Κάνε το Τεστ
μεταβολισμός, συνήθειες που καταστρέφουν το μεταβολισμό, συνήθειες που επιβραδύνουν το μεταβολισμό, μεταβολισμός και τρόπος ζωής, μεταβολισμός και στρες

Μεταβολισμός: συνήθειες που τον καταστρέφουν

Μεταβολισμός

Ο μεταβολισμός είναι η διαδικασία κατά την οποία το σώμα μετατρέπει τις τροφές που καταναλώνουμε σε ενέργεια.

Όσο υψηλότερος είναι ο μεταβολισμός σας, τόσο περισσότερες θερμίδες (ενέργεια) καίτε καθημερινά.

Όσο μεγαλώνουμε, ο μεταβολισμός αρχίζει και επιβραδύνει, πράγμα το οποίο εξηγεί γιατί παίρνουμε βάρος όσο μεγαλώνουμε.

Αλλά, η γήρανση δεν είναι το μοναδικό πράγμα που επιβραδύνει το μεταβολισμό. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν το μεταβολισμό όπως το φύλο, η κληρονομικότητα και η μυϊκή μάζα.

Οι επιλογές στον τρόπο ζωής επηρεάζουν άμεσα το μεταβολισμό και συμβάλλουν στην καύση λίπους ή στην αύξηση του λίπους.

Καθιστικός τρόπος ζωής

Στη σύγχρονη εποχή ο καθιστικός τρόπος ζωής κυριαρχεί. Αντί να περπατάμε ή να πηγαίνουμε με ποδήλατο στη δουλειά μας, χρησιμοποιούμε το αυτοκίνητο. Αντί να ψωνίζουμε από το μανάβικο της γειτονιάς, κάνουμε τις παραγγελίες από το τηλέφωνο και μας φέρνουν όσα θέλουμε στο σπίτι.

Όλα αυτά μαζί οδηγούν στο να κινούμαστε ελάχιστα στη διάρκεια της ημέρας. Όμως όσο λιγότερο κινούμαστε, τόσο λιγότερες θερμίδες καίμε στη διάρκεια της ημέρας.

Επίσης , παρά την μειωμένη κινητικότητα συνεχίζουμε να καταναλώνουμε πολλές θερμίδες.

Ο συνδυασμός καθιστικής ζωής και υψηλής πρόσληψης θερμίδων οδηγεί σε επιβράδυνση του μεταβολισμού και αύξηση του σωματικού βάρους. Επίσης συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για νοσήματα του καρδιαγγειακού, καρκίνο και διαβήτη τύπου 2.

Για να ενισχύσετε το μεταβολισμό σας καλό είναι να αυξήσετε την κινητικότητά σας (να περπατάτε μέχρι τη δουλειά σας, να χρησιμοποιείτε τις σκάλες και όχι το ασανσέρ) και με αυτό τον τρόπο θα καίτε περισσότερες θερμίδες.

Έλλειψη ύπνου

Ο ύπνος είναι πολύ σημαντικός για τον οργανισμό μας. Στη διάρκεια του ύπνου το σώμα αναπληρώνει την ενέργεια, απομακρύνει τις τοξίνες και επιδιορθώνει τις βλάβες.

Όταν δεν κοιμάστε καλά νιώθετε κουρασμένοι, νευρικοί και χωρίς κίνητρο. Η έλλειψη ύπνου επίσης επηρεάζει τα επίπεδα των ορμονών, τα οποία έχουν άμεση επίδραση στην αίσθηση της πείνας και του κορεσμού.

Οι μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που δεν κοιμούνται αρκετά, έχουν αυξημένα επίπεδα της ορμόνης της πείνας, της γκρελίνης και μειωμένα τα επίπεδα της ορμόνης του κορεσμού, της λεπτίνης.

Αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα, είναι πως όταν δεν κοιμάστε επαρκώς, νιώθετε πιο πεινασμένοι στη διάρκεια της ημέρας. Ακόμη η έλλειψη ύπνου μειώνει το κίνητρο για άσκηση.

Η έλλειψη ύπνου επηρεάζει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, μειώνει την αποτελεσματικότητα του σώματος στην διαχείριση της γλυκόζης, με αποτέλεσμα να αποθηκεύετε λίπος αντί να το καίτε.

Είναι πολύ σημαντικό να κοιμάστε 7-9 ώρες και ο ποιοτικός ύπνος είναι απαραίτητος για την επιδιόρθωση των ιστών.

Διατροφή

Πρωτεΐνη

Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για τους μύες, προκαλεί κορεσμό, και είναι ένα σημαντικό συστατικό για την διατήρηση της υγείας. Η κατανάλωση μικρής ποσότητας πρωτεΐνης οδηγεί σε προβλήματα στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και γνωρίζετε πόσο σημαντικοί είναι οι μύες για το μεταβολισμό. Επίσης, η πρωτεΐνη απαιτεί περισσότερη ενέργεια για να διασπαστεί από ότι οι υδατάνθρακες ή το λίπος, για αυτό καίτε περισσότερες θερμίδες στη διάρκεια της πέψης.

Επεξεργασμένοι υδατάνθρακες

Αν καταναλώνετε επεξεργασμένους υδατάνθρακες όπως το λευκό ψωμί ή τα ζυμαρικά τακτικά, τότε ο μεταβολισμός επιβραδύνεται. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν επεξεργασμένους υδατάνθρακες καίνε λιγότερες θερμίδες και έχουν υψηλότερα επίπεδα γκρελίνης από αυτούς που ακολουθούν μια διατροφή με χαμηλή ποσότητα υδατανθράκων.

Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες μετατρέπονται σε γλυκόζη στο αίμα πολύ γρήγορα. Η γλυκόζη χρησιμοποιείται για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα αλλά αν δεν χρησιμοποιηθεί για ενέργεια αποθηκεύεται με τη μορφή λίπους.

Οι υδατάνθρακες είναι σημαντικοί για την παραγωγή ενέργειας, αλλά μπορείτε να αποφύγετε τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες και να καταναλώνετε μη επεξεργασμένους υδατάνθρακες που είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες όπως οι γλυκοπατάτες.

Στρες

Όταν τα επίπεδα του στρες είναι αυξημένα, το σώμα παράγει κορτιζόλη. Η κορτιζόλη οδηγεί σε αυξημένη όρεξη, λαχτάρα για έτοιμο φαγητό, μειώνει την επιθυμία για άσκηση και παρεμβαίνει στον ύπνο. Όλα αυτά επηρεάζουν αρνητικά το μεταβολισμό. Μπορείτε με την ψυχοθεραπεία να μάθετε να διαχειρίζεστε το άγχος σας ώστε να προστατεύετε το σώμα σας.