Κάνε το Τεστ
κορωνοϊός , Χριστούγεννα και κορωνοϊός , πανδημία και κορωνοϊός , πως επηρεάζει ο κορωνοϊός τις γιορτές, πως να αντιμετωπίσετε το στρες της πανδημίας την περίοδο των γιορτών

Πως επηρεάζει η πανδημία τις γιορτές των Χριστουγέννων

Κορωνοϊός και Χριστούγεννα

Οι οικογενειακές συγκεντρώσεις φέτος θα είναι διαφορετικές λόγω της πανδημίας. Όλοι μας είχαμε συνηθίσει στις γιορτές να μαζεύεται όλη η οικογένεια γύρω από  το εορταστικό τραπέζι. Όμως δυστυχώς η πανδημία με τα στελέχη Όμικρον και Δέλτα, ανατρέπει και τα φετινά σχέδια.

Επιπτώσεις της πανδημίας

Εορτές μόνο με λίγα άτομα

Φέτος τα Χριστούγεννα επιτρέπεται να γιορτάσουμε με λίγους ανθρώπους, οι οδηγίες επιτρέπουν μέχρι 9 άτομα. Φυσικά όταν γιορτάζετε με ανθρώπους που μένετε μαζί τότε δεν υπάρχει κίνδυνος διασποράς του ιού. Αυτό που αυξάνει τον κίνδυνο είναι οι συναντήσεις με άτομα με τα οποία δεν ζείτε μαζί. Σίγουρα πρέπει να γνωρίζετε αν έχετε έρθει σε επαφή με κάποιον που νοσεί με κορωνοϊό πριν σχεδιάσετε κάποια γιορτή. Βέβαια όλοι αυτοί οι περιορισμοί για την ασφάλεια μπορεί να φέρουν ένταση και διαφωνίες στις οικογενειακές σχέσεις.

Παραδόσεις

Οι περισσότερες οικογένειες έχουν αποφασίσει ότι δεν είναι ασφαλές να οργανώσουν συγκεντρώσεις στη διάρκεια της πανδημίας, και οι μακροχρόνιες παραδόσεις δεν θα είναι ίδιες φέτος. Αυτά τα Χριστούγεννα δεν θα μαζευτείτε όλοι σε ένα σπίτι ή δεν θα δείτε τους ανθρώπους που βλέπατε κάθε χρόνο. Οι παραδόσεις μας δένουν με την οικογένειά μας και η φετινή χρονιά δημιουργεί έντονο συναισθηματικό στρες.

Αντιμετωπίστε τις αλλαγές

Με λίγη δημιουργικότητα και ευελιξία, και οι φετινές διακοπές μπορεί να είναι γεμάτες χαρά. Ίσως να είναι δύσκολο να μετρήσουμε τα όμορφα που συνέβησαν το 2020 καθώς αυτή η χρονιά θα γραφτεί στην ιστορία σαν μία από τις πιο σκληρές . Η πανδημία έφερε περιορισμούς στις γιορτές των Χριστουγέννων όμως κανείς δεν μπορεί να μας στερήσει το πνεύμα των εορτών, την αγάπη και την ευγνωμοσύνη. Υπάρχουν τρόποι για να περάσετε όμορφες και ασφαλείς γιορτές.

Κάντε σχέδια

Αν ο στόχος σας είναι να συνεχίσετε τις παραδοσιακές οικογενειακές γιορτές στη διάρκεια της πανδημίας καλό είναι να έχετε ένα οργανωμένο πλάνο. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι κάθε μέλος της οικογένειας που θα έρθει πρέπει να μπει δύο εβδομάδες σε καραντίνα πριν την συγκέντρωση. Μπορείτε να βρείτε εναλλακτικές λύσεις ή να επιλέξετε να συναντηθείτε όλοι μαζί μέσω skype.

Να είστε ευέλικτοι

Τα πράματα αλλάζουν καθημερινά αυτή τη χρονιά. Αν σχεδιάζετε να συναντηθείτε με όλη την οικογένεια, είναι σημαντικό να παραμείνετε ευέλικτοι. Οι περιορισμοί στις μετακινήσεις και στα ταξίδια είναι αυστηροί . Να είστε ευέλικτοι και να μπορείτε να προσαρμοστείτε σε αλλαγές της τελευταίας στιγμής.

Κορωνοϊός και Χριστούγεννα

Φροντίστε τον εαυτό σας

Οι γιορτές είναι για πολλούς από εμάς μια περίοδος γεμάτη στρες. Με την πανδημία αυτή η χρονιά μπορεί να είναι ακόμη πιο δύσκολη. Υπάρχουν όμως δύο πολύ σημαντικοί παράγοντες που καθορίζουν τις φετινές γιορτές.

Πρώτον, επιτρέψτε στον εαυτό σας να νιώσει όλα τα συναισθήματα. Η απογοήτευση, η θλίψη, η ανησυχία, ο θυμός ή ακόμη και το πένθος είναι φυσιολογικά συναισθήματα.

Δεύτερον, προσπαθήστε να προσαρμόσετε τις προσδοκίες σας. Οι γιορτές μπορεί να μην μοιάζουν καθόλου με όσα είχατε συνηθίσει αλλά αυτό είναι εντάξει. Με λίγη δημιουργικότητα και ευελιξία, θα βρείτε τον τρόπο να δείξετε την αγάπη σας. Ξεκινήστε με τον εαυτό σας και σκεφτείτε τι είναι ουσιαστικό για εσάς. Η απάντηση σίγουρα δεν είναι η τέλεια γαλοπούλα ή τα ξεχωριστά δώρα. Δώστε στον εαυτό σας την άδεια να δει με διαφορετικό μάτι τις γιορτές.

 • Φροντίστε τον εαυτό σας, ακόμη και για 15 λεπτά την ημέρα. Κάντε ένα ζεστό μπάνιο, μιλήστε με ένα φίλο στο τηλέφωνο, κάντε γιόγκα ή διαλογισμό.
 • Κάντε σχέδια και λίστες. Οργανώστε τα ψώνια σας, τα δώρα, το μαγείρεμα. Έτσι θα αποφύγετε τις αναποδιές της τελευταίας στιγμής.
 • Να έχετε προϋπολογισμό. Να θυμάστε ότι αυτά που αγαπάμε στις γιορτές συνήθως δεν είναι υλικά αγαθά.
 • Εξασκηθείτε στην ευγνωμοσύνη. Με αυτό τον τρόπο θα νιώθετε περισσότερη ευτυχία. Καταγράψτε τρία πράγματα για τα οποία νιώθετε ευγνωμοσύνη καθημερινά και πείτε στους άλλους τι εκτιμάτε πάνω τους.
 • Ακολουθήστε υγιεινές συνήθειες. Φάτε υγιεινά, κοιμηθείτε καλά, κάντε άσκηση και περιορίστε την έκθεσή σας στις ειδήσεις και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αν νιώθετε ότι η θλίψη σας δεν υποχωρεί ή έχετε ανησυχία, δεν μπορείτε να κοιμηθείτε, νιώθετε απελπισία και ευερεθιστότητα και δυσκολεύεστε να τηρήσετε μια ρουτίνα, καλό είναι να μιλήσετε σε έναν ψυχοθεραπευτή.

Χαρείτε τη φύση

Η φύση είναι το μυστικό για χαρούμενες διακοπές στην εποχή της πανδημίας. Είναι το πιο ασφαλές μέρος αλλά βεβαιωθείτε ότι εκεί που θα πάτε δεν θα υπάρχει συνωστισμός.

 • Κάντε πεζοπορία
 • Κάντε ποδήλατο
 • Βγείτε για έναν περίπατο για να αναζωογονήσετε το σώμα και το μυαλό σας

Κάντε βιντεοκλήσεις

Το Zoom μπορεί να αντικαταστήσει τις παραδοσιακές συγκεντρώσεις με την οικογένεια και τους φίλους σας. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε δημιουργικά στις γιορτές:

 • Οργανώστε ένα μάθημα μαγειρικής. Κανένας δεν μαγειρεύει καλύτερα από τις γιαγιάδες, για αυτό προετοιμαστείτε όλοι την ίδια στιγμή για να μάθετε τα μυστικά τους!
 • Οργανώστε μια οικογενειακή συνάντηση και παίξτε διασκεδαστικά παιχνίδια.
 • Ανοίξτε όλοι μαζί τα δώρα.

Κάντε ξεχωριστές τις γιορτές για τα παιδιά

Σκεφτείτε ότι και τα παιδιά μπορεί να νιώθουν την θλίψη των γιορτών. Δώστε τους την ευκαιρία να σας μιλήσουν για τα συναισθήματά τους και πείτε τους ότι είναι εντάξει να νιώθουν απογοήτευση λόγω της πανδημίας. Όμως παρά τους περιορισμούς οι οικογένειες μπορούν να έχουν μαγικά Χριστούγεννα.

 • Συζητήστε με τα παιδιά σας τις ιδέες που έχετε για ασφαλείς δραστηριότητες στις γιορτές. Τα παιδιά λατρεύουν να δημιουργούν πλάνο για τις γιορτές.
 • Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να δείτε όλοι μαζί οικογενειακές Χριστουγεννιάτικες ταινίες.
 • Μπορείτε να κάνετε μια εικονική επίσκεψη στο Βόρειο Πόλο και να δείτε τον Άγιο Βασίλη.
 • Διαβάστε τις αγαπημένες σας ιστορίες κάτω από το Χριστουγεννιάτικο δέντρο.
 • Βγάλτε όμορφες οικογενειακές φωτογραφίες.
 • Ψήστε κουλουράκια και διακοσμήστε τα.
 • Παίξτε επιτραπέζια παιχνίδια.

Κορωνοϊός και Χριστούγεννα

Μείνετε σε επαφή με την οικογένεια και τους φίλους σας

Ίσως να μην μπορείτε να συναντηθείτε όπως πριν με την οικογένεια και τους φίλους σας αλλά μπορείτε να περάσετε όμορφα.

 • Στείλτε τα δώρα στους αγαπημένους σας.
 • Συναντηθείτε με δύο τρία άτομα στην αυλή σας.
 • Μιλήστε δύο με τρεις φορές την εβδομάδα με τα αγαπημένα σας πρόσωπα.
 • Γράψτε γράμμα σε ένα άτομο που αγαπάτε πολύ.
 • Δημιουργήστε άλμπουμ με φωτογραφίες από τα παλιά.

Πολλές οικογένειες αυτό το διάστημα βιώνουν συγκρούσεις, απογοητεύσεις και αναστάτωση για το πως θα διαχειριστούν τις οικογενειακές συγκεντρώσεις στη διάρκεια της πανδημίας. Πάρτε την καλύτερη απόφαση για την οικογένειά σας και δείξτε συμπόνια στα μέλη της οικογένειας σας που διαφωνούν. Προσπαθούν να πάρουν την καλύτερη απόφαση που μπορούν. Ακόμη και αν δεν μπορείτε να συναντηθείτε από κοντά, μπορείτε να διατηρήσετε την επικοινωνία σας. Οι βιντεοκλήσεις εκμηδενίζουν τις αποστάσεις.

Δείξτε φροντίδα στους γείτονες και στην κοινότητά σας

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στην κάθε γειτονιά και στην κοινότητα που έχουν ανάγκη λίγη φροντίδα.

 • Μιλήστε με τους γείτονές σας, ειδικά αν είναι ηλικιωμένοι ή μόνοι. Ένα τηλεφώνημα, ένα μήνυμα ή μια ευχετήρια κάρτα θα τους φτιάξει την ημέρα.
 • Ρωτήστε αν έχουν ανάγκη οτιδήποτε.
 • Προσφερθείτε να βοηθήσετε με τις αγορές.
 • Μπορείτε να βοηθήσετε στα συσσίτια.
 • Δωρίστε φαγητό και είδη πρώτης ανάγκης.

Όλοι μας παίρνουμε πολύ σοβαρά την πανδημία. Αλλά μερικές φορές οι φόβοι μας μπορεί να είναι υπερβολικοί. Χωρίς την σωστή ενημέρωση κάποιοι άνθρωποι στιγματίζονται επειδή νόσησαν με κορωνοϊό. Δεν χρειάζεται να βάζουμε ταμπέλες και να αφήνουμε τα στερεότυπα και την αρνητικότητα να δηλητηριάζουν τις σχέσεις μας. Πάνω από όλα είμαστε άνθρωποι. Ο καλύτερος τρόπος να ξεπεράσετε το φόβο είναι η ενημέρωση.

Εξασκηθείτε στην ευγνωμοσύνη

Είναι εξουθενωτικό να βιώνουμε μια υγειονομική κρίση και αυτό έχει μεγάλο κόστος για την σωματική και την ψυχική μας υγεία. Όλοι νιώθουμε την κόπωση της πανδημίας. Η ζωή μας δεν έχει φυσιολογική ροή. Είμαστε σε καραντίνα, οι επιχειρήσεις δεν λειτουργούν, δεν μπορούμε να ταξιδέψουμε και οι γιορτές δεν είναι όπως τις είχαμε συνηθίσει. Όμως είναι μια καλή ευκαιρία να δούμε βαθιά μέσα μας με συμπόνια και ευγνωμοσύνη για να βελτιώσουμε την ψυχολογία μας. Επικεντρωθείτε σε όσα σας κάνουν να νιώθετε ευγνωμοσύνη, σε πράγματα που απολαμβάνετε και δοκιμάστε κάτι νέο. Καλωσορίστε καινούργια πράγματα και συνήθειες στη ζωή σας ώστε οι γιορτές να είναι γεμάτες χαρά και αγάπη. Γράψτε όλα όσα σας κάνουν να νιώθετε ευγνωμοσύνη και τότε θα σας κατακλύσουν ευχάριστα συναισθήματα.

Σκεφτείτε ότι αυτό που ζούμε δεν είναι μόνιμο

Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι ότι οι αλλαγές που συμβαίνουν φέτος λόγω πανδημίας δεν είναι μόνιμες. Θα μπορέσουμε να συναντηθούμε ξανά με τα αγαπημένα μας πρόσωπα και να συνεχίσουμε τις παραδόσεις των Χριστουγέννων. Και φέτος τα πράγματα είναι διαφορετικά, αλλά δεν θα είναι για πάντα έτσι.

Μιλήστε με έναν ψυχοθεραπευτή

Αν νιώθετε κατάθλιψη, κούραση, νεύρα ή απλά δεν αντέχετε αυτή την κατάσταση άλλο, μιλήστε με τον ψυχοθεραπευτή σας. Μπορείτε να εκφράσετε τις σκέψεις σας και τα συναισθήματά σας χωρίς να πληγώσετε κανέναν και να πάρετε βοήθεια. Ο ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ θα σας ακούσει, θα σας υποστηρίξει και θα μάθετε χρήσιμες δεξιότητες για να αντιμετωπίσετε την κατάσταση.