Κάνε το Τεστ
πρωινό, σημασία πρωινού, οφέλη πρωινού, ιδέες για υγιεινό πρωινό

Πρωινό: το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας

Γιατί είναι τόσο σημαντικό το Πρωινό;

Το πρωινό αποτελεί το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας και αυτό οφείλεται σε πολλούς λόγους. Το πρωινό διακόπτει την νηστεία μετά της περίοδο της νύχτας. Αναπληρώνει  την γλυκόζη και ενισχύει τα επίπεδα της ενέργειας , μας βάζει σε  εγρήγορση, όπως επίσης προμηθεύει τον οργανισμό με ουσιαστικά θρεπτικά συστατικά.

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι το πρωινό έχει πολλά οφέλη στην υγεία. Βελτιώνει τα επίπεδα της ενέργειας και την ικανότητα συγκέντρωσης βραχυπρόθεσμα, και βοηθά στη σωστή διαχείριση του βάρους, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης  διαβήτη τύπου 2 και νοσήματα του καρδιαγγειακού μακροπρόθεσμα.

Σε αντίθεση με τα πολλά οφέλη του πρωινού στην υγεία και στην ευεξία, πολλοί άνθρωποι το παραλείπουν.

Ποια είναι τα οφέλη του πρωινού;

Το πρωινό έχει διαφορετικά οφέλη για κάθε άνθρωπο. Κάποια από τα πιο σημαντικά είναι:

 • Αυξάνει τα επίπεδα της ενέργειας: το πρωινό βοηθά το σώμα να αποδίδει καλύτερα, και βοηθά στη διατήρηση του φυσιολογικού βάρους. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα είναι ότι έχετε περισσότερη ενέργεια για να ξεκινήσετε την ημέρα σας.
 • Βελτιώνει την υγεία της καρδιάς: το πρωί όταν το σώμα είναι πιο ευαίσθητο στην ινσουλίνη, χρησιμοποιεί την γλυκόζη του αίματος πιο αποτελεσματικά. Για αυτό είναι η κατάλληλη στιγμή να επιλέξετε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες οι οποίες βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης.
 • Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη: οι άνθρωποι που παραλείπουν το πρωινό τέσσερις με πέντε ημέρες την εβδομάδα έχουν κατά 55% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.
 • Ενεργοποιεί τον εγκέφαλο: ο εγκέφαλος χρειάζεται ενέργεια για να λειτουργήσει. Το πρωινό σας κρατά σε εγρήγορση, βοηθά στη συγκέντρωση και σας κάνει να νιώθετε καλύτερα.
 • Συμβάλλει στη διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους: οι μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που τρώνε πρωινό έχουν πιο υγιές σωματικό βάρος από αυτούς που δεν τρώνε. Ένα υγιεινό πρωινό ξυπνά το σώμα και βοηθά στην καλύτερη πέψη των τροφών που θα καταναλώσετε την υπόλοιπη μέρα. Επίσης βοηθά στις κινήσεις του εντέρου, ειδικά αν περιέχει άφθονες φυτικές ίνες. Αν δεν τρώτε πρωινό, είναι πολύ πιο πιθανό να πεινάσετε το πρωί και έτσι έχετε την τάση να καταναλώνετε ανθυγιεινά σνακ. Η έλλειψη πρωινού μπορεί να οδηγήσει σε πολλά προβλήματα υγείας. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που παραλείπουν το πρωινό για 12 μήνες έχουν υψηλότερα επίπεδα χοληστερόλης, υψηλότερα επίπεδα LDL χοληστερόλης και αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης. Όλα αυτά οδηγούν σε νοσήματα του καρδιαγγειακού και αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.

Οι άνθρωποι που παραλείπουν το πρωινό μπορεί να εμφανίσουν τα εξής:

 • Έλλειψη θρεπτικών συστατικών
 • Δεν ελέγχουν την όρεξή τους
 • Έχουν υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος
 • Είναι πιο επιρρεπείς σε ασθένειες

Ιδέες για υγιεινό πρωινό

Οι μελέτες έχουν δείξει ότι το πρωινό καλό είναι να περιλαμβάνει:

 • βρώμη και δημητριακά χωρίς πρόσθετα σάκχαρα
 • δημητριακά ολικής άλεσης με γάλα, γιαούρτι και φρέσκα φρούτα
 • φρέσκα φρούτα και ξηρούς καρπούς
 • smoothies με φρέσκα φρούτα ή λαχανικά, γιαούρτι και γάλα
 • γιαούρτι με φρέσκα φρούτα

Οι άνθρωποι που τρώνε πρωινό γενικά έχουν καλύτερη συνολική υγεία, καλύτερες συνήθειες  και είναι λιγότερο πιθανό να πεινάσουν σε σχέση με τους ανθρώπους που παραλείπουν το πρωινό. Επίσης βοηθά πολύ σε συνδυασμό με το ΒΕΛΟΝΙΣΜΟ στη διατήρηση του φυσιολογικού βάρους. Μπορείτε να βάλετε το πρωινό στη ζωή σας και έτσι να ξεκινάτε την ημέρα σας γεμάτοι ενέργεια.