Κάνε το Τεστ
εμβολιο jynneos imvanex

Jynneos, Imvanex – Εμβόλιο για την ευλογιά των πιθήκων

Jynneos / Imvanex : εμβόλια για την ευλογιά των πιθήκων

Αν και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ανακοινώσει ότι η ευλογιά (μια μεταδοτική και θανατηφόρα μολυσματική ασθένεια) εξαλείφθηκε το 1980, υπήρχαν ανησυχίες ότι η ευλογιά θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως βιολογικό όπλο. Ο συστηματικός εμβολιασμός του κοινού κατά της ευλογιάς σταμάτησε τη δεκαετία του '70 μετά την εκρίζωση της νόσου και ως αποτέλεσμα, ο παγκόσμιος πληθυσμός δεν έχει ανοσία. Αν και η φυσική νόσηση από ευλογιά δεν αποτελεί πλέον παγκόσμια απειλή, η σκόπιμη απελευθέρωση (βιοτρομοκρατική ενέργεια) αυτού του εξαιρετικά μεταδοτικού ιού θα μπορούσε να έχει καταστροφικό αποτέλεσμα.

Jynneos / Imvanex

Το Jynneos (Αμερική), Imvanex (Ευρώπη) και Invamune (Καναδάς) είναι το ίδιο εμβόλιο κατά της ευλογιάς και παρασκευάζεται από την εταιρεία Bavarian Nordic. Παρόλο που δεν είναι ένα εμβόλιο απολύτως ειδικό για την "ευλογιά των πιθήκων", επειδή ο ιός της ευλογιάς είναι συγγενής με τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων, οι μελέτες έχουν δείξει ότι είναι αποτελεσματικό στο 85% των περιπτώσεων. Το εμβόλιο σχεδιάστηκε ως μια εναλλακτική λύση σε ανθρώπους που πάσχουν από ατοπική δερματίτιδα ή HIV (AIDS) στους οποίους δεν μπορεί να χορηγηθεί το εμβόλιο της ευλογιάς.

Χορηγείται σε ενήλικες ηλικίας 18 ετών και άνω που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο μόλυνσης.

Παρενέργειες εμβολίου

Όσον αφορά την ασφάλεια, οι πιο συχνές παρενέργειες σε ενήλικες ήταν αντιδράσεις στο σημείο της ένεσης (π.χ. πόνος, ερυθρότητα, οίδημα, σκλήρυνση και κνησμός), μυϊκός πόνος, πονοκέφαλος, κόπωση, ναυτία, μυαλγία και ρίγη.