεν υπάρχει πραγματική φιλία.

Και αν νιώθετε μια σύνδεση με τον πρώην σας και σκέφτεστε πως θα εξελίσσονταν τα πράγματα αν μένατε στη σχέση ή αν θέλετε να καλύψετε κάποιες συναισθηματικές σας ανάγκες, δεν υπάρχει πραγματική φιλία.

Να θυμάστε, ότι το να είστε φίλοι με κάποιον δεν σημαίνει ότι είναι ο καλύτερος σας φίλος. Επειδή είστε φίλοι με τον πρώην σας δεν σημαίνει ότι θα τον καλέσετε και στο γάμο σας. Μπορεί απλά να σημαίνει ότι είστε φίλοι στο Facebook και στέλνετε τις ευχές σας σε γιορτές και γενέθλια.