Κάνε το Τεστ
άγχος για τα οικονομικά, άγχος για τα χρήματα, πως το στρες για τα οικονομικά επηρεάζει την υγεία, αντιμετώπιση άγχους για τα οικονομικά

Πως μπορείτε να αντιμετωπίσετε το άγχος για τα οικονομικά

Αντιμετώπιση άγχους για τα οικονομικά

Το στρες για τα οικονομικά είναι η αγωνία που νιώθουμε σχετικά με τα χρήματα. Ο καθένας βιώνει κάποια στιγμή στη ζωή του στρες για τα οικονομικά, αλλά παρατηρείται πιο συχνά σε οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα. Το άγχος μπορεί να προκύπτει από το γεγονός ότι δεν βγάζετε αρκετά χρήματα για να καλύψετε τις ανάγκες σας όπως το ενοίκιο, τους λογαριασμούς και την τροφή.

Οι άνθρωποι με μικρό εισόδημα μπορεί να βιώνουν περισσότερο στρες στη δουλειά τους. Οι δουλειές τους μπορεί να μην είναι ευέλικτες και να μην έχουν χρόνο να ξεκουραστούν. Μπορεί να εργάζονται σε επικίνδυνο περιβάλλον, αλλά να μην αφήνουν τη δουλειά τους επειδή φοβούνται ότι δεν θα μπορούν να στηρίξουν οικονομικά τον εαυτό τους. Επίσης τα άτομα με χαμηλό εισόδημα έχουν μεγαλύτερο στρες για την υγεία τους.

Το στρες για τα οικονομικά γίνεται πρόβλημα όταν παρεμβαίνει στην καθημερινότητά σας. Για παράδειγμα, μπορεί να παρατηρείτε ότι δεν μπορείτε να απολαύσετε τη ζωή σας γιατί ανησυχείτε συνεχώς για τα οικονομικά σας και το πως θα βγάλετε λεφτά.

Αν το στρες για τα οικονομικά είναι έντονο, μπορεί να έχει αρνητικές επιδράσεις στην ψυχική και στην σωματική σας υγεία. Μπορεί να έχετε θέματα άγχους, κατάθλιψη, αλλαγές στη συμπεριφορά , να απομονώνεστε από τους γύρω σας, να μην συμμετέχετε σε κοινωνικές εκδηλώσεις ή να έχετε σωματικά συμπτώματα όπως ο στομαχόπονος ή ο πονοκέφαλος.

Πώς το στρες για τα οικονομικά επηρεάζει την υγεία;

Η ανησυχία για τα χρήματα είναι μια από τις κύριες πηγές άγχους και μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα στις σχέσεις, κατάθλιψη και διαταραχές άγχους.

Κάποια σημάδια που δείχνουν ότι το στρες για τα οικονομικά επηρεάζει την υγεία και τις σχέσεις σας περιλαμβάνουν διαφωνίες με τους στενούς σας ανθρώπους, δυσκολίες στον ύπνο, θυμό, εναλλαγές στη διάθεση, κόπωση, μυϊκούς πόνους, μειωμένη όρεξη για φαγητό, μειωμένη επιθυμία για σεξ.

Αν και όλα αυτά αποτελούν φυσιολογικές αντιδράσεις στο στρες, αν συνεχιστούν για περισσότερες από μια εβδομάδες επηρεάζουν την υγεία σας. Κάποιοι άνθρωποι στρέφονται σε ανθυγιεινές συνήθειες για να καταπολεμήσουν το χρόνιο στρες που νιώθουν (αλκοόλ, τσιγάρο, ουσίες, κα).

Τι μπορείτε να κάνετε εσείς για το στρες για τα οικονομικά;

Αν το στρες για τα οικονομικά επηρεάζει την υγεία και τις σχέσεις σας, υπάρχουν κάποιοι τρόποι που θα σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε αυτές τις δυσκολίες:

  • Κάντε προϋπολογισμό: καταγράψτε τα οικονομικά σας και δείτε πόσα χρήματα χρειάζεστε για να καλύψετε τα έξοδά σας. Μπορεί να χρειαστεί να περιορίσετε τα χρήματα που ξοδεύετε για ένα χρονικό διάστημα. Δημιουργήστε ένα λογαριασμό αποταμίευσης για επείγουσες καταστάσεις που μπορεί να προκύψουν.
  • Αναγνωρίστε τα συναισθήματά σας: καταγράψτε όλες τις ανησυχίες σας και αυτό θα σας βοηθήσει να δουλέψετε τα θέματά σας.
  • Φροντίστε την υγεία σας: ακολουθήστε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή και ασκηθείτε τακτικά. Μιλήστε με το γιατρό σας για προϋπάρχουσες παθήσεις που μπορεί να επιδεινώνουν το στρες.
  • Μοιραστείτε όσα νιώθετε με τους φίλους σας: μπορείτε να μιλήσετε για όσα νιώθετε στους φίλους σας και αυτό θα σας βοηθήσει να μείνετε θετικοί.
  • Να είστε ειλικρινείς με την οικογένειά σας: μιλήστε τους για την κατάσταση και πως αυτό θα επηρεάσει τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Πώς αλλιώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε το στρες για τα οικονομικά;

Σε εκείνες τις περιπτώσεις όπου το άγχος είναι πολύ έντονο ή/και οδηγεί και σε ψυχοσωματικά συμπτώματα. μπορείτε να λάβετε κάποια ηρεμιστικά φάρμακα (όπως το Ζάναξ) υπό τις οδηγίες ενός ψυχιάτρου, ή να κάνετε ψυχοθεραπεία ώστε να μάθετε να διαχειρίζεστε καλύτερα το άγχος, όχι μόνο για τα οικονομικά σας αλλά για όλα τα θέματα της ζωής και της καθημερινότητας.

 

Τολμήστε να κυνηγήσετε τα όνειρά σας

Το LIFE COACHING μπορεί να σας βοηθήσει να αναπτύξετε τα ταλέντα σας και ώστε να μπορέσετε να πετύχετε τα όνειρά σας και να βγάλετε περισσότερα χρήματα.