Κάνε το Τεστ
σχέσεις, προβλήματα στις σχέσεις μετά τον ερχομό ενός παιδιού

Γιατί η σχέση των ζευγαριών αλλάζει μετά τον ερχομό ενός παιδιού;

Αλλαγές στις Σχέσεις μετά τον ερχομό ενός Παιδιού

Ο ερχομός ενός παιδιού μπορεί να αλλάξει μια σχέση. Τα ζευγάρια είναι ανήσυχα , δεν κοιμούνται καλά και απλά δεν μπορούν να  έχουν τη σχέση τους σε προτεραιότητα καθώς έχουν ένα νεογέννητο που χρειάζεται τη φροντίδα τους. Έχουν να αντιμετωπίσουν πολλές αλλαγές. Αλλά είναι βοηθητικό να ξέρετε ότι οι είναι απολύτως φυσιολογικό να αλλάζουν οι σχέσεις και ότι υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για αυτό.

Η επικοινωνία γίνεται πιο δύσκολη

Είναι δύσκολο να επικοινωνείτε αποτελεσματικά όταν δεν κοιμάστε επαρκώς. Οι συζητήσεις μοιάζουν υποχρεωτικές και είστε και οι δύο πιο ευερέθιστοι. Όταν φροντίζετε ένα νεογέννητο δεν έχετε τον χρόνο και την ενέργεια να κάνετε τα πράγματα που κρατούν τη σχέση σας δυνατή. Οι σχέσεις ευημερούν όταν περνάτε χρόνο μαζί, η νέα πραγματικότητα όμως είναι η φροντίδα του μωρού. Ζητήστε από ένα μέλος της οικογένειά σας να φροντίσει για λίγο το μωρό και βγείτε οι δυο σας για περπάτημα ή για φαγητό και αυτό θα σας κάνει να νιώσετε ξανά δεμένοι.

Σας λείπει ο παλιός σας εαυτός

Τα πράγματα αλλάζουν με τον ερχομό ενός παιδιού. Ίσως πριν να συνηθίζατε να βγαίνετε τα βράδια ή να πηγαίνετε σε καινούργια εστιατόρια για φαγητό. Αλλά τώρα ο αυθορμητισμός σας έχει μπει σε δεύτερη  μοίρα. Σίγουρα θέλετε λίγο χρόνο για να αποχωριστείτε τον παλιό σας εαυτό. Μπορείτε να περνάτε ποιοτικό χρόνο μαζί σαν ζευγάρι αλλά τα σχέδιά σας να είναι ρεαλιστικά. Να θυμάστε ότι είστε δύο ενήλικες που περνούν χρόνο μαζί επειδή τους αρέσει να είναι μαζί. Αντί να βγείτε έξω για φαγητό και σινεμά, μπορείτε να παραγγείλετε φαγητό στο σπίτι και να δείτε μια ταινία στην τηλεόραση.

Οι συναισθηματικές αλλαγές μετά τον τοκετό είναι πραγματικές και κάνουν τα πράγματα πιο δύσκολα

Ακόμη και αν δεν έχετε επιλόχειο κατάθλιψη ή άγχος σίγουρα νιώθετε συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα. Το 80% των μαμάδων νιώθουν αυτές τις αλλαγές. Το ίδιο όμως μπορεί να συμβεί και με τους μπαμπάδες.

Όλοι λένε στους νέους γονείς για τα βράδια χωρίς ύπνο αλλά κανείς δεν μιλάει για τις αλλαγές που συμβαίνουν  στο σώμα μιας γυναίκας, η οποία δυσκολεύεται να πάει στο μπάνιο, δυσκολεύεται να σηκωθεί και να φορέσει τα ρούχα της.

Οι ορμονικές αλλαγές, η έλλειψη ύπνου και το άγχος για το νεογέννητο συμβάλλουν ώστε ο σύντροφό σας να είναι τελευταίος στη λίστα των προτεραιοτήτων σας.

Σεξουαλική ζωή

Δεν έχετε καθόλου χρόνο, το σώμα μας δεν είναι στα καλύτερά του και δεν έχετε διάθεση για σεξ. Αν θηλάζετε ίσως να νιώθετε κολπική ξηρότητα και αυτό να μειώνει τη σεξουαλική επιθυμία. Όμως το σεξ  είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να επανασυνδεθείτε με το σύντροφό σας. Η έλλειψη σεξ δεν είναι κάτι μόνιμο για αυτό δεν χρειάζεται να βιαστείτε.

Δεν είναι τόσο εύκολο να μοιράσετε τις ευθύνες

Σε κάθε σχέση, το ένα άτομο ίσως να νιώθει περισσότερη πίεση σχετικά με τη φροντίδα του μωρού. Και αυτό μπορεί να δημιουργήσει δυσαρέσκεια για τον άλλο σύντροφο. Οι περισσότερες μαμάδες εκνευρίζονται όταν οι σύντροφοι τους ροχαλίζουν το βράδυ ενώ το μωρό κλαίει όλη τη νύχτα. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι στις γυναίκες υπάρχει ένας μηχανισμός που ενεργοποιείται όταν ακούνε το μωρό να κλαίει αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο και με τον εγκέφαλο των ανδρών.

Για αυτό χρειάζεται ξεκάθαρη και ευγενική επικοινωνία. Συζητήστε όλα τα θέματα και τις υποχρεώσεις και βρείτε αποτελεσματικές λύσεις. Να θυμάστε ότι είστε μαζί σε αυτή τη νέα πραγματικότητα και όχι αντίπαλοι.

Δεν υπάρχει χρόνος για τον εαυτό σας

Όταν έρχεται ένα παιδί οι νέες μαμάδες δεν έχουν χρόνο ούτε για το σύντροφό τους ούτε για τον εαυτό τους. Είναι σημαντικό να φροντίζετε τον εαυτό σας. Μπορείτε πολύ απλά να πάτε στο γυμναστήριο ή να δείτε τους φίλους σας ή απλά να φτιάξετε τα νύχια σας. Έτσι θα νιώθετε καλά με τον εαυτό σας , το σύντροφό σας και το παιδί σας.

Οι διαφορές στον τρόπο διαπαιδαγώγησης προσθέτουν επιπλέον στρες

Ίσως να διαφωνείτε για τον τρόπο διαπαιδαγώγησης του παιδιού με το σύντροφό σας αλλά μπορείτε να συζητήσετε και να πάρετε αποφάσεις για το πως θα δουλέψετε μαζί σαν ομάδα, σεβόμενοι ο ένας τον άλλο.

Θα βγείτε πιο δυνατοί από αυτό

Αν και ο ερχομός ενός παιδιού μπορεί να φέρει πολλές δυσκολίες τα περισσότερα ζευγάρια γίνονται δυνατότερα από αυτό. Τελικά , δεν είστε απλά ζευγάρι είστε πλέον οικογένεια και αν αντιμετωπίσετε τις δυσκολίες θα χτίσετε μια ισχυρή σχέση που θα σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τις διαφωνίες της διαπαιδαγώγησης.

Η αγάπη σας για το παιδί σας θα σας συνδέει πάντα και θα δίνει μια νέα διάσταση στη  σχέση σας. Με τον καιρό τα πράγματα θα βελτιώνονται.