Κάνε το Τεστ
λάο τσε, η σοφία του λάο τσε, ζωή του λάο τσε, ταοϊσμό,

Η σοφία του Λάο Τσε

Λάο Τσε

Ο Λάο Τσε (Lao Tzu ή Laozi) έζησε κατά τον 6ο αιώνα π.Χ., είναι ένα από τα σημαντικότερα πρόσωπα της κινεζικής φιλοσοφίας και ιδρυτής του Ταοϊσμού. Θεωρείται ότι είναι ο σύγχρονος Κομφούκιος, αλλά μερικοί πιστεύουν ότι είναι το ίδιο πρόσωπο ενώ κάποιοι άλλοι ότι προϋπήρξε του Κομφούκιου. Η ζωή του Λάο Τσε είναι ασαφής και ακόμη και μετά από αιώνες μελέτης ελάχιστα πράγματα είναι γνωστά για τη ζωή του. Ωστόσο, οι διδαχές του έχουν διατηρηθεί εδώ και αιώνες και οι οπαδοί του είναι πολλοί. Εξαιτίας της έλλειψης πληροφοριών για τη ζωή του Λάο Τσε έχουν προκύψει πολλές εικασίες και μύθοι. Στο Λάο Τσε αποδίδεται η συγγραφή του θρησκευτικού και φιλοσοφικού βιβλίου "Τάο Τε Τσινγκ", αλλά κάποιοι υποστηρίζουν ότι δεν το έγραψε μόνος του. Μερικοί έχουν την άποψη ότι ο φιλόσοφος δεν υπήρξε ποτέ και ίσως να ήταν ένα ηλικιωμένος σοφός άνδρας της αρχαίας Κίνας ο οποίος κήρυττε φιλοσοφία.

Η ζωή του

Όπως προαναφέρθηκε λίγα είναι γνωστά για τη ζωή του Λάο Τσε και υπάρχουν πολλοί μύθοι που σχετίζονται με τη γέννηση και τη ζωή του. Ο μύθος λέει ότι η μητέρα του τον εγκυμονούσε για 8 ή 80 χρόνια και όταν γεννήθηκε είχε λευκά μαλλιά. Εργάστηκε στην αυτοκρατορική βιβλιοθήκη της δυναστείας των Ζου όπου συναντήθηκε με τον Κομφούκιο. Ο Λάο Τσε επέκρινε την αλαζονεία του Κομφούκιου ενώ από τη μεριά του ο Κομφούκιος ήταν ενθουσιασμένος που τον γνώρισε και τον παρομοίαζε με ένα δράκο που πετάει στον ουρανό.

Ο Λάο Τσε ξεκίνησε ένα ταξίδι στα δυτικά αφού συνειδητοποίησε ότι η δυναστεία των Ζου ήταν στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Έτσι ξεκίνησε τα γράφει τα φιλοσοφικά του συγγράμματα.

Ταοϊσμός

Το βιβλίο "Τάο Τε Τσινγκ" είναι σαν τη Βίβλο: δίνει οδηγίες (μερικές φορές ασαφείς και γενικά ανοιχτές σε πολλαπλές ερμηνείες) για το πως θα ζήσουμε μια καλή ζωή. Μιλά για το "Τάο" ή τον "τρόπο" για να βρούμε το δρόμο προς την αρετή, την ευτυχία και την αρμονία. Αυτός ο τρόπος δεν είναι δύσκολος. Η άποψη του Λάο Τσε είναι ότι τα προβλήματα δεν είναι δύσκολα ή αφύσικα, αλλά εμείς αντιστεκόμαστε στην απλή επίλυσή τους. Σύμφωνα με τον Ταοϊσμό , είναι ανάγκη να προχωρήσουμε πέρα από αυτό που βλέπουμε και να σκεφτούμε. Μπορούμε να αφήνουμε τα πράγματα να ρέουν, μια μορφή σκόπιμης αποδοχής ώστε να έχουμε αρμονία στη ζωή μας. Αυτό μπορεί να σας ακούγεται παράξενο αλλά οι περισσότερες απόψεις του Λάο Τσε είναι πραγματικά πολύ απλές.

Πρώτα πρέπει να αφιερώσετε περισσότερο χρόνο στην ηρεμία. Είναι ανάγκη να αφήσουμε στην άκρη το πρόγραμμα, τις ανησυχίες και τις πολύπλοκες σχέσεις για λίγο και απλά να βιώσουμε όσα συμβαίνουν στον κόσμο. Ξοδεύουμε πολύ χρόνο και βιαζόμαστε να κάνουμε πολλά πράγματα, όμως ο Λάο Τσε μας υπενθυμίζει ότι "η φύση δεν βιάζεται, και όμως τα πάντα γίνονται στην ώρα τους". Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι συγκεκριμένα πράγματα, όπως το πένθος, η σοφία, η δημιουργία μιας νέας σχέσης, θέλουν το χρόνο τους, όπως η αλλαγή των φύλλων το φθινόπωρο.

Επίσης ο Λάο Τσε υποστήριζε ότι είναι ανάγκη να είμαστε σε επαφή με τον πραγματικό μας εαυτό. Σπαταλάμε πολύ χρόνο για να ανησυχούμε για το πως πρέπει να είμαστε αλλά θα έπρεπε να αφιερώνουμε χρόνο για αυτό που είμαστε ήδη. Μπορεί να ανακαλύψουμε μια γενναιόδωρη πλευρά μας ή ένα χαρούμενο κομμάτι μας που έχουμε ξεχάσει ή απλά την παλιά μας αγάπη για βόλτες. Το "εγώ" είναι ο τρόπος να βρούμε τον πραγματικό μας εαυτό,  αποδεχόμαστε τον εξωτερικό κόσμο και δεν επικεντρωνόμαστε στο φιλόδοξο εσωτερικό μας κόσμο. Και όπως έλεγε ο Λάο Τσε :

Όταν αφήνω αυτό που είμαι, γίνομαι αυτό που θα μπορούσα να γίνω.