Κάνε το Τεστ
απόρριψη, φόβος της απόρριψης, ψυχοθεραπεία για το φόβο της απόρριψης

Η απόρριψη στη ζωή μας

Απόρριψη

Κατανοώντας την απόρριψη

Η απόρριψη και ο φόβος της απόρριψης αποτελούν πολύ ισχυρούς παράγοντες στη ζωή του κάθε ανθρώπου. Η απόρριψη από κάποιον αγαπημένο σας, το σύντροφό σας, ο αποκλεισμός ή η απόλυση από μια δουλειά, και άλλες μορφές απόρριψης, έχουν τη δύναμη να υπονομεύσουν την ποιότητα της ζωής σας. Μια απόρριψη μπορεί να οδηγήσει σε μια απότομη πτώση του ηθικού, της αυτοπεποίθησης και της αυτοεκτίμησης. Η απόρριψη πονάει πολύ, και μέσω αυτής εμφανίζονται επώδυνα συναισθήματα που κυμαίνονται από την απογοήτευση, τη θλίψη και την κατάθλιψη, ως το θυμό, το άγχος, και τις φοβίες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι άνθρωποι να αποφεύγουν συστηματικά και με κάθε τρόπο την απόρριψη, και μέσα από αυτή τη διαδικασία να στερούνται πολλά: πιθανές νέες σχέσεις και ραντεβού, γάμο, συνεντεύξεις για δουλειά, κα,

Οι περισσότεροι φόβοι σχετιζόμενοι με την απόρριψη βασίζονται στην επιθυμία για αποδοχή από τους άλλους ανθρώπους. 

Η επιθυμία για αποδοχή, που είναι το αντίθετο της απόρριψης, αποτελεί κινητήριο δύναμη που εμποδίζει πολλούς ανθρώπους από την έκφραση του πραγματικού τους εαυτού. Οι άνθρωποι λειτουργούν με βάση την ανάγκη τους για την αποδοχή των άλλων, καταλήγουν να χάνουν την ταυτότητα και την προσωπικότητά τους. Μιμούνται τους άλλους στον τρόπο με τον οποίο φέρονται, ντύνονται, μιλάνε, σκέφτονται και λειτουργούν. Για παράδειγμα, η αποδοχή είναι η αιτία που οδηγεί τους εφήβους και τους νέους ανθρώπους να ακολουθούν την κουλτούρα, το νέο κύμα, να είναι αντισυμβατικοί και να ακολουθούν διαφορετικό στυλ και τρόπο ζωής. Αναζητούν απεγνωσμένα την αναγνώριση και την αποδοχή των υπολοίπων μελών της ηλικιακής ομάδας με την οποία θέλουν να ταυτιστούν.

Επιπτώσεις του φόβου απόρριψης

Οι άνθρωποι που λειτουργούν με το φόβο της απόρριψης συχνά νιώθουν αβεβαιότητα, αμφιβολία, δεν μιλούν και δεν υποστηρίζουν τις απόψεις τους και αφήνουν τους άλλους να μάθουν πως νιώθουν για κάτι, ειδικά αν οι απόψεις τους διαφέρουν. Δεν έχουν το κουράγιο να διαφοροποιηθούν από τους άλλους, ακόμη και όταν δεν νιώθουν καλά με τον τρόπο που συμπεριφέρονται και εμπλέκονται σε κάτι. Συχνά κρατούν τα προσωπικά συναισθήματά τους καλά κρυμμένα από τους άλλους και πολλές φορές ακόμη και από τον ίδιο τους τον εαυτό. Ο φόβος της απόρριψης μπορεί να μετατραπεί σε μια αυτο-εκπληρούμενη προφητεία. Είναι γνωστό ότι η αυτοπεποίθηση αυξάνει την έλξη. Σαν γενικός κανόνας, η έλλειψη αυτοπεποίθησης που συνοδεύει το φόβο απόρριψης, κάνει πιο πιθανό οι άλλοι να μας απορρίψουν.

Ο φόβος της απόρριψης επηρεάζει δραματικά όλους τους τομείς της ζωής μας. Μπορεί να μας επηρεάσει:

  • επαγγελματικά: δυσκολία για συνεντεύξεις και εύρεση εργασίας γενικότερα, ή διεκδίκηση εργασιακών δικαιωμάτων
  • ερωτικά: φόβος για να μιλήσει κανείς σε άτομα που τον ενδιαφέρουν, ανεκπλήρωτοι έρωτες
  • στο γάμο: θα καταπιέζετε τις ανάγκες σας ή θα ζηλεύετε, αν φοβάστε να συγκρουστείτε ή ότι ο άντρας σας ή η σύζυγος θα σας απορρίψουν
  • τις κοινωνικές σχέσεις: δυσκολία να γνωρίσετε νέους ανθρώπους και να εμπλουτίσετε τον κοινωνικό κύκλο σας
  • τις φιλικές σχέσεις: δυσκολία να πείτε "όχι", θα προσπαθείτε πάντα να ευχαριστείτε τους άλλους, θα γίνεστε "χαλί να σας πατήσουν"

Για πάρα πολλούς ανθρώπους ο φόβος της απόρριψης και η επιθυμία για αποδοχή αποτελούν την κύρια κινητήρια δύναμη για όλες τις πράξεις στη ζωή τους. Παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στις επιλογές που αφορούν τη συμπεριφορά στη δουλειά, στις ερωτικές και φιλικές σχέσεις, στην κοινωνική ζωή, στην καθημερινότητα και τους τρόπους με τους οποίους περνούν τον ελεύθερο χρόνο τους. Όλα αυτά τα κάνουν για να αποφύγουν την απόρριψη και να κερδίσουν την αποδοχή και έτσι δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος που οδηγεί σε αρνητικά αποτελέσματα.

Οι βαθύτερες αιτίες του φόβου της απόρριψης

Οι αιτίες που δημιουργούν το φόβο της απόρριψης ποικίλλουν, από παράγοντες όπως κάποιο σωματικό ελάττωμα, που το άτομο πιστεύει ότι το καθιστά μη ελκυστικό στους άλλους, η απόρριψη στην παιδική ηλικία, η παραμέληση, η εγκατάλειψη, η γονεϊκή απόρριψη, η έλλειψη αγάπης ή η συνεχής κριτική και υποτίμηση. Το άτομο μπορεί να έχει ζήσει μια τραυματική ή παρατεταμένη εμπειρία απόρριψης που το έχει σημαδέψει βαθιά, με αποτέλεσμα να μην έχει υγιή εικόνα για τον εαυτό του και την αξία του.

Μην παίρνετε την απόρριψη προσωπικά. Πιο συχνά το πρόβλημα είναι με τον άλλο, παρά με εσάς.

Αλλά ανεξάρτητα από τις αιτίες, ο φόβος της απόρριψης μπορεί να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στην ενήλικη ζωή και την καθημερινότητά σας. Ο φόβος της απόρριψης μπορεί να οδηγήσει σε συμπεριφορές εξάρτησης, προσκόλλησης, εμμονών, ζήλιας ή θυμού στις σχέσεις σας. Με αυτό τον τρόπο τελικώς ίσως πετυχαίνετε ακριβώς το αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα, δηλαδή να απομακρύνετε τους άλλους από κοντά σας. Μπορεί επίσης να απορρίπτετε εσείς πρώτοι τους άλλους, ώστε να αποφύγετε την απόρριψη του εαυτού σας. Γενικά, ο φόβος της απόρριψης μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες μακροχρόνια, επώδυνα συναισθήματα και συμπεριφορές που μπορεί να πληγώσουν τις σχέσεις σας και να μην μπορείτε να απολαύσετε τη ζωή σας.

Να θυμάστε, πως η απόρριψη δεν είναι αποτυχία. Αποτυχία είναι να τα παρατήσετε. Όλοι απορρίπτονται κάποια στιγμή στη ζωή τους. Είναι το πως διαχειρίζεστε την απόρριψη που θα καθορίσει το μέλλον σας.

Αντιμετώπιση του φόβου της απόρριψης

Η αντιμετώπιση είναι διαφορετική για κάθε άνθρωπο, και εξαρτάται από το μέγεθος του προβλήματος (πόσο σας ακινητοποιεί και σε ποιους τομείς της ζωής σας) και από τις ρίζες του φόβου της απόρριψης. Ο φόβος της απόρριψης και τα δυσπροσαρμοστικά μοτίβα συμπεριφοράς που εμφανίζονται ως αποτέλεσμα αυτού του φόβου, μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά με την ψυχοθεραπεία και ένα εύρος θεραπευτικών μεθόδων.

Ο βασικός άξονας της θεραπείας είναι η ψυχοθεραπεία. Μέσω της ατομικής ψυχοθεραπείας θα μπορέσετε να διερευνήσετε σε βάθος τα αίτια στα οποία οφείλεται ο φόβος της απόρριψης που επηρεάζει τη ζωή σας. Τα διάφορα ψυχικά τραύματα μπορούν να δουλευτούν περαιτέρω και πολύ αποτελεσματικά με το EMDR , το οποίο μπορεί να σας απαλλάξει από βιώματα, σκέψεις και συναισθήματα τα οποία σας στοιχειώνουν μια ζωή. Η θεραπεία μπορεί να υποστηριχθεί από την ομοιοπαθητική, η οποία μπορεί να ενισχύσει την αυτοπεποίθηση και να μειώσει το άγχος και το φόβο. Για όσους θέλουν να ενισχύσουν ακόμα περισσότερο την αυτοπεποίθησή τους και την αποδοχή του εαυτού, η ομαδική ψυχοθεραπεία είναι η ιδανική θεραπευτική μέθοδος που θα ολοκληρώσει τη θεραπεία σας. Διάφορες τεχνικές NLP (νευρογλωσσικού προγραμματισμού) και το Life Coaching μπορούν επίσης να σας ενδυναμώσουν για να ξεπεράσετε το φόβο της απόρριψης και να κυνηγήσετε τα όνειρά σας.