Κάνε το Τεστ
μάσκες ΚΝ95, μάσκες Ν95, διαφορές ΚΝ95 και Ν95 μασκών, ποιες είναι οι διαφορές ανάμεσα στις μάσκες ΚΝ95 και Ν95, ποιες μάσκες είναι πιο ασφαλείς

Μάσκες ΚΝ95

Mάσκες ΚΝ95

Πολλές φορές είναι δύσκολο να κατανοήσει κάποιος τις διαφορές ανάμεσα στις μάσκες Ν95 και ΚΝ95. Αυτοί οι δύο τύποι μασκών είναι τελικά ίδιοι ή έχουν κάποιες ουσιαστικές διαφορές;

Στα δύο αυτά χρόνια της πανδημίας οι οδηγίες για τη χρήση προστατευτικών μασκών αλλάζουν συνεχώς. Αρχικά, οι Ν95 μάσκες ήταν αρκετές για την προστασία από τον covid-19. Σήμερα, οι μάσκες Ν95 και ΚΝ95 είναι ο καλύτερος τρόπος προστασίας ενάντια στην διασπορά του covid-19, ειδικά για την μετάλλαξη Όμικρον. Ποια είναι όμως η διαφορά ανάμεσα στις μάσκες Ν95 και ΚΝ95;

Οι μάσκες Ν95 είναι ο χρυσός κανόνας και παρέχουν υψηλή προστασία ενάντια στον covid-19 όταν φυσικά χρησιμοποιούνται με σωστό τρόπο.

Οι μάσκες Ν95 είναι μάσκες με φίλτρο προστασίας που αιχμαλωτίζουν τουλάχιστον το 95% των αερολυμάτων. Είναι σημαντικό να έχουμε στο μυαλό μας ότι υπάρχει μια υποκατηγορία των Ν95 μασκών που έχουν την ονομασία "χειρουργικές" μάσκες. Αυτές προστατεύουν τους γιατρούς και τους εργαζόμενους στο χώρο της υγείας από την επαφή με το αίμα, και αποκλειστικά χρησιμοποιούνται από αυτά τα άτομα.

Οι μάσκες ΚΝ95 είναι η Κινεζική εκδοχή των μασκών Ν95. Προσφέρουν μεγαλύτερη προστασία από τις απλές χειρουργικές μάσκες και τις υφασμάτινες μάσκες. Όπως και οι Ν95 μάσκες, φιλτράρουν έως και το 95% των αερολυμάτων.

Η κύρια διαφορά ανάμεσα σε αυτές τις δύο μάσκες, είναι ότι οι Ν95 πρέπει να πληρούν αυστηρά κριτήρια, όπως η ικανότητα φιλτραρίσματος των βακτηρίων και των ιών και λαμβάνουν έγκριση από το NIOSH.

Οι μάσκες Ν95 είναι οι μάσκες που χρησιμοποιούν στις ΗΠΑ, ενώ οι ΚΝ95 είναι οι μάσκες που χρησιμοποιούν στην  Κίνα.

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι οι μάσκες ΚΝ95 και Ν95 είναι το ίδιο. Οι πρότυπες μάσκες στην Ευρώπη είναι οι FFP2, στην Αυστραλία οι P2, στην Ιαπωνία οι DS και είναι παρόμοιες.

Ποιες είναι οι διαφορές ανάμεσα στις Ν95 και στις ΚΝ95 μάσκες;

Οι περισσότεροι άνθρωποι ενδιαφέρονται να μάθουν για το ποσοστό των σωματιδίων που αιχμαλωτίζουν οι μάσκες. Από αυτή την οπτική, οι μάσκες Ν95 και ΚΝ95 είναι ίδιες. Και οι δύο μάσκες αιχμαλωτίζουν το 95% των μικροσκοπικών σωματιδίων.

Από τη στιγμή που οι μάσκες Ν95 και ΚΝ95 αιχμαλωτίζουν το 95% των μικροσκοπικών σωματιδίων, οι άνθρωποι υποθέτουν ότι οι μάσκες δεν μπορούν να αιχμαλωτίζουν μόρια μικρότερα. Αν αυτό ήταν αλήθεια, τότε οι μάσκες δεν θα είχαν κανένα αποτέλεσμα στην πρόληψη της διασποράς του ιού.

Οι περισσότερες διαφορές είναι μικρές και δεν είναι γνωστές στους χρήστες. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες διαφορές κλειδιά:

1. Για την πιστοποίηση μιας μάσκας ΚΝ95 στην Κίνα χρειάζεται ο κατασκευαστής να κάνει ένα ειδικό τεστ προσαρμογής της μάσκας σε ανθρώπους και η διαρροή να είναι ≤8%. Για τις μάσκες Ν95 δεν είναι απαραίτητο αυτό το ειδικό τεστ από τους κατασκευαστές.

Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι το τεστ προσαρμογής δεν είναι χρήσιμο. Πολλά νοσοκομεία και εταιρείες απαιτούν από τους εργαζομένους τους να υποβάλλονται σε δοκιμασία καταλληλότητας. Ωστόσο, αυτή είναι απαίτηση των ίδιων των εταιρειών όχι των κατασκευαστών της μάσκας.

2. Οι μάσκες Ν95 έχουν λιγότερο αυστηρούς περιορισμούς για την πτώση της πίεσης κατά την εισπνοή. Αυτό σημαίνει ότι οι χρήστες αναπνέουν περισσότερο συγκριτικά με τις μάσκες ΚΝ95. Φυσικά, δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας λόγω της δυσκολίας στην αναπνοή μέσω της μάσκας. Ο θάνατος από την έλλειψη οξυγόνου είναι σχεδόν απίθανος όταν φοράμε μάσκα.

3. Για τις μάσκες Ν95 υπάρχουν περισσότερες απαιτήσεις όσον αφορά την πτώση της πίεσης κατά την εκπνοή, πράγμα που βοηθά στην αναπνοή.

Και στις δύο μάσκες γίνονται κάποια τεστ ώστε να προσδιοριστεί πόσα σωματίδια περνούν μέσα από την μάσκα. Οι μάσκες Ν95 και ΚΝ95 αιχμαλωτίζουν το 95% των σωματιδίων.

Διαθεσιμότητα Ν95 και ΚΝ95 μασκών

Η διαθεσιμότητα των μασκών Ν95 και ΚΝ95 εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το που βρίσκεται κάποιος. Στην Αμερική, είναι πιο εύκολο να βρει κάποιος ΚΝ95 μάσκες από ότι Ν95. Αυτό συμβαίνει επειδή οι μάσκες ΚΝ95 δεν πληρούν τα πρότυπα NIOSH , έτσι τα νοσοκομεία χρησιμοποιούν μόνο τις μάσκες Ν95. Για αυτό το λόγο, οι μάσκες Ν95 προορίζονται για τους εργαζόμενους στο χώρο της υγείας, με αποτέλεσμα να υπάρχει ένα μεγάλο απόθεμα ΚΝ95 μασκών για τον μέσο καταναλωτή. Αυτό βέβαια, δεν σημαίνει ότι οι ΚΝ95 μάσκες είναι κατώτερες, αρκεί να είναι γνήσιες ΚΝ95 μάσκες.

Μάσκες Ν95 και ΚΝ95 και μετάλλαξη Όμικρον

Η μετάλλαξη Όμικρον είναι το πιο μεταδοτικό στέλεχος του covid-19 με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να δίνουν περισσότερη σημασία στην αποτελεσματικότητα των μασκών Ν95 και ΚΝ95. Τον Ιανουάριο του 2022, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ανακοίνωσε ότι οι μάσκες Ν95 και ΚΝ95 προσφέρουν την υψηλότερη προστασία.

Είναι ασφαλείς οι μάσκες ΚΝ95;

Η ανησυχία με τις μάσκες ΚΝ95 είναι αν πραγματικά έχουν την αποτελεσματικότητα που υπόσχονται. Πάντα υπάρχει αβεβαιότητα. Στην πραγματικότητα, περίπου το 60% των ΚΝ95 μασκών στην αγορά είναι πλαστές και δεν κάνουν την δουλειά που υπόσχονται. Για αυτό οι Ν95 μάσκες είναι πιο αξιόπιστες.

Γιατί οι ΚΝ95 μάσκες είναι οι προτεινόμενες αυτή τη στιγμή;

Μια μάσκα ΚΝ95 μπορεί και φιλτράρει τουλάχιστον το 95% των μικροσωματιδίων. και έχει διαρροή ≤8%, σύμφωνα με τα Κινεζικά πρότυπα.

Μια απλή ιατρική μάσκα ή χειρουργική μάσκα, είναι πιο χαλαρή στο πρόσωπο και σταματά τα μεγάλα σταγονίδια και σωματίδια, αλλά δεν εμποδίζει τις μικρές σταγόνες. Επειδή η μετάλλαξη Όμικρον είναι η πιο μεταδοτική, χρειάζεται υψηλότερη προστασία.

Οι μάσκες συμβάλλουν στον περιορισμό της διασποράς του covid-19 

Οι μάσκες είναι ένα από τα όπλα μας κατά της πανδημίας και συμβάλλουν στην αποτελεσματική μείωση της διασποράς του ιού, φυσικά όταν η χρήση του γίνεται με το σωστό τρόπο. Μαζί με τα ΕΜΒΟΛΙΑ (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Novavax, Johnson & Johnson) κατά του κορωνοϊού είναι οι σύμμαχοι μας στην αντιμετώπιση της πανδημίας.