Κάνε το Τεστ
ψυχοθεραπεία, πως βοηθά η ψυχοθεραπεία, οφέλη ψυχοθεραπείας, τύποι ψυχοθεραπείας, ποιοι ωφελούνται από την ψυχοθεραπεία

Πως βοηθά η ψυχοθεραπεία

Οφέλη Ψυχοθεραπείας

Ο καθένας μπορεί να νιώθει πεσμένος ψυχολογικά όταν περνάει δυσκολίες. Όμως η κατάθλιψη είναι μια ψυχική νόσος στην οποία η θλίψη διαρκεί εβδομάδες ή μήνες και επηρεάζει την ικανότητα σας να απολαύσετε τη ζωή.

Χωρίς θεραπεία τα συμπτώματα της κατάθλιψης μπορεί να επηρεάζουν για χρόνια τη ζωή ενός ατόμου. Ωστόσο υπάρχουν πολλές θεραπευτικές επιλογές που μπορούν να σας βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης όπως η ψυχοθεραπεία. Με την βοήθεια του ψυχοθεραπευτή μπορείτε να εξερευνήσετε τα συναισθήματά σας ,να τα επεξεργαστείτε και να προχωρήσετε στη ζωή σας.

Συμπτώματα κατάθλιψης

Η κατάθλιψη επηρεάζει τους ανθρώπους με διαφορετικούς τρόπους. Δεν είναι μόνο το συναίσθημα θλίψης, επηρεάζει το σώμα, τη διάθεση, τη συμπεριφορά και τις σκέψεις.

Η κατάθλιψη περιλαμβάνει συμπτώματα όπως:

  • Η νευρικότητα
  • Η ευερεθιστότητα
  • Η απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που πριν απολαμβάνατε
  • Η κόπωση
  • Η δυσκολία στη συγκέντρωση
  • Οι αλλαγές στην όρεξη και στα κίνητρα

Η κατάθλιψη μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να νιώθουν απομονωμένοι αλλά την ίδια στιγμή θέλουν να κρυφτούν από τους άλλους. Νιώθουν απελπισία και σκέφτονται ότι οι γύρω τους δεν τους συμπαθούν.

Αιτίες κατάθλιψης

Δεν υπάρχει μόνο μία αιτία για την εμφάνιση της κατάθλιψης. Μια μεγάλη αλλαγή στη ζωή όπως ένα διαζύγιο, η απώλεια της δουλειάς, η απόκτηση ενός παιδιού ή τα προβλήματα σε μια σχέση μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη. Τα γονίδια, το περιβάλλον και οι εμπειρίες μας δρουν συνδυαστικά και αυξάνουν τις πιθανότητες για την εμφάνιση κατάθλιψης.

Πώς μπορεί να βοηθήσει η ψυχοθεραπεία;

Ένας ψυχοθεραπευτής θα σας ακούσει χωρίς να σας κρίνει. Θα σας βοηθήσει να εξερευνήσετε τα συναισθήματά σας , να τα αναγνωρίσετε και να τα αποδεχτείτε.

Με την ψυχοθεραπεία θα μάθετε τρόπους να αντιμετωπίζετε τις δυσκολίες που προκύπτουν και θα αποδεχτείτε τον εαυτό σας όπως είναι.  Δεν χρειάζεται να είστε σκληροί με τον εαυτό σας και να έχετε ενοχές αν μια μέρα θέλετε να μείνετε στο κρεβάτι με τις πυτζάμες.

Η ψυχοθεραπεία είναι ένα από τα καλύτερα όπλα ενάντια σε όλα τα θέματα ψυχικής υγείας όπως η κατάθλιψη, το πένθος και το άγχος. Μπορεί να έχετε μια ισορροπημένη ζωή όμως τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τα οφέλη της ειλικρινούς ανθρώπινης αλληλεπίδρασης.

Η ψυχική υγεία είναι για πολλούς ένα θέμα ταμπού αλλά σταδιακά οι άνθρωποι αρχίζουν να μιλούν όλο και περισσότερο για την ψυχική υγεία. Όμως η ψυχοθεραπεία δεν αφορά μόνο τα προβλήματα ψυχικής υγείας, είναι χρήσιμη για τα προβλήματα στις σχέσεις, για τις επώδυνες εμπειρίες και τα προβλήματα συμπεριφοράς.

Όταν έχετε έναν άνθρωπο στον οποίο μπορείτε να μιλήσετε και να σας ακούσει, είναι ένα ανεκτίμητο όφελος για πολλούς ανθρώπους. Συχνά οι άνθρωποι βρίσκουν παρηγοριά όταν συζητούν με φίλους ή μέλη της οικογένειάς του, αλλά για πολλούς ανθρώπους αυτό μπορεί να είναι εμπόδιο στην ανοιχτή και ειλικρινή συζήτηση. Πολλοί άνθρωποι νιώθουν άνετα να συζητούν με έναν ψυχοθεραπευτή που ακούει ενεργά χωρίς να κρίνει. Με αυτό τον τρόπο η ψυχοθεραπεία βοηθά στην αντιμετώπιση των θεμάτων ψυχικής υγείας και βελτιώνει την ποιότητα ζωής των ανθρώπων.

Τύποι  ψυχοθεραπείας 

Υπάρχουν διάφοροι τύποι ψυχοθεραπείας που μπορούν να σας βοηθήσουν  με διαφορετικούς τρόπους:

  • Η διαπροσωπική ψυχοθεραπεία θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε τις σχέσεις σας με διαφορετικούς ανθρώπους και να δείτε αν σας επηρεάζουν θετικά ή αρνητικά.
  • Η συμπεριφορική ψυχοθεραπεία θα σας βοηθήσει να διαχειριστείτε την κατάθλιψη αλλάζοντας τον τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς.
  • Η ψυχοδυναμική ψυχοθεραπεία θα σας βοηθήσει να ανακαλύψετε την ρίζα της κατάθλιψης και να ενισχύσετε την αυτοπεποίθησή σας.

Το σημαντικό είναι να βρείτε τον τύπο ψυχοθεραπείας που ταιριάζει καλύτερα σε εσάς. Δεν ταιριάζουν όλα σε όλους. Ο καθένας είναι διαφορετικός.

Οφέλη ψυχοθεραπείας

Οι ψυχοθεραπευτές είναι εκεί για να τους μιλήσετε για οτιδήποτε σας απασχολεί, για αυτό δεν χρειάζεται να νιώθετε ντροπή. Η ψυχοθεραπεία έχει κάποια πολύ σημαντικά οφέλη.

Διαφορετική οπτική

Το να μιλάτε δυνατά και να βάζετε λέξεις στις σκέψεις και στα συναισθήματά σας , σας δίνει τη δυνατότητα να δείτε τα πράγματα από μια άλλη οπτική, αντί να τα έχετε μόνο στο μυαλό σας. Όταν μιλάτε για αυτά σε ένα άλλο άτομο σκέφτεστε ποια θα είναι η δική του άποψη, πράγμα που σημαίνει ότι αποκτάτε νέο τρόπο σκέψης απέναντι στα προβλήματά σας. Το ημερολόγιο είναι ένας τρόπος που βοηθά πολλούς ανθρώπους να βλέπουν τα προβλήματα τους διαφορετικά από τη στιγμή που τα γράφουν και μπορούν να τα εξετάσουν αλλιώς. Σε κάποιες περιπτώσεις, οι άνθρωποι ανακαλύπτουν ότι οι ανησυχίες τους δεν βασίζονται σε πραγματικά προβλήματα ή ότι ένα θέμα που μοιάζει πολύ σοβαρό είναι κάτι που στην πραγματικότητα δεν χρήζει ανησυχίας.

Ενίσχυση αυτοπεποίθησης

Όλοι μας έχουμε κάποιες ανασφάλειες για τον εαυτό μας και τα ψυχολογικά θέματα μειώνουν ακόμη περισσότερο την αυτοπεποίθησή μας. Η ψυχοθεραπεία θα σας βοηθήσει να δουλέψετε τις ανασφάλειές σας, να βρείτε την αιτία τους , να ενισχύσετε την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμησή σας και να πιστέψετε στις ικανότητές σας. Τελικά, η κατανόηση των συναισθημάτων σας οδηγεί σε υψηλή αίσθηση επίγνωσης. Με αυτό τον τρόπο νιώθετε γαλήνη, και ενισχύεται η αυτοεκτίμηση και η αυτοπεποίθησή σας.

Κάθαρση

Όταν μιλάμε για όσα μας απασχολούν αυτό είναι μια πολύ καθαρτική εμπειρία, φεύγει από πάνω μας ένα πολύ μεγάλο συναισθηματικό φορτίο και έτσι έρχεται η ανακούφιση στις σκέψεις ή στα συναισθήματα μας. Αυτή η ανακούφιση επιτρέπει στους ανθρώπους να επεξεργαστούν τα συναισθήματα που τους κρατούν πίσω.

Χρόνος για τον εαυτό σας

Στις μέρες μας όλοι είμαστε πολυάσχολοι, τρέχουμε για τις υποχρεώσεις της καθημερινότητας και βάζουμε στην άκρη τις ανάγκες μας. Αυτό σημαίνει ότι σπάνια βρίσκουμε χρόνο για να επεξεργαστούμε συναισθήματα όπως οι ενοχές, οι τύψεις, το πένθος ή η θλίψη. Η ψυχοθεραπεία είναι ουσιαστικά ο χρόνος που αφιερώνετε στον εαυτό σας για να αντιμετωπίσετε όσα σας απασχολούν. Όταν έχετε συνεδρία, είστε δεσμευμένοι σε αυτό, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα το αναβάλλετε.

Σχέσεις

Τα θέματα ψυχικής υγείας πολλές φορές οδηγούν στην απομόνωση. Πολλοί άνθρωποι με ήπιες μορφές άγχους, κατάθλιψης ή άλλων διαταραχών αναφέρουν ότι δυσκολεύονται να διατηρήσουν υγιείς σχέσεις με τους φίλους τους, με τα μέλη της οικογένειάς τους και άλλα σημαντικά πρόσωπα. Όταν μέσα μας δεν είμαστε καλά αυτό δημιουργεί πίεση στις σχέσεις. Η ψυχοθεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιώσετε τις σχέσεις σας.

Τα ζευγάρια μπορούν να ωφεληθούν από την ψυχοθεραπεία ζεύγους. Τα προβλήματα στις σχέσεις μπορεί να γίνουν πολύ βαθιά αν ένα ζευγάρι δεν είναι ειλικρινές και δεν συζητά τα θέματά του ώστε να τα αφήσει στο παρελθόν. Η συζήτηση για όλα αυτά τα θέματα με την παρουσία ενός τρίτου ουδέτερου ατόμου σημαίνει ότι και οι δύο πλευρές μπορούν να πουν την άποψή τους ενώ ένα τρίτο άτομο θα βοηθά ώστε να δουν τις διαφωνίες από άλλη οπτική γωνία.

Υποστήριξη

Συχνά οι άνθρωποι νιώθουν ότι δεν μπορούν να μοιραστούν τα συναισθήματά τους και τα θέματά τους με τους ανθρώπους που έχουν στη ζωή τους, και τα άτομα που είναι κοντά τους. Ο ψυχοθεραπευτής είναι ένας άνθρωπος που δεν σας ξέρει,  δεν θα σας κρίνει και μπορεί να σας δώσει την ελευθερία να μιλήσετε για πράγματα που φυσιολογικά δεν θα παραδεχόσασταν στους φίλους και στην οικογένειά σας. Αυτό είναι πολύ βοηθητικό καθώς κάνει τους ανθρώπους να νιώθουν λιγότερο μόνοι και απομονωμένοι, ειδικά αν έχουν κάτι στο μυαλό τους που ντρέπονται να συζητήσουν με τους ανθρώπους που ξέρουν.

Μοιράζεστε το συναισθηματικός βάρος

Όταν υπάρχει στη ζωή σας ένας άνθρωπος εμπιστοσύνης, που σας ακούει και έτσι ανακουφίζεστε από το συναισθηματικό βάρος τότε τα συναισθήματα δεν συσσωρεύονται και δεν προκαλούν αρνητικές επιδράσεις στη διάθεση και στη συμπεριφορά σας. Τα συναισθήματα που καταπιέζονται προκαλούν άγχος, ανησυχία και μακροχρόνια προβλήματα. Αν δεν μπορείτε να επεξεργαστείτε τα συναισθήματα σας και επηρεάζουν την καθημερινότητά σας, τότε η ψυχοθεραπεία θα σας βοηθήσει.

Αντιμετώπιση των δυσκολιών

Όταν συζητάτε όσα νιώθετε στην ψυχοθεραπεία τότε μπορείτε να βρείτε πιο εύκολα λύσεις σε όσα σας απασχολούν. Η ζωή γίνεται πιο εύκολη. Έχετε λιγότερα πράγματα να απασχολούν το μυαλό σας και γνωρίζετε ότι μπορείτε να ξεπεράσετε τα πάντα όταν έχετε κάποιον με τον οποίο μπορείτε να μιλήσετε για τις ανησυχίες σας. Όλοι μας θέλουμε να βασιζόμαστε σε κάποιον που θα ακούει τις ανησυχίες μας. Από τη στιγμή που θα μπορείτε να επικεντρωθείτε στην καθημερινότητα και να κάνετε θετικές αλλαγές στη ζωή σας, θα αλλάξει προς το καλύτερο και η διάθεσή σας. Με αυτό τον τρόπο κάποιοι βρίσκουν το δικό τους μονοπάτι για την επίτευξη των ονείρων τους.

Βελτίωση ευεξίας

Η σωματική και η ψυχική μας υγεία και ευεξία είναι εξίσου σημαντικές. Οι άνθρωποι που κάνουν ψυχοθεραπεία έχουν περισσότερη ενέργεια, κοιμούνται καλύτερα και έχουν περισσότερη όρεξη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να είναι πιο δραστήριοι, πράγμα που αυξάνει τα θετικά συναισθήματα. Η άλλη πλευρά του νομίσματος είναι ότι η ανθρώπινη επαφή έχει πολλά οφέλη στην υγεία μας.

Όταν ένα άτομο έχει για μεγάλο χρονικό διάστημα αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα, η ανακούφιση από αυτά μπορεί να είναι λυτρωτική. Από τη στιγμή που θα αναγνωρίσετε και θα επεξεργαστείτε αυτά τα αρνητικά συναισθήματα με υγιή τρόπο, τότε θα νιώσετε πραγματική ανακούφιση η οποία δημιουργεί μια μεγαλύτερη αίσθηση ασφάλειας και ευτυχίας μακροπρόθεσμα.

Ποιοι ωφελούνται από την ψυχοθεραπεία;

Ο καθένας μπορεί να ωφεληθεί από την ψυχοθεραπεία, μερικές φορές είναι καλό να συζητάτε με κάποιον. Οι νέοι άνθρωποι, οι άνθρωποι μέσης ηλικίας και οι ηλικιωμένοι ωφελούνται από την ψυχοθεραπεία. Δεν έχει σημασία το φύλο, η ηλικία και το πρόβλημα που κάποιος αντιμετωπίζει, η ψυχοθεραπεία είναι χρήσιμη για να ξεπεράσετε τις δυσκολίες και είναι αποτελεσματική για όλους.

Οι ψυχικές διαταραχές συχνά συνοδεύονται από ένα άδικο στίγμα, ειδικά όταν ένας στους πέντε ανθρώπους αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα ψυχικής υγείας. Η ψυχοθεραπεία είναι ένα πανίσχυρο εργαλείο για πολλά ψυχολογικά θέματα με πολλά οφέλη που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής.