Κάνε το Τεστ
πως θα καταλάβω ότι είμαι έτοιμη για μια νέα σχέση, νέα σχέση μετά το χωρισμό, νέα σχέση μετά το χωρισμό, πότε μπορώ να ξεκινήσω μια νέα σχέση, ερωτήσεις που πρέπει να κάνω στον εαυτό μου πριν ξεκινήσω μια νέα σχέση

Πώς θα καταλάβω αν είμαι έτοιμη για μια νέα σχέση μετά το χωρισμό;

Νέα σχέση

Μετά από έναν επώδυνο χωρισμό ή ένα διαζύγιο πολλοί άνθρωποι μένουν παγιδευμένοι στον συναισθηματικό πόνο. Δεν είναι εύκολο κάποιος να ξεκινήσει μια νέα σχέση αν δεν αντιμετωπίζει αποτελεσματικά αυτό τον πόνο. Το παρελθόν είναι κομμάτι της ζωής μας αλλά δεν είναι αναγκαίο να καθορίζει το μέλλον μας. Πώς μπορεί όμως να καταλάβει κάποιος αν είναι έτοιμος για μια νέα σχέση;

1.Καλό είναι να μένει μόνος μέχρι να είναι σίγουρος ότι ξεκινά μια νέα σχέση για τους σωστούς λόγους

Η πραγματική αγάπη απαιτεί δέσμευση, εξέλιξη, απελευθέρωση από τις πληγές του παρελθόντος και προθυμία για τη δημιουργία μιας νέας σχέσης χωρίς δράματα.

Για να φτάσεις κάποιος σε αυτό το σημείο, πρέπει πρώτα να μάθει όσα έχει να του διδάξει το παρελθόν.  Αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να ξεφύγει από την προηγούμενη αποτυχημένη σχέση του. Πρέπει να ψάξει βαθιά μέσα του. Η διαδικασία του πένθους μετά από ένα χωρισμό είναι επώδυνη αλλά ταυτόχρονα απαραίτητη. Κανείς δεν μπορεί να παραλείψει το δύσκολο κομμάτι.

Μέχρι να μάθετε να αγαπάτε τον εαυτό σας μετά από ένα δύσκολο χωρισμό, δεν θα μπορείτε να προχωρήσετε σε μια μακροχρόνια δέσμευση.

2. Αγάπη προς τον εαυτό

Σίγουρα αυτό θα το έχετε ακούσει και άλλες φορές. Κανείς δεν θα μπορέσει να σας αγαπήσει περισσότερο από όσο αγαπάτε εσείς τον εαυτό σας.

Συνήθως, προσελκύουμε ανθρώπους που μας συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο που συμπεριφερόμαστε εμείς στον εαυτό μας. Αν πιστεύουμε ότι δεν αξίζουμε την αγάπη, όσο ελκυστικός και αν είναι ένας υποψήφιος σύντροφος, τον βλέπουμε σαν τη σωτηρία μας επειδή γνωρίζουμε ελάχιστα για αυτόν και έτσι μπορούμε να προβάλλουμε πάνω τους τα ιδανικά μας. Με τον καιρό θα αρχίζουν να αντικατοπτρίζουν τα δικά μας ελαττώματα και τους περιορισμούς.

Η αγάπη προς τον εαυτό μας πρέπει να είναι συνεχής σε σωματικό, πνευματικό, ψυχικό και συναισθηματικό επίπεδο.

Σωματική αγάπη προς τον εαυτό

Κάποιος μπορεί να αρχίζει να ακούει και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του σώματός του. Μπορεί να δημιουργήσει ένα γαλήνιο εσωτερικό καταφύγιο στο οποίο θα νιώθει ασφαλής. Μαθαίνει αν το σώμα του χρειάζεται άσκηση, διατροφή, ξεκούραση και όλα όσα χρειάζεται για να ευημερεί.

Ψυχική αγάπη προς τον εαυτό

Είναι πολύ σημαντικό να μην δίνουμε σημασία στην εσωτερική επικριτική φωνή μας που συνεχώς μας λέει ότι δεν είμαστε αρκετά καλοί, αρκετά όμορφοι, αρκετά νέοι για να βρούμε έναν καλό σύντροφο. Αντικαθιστούμε τις αρνητικές σκέψεις για τον εαυτό μας με θετικές δηλώσεις που επιβεβαιώνουν τα προτερήματά μας όπως , " Είμαι όμορφος και αξίζω κάποιον που να αναγνωρίζει την αξία μου" , "Αξίζω την αγάπη".

Δεν έχει σημασία τι έχει συμβεί με τον πρώην σύντροφό σας, πάντα θα έχετε τη δύναμη να γράψετε ξανά τη δική σας ιστορία.

Συναισθηματική αγάπη προς τον εαυτό

Η συμπόνια και η ευγένεια προς τον εαυτό μας είναι απαραίτητα στοιχεία για την επούλωσή μας. Μπορούμε να κατανοήσουμε τη δική μας ευθύνη για την διάλυση της σχέσης. Επίσης μπορούμε να επεξεργαστούμε τον πόνο που προκύπτει από την παιδική μας ηλικία. Η ψυχοθεραπεία είναι πολύ ωφέλιμη σε αυτές τις περιπτώσεις.

Πνευματική αγάπη προς τον εαυτό

Η ανάπτυξη και η διατήρηση μια βαθιάς πνευματικής σύνδεσης με τον εαυτό μας περιλαμβάνει την αναγνώριση της διαίσθησής μας. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την βοήθεια του διαλογισμού, με την δημιουργική γραφή και τις ήσυχες στιγμές στη φύση. Το ένστικτό μας δείχνει αν είμαστε έτοιμοι για μια νέα σχέση και αν κάποιος είναι κατάλληλος για εμάς.

Μπορούμε να δημιουργήσουμε τη ζωή των ονείρων μας όταν αναγνωρίζουμε το πάθος μας, έχουμε αυτοπεποίθηση και ένα σκοπό στη ζωή μας.

Η δέσμευση στην αγάπη προς τον εαυτό μας είναι αναγκαίο συστατικό για την επιτυχία κάθε σχέσης.

3. Κατανόηση των υγιών σχέσεων

Όταν κάποιος βγαίνει από ένα γάμο ή μια μακροχρόνια σχέση, είναι εύκολο να εξιδανικεύει στο μυαλό του το επόμενο άτομο που θα γνωρίσει. Επειδή υπάρχει δέσμευση με τον πρώην του με γάμο ή με την απόκτηση παιδιών, μπορεί εύκολα να προβάλλει σενάρια για τον ρόλο που θα παίζει στη ζωή του ο νέος σύντροφος.

Αλλά η αλήθεια για τα ραντεβού μετά το χωρισμό είναι ότι για να πετύχει μια νέα σχέση δεν πρέπει να υπάρχει σύγκριση με τον πρώην. Αν κάποιος ξέρει ποιος είναι και τι θέλει, μπορεί να γνωρίσει έναν άνθρωπο που θα θέλει να είναι στη ζωή του.

Μια υγιής σχέση απαιτεί κατανόηση και επικοινωνία για να μπορεί να ευημερήσει. Όταν αγαπάς τον εαυτό σου, μπορείς να παραμένεις ανοιχτός σε πολλές επιλογές για να λάβεις την υποστήριξη και την αγάπη που επιθυμείς. Ακόμη και κάποιος που δεν είχε υγιείς σχέσεις μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο βλέπει τον εαυτό του. Έτσι μπορεί σταδιακά να αποκτήσει υγιή πρότυπα.

4. Διασκέδαση

Όταν ένα άτομο αποφασίζει να βγει ξανά ραντεβού, καλό είναι να βλέπει την νέα κατάσταση σαν μια περιπέτεια και όχι σαν φορτίο. Υπάρχει κάτι πιο ωραίο από το να διασκεδάζεις και να απολαμβάνεις τη διαδικασία;

Η διαδικασία των ραντεβού μας δίνει τη δυνατότητα να ανακαλύψουμε τι θέλουμε από έναν νέο σύντροφο. Όπως επίσης μας δίνει την ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή με νέους τρόπους σκέψης και τρόπους ζωής.

Όταν μιλάμε ανοιχτά με τους άλλους για τις αξίες και τις πεποιθήσεις μας, τότε έχουμε την ευκαιρία να επικοινωνούμε αυθεντικά με τον εαυτό μας και τους άλλους. Μπορούμε να προσεγγίζουμε τα ραντεβού σαν μια νέα διασκεδαστική πρόκληση.

Το πιο σημαντικό είναι να απολαμβάνουμε τη διαδικασία. Νιώθετε πεταλούδες στο στομάχι; Νιώθετε άβολα; Υπάρχουν προειδοποιητικά σημάδια που σας κάνουν να νιώθετε ότι η κατάσταση είναι λάθος;

Πότε είναι η σωστή στιγμή να ξεκινήσω μια νέα σχέση;

Η πιο απλή απάντηση είναι όταν θα έχετε ξεπεράσει πλήρως την προηγούμενη σχέση σας. Χρειάζεται χρόνος, ειδικά αν δεν ήταν δική σας επιθυμία να τελειώσει η σχέση. Δεν είναι εύκολο να είναι κάποιος μόνος του μετά από ένα γάμο ή μια μακροχρόνια σχέση, ειδικά αν υπάρχουν παιδιά.

Για να μπορέσετε να προχωρήσετε σε μια νέα σχέση καλό είναι να σκεφτείτε τα εξής:

 • Είμαι συναισθηματικά ελεύθερος; Μπορώ να βάλω όλη μου την ενέργεια σε μια νέα σχέση χωρίς να επιτρέπω στα συναισθήματα από την προηγούμενη σχέση να με επηρεάζουν;
 • Κάνω σκέψεις για τον πρώην και έχω συναισθήματα όπως ο θυμός και η πικρία;
 • Μπορώ να μείνω μόνος μου;
 • Έχω αυτοπεποίθηση;
 • Μπορώ να δω την προηγούμενη σχέση μου και να αναγνωρίσω όσα συνέβαλλαν στο χωρισμό;

Ίσως μέσα σας να υπάρχουν πολλές αμφιβολίες. Αν πιστεύετε ότι έχετε πολλά θέματα να λύσετε καλό είναι να συμβουλευτείτε έναν ψυχοθεραπευτή.

Τι θέλω από μια νέα σχέση;

Αυτό που θέλει ο καθένας από μια σχέση εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την κατάσταση. Οι άνθρωποι μπορεί να είναι σε διαφορετικά στάδια της ζωής τους και να έχουν διαφορετικές ανάγκες. Είναι πολύ σημαντικό κάποιος να κατανοήσει τι θέλει:

 • μακροχρόνια δέσμευση και γάμο;
 • φιλία ή συντροφιά;
 • σεξ;

Πώς θα γνωρίζω ότι η νέα σχέση λειτουργεί;

Από τη στιγμή που κάποιος ξεκινά μια νέα σχέση, μπορεί να σκέφτεται αν θα έχει διάρκεια. Αν και είναι σχεδόν αδύνατο κάποιος να γνωρίζει αν μια σχέση θα έχει διάρκεια, υπάρχουν κάποιες ερωτήσεις που μπορεί να τον βοηθήσουν:

 • Επικοινωνώ καλά; Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει αποτελεσματική επικοινωνία σε μια σχέση ώστε να υπάρχει διάρκεια στη σχέση.
 • Υπάρχει σεβασμός στη σχέση; Ο σεβασμός είναι αμφίδρομος. Αν ο σύντροφος σας συμπεριφέρεται με σεβασμό κάνετε και εσείς το ίδιο;
 • Υπάρχει συναισθηματική ασφάλεια στη σχέση; Αν κάποιος δεν νιώθει ασφάλεια σε μια σχέση τότε καλό είναι να σκεφτεί ξανά την απόφασή του. Τα προειδοποιητικά σημάδια μπορεί να είναι η αρχή για μεγαλύτερα προβλήματα στο μέλλον.

Κάθε νέα σχέση απαιτεί προσπάθεια

Μετά από ένα χωρισμό ή ένα διαζύγιο ο κάθε άνθρωπος χρειάζεται χρόνο για να επουλώσει τις πληγές του και να προχωρήσει. Με τη βοήθεια της ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ και του EMDR κάθε άνθρωπος μπορεί να  καταφέρει να αγαπήσει τον εαυτό του και να δημιουργήσει μια υγιή σχέση με έναν νέο σύντροφο. Μια νέα σχέση μπορεί να είναι μαγική στην αρχή αλλά χρειάζεται προσπάθεια για να έχει διάρκεια.