Κάνε το Τεστ
βιταμίνη C και δέρμα, οφέλη βιταμίνης C στο δέρμα, αντιγηραντική δράση βιταμίνης C, δράση βιταμίνης C στην επιδερμίδα

Βιταμίνη C και υγεία του δέρματος

Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C είναι πολύ σημαντική για την υγεία του δέρματος  και την λειτουργία του ανοσοποιητικού. Έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και πολλές άλλες ιδιότητες.

Σε κυτταρικό επίπεδο η βιταμίνη C καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες και παίζει κύριο ρόλο σε πολλές ενζυμικές αντιδράσεις.

Ο ρόλος της βιταμίνης C στην ανακύκλωση της βιταμίνης Ε

Εκτός από την αντιοξειδωτική της δράση, η βιταμίνη C συμβάλλει στην αποκατάσταση άλλων αντιοξειδωτικών ζωτικής σημασία. Η βιταμίνη C έχει την ικανότητα να διατηρεί την λιποδιαλυτή βιταμίνη Ε μετά την οξείδωσή της.

Η βιταμίνη Ε εμποδίζει την οξείδωση των κυτταρικών μεμβρανών, αλλά όταν αυτό συμβεί  χάνει ηλεκτρόνια. Για να μπορεί να σταθεροποιηθεί η βιταμίνη Ε χρειάζεται ηλεκτρόνια. Η βιταμίνη C είναι ένας εξαιρετικός δότης ηλεκτρονίων.

Η λιποδιαλυτή βιταμίνη Ε παίζει κύριο ρόλο στην ισορροπία του οξειδωτικού στρες. σταθεροποιεί τις κυτταρικές μεμβράνες και τη δομή των κυττάρων και υποστηρίζει την λειτουργία του ανοσοποιητικού. Ο οργανισμός μας έχει ανάγκη την βιταμίνη Ε, πράγμα που σημαίνει ότι έχει ανάγκη την βιταμίνη C.

Πώς μπορώ να χρησιμοποιήσω τη βιταμίνη C στο δέρμα;

Είτε έχετε ξηρό δέρμα, λιπαρό ή μικτό , η βιταμίνη C είναι ωφέλιμη για την υγεία του δέρματος, και το βοηθά να είναι πιο νεανικό και υγιές. Υπάρχει δυνατότητα κάποιος να λαμβάνει βιταμίνη C μέσω της διατροφής ή να χρησιμοποιεί τοπικά προϊόντα με βιταμίνη C.

Κατανάλωση τροφών πλούσιων σε βιταμίνη C

Οι τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνη C όπως τα πορτοκάλια και τα μούρα, έχουν πολλά οφέλη στην υγεία. Και αν και είναι αλήθεια ότι μπορούμε να καταναλώνουμε πολλά φρούτα και λαχανικά, δεν είναι αρκετή η ποσότητα ώστε να δούμε βελτίωση στο δέρμα μας.

Αυτό συμβαίνει επειδή η βιταμίνη C φτάνει στα βαθιά στρώματα της επιδερμίδας αλλά όχι στην επιφάνεια. Ωστόσο, η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε βιταμίνη C δεν θα μας προσφέρει νεανικό δέρμα. Για αυτό είναι απαραίτητη η τοπική χρήση βιταμίνης C.

Τοπική χρήση βιταμίνης C

Η βιταμίνη C απορροφάται άμεσα από τα ανώτερα στρώματα της επιδερμίδας, και έτσι χαρίζει άμεση λάμψη στο δέρμα, μειώνει τις λεπτές γραμμές και προστατεύει από τις ελεύθερες ρίζες.

Στην αγορά υπάρχουν πολλές διαθέσιμες κρέμες και οροί προσώπου με βιταμίνη C. Οι οροί έχουν μεγαλύτερη συγκέντρωση βιταμίνης C από ότι οι κρέμες και μπορούν να απορροφηθούν εύκολα από το δέρμα, για αυτό και οι περισσότεροι δερματολόγοι προτείνουν ορούς με βιταμίνη C.

Οι περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι η βιταμίνη C μπορεί να ενταχθεί πιο εύκολα στην ρουτίνα ομορφιάς με τη μορφή του ορού. Ακόμη και οι οροί που περιέχουν χαμηλή συγκέντρωση βιταμίνης C (1%) προσφέρουν αντιοξειδωτική προστασία στο δέρμα.

Ποια είναι τα βήματα στη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας;

 • Καθαρισμός
 • Τόνωση
 • Ορός με βιταμίνη C
 • Ενυδάτωση
 • Αντηλιακό

Πριν ξεκινήσετε να χρησιμοποιείτε κάποιο προϊόν με βιταμίνη C καλό είναι να κάνετε ένα μικρό τεστ με μικρή συγκέντρωση ώστε να δείτε την αντίδραση του δέρματος. Το ήπιο μυρμήγκιασμα είναι φυσιολογικό, αλλά αν είναι έντονο, καλό είναι να μην χρησιμοποιείτε το προϊόν.

Πώς η βιταμίνη C συμβάλλει στην υγεία του δέρματος;

Η βιταμίνη C, επίσης γνωστή ως ασκορβικό οξύ, είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη που παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία του δέρματος. Η τοπική χρήση της βιταμίνης C έχει ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιγηραντική  δράση. Έχει πολλά οφέλη στο δέρμα που περιλαμβάνουν:

 • Σύνθεση κολλαγόνου, που διατηρεί το δέρμα νεανικό και σφριγηλό
 • Επούλωση
 • Επιδιόρθωση των βλαβών στο δέρμα
 • Καταπολέμηση των λεπτών γραμμών και των ρυτίδων
 • Λάμψη στο δέρμα
 • Διόρθωση του τόνου της επιδερμίδας, των κηλίδων και των πανάδων

Οφέλη βιταμίνης C

Μείωση των μαύρων κύκλων κάτω από τα μάτια

Αν έχετε μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια σας μετά από μια ή δύο νύχτες κακού ύπνου, στην πραγματικότητα βλέπετε ένα δίκτυο αιμοφόρων αγγείων κάτω από το δέρμα.

Η βιταμίνη C συμβάλλει στη μείωση και στην πρόληψη των μαύρων κύκλων κάτω από τα μάτια καθώς ενισχύει το λεπτό, ευαίσθητο δέρμα κάτω από τα μάτια. Η βιταμίνη C έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και κάνει το δέρμα πιο ελαστικό και ανθεκτικό, και συμβάλλει στην κάλυψη των αιμοφόρων αγγείων κάτω από τα μάτια.

Παραγωγή κολλαγόνου

Η βιταμίνη C είναι ουσιαστική για την σύνθεση του κολλαγόνου στο σώμα. Το κολλαγόνο είναι ο θεμέλιος λίθος για το δέρμα, τα μαλλιά, τους μύες και του τένοντες και είναι αυτό που κάνει το δέρμα νεανικό και απαλό. Όσο μεγαλώνουμε, η σύνθεση του κολλαγόνου μειώνεται, με αποτέλεσμα την χαλάρωση του δέρματος.

Η τοπική εφαρμογή της βιταμίνης C επιταχύνει την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, τα οποία διατηρούν το δέρμα σφριγηλό.  Επίσης η βιταμίνη C προλαμβάνει την πρόωρη γήρανση του δέρματος, και επαναφέρει την νεανική και λεία όψη στο δέρμα.

Αντιμετώπιση της υπερμελάγχρωσης

Η υπερμελάγχρωση ,μια κατάσταση με κύριο χαρακτηριστικό την εμφάνιση κηλίδων στο δέρμα, είναι πιο συχνή λόγω υπερβολικής έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία (UV) του ήλιου και στο περιβαλλοντικό στρες. Αν και είναι ακίνδυνη, η υπερμελάγχρωση μπορεί να μας κάνει να μοιάζουμε μεγαλύτεροι.

Μια μελέτη έδειξε ότι οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες της βιταμίνης C παίζουν σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση των κηλίδων και προλαμβάνουν την φωτογήρανση. Η βιταμίνη C επίσης αναστέλλει την παραγωγή τυροσινάσης, ενός ενζύμου που συμβάλλει στη σύνθεση της μελανίνης, και έτσι προλαμβάνει την υπερμελάγχρωση.

Η βιταμίνη C δεν επηρεάζει το φυσιολογικό χρώμα του δέρματος, δεν εξαφανίζει την σκούρα απόχρωση του δέρματος, μόνο τη μη φυσιολογική εναπόθεση μελανίνης που οφείλεται στις βλάβες που προκαλεί ο ήλιος.

Ενυδάτωση του δέρματος

Χωρίς επαρκή ενυδάτωση , η επιδερμίδα (το ανώτερο στρώμα του δέρματος) μπορεί να αφυδατωθεί, πράγμα που οδηγεί σε πρόωρη γήρανση. Η ενυδάτωση είναι απαραίτητη για την διατήρηση του υγιούς και λαμπερού δέρματος.

Η βιταμίνη C συμβάλλει στη διατήρηση του νερού στην επιδερμίδα, την κρατά σφριγηλή και απαλή και προλαμβάνει την υπερβολική λιπαρότητα ή ξηρότητα. Όσοι άνθρωποι λαμβάνουν συμπληρώματα με βιταμίνη C έχουν δέρμα ενυδατωμένο, ελαστικό και σφριγηλό.

Μείωση της ερυθρότητας

Η ερυθρότητα στο δέρμα μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, όπως οι φλεγμονώδεις παθήσεις του δέρματος (π.χ. το έκζεμα και η ροδόχρους ακμή), η έκθεση στον ήλιο, οι ορμόνες και άλλα θέματα υγείας.

Αλλά δεν είναι ανάγκη κάποιος να ζει με την ερυθρότητα στο δέρμα. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη C περιορίζει την ερυθρότητα λόγω της αντιφλεγμονώδους και αντιοξειδωτικής δράσης της. Η βιταμίνη C επίσης συμβάλλει στην επανόρθωση των κατεστραμμένων τριχοειδών αγγείων που προκαλούν ερυθρότητα.

Η βιταμίνη C παίζει κύριο ρόλο στην υγεία του δέρματος 

Οι βιταμίνες αποτελούν πολύτιμους συμμάχους για την υγεία μας. Η βιταμίνη C παίζει κύριο ρόλο στη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού μας. Ωστόσο, έχει εξίσου σημαντικό ρόλο και στην υγεία του δέρματος. Ενυδατώνει το δέρμα και χαρίζει σφριγηλότητα και λάμψη.  Φυσικά, είναι ανάγκη να έχουμε καλή ψυχική υγεία ώστε το δέρμα μας να είναι υγιές. Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ και το LIFE COACHING είναι επιλογές που συμβάλλουν στην ευεξία μας.