Κάνε το Τεστ
λεκιθίνη, τι είναι η λεκιθίνη, οφέλη της λεκιθίνης στην υγεία, τροφές που περιέχουν λεκιθίνη, παρενέργειες λεκιθίνης

Τι είναι η λεκιθίνη;

Λεκιθίνη

Η λεκιθίνη (α-φωσφατιδυλοχολίνη) ανήκει σε μια ομάδα χημικών ουσιών που ονομάζονται φωσφολιπίδια. Τα φωσφολιπίδια είναι απαραίτητα για τη σύνθεση της κυτταρικής μεμβράνης και είναι ουσιαστικά για τη φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου, των νεύρων και άλλων ιστών.

Οφέλη στην υγεία

Η λεκιθίνη διασπάται σε χολίνη, την οποία το σώμα χρησιμοποιεί για πολλές ζωτικές διαδικασίες όπως:

 • Η μεταφορά των λιπαρών οξέων
 • Ο μεταβολισμός (διάσπαση της τροφής για την παραγωγή ενέργειας)
 • Η διευκόλυνση της μεταβίβασης των νευρικών σημάτων στον εγκέφαλο (σύνθεση του νευροδιαβιβαστή ακετυλοχολίνη)
 • Η σύνθεση της κυτταρικής μεμβράνης (και η λειτουργία της)

Υπερχοληστερολαιμία

Μελέτες έχουν δείξει ότι η πρόσληψη λεκιθίνης βοηθά στη μείωση της ολικής χοληστερόλης και της LDL χοληστερόλης.

Ελκώδης κολίτιδα

Η ελκώδης κολίτιδα είναι μια φλεγμονώδης νόσος που επηρεάζει το έντερο και ονομάζεται ιδιοπαθής φλεγμονώδης νόσος του εντέρου. Οι άνθρωποι με ελκώδη κολίτιδα έχουν μειωμένη  φωσφατιδυλοχολίνη, μια χημική ουσία που υπάρχει στη λεκιθίνη, συγκριτικά με τους ανθρώπους που δεν έχουν αυτή την πάθηση.

Η φωσφατιδυλοχιλίνη είναι συστατικό της βλέννης της πεπτικής οδού. Αυτή η βλέννη είναι πολύ σημαντική επειδή βοηθά στην προστασία του παχέος εντέρου από τη φλεγμονή. Σχηματίζει ένα στρώμα στο παχύ και στο λεπτό έντερο που προστατεύει από τα βακτήρια.

Η φωσφατιδυλοχολίνη είναι υπεύθυνη για το σχηματισμό αυτής της προστατευτικής βλέννης. Όταν λοιπόν υπάρχει έλλειψη, αναπτύσσεται φλεγμονή στο έντερο, που συχνά οδηγεί σε συμπτώματα ελκώδους κολίτιδας.

Η λεκιθίνη βοηθά στην καταπολέμηση της φλεγμονής που προκαλεί η ελκώδης κολίτιδα και αποτελεί μια θεραπεία πρώτης γραμμής.

Μαστίτιδα

Η μαστίτιδα είναι ένα συχνό πρόβλημα που εμφανίζεται στις μητέρες που θηλάζουν. Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι η λεκιθίνη βοηθά στην πρόληψη της απόφραξης του γαλακτοφόρου πόρου που οδηγεί σε μαστίτιδα (φλεγμονή του αδένα του μαστού). Η λεκιθίνη λειτουργεί μειώνοντας το ιξώδες (πυκνότητα) του μητρικού γάλακτος αυξάνοντας έτσι την συγκέντρωση των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων.

Νόσος Alzheimer και γνωστικές ικανότητες

Η χολίνη είναι μια ουσία που παίζει ζωτικό ρόλο στην σύνθεση και την μεταφορά των λιπιδίων στο σώμα, υπάρχει στη λεκιθίνη, η οποία είναι η κύρια πηγή της χολίνης. Η χολίνη φαίνεται ότι βελτιώνει τις γνωστικές ικανότητες των ανθρώπων με νόσο Alzheimer και άλλες μορφές άνοιας. Η λεκιθίνη βοηθά στην ενίσχυση της μνήμης, αλλά απαιτούνται επιπλέον μελέτες για την πλήρη κατανόηση του ρόλου της.

Πηγές λεκιθίνης

Καλό είναι να επιλέγετε τροφές που περιέχουν λεκιθίνη. Η λεκιθίνη υπάρχει σε πολλές τροφές όπως:

 • Το κόκκινο κρέας
 • Τα θαλασσινά
 • Τα αυγά
 • Τα μαγειρεμένα λαχανικά, όπως τα λαχανάκια Βρυξελλών και το μπρόκολο
 • Τα όσπρια, όπως τα μαύρα φασόλια

Η λήψη λεκιθίνης μέσω των τροφών δεν έχει κανένα κίνδυνο για την υγεία μας.

Παρενέργειες

Η λεκιθίνη θεωρείται γενικά ασφαλής και σπάνια προκαλεί ανεπιθύμητες παρενέργειες. Είναι καλύτερο να παίρνετε λεκιθίνη μέσω της τροφής. Αν θέλετε να πάρετε κάποιο συμπλήρωμα διατροφής με λεκιθίνη και έχετε υψηλή χοληστερόλη ή ιστορικό καρδιακών νοσημάτων καλό είναι να συζητήσετε τις επιλογές με το γιατρό σας.

Οι παρενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Διάρροια
 • Ναυτία
 • Πόνο στο στομάχι
 • Αυξημένη έκκριση σάλιου στο στόμα
 • Αίσθημα πληρότητας

Αν και η λεκιθίνη βοηθά τις γυναίκες με μαστίτιδα , απαιτούνται περισσότερες μελέτες για τις γυναίκες που θηλάζουν ή τις εγκυμονούσες.