Κάνε το Τεστ
μύθοι για την διατροφή, μύθοι για την άσκηση, αποτοξίνωση, λιπαρά και αύξηση βάρους

Μύθοι για την διατροφή και την άσκηση

Μύθοι για την Διατροφή και την Άσκηση

Καθημερινά ακούμε συμβουλές από φίλους, συνεργάτες και μέλη της οικογένειάς μας για την διατροφή και την άσκηση. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατακλύζονται από εικόνες ανθρώπων με αψεγάδιαστο σώμα και τέλειες αναλογίες. Υπάρχουν όμως πολλοί μύθοι γύρω από αυτά τα θέματα.

Είτε ανησυχείτε για την υγεία σας είτε δεν γνωρίζετε ποια είναι η κατάλληλη μορφή άσκησης για το σώμα σας και τις ανάγκες σας, υπάρχουν πολλές πληροφορίες που προκαλούν σύγχυση σχετικά με τη διατροφή και την άσκηση.

Η άσκηση μπορεί να μειώσει τις κακές διατροφικές συνήθειες

Αυτός είναι ένας επίμονος μύθος. Δεν μπορείτε να κάνετε άσκηση και η διατροφή σας να μην είναι ισορροπημένη. Οι διατροφικές σας συνήθειες πρέπει να είναι ανάλογες. Το 80% της εμφάνισής μας οφείλεται στη διατροφή μας. Όλα αφορούν τις θερμίδες και συχνά οι άνθρωποι υπερεκτιμούν τον αριθμό των θερμίδων που καίνε κατά την άσκηση. Καλό είναι να ακολουθείτε μια υγιεινή διατροφή και να κάνετε τακτική άσκηση.

Οι γυναίκες χρειάζονται διαφορετική άσκηση από τους άνδρες

Σε αντίθεση με όσα λένε τα βιβλία για τις διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών, είμαστε όλοι άνθρωποι και έχουμε τις ίδιες ανάγκες. Και τα δύο φύλα έχουν το ίδιο σώμα αλλά διαφορετικό ορμονικό σύστημα, πράγμα που μπορεί να σημαίνει ότι υπάρχει μια διαφορά στη μυϊκή δύναμη αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να ασκούνται με διαφορετικό τρόπο. Οι άνδρες τείνουν να επικεντρώνονται στους κοιλιακούς, στο στήθος και στα χέρια ενώ οι γυναίκες στους γλουτούς και στα πόδια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παραμελούν το μισό τους σώμα.

Η αποτοξίνωση ενισχύει τον οργανισμό και βοηθά στην απώλεια βάρους

Το πρόβλημα με τους μύθους είναι ότι συχνά έχουν μια δόση αλήθειας, όπως ο συγκεκριμένος. Φυσικά και θα παρατηρήσετε μια μικρή απώλεια βάρους όταν ξεχάσετε τις στερεές τροφές. Μια διαρκής αποτοξίνωση στην πραγματικότητα επιβραδύνει τον μεταβολισμό σας και κάνει πιο δύσκολο να διατηρήσετε την απώλεια βάρους. Επίσης, χάνετε μυϊκή μάζα και όταν πάρετε ξανά βάρος, όλο αυτό θα είναι λίπος. Το αποτέλεσμα είναι ότι θα είστε λιγότερο υγιείς από ότι πριν την αποτοξίνωση. Οι υγιεινές και ισορροπημένες διατροφικές συνήθειες έχουν πάντα τα καλύτερα αποτελέσματα μακροπρόθεσμα.

Οι ημέρες ξεκούρασης δεν είναι απαραίτητες

Χρειάζεστε ημέρες ξεκούρασης ώστε να ηρεμήσουν οι μύες σας, όπως χρειάζεστε τον ύπνο καθημερινά. Σκεφτείτε τις ημέρες ξεκούρασης, σαν τις ημέρες που οι μύες σας κοιμούνται. Όταν ασκείστε χωρίς την σωστή ξεκούραση τότε μπορεί να έχετε μεγαλύτερα θέματα όπως η κόπωση, οι ορμονικές ανισορροπίες, και οι εναλλαγές στη διάθεση. Πάρτε μία ή δύο ημέρες για να ξεκουραστείτε, αλλά παραμείνετε ενεργοί.

Τα λιπαρά οδηγούν σε αύξηση του βάρους

Όλοι θέλουν να καίνε περισσότερο λίπος και να χάνουν βάρος. Αυτό μπορεί να συμβεί αν καταναλώνετε ακόρεστα λιπαρά (μονοακόρεστα και πολυακόρεστα) και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν περισσότερα ακόρεστα λιπαρά οξέα έχουν χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος και λιγότερο λίπος στην κοιλιά, ενώ άλλες δείχνουν ότι τα καλά λιπαρά ενισχύουν το μεταβολισμό. Τα λιπαρά μπορούν να σας κρατήσουν χορτάτους για περισσότερη ώρα και βοηθούν στη μυϊκή μάζα. Καταναλώστε αβοκάντο, ελαιόλαδο, ψάρια και ξηρούς καρπούς, φυσικά στις ανάλογες ποσότητες όπως συμβαίνει με όλες τις τροφές.