Κάνε το Τεστ
συγχώρεση, σημασία συγχώρεσης, αξία συγχώρεσης, πως να μάθετε να συγχωρείτε, βήματα προς τη συγχώρεση, συγχώρεση και επούλωση, οφέλη συγχώρεσης

Η ικανότητα να συγχωρούμε

Συγχώρεση

Είτε πρόκειται για μια απλή διαφωνία με το σύντροφό σας ή μια μακροχρόνια δυσαρέσκεια με κάποιο μέλος της οικογένειάς σας ή ένα φίλο σας, οι ανεπίλυτες διαφωνίες είναι πολύ πιο βαθιές από όσο συνειδητοποιείτε και μπορούν να επηρεάσουν την σωματική και την ψυχική σας υγεία. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι η συγχώρεση έχει πολλά οφέλη στην υγεία και μειώνει τον κίνδυνο καρδιακού επεισοδίου, βελτιώνει τον ύπνο, μειώνει τον πόνο, το άγχος και την κατάθλιψη.

Υπάρχει ένα τεράστιο βάρος πίσω από την απογοήτευση. Ο χρόνιος θυμός ενεργοποιεί το μηχανισμό πάλης ή φυγής, ο οποίος οδηγεί σε πολλές αλλαγές στο ρυθμό της καρδιάς, στην αρτηριακή πίεση και στο ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτές οι αλλαγές, αυξάνουν τον κίνδυνο για κατάθλιψη, νοσήματα του καρδιαγγειακού, διαβήτη. Η συγχώρεση, ωστόσο, μειώνει τα επίπεδα του στρες και έτσι οδηγεί σε καλύτερη υγεία.

Η συγχώρεση σας απελευθερώνει από το θυμό

Η συγχώρεση μπορεί να εξουδετερώσει το θυμό και τη δυσαρέσκεια. Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσετε το θυμό προς ένα άτομο που σας πλήγωσε είναι να δείτε από διαφορετική οπτική γωνία τα πράγματα και να δείτε τα θετικά σε μια κατάσταση. Τα αρνητικά γεγονότα μπορεί να είναι πηγή ευκαιριών και να κρύβουν πολλά θετικά.

Η συμπόνια είναι ένας ακόμη τρόπος να αντιμετωπίσετε το θυμό, βοηθά στη συγχώρεση και δείχνει πως όλοι συνδεόμαστε μεταξύ μας επειδή μοιραζόμαστε εμπειρίες πόνου και θέλουμε να ξεπερνάμε τις δυσκολίες.

Η αποδοχή είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της συγχώρεσης. Επίσης η υπομονή και η αντοχή είναι πολύ σημαντικές για την καλλιέργεια της συγχώρεσης. Όλες αυτές οι αρετές είναι μορφές ενσυνειδητότητας και σοφίας, γενναιοδωρίας, ειλικρίνειας.

Η υπομονή μπορεί να περιλαμβάνει:

 • την αντοχή
 • την συγχώρεση
 • το κουράγιο

Υπάρχουν πολλές μορφές υπομονής που εξαρτώνται από την κάθε κατάσταση και περιλαμβάνουν:

 • την υπομονή να μην ανταποδίδετε
 • την υπομονή να αποδέχεστε τις δυσκολίες
 • την υπομονή να αποδέχεστε την πραγματικότητα

Όλοι είμαστε περαστικοί σε αυτό τον κόσμο και αυτό μας βοηθά να μένουμε ταπεινοί και να αποδεχόμαστε την ανθρώπινη φύση μας.

Όλοι μας νιώθουμε την ανάγκη να ανταποδώσουμε την δυσαρέσκεια που μας δίνουν όσοι μας πλήγωσαν, αλλά δεν είναι ανάγκη να ξαναζείτε τον πόνο και την αναστάτωση. Σκεφτείτε ότι η δυσαρέσκεια είναι η δέσμευση στο να παραμένετε θυμωμένοι , και όταν κρατάτε κακία κρατάτε το θυμό μέσα σας.

Η αγάπη και η ευγένεια είναι οι πιο σοφές επιλογές για τις δύσκολες καταστάσεις. Με ταπεινότητα και υπομονή μπορείτε να αντισταθείτε στην παρόρμηση και στη δυσαρέσκεια.

Πώς θα μάθετε να συγχωρείτε;

Η συγχώρεση δεν αφορά μονάχα τα λόγια. Είναι μια ενεργή διαδικασία στην οποία παίρνετε μια συνειδητή απόφαση να αφήσετε πίσω σας τα αρνητικά συναισθήματα είτε ένα άτομο το αξίζει είτε όχι. Καθώς απελευθερώνετε το θυμό και τη δυσαρέσκεια, αρχίζετε να νιώθετε συμπόνια και κάποιες φορές στοργή για το άτομο που σας πλήγωσε.

Οι μελέτες έχουν δείξει ότι μερικοί άνθρωποι μπορούν να συγχωρήσουν πιο εύκολα. Κατά συνέπεια, νιώθουν μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη ζωή τους και έχουν μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν κατάθλιψη, άγχος και θυμό. Οι άνθρωποι που κρατούν κακία μέσα τους έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν σοβαρή κατάθλιψη και μετατραυματικό στρες. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να εκπαιδεύσουν τον εαυτό τους να συμπεριφέρεται με υγιείς τρόπους.

1. Κάντε τη συγχώρεση κομμάτι της ζωής σας

Η συγχώρεση είναι επιλογή. Επιλέγετε να δείξετε συμπόνια στο άτομο που σας πλήγωσε. Τα ακόλουθα βήματα θα σας βοηθήσουν να καλλιεργήσετε τη συγχώρεση και να ωφεληθείτε σωματικά και ψυχικά.

2. Αναλογιστείτε και θυμηθείτε

Σκεφτείτε τα γεγονότα και πως αντιδράσατε σε αυτά, πως νιώσατε και πως ο θυμός σας επηρέασε.

3. Δείξτε συμπόνια προς τους άλλους

Αν ο σύντροφός σας έχει μεγαλώσει σε μια οικογένεια στην οποία ένα μέλος της ήταν αλκοολικό μπορεί να αντιδρά έντονα αν πιείτε ένα ποτό παραπάνω. Αν όμως σκεφτείτε την θέση του θα μπορέσετε να κατανοήσετε πως αισθάνεται.

4. Συγχωρήστε βαθιά

Το να συγχωρείτε απλά κάποιον επειδή σκέφτεστε ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική τότε η διαδικασία δεν οδηγεί στην επούλωση. Όταν η συγχώρεση προκύπτει από την κατανόηση ότι κανείς δεν είναι τέλειος , θα σας βοηθήσει να έχετε μια υγιή σχέση με το άλλο άτομο, ακόμη και αν δεν απολογηθεί ποτέ για τις πράξεις του. Οι άνθρωποι που συγχωρούν σε μια προσπάθεια να σώσουν τη σχέση τους τελικά κάνουν τα πράγματα χειρότερα.

5. Αφήστε τις προσδοκίες

Μια συγνώμη δεν μπορεί να αλλάξει τη σχέση σας με ένα άλλο άτομο. Αν δεν το περιμένετε αυτό δεν θα απογοητευτείτε.

6. Αποφασίστε να συγχωρήσετε

Από τη στιγμή που κάνατε μια επιλογή, δείξτε την με τις πράξεις σας. Αν δεν νιώθετε έτοιμοι να μιλήσετε με το άλλο άτομο, γράψτε για την συγχώρεση σε ένα ημερολόγιο ή μιλήστε με κάποιο άτομο της εμπιστοσύνης σας.

7. Συγχωρήστε τον εαυτό σας

Η συγχώρεση σημαίνει ότι μπορείτε να συγχωρήσετε τον εαυτό σας. Αν για παράδειγμα ο σύντροφός σας , σας απάτησε αναγνωρίστε ότι η απιστία δεν είναι αντανάκλαση της αξίας σας.

Η σύνδεση ανάμεσα στη συγχώρεση και στην επούλωση  

Οι μελέτες έχουν δείξει ότι η δυσαρέσκεια μπορεί να οδηγήσει στην κατάθλιψη και η συγχώρεση μπορεί να ανακουφίσει τα συναισθήματα όπως ο θυμός, η αποφυγή και η εκδικητικότητα που οδηγούν σε αρνητικές συνέπειες στην συναισθηματική και στην σωματική υγεία όπως και στις σχέσεις.

Η συγχώρεση μπορεί να είναι ένας μηχανισμός αντιμετώπισης του θυμού και της δυσαρέσκειας, καθώς η σκόπιμη αντικατάσταση των αρνητικών συναισθημάτων με θετικά μπορεί να είναι μια μορφή προσωπικής μεταμόρφωσης που οδηγεί στην συναισθηματική επούλωση.

Η συγχώρεση συνδέεται με συναισθήματα συμπόνιας και προσφέροντας την συγχώρεση μπορεί να μειωθεί η νευρικότητα, τα αρνητικά συναισθήματα και το άγχος.

Απελευθερώνοντας τα αρνητικά συναισθήματα, ειδικά τα έντονα μέσω της συγχώρεσης έχετε πολλά οφέλη στις σχέσεις, στο άγχος, στην υγεία και στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Τα οφέλη της συγχώρεσης

Δεν είναι δύσκολο κάποιος να φανταστεί τα οφέλη της συγχώρεσης, η οποία αποτελεί το αντίδοτο στην εκδίκηση.

Η συγχώρεση αποτελεί μια πνευματική πρόκληση. Αποτελεί ουσιαστικό κομμάτι της θεραπείας των ψυχικών τραυμάτων και σημαντικό κομμάτι για την ευεξία στην θετική ψυχολογία.

Οι μελέτες στην θετική ψυχολογία δείχνουν ότι η συγχώρεση έχει σημαντικές επιδράσεις στην συνολική ευεξία που περιλαμβάνουν:

 • μείωση των αρνητικών συμπτωμάτων και των συμπτωμάτων της κατάθλιψης
 • ενίσχυση του θετικού τρόπου σκέψης
 • αποκατάσταση των σχέσεων
 • μείωση του άγχους
 • ενίσχυση της πνευματικότητας
 • ενίσχυση της ελπίδας
 • καλύτερη διαχείριση των διαφωνιών
 • καλύτερη διαχείριση του στρες

Οι μελέτες δείχνουν ότι η συγχώρεση ενισχύει την αυτοεκτίμηση και την ελπίδα στους ανθρώπους που έχουν πληγωθεί και νιώθουν άγχος.

Η συγχώρεση ωφελεί:

 • την σωματική υγεία
 • την ψυχική υγεία
 • την ικανοποίηση από τη ζωή