Κάνε το Τεστ
πλαστικές επεμβάσεις, οφέλη πλαστικών επεμβάσεων, οφέλη πλαστικών επεμβάσεων στην ψυχική υγεία, εθισμός στις πλαστικές επεμβάσεις, δυσμορφική διαταραχή, πως θα καταλάβω αν θέλω να κάνω μια πλαστική επέμβαση

Πλαστικές επεμβάσεις

Πλαστικές επεμβάσεις

Είναι απολύτως φυσιολογικό και υγιές να θέλουμε να βελτιώνουμε την εμφάνισή μας. Ωστόσο, αν μας πιάνει εμμονή με ένα συγκεκριμένο χαρακτηριστικό ή ένα σημείο του σώματος μας αυτό δεν είναι υγιές. Οι άνθρωποι που ανησυχούν υπερβολικά για την εμφάνισή τους ή την εικόνα του σώματός τους ίσως να κάνουν κακές επιλογές. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που κάνουν τις πλαστικές επεμβάσεις θετικές ή αρνητικές.

Όλοι βλέπουμε τον εαυτό μας με ένα μοναδικό και υποκειμενικό τρόπο. Για παράδειγμα, ένα άτομο μπορεί να ανησυχεί για ένα συγκεκριμένο χαρακτηριστικό στο σώμα του, που κανείς άλλος δεν παρατηρεί γύρω του. Κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικά κίνητρα για μια χειρουργική ή όχι επέμβαση. Οι λόγοι πίσω από μια απόφαση μπορεί να περιλαμβάνουν την βελτίωση της εικόνας του σώματος , την νεανική εμφάνιση, ή μπορεί να υπάρχει ένα γεγονός που τους έχει κάνει να αποζητούν τη σωματική βελτίωση.

Ο καθένας γνωρίζει τι είναι σωστό και λάθος για τον εαυτό του και πως θα νιώθει καλά με τον εαυτό του. Η πλειοψηφία των ανθρώπων  που κάνει αισθητικές επεμβάσεις θέλει να διορθώσει τον εαυτό του, ψυχικά και σωματικά. Πιστεύει ότι αυτός ο τρόπος είναι ο σωστός, για να αποκτήσει νεανικότητα και να βρει την ευτυχία. Κάθε χρόνο χιλιάδες άνθρωποι αναγνωρίζουν τα σωματικά και ψυχολογικά οφέλη των αισθητικών επεμβάσεων.

Ποιοι είναι οι λόγοι που οδηγούν τους ανθρώπους σε αισθητικές επεμβάσεις;

Αν και υπάρχουν πολλοί λόγοι πίσω από την απόφαση για μια πλαστική επέμβαση, οι κυριότεροι περιλαμβάνουν:

 • Ενίσχυση της αυτοπεποίθησης και της αυτοεκτίμησης
 • Τόνωση της θηλυκότητας ή της αρρενωπότητας
 • Βελτίωση της προσωπικής ζωής
 • Καλύτερη εικόνα του σώματος

Ποια είναι τα οφέλη των πλαστικών επεμβάσεων; 

Το προφανές πλεονέκτημα των πλαστικών επεμβάσεων είναι η βελτίωση της εικόνας του σώματος. Φυσικά, δεν έχουν μόνο σωματικά οφέλη αλλά και ψυχολογικά.

Ενίσχυση της αυτοεκτίμησης και της αυτοπεποίθησης

Ένας από τους κύριους στόχους των πλαστικών επεμβάσεων είναι η βελτίωση της εμφάνισής μας. Εκτός όμως από αυτό, ενισχύουν την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση, πράγμα που έχει σημαντική επίδραση σε άλλες πτυχές της ζωής μας.

Βελτίωση της ψυχικής υγείας

Όταν έχουμε μια ωραία εμφάνιση, νιώθουμε καλά.  Όταν νιώθουμε καλά, και έχουμε αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση, τότε νιώθουμε λιγότερο στρες και έχουμε καλύτερες κοινωνικές σχέσεις.

Βελτίωση της σωματικής υγείας

Ανάλογα με τον τύπο της επέμβασης που κάνει κάποιος, μπορεί να έχει πολλά οφέλη στο σώμα του πράγμα που σημαίνει καλύτερη σωματική υγεία. Για παράδειγμα, η μείωση του στήθους μπορεί να βοηθά μια γυναίκα να έχει καλύτερη σιλουέτα, και να αντιμετωπίζει τις ανεπιθύμητες επιδράσεις ενός μεγαλύτερου και δυσανάλογου στήθους, όπως ο πόνος στην πλάτη και στον αυχένα.

Ένα ακόμη παράδειγμα είναι η πλαστική στη μύτη, που μπορεί να κάνει ένα άτομο πιο ελκυστικό, αλλά ταυτόχρονα βελτιώνει την αναπνοή. Υπάρχει επίσης η πεποίθηση πως όταν κάποιος έχει υψηλή αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση, είναι πιο πρόθυμος να βγει έξω να κάνει άσκηση.

Πότε μια πλαστική επέμβαση είναι μια κακή επιλογή;

 • Αν συνεχώς ανησυχείτε για την εμφάνιση και την εικόνα του σώματός σας μπορεί να κάνετε λάθος επιλογές όσον αφορά τις αισθητικές επεμβάσεις. Η ψυχοθεραπεία είναι μια καλή επιλογή για να λύσετε τα θέματα που σας απασχολούν.
 • Αν το κόστος μιας επέμβασης είναι δυσβάσταχτο και μπορεί να σας προκαλέσει οικονομικές δυσκολίες, είναι ανάγκη να ζυγίσετε με προσοχή την απόφασή σας.
 • Ενώ κάποιες αισθητικές επεμβάσεις είναι απαραίτητες, κάποιες άλλες δεν είναι. Για αυτό είναι πολύ σημαντικό να μιλήσετε με τον πλαστικό χειρουργό , να πάρετε όλες τις πληροφορίες για όλες τις εναλλακτικές που έχετε.

Εθισμός στις πλαστικές επεμβάσεις

Ο εθισμός στις πλαστικές επεμβάσεις είναι μια πραγματικότητα και κάποια άτομα πραγματικά υποφέρουν από αυτό το πρόβλημα. Οι αισθητικές επεμβάσεις μπορούν να αλλάξουν την εμφάνισή μας και κατά συνέπεια επηρεάζουν την αυτοπεποίθησή μας. Ωστόσο, όταν ένα άτομο έχει κάποιο ψυχολογικό θέμα ή θέλει να πετύχει την τέλεια εμφάνιση τότε σίγουρα θα απογοητευτεί από το αποτέλεσμα.

Οι ασθενείς πρέπει να έχουν ρεαλιστικές προσδοκίες από μια επέμβαση και να γνωρίζουν τους λόγους που θα πάρουν αυτή την απόφαση. Αν και μια αισθητική επέμβαση μπορεί να ενισχύει την αυτοπεποίθησή μας, δεν αποτελεί μαγική θεραπεία για όλα.

Τι είναι η δυσμορφική διαταραχή;

Η δυσμορφική διαταραχή (διαταραχή σωματικής δυσμορφίας) ή “σύνδρομο του καθρέφτη” , είναι μια σοβαρή διαταραχή ψυχικής υγείας που μπορεί να οδηγεί στον εθισμό για τις πλαστικές επεμβάσεις. Τα άτομα με δυσμορφική διαταραχή δεν είναι ικανοποιημένα με την εμφάνισή τους λόγω κάποιου φανταστικού προβλήματος ή ενός μικρού χαρακτηριστικού που αποτελεί τεράστιο ελάττωμα στο μυαλό τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις καμία επέμβαση δεν θα έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Αυτό συμβαίνει επειδή τα ελαττώματα που βλέπει κάποιος στον εαυτό του δεν είναι πραγματικά ή τόσο άσχημα όσο φαντάζεται. Η έντονη εμμονή με την εμφάνισή μπορεί να κατακλύζει τη ζωή ενός ατόμου, και μπορεί να κάνει συνεχώς αισθητικές επεμβάσεις για να βελτιώνει τα φανταστικά αισθητικά ελαττώματά του.

Οι άνθρωποι με δυσμορφική διαταραχή δεν έχουν τόσο σοβαρά θέματα όσο τα βλέπουν στο μυαλό τους. Ένας έμπειρος πλαστικός χειρουργός μπορεί να καταλάβει αυτούς τους ανθρώπους και να ξεχωρίσει όσους δεν έχουν ψυχολογικά θέματα.

Ποια είναι τα προειδοποιητικά σημάδια για τον εθισμό στις πλαστικές επεμβάσεις;

Τα προειδοποιητικά σημάδια του εθισμού στις πλαστικές επεμβάσεις μπορεί να γίνουν γρήγορα αντιληπτά από έναν έμπειρο χειρουργό και περιλαμβάνουν:

 • Εμμονή με μικρά αισθητικά θέματα που οι άλλοι δεν βλέπουν
 • Επαναλαμβανόμενες πλαστικές επεμβάσεις και αισθητικές θεραπείες
 • Ενασχόληση με τις τελευταίες τεχνολογίες και τεχνικές στην πλαστική χειρουργική και στις αισθητικές επεμβάσεις
 • Τα χρήματα που προορίζονται για την κάλυψη των βασικών αναγκών και των λογαριασμών καταλήγουν σε επεμβάσεις
 • Αναζήτηση πλαστικών χειρούργων που δεν κάνουν ψυχολογική αξιολόγηση για μια αισθητική επέμβαση

Πώς θα καταλάβω αν χρειάζομαι μια αισθητική επέμβαση;

Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση είναι μια απολύτως προσωπική υπόθεση. Καλό είναι να μένουμε ειλικρινείς με τον εαυτό μας και να ζυγίσουμε τα υπέρ και τα κατά κάθε απόφασης. Είναι σημαντικό να βρούμε τη ρίζα των κινήτρων μας και να ξεκαθαρίσουμε τι ακριβώς θέλουμε να επιτύχουμε με μια αισθητική επέμβαση. Καμία αισθητική επέμβαση δεν μπορεί να μας εγγυηθεί την ευτυχία, ούτε την αιώνια νεότητα, ούτε την τελειότητα. Η ευτυχία πηγάζει από μέσα μας και η επιλογή είναι στα χέρια μας.

Όσο καλό αποτέλεσμα και αν έχουν οι αισθητικές επεμβάσεις δεν είναι πάντα η σωστή επιλογή για όλους. Για να καταλάβει κάποιος αν πραγματικά θέλει να κάνει μια αισθητικής επέμβαση καλό είναι να έχει στο μυαλό του τα εξής:

 • Αν η επέμβαση βελτιώσει την ποιότητα της ζωής σας, τότε είναι μια θετική επιλογή.
 • Αν μια επέμβαση έχει ως σκοπό την διόρθωση μιας παραμόρφωσης, τότε είναι σίγουρα μια θετική απόφαση. Η παραμόρφωση μπορεί να περιορίζει τη ζωή σας και η πλαστική επέμβαση μπορεί να αλλάξει την καθημερινότητά σας.
 • Αν και γενικά οι αισθητικές επεμβάσεις είναι ασφαλείς, πάντα θα υπάρχουν κίνδυνοι. Για αυτό είναι σημαντικό να μιλάτε με το γιατρό σας και να γνωρίζετε τους κινδύνους και τα πιθανά αποτελέσματα της επέμβασης.

Οι πλαστικές επεμβάσεις δεν είναι μαγικές λύσεις 

Είναι απόλυτα κατανοητό ο κάθε άνθρωπος να θέλει να βελτιώνει την εμφάνισή του για να νιώθει καλά. Ωστόσο, δεν υπάρχει η τελειότητα. Όλοι μας είμαστε τέλεια ατελή όντα. Αν έχετε χαμηλή αυτοπεποίθηση τότε οι πλαστικές επεμβάσεις δεν είναι η λύση. Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ και το LIFE COACHING μπορούν να σας βοηθήσουν να ενισχύσετε την αυτοεκτίμησή σας και να κάνετε θετικές αλλαγές στη ζωή σας.