Κάνε το Τεστ
ψυχεδελικές ουσίες, μικροδοσολογία, microdosing, μικροδοσινγκ, ψιλοκυβίνη , psilocybin. ασφάλεια,

Microdosing και ψυχεδελικές ουσίες

Ψυχεδελικές ουσίες σε μικροποσότητες (microdosing)

Πολλοί άνθρωποι λαμβάνουν ψυχεδελικές ουσίες για την παραισθησιογόνο δράση τους. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετοί που θέλουν να βρουν μια θεραπεία για τα θέματά που αντιμετωπίζουν. Η μικροδοσολογία των ψυχεδελικών ουσιών  είναι ουσιαστικά οι μικρές δόσεις, τυπικά το 1/10 της κανονικής δόσης. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι άνθρωποι που λαμβάνουν μικρή δόση δεν έχουν καμία από τις αλλαγές στη συνείδηση που βιώνουν όσοι λαμβάνουν ψυχεδελικές ουσίες για ψυχαγωγικούς λόγους. Αντίθετα, αναφέρουν ότι έχουν πολλά οφέλη, από τη βελτίωση της διάθεσης μέχρι την  καλύτερη σεξουαλική ζωή.

Ψυχεδελικές ουσίες και κατάθλιψη 

Οι ψυχεδελικές ουσίες έχουν τραβήξει το ενδιαφέρον των γιατρών και των ασθενών, λόγω της αυξανόμενης μακροχρόνιας θετικής επίδρασης στην ψυχική υγεία, σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν καταστάσεις όπως η ανθεκτική κατάθλιψη. Η μικροποσότητες των ψυχεδελικών ουσιών όπως το LSD ή η ψιλοκυβίνη περιλαμβάνει ένα κλάσμα της συνηθισμένης δόσης. Τυπικά, είναι είναι πολύ πιο χαμηλή ποσότητα, από αυτή θα έπαιρνε κάποιος για ψυχαγωγικούς λόγους ή για τις παραισθησιογόνες επιδράσεις της.

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν την ιδέα ότι η μικροδοσολογία με ψυχεδελικές ουσίες βελτιώνει τη διάθεση, την δημιουργικότητα, τη συγκέντρωση, την παραγωγικότητα. Όμως, αυτά τα οφέλη μπορεί να μην έχουν σχέση με την μικροδοσολογία; Αυτό σημαίνει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που παίρνουν οποιοδήποτε φάρμακο καθημερινά προσδοκούν ότι θα τους κάνει να νιώθουν καλύτερα, ακόμη και αν αυτό δεν συμβαίνει στην πραγματικότητα.

Οι ψυχεδελικές ουσίες έχουν οφέλη;

Υπάρχει πληθώρα επιστημονικών δεδομένων που καταγράφουν τα οφέλη των ψυχεδελικών ουσιών. Για παράδειγμα, σε μια μελέτη του 2019 συμμετείχαν 98 άνθρωποι που λάμβαναν μικροδόσεις και οι οποίοι καθημερινά απαντούσαν σε ερωτήσεις για την αξιολόγηση της ενσυνειδητότητας, της δημιουργικότητας, της προσοχής, της ευτυχίας και της παραγωγικότητας για ένα χρονικό διάστημα έξι εβδομάδων. Οι υψηλότερες μετρήσεις παρατηρήθηκαν τις ημέρες που λάμβαναν μικροδοσολογία.

Δεν είναι ξεκάθαρο πότε ισχύουν αυτά τα οφέλη πέρα από την δράση του placebo. Μια πηγή αβεβαιότητας είναι ότι οι άνθρωποι που λαμβάνουν μικροδόσεις ψυχεδελικών ουσιών, συνήθως έχουν συγκεκριμένες προσδοκίες για τα αποτελέσματα. Κάποια από τα ευρήματα είναι αποτέλεσμα του φαινομένου pracebo. Ακόμη και έτσι όμως, έχουν γίνει μελέτες για την αξιολόγηση της δράσης της μικροδοσολογίας σε ανθρώπους με νευρολογικά προβλήματα και την ανακούφιση των συμπτωμάτων που προκαλούν οι ψυχικές διαταραχές, όπως η κατάθλιψη , το άγχος και η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ).

ψυχεδελικές ουσίες, μικροδοσολογία, microdosing, μικροδοσινγκ, ψιλοκυβίνη , psilocybin. ασφάλεια, μικροποσοτητες, μαγικα μανιταρια, ψυχεδελικα μανιταρια

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν το ρόλο των ψυχεδελικών ουσιών;

Ο διαχωρισμός της αλήθειας από τις υποθέσεις είναι μια μεγάλη πρόκληση. Η κύρια δυσκολία είναι η διαλεύκανση όλων των παραγόντων που είναι ανάγκη να ερευνηθούν.

Για παράδειγμα, για ποιες διαταραχές πρέπει να γίνουν μελέτες ; Είναι όπως καταλαβαίνουμε αδύνατο να γίνει έρευνα για την επίδραση των ψυχεδελικών ουσιών για όλες τις παθήσεις. Είναι όπως καταλαβαίνουμε αδύνατο να γίνει έρευνα για την επίδραση των ψυχεδελικών ουσιών για όλες τις παθήσεις. Υπάρχουν επίσης ερωτήματα για το ποιες ουσίες αξίζει να ερευνηθούν και την κατάλληλη δόση της. Οι πιο δημοφιλείς ψυχεδελικές ουσίες είναι το LSD και η ψιλοκυβίνη (psilocybin) , το ενεργό συστατικό που υπάρχει στα "μαγικά μανιτάρια" (ψυχεδελικά μανιτάρια).

Υπάρχουν αρκετές ομάδες στο διαδίκτυο που αποτελούν πηγές πληροφοριών, αλλά σίγουρα δεν υπάρχουν επιστημονικά τεκμηριωμένα στοιχεία. Βέβαια, υπάρχουν πολλοί βιολογικοί λόγοι για τους οποίους η μικροδοσολογία των ψυχεδελικών ουσιών έχει θεραπευτική δράση. Για παράδειγμα, το LSD, ίσως να έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που παίζουν σημαντικό ρόλο στη χρόνια φλεγμονή που έχει σχέση με την κατάθλιψη.

Ο μηχανισμός δράση του LSD αφορά την σεροτονίνη, όπως συμβαίνει και με τα αντικαταθλιπτικά. Κάθε θετική δράση από την μικροδοσολογία, αν υπάρχει, είναι αποτέλεσμα συσσώρευσης με την πάροδο του χρόνου. Αυτό είναι μια ακόμη ομοιότητα με την δράση των αντικαταθλιπτικών, τα οποία δεν δρουν αμέσως.

Οι μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι η κανονική δόση των ψυχεδελικών ουσιών μπορεί να είναι αποτελεσματική στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της μείζονας κατάθλιψης. Η ύφεση μετά από την κανονική δόση των ψυχεδελικών ουσιών είναι ένα ενθαρρυντικό εύρημα, όμως είναι άγνωστο πόσο διαρκεί αυτή η ύφεση. Η λήψη μικρότερης, τακτικής δόσης των ψυχεδελικών ουσιών θα μπορούσε να βοηθήσει στη συντήρηση της κατάστασης. Ίσως η μικροδοσολογία να παρατείνει αυτή την ύφεση.

Ψυχεδελικές ουσίες και φαινόμενο placebo

Μήπως η δράση της μικροδοσολογίας των ψυχεδελικών ουσιών είναι αποτέλεσμα του placebo; Ένας τρόπος για να μπορέσει να βρεθεί απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι στις μελέτες να υπάρχει μια ομάδα που θα λαμβάνει μικροδοσολογία από ψυχεδελικές ουσίες και άλλη μια ομάδα που θα λαμβάνει εικονικό φάρμακο.

Οι μελέτες που έχουν γίνει και ακολουθούν αυτό το διαχωρισμό δεν έχουν δείξει σημαντικές διαφορές ανάμεσα στις δύο ομάδες. Επίσης, η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η δοσολογία.

Τα αποτελέσματα από τις μελέτες για την μικροδοσολογία των ψυχεδελικών ουσιών δεν είναι ενθαρρυντικά. Όμως , αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα γίνουν και άλλες μελέτες στο μέλλον.

Ίσως θα πρέπει να γίνουν μελέτες για τις ψυχεδελικές ουσίες σε ανθρώπους με συγκεκριμένα θέματα υγείας, όπως η κατάθλιψη ή οι διαταραχές της διάθεσης. Βέβαια, σε αυτή την υπόθεση υπάρχει ένα μεγάλο ρίσκο καθώς αν οι άνθρωποι με ήπια συμπτώματα δεν έχουν κανένα θετικό αποτέλεσμα , δεν θα υπάρχει θετική απόκριση σε ανθρώπους με σοβαρές διαταραχές.

Η μικροδοσολογία είναι ασφαλής;

Η ψυλοκυβίνη (psilocybin) γενικά είναι ασφαλής σε χαμηλές δόσεις και χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες από αυτόχθονες πληθυσμούς. Ωστόσο, αν κάποιος πάρει μεγάλη δόση αυτό μπορεί να είναι μια τρομακτική, τραυματική εμπειρία.

Η ψιλοκυβίνη είναι μια ένωση που υπάρχει σε σχεδόν 200 είδη μυκήτων (μανιταριών). Αυτό, πρακτικά σημαίνει, ότι η πηγή τους πρέπει να είναι αξιόπιστη. Είναι πολύ εύκολο κάποιος να πάρει λάθος μανιτάρια, καθώς υπάρχουν πολλά είδη με πολλές ομοιότητες μεταξύ τους, αλλά κάποια από αυτά είναι δηλητηριώδη και μπορεί να βλάπτουν το ήπαρ, και να προκαλούν σοβαρές παθήσεις ή ακόμη και θάνατο.

Υπάρχει όφελος από την μικροδοσολογία ή όχι;

Καθώς κάθε απόφαση είναι επιλογή του κάθε ανθρώπου, είναι πολύ σημαντικό οι ασθενείς να κάνουν μια συζήτηση με το γιατρό τους ώστε να κατανοούν τη δράση των ψυχεδελικών ουσιών, και αν υπάρχει κάποιο θέμα υγείας για το οποίο πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Είναι επίσης σημαντικό οι ασθενείς να δίνουν προσοχή στην νομιμότητα και στην ποιότητα των ουσιών. Κανείς δεν θέλει να δηλητηριάσει τον εαυτό του.

Ασφαλείς και αποτελεσματικές θεραπευτικές επιλογές 

Είναι ζωτικής σημασίας να κατανοήσουμε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι οι μικροποσότητες ψυχεδελικών ουσιών είναι ωφέλιμες, ή ασφαλείς μακροπρόθεσμα. Καλό είναι να έχουμε στο μυαλό σας ότι είναι ανάγκη να γίνουν περισσότερες μελέτες και έρευνες για τον μηχανισμό δράσης των ψυχεδελικών ουσιών. Αν έχετε κάποιο θέμα ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη ή το άγχος τότε υπάρχουν ασφαλείς και αποτελεσματικές θεραπευτικές επιλογές όπως η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ, η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ και ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ.