Κάνε το Τεστ
άνδρες, ψυχοθεραπεία, άνδρες και συναισθήματα

Η ψυχοθεραπεία στους άνδρες

Ψυχοθεραπεία και Άνδρες

Ενώ στην Αμερική και στην Ευρώπη τα πράγματα είναι πιο ισορροπημένα, στη χώρα μας η αναλογία γυναικών και ανδρών θεραπευομένων είναι περίπου 80% προς 20%, δηλαδή αριθμητικά οι γυναίκες θεραπευόμενες είναι πολύ περισσότερες από τους άνδρες. Και αυτό γιατί οι άνδρες έχουν να ξεπεράσουν επιπλέον ενδοιασμούς και πρότυπα, τα οποία έχουν εδραιωθεί με τα χρόνια και τα οποία λένε: ʺμην μιλάς για τα προβλήματά σου και τα συναισθήματα σου, αυτό το κάνουν μόνο οι αδύναμοιʺ. Αυτό φυσικά όπως καταλαβαίνετε, είναι μία πλάνη!

Χρειάζεται θάρρος για να ζητήσετε βοήθεια

Το να μπορέσει κάποιος να αποδεχτεί ότι έχει κάποιο πρόβλημα και να ζητήσει βοήθεια για αυτό, είναι συχνά το πιο δύσκολο και γενναίο πράγμα που μπορεί να κάνει.Για παράδειγμα, ένας άνδρας που ήρθε πρόσφατα για ψυχοθεραπεία, είπε ότι ενώ γνώριζε ότι είχε θέμα με τη ζήλια η οποία έβλαπτε τις σχέσεις του, του προκαλούσε έντονο στρες και ανησυχία και πλήγωνε τους ανθρώπους που νοιάζονταν για αυτόν, του πήρε μήνες για να καταφέρει να κλείσει ραντεβού και να φτάσει τελικά έξω από την πόρτα του ψυχοθεραπευτή. Χρειαζόταν δεκαπέντε λεπτά κάθε φορά που είχε συνεδρία για να βρει το κουράγιο να έρθει στη συνεδρία. Αυτό που έχω να σας πω, είναι να μην το κάνετε αυτό!

Η ψυχοθεραπεία είναι μια από τις πιο θετικές και μεταμορφωτικές εμπειρίες που θα έχετε ποτέ στη ζωή σας.

Είναι κυριολεκτικά μια διαδικασία που σας αλλάζει τη ζωή. Αν αισθάνεστε δυσαρεστημένοι με τη ροή των πραγμάτων στη ζωή σας τότε θα ήταν πολύ σοφό να ξεκινήσετε το συντομότερο δυνατό ψυχοθεραπεία!

Οι άνδρες είναι η μειοψηφία των θεραπευόμενων και των θεραπευτών

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό, η ψυχοθεραπεία παγκοσμίως κυριαρχείται από γυναίκες. Κάθε φορά που παρευρίσκομαι σε συνέδρια, διαπιστώνω πως  περίπου το 80% των ψυχοθεραπευτών είναι γυναίκες.

Ωστόσο οι άνδρες θεραπευόμενοι συνήθως αισθάνονται πιο άνετα όταν μιλούν με άνδρες ψυχοθεραπευτές. Υπάρχει βέβαια και ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών που επιλέγουν να μιλάνε με έναν άνδρα ψυχοθεραπευτή (όπως επίσης υπάρχουν και άνδρες που θέλουν να μιλάνε σε γυναίκα-ψυχοθεραπεύτρια). Η δυναμική μεταξύ θεραπευόμενου-θεραπευτή συχνά καθορίζεται από τη σχέση που είχε ο θεραπευόμενος με τη μητέρα και τον πατέρα του, καθώς και από το ιστορικό του κάθε θεραπευόμενου. Όμως ανεξαρτήτως των παραπάνω, είναι σημαντικό οι θεραπευόμενοι να μπορούν να επιλέξουν ελεύθερα το άτομο που θα ταιριάζει καλύτερα στην ιδιοσυγκρασία και τις ανάγκες τους.

Ποια είναι τα θέματα που οδηγούν τους άνδρες στην ψυχοθεραπεία;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι άνδρες ξεκινούν ψυχοθεραπεία. Σε αυτούς περιλαμβάνονται η κατάθλιψη, τα προβλήματα στη σχέση τους, το άγχος, η ζήλια, το πένθος, η απώλεια και οι επαγγελματικές δυσκολίες. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι άνδρες αντιμετωπίζουν παρόμοιες δυσκολίες της ζωής σε σύγκριση με τις γυναίκες,αλλά τις διαχειρίζονται με τελείως διαφορετικό τρόπο. Για παράδειγμα, οι άνδρες συχνά πίνουν αλκοόλ, κάνουν χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών ή δουλεύουν υπερβολικά για να διαχειριστούν τα προβλήματά τους.

Διαχείριση θυμού

Επίσης, πολλοί άνδρες αρχίζουν συνεδρίες, ώστε να διαχειριστούν το θυμό και την οργή τους. Οι άνδρες θεραπευόμενοι με θέματα διαχείρισης θυμού είναι σαφώς περισσότεροι από τις γυναίκες, και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο θυμός είναι ένα συναίσθημα που “επιτρέπεται”στους άνδρες να εκφράσουν σαν παιδιά. Με τις συνεδρίες επιτυγχάνεται η ανακούφιση από τα συμπτώματα του θυμού και η συμπεριφορά μπορεί να αλλάξει γρήγορα, σε λίγους μήνες. Πολύ άνδρες είναι χαρούμενοι με το νέο τρόπο που αντιμετωπίζουν τα πράγματα και σταματούν την βραχεία ψυχοθεραπεία. Αν οι θεραπευόμενοι επιθυμούν να φτάσουν πιο βαθιά και να δουν από πού ακριβώς προέρχεται ο θυμός τους, τότε ξεκινούν μια πιο συστηματική ψυχοθεραπεία.

Επίτευξη στόχων και life coaching

Συχνά πολλοί άνδρες ξεκινούν ψυχοθεραπεία για να επιλύσουν ένα συγκεκριμένο πρόβλημα ή να επιτύχουν ένα στόχο. Επειδή ο σκοπός λοιπόν μπορεί να είναι η επίλυση προβλημάτων και η επίτευξη στόχων, η ψυχοθεραπεία εμπλουτισμένη με στοιχεία life coaching ή συμβουλευτικής, είναι μια αποτελεσματική προσέγγιση για τους άνδρες θεραπευόμενους.

Άνδρες και συναισθήματα

Οι άνδρες τείνουν να εκφράζονται με δυσκολία γύρω από τα συναισθήματά τους και κάποιες φορές αυτό τους κάνει τη ζωή δύσκολη, και παρεμποδίζει τη λήψη σοβαρών αποφάσεων. Έτσι ʺκολλάνεʺ και αυτό πολλές φορές συνοδεύεται από συναισθήματα απογοήτευσης ή κατάθλιψης. Μια ματιά στα “μηνύματα” των γονιών τους και της κοινωνίας για τα συναισθήματα κατά την παιδική ηλικία συνήθως είναι αποκαλυπτική. Αυτά τα “μηνύματα” (πρότυπα) προς τους άνδρες, προωθούν ένα διαφορετικό τρόπο σύνδεσης και ισορροπίας μεταξύ σκέψης, συναισθήματος και συμπεριφοράς.

Γιατί οι άνδρες διαφέρουν;

Οι άνδρες αντιμετωπίσουν πολλά κοινά θέματα με αυτά των γυναικών, αλλά υπάρχουν διαφορετικές δυσκολίες και διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους τα δύο φύλα διαχειρίζονται τα ίδια θέματα. Ένα καλό παράδειγμα αποτελεί το πένθος και η απώλεια, για το οποίο οι άνδρες δυσκολεύονται να μιλήσουν για τα συναισθήματά τους και θεωρούν ότι είναι υποτιμητικό να αφήσουν τη θλίψη τους να φανεί. Αυτό προέρχεται από την κουλτούρα μας που υπαγορεύει στους άνδρες ότι δεν πρέπει να εκφράζουν τα συναισθήματά τους. Οι άνδρες όταν βγαίνουν έξω συζητάνε για γενικά πράγματα (ποδόσφαιρο, αυτοκίνητα, πολιτική, γυναίκες, σεξ, κα) και όχι για συναισθήματα, κάτι που κάνουν μεταξύ τους οι γυναίκες. Ένας καλός ψυχοθεραπευτής μπορεί να δημιουργήσει το κατάλληλο περιβάλλον ώστε οι άνδρες να νιώσουν οικειότητα και να μιλήσουν για θέματα για τα οποία προβληματίζονται ή ανησυχούν, αλλά δεν έχουν μοιραστεί με κανέναν εξαιτίας των περιορισμών της κοινωνίας.

Η ψυχοθεραπεία είναι διαφορετική για τους άνδρες;

Ως άνδρας ψυχοθεραπευτής δουλεύω με πολλούς άνδρες. Οι ψυχοθεραπευτικές μέθοδοι και τεχνικές που χρησιμοποιώ προσαρμόζονται στις ανάγκες κάθε θεραπευόμενου, όπως η διαφορετική προσέγγιση για παράδειγμα, όταν κάποιος δυσκολεύεται στην ψυχοθεραπεία λόγω των κοινωνικών του πεποιθήσεων.

Ο θεραπευόμενος δεν πιέζεται για να μιλήσει για τα συναισθήματά του “σώνει και καλά” αν αυτά τον κάνουν να αισθάνεται άβολα, ούτε κάνω υποθέσεις για όσα γνωρίζει, εκφράζει ή αισθάνεται. Βοηθάω τον κάθε θεραπευόμενο να ξεκαθαρίσει τις σκέψεις του, να κατανοήσει τη ρίζα των προβλημάτων του, και να αναγνωρίσει τα συναισθήματα που συνοδεύουν τα προβλήματά του.

Η ψυχοθεραπεία είναι μια εμπειρία που θα βελτιώσει τη ζωή σας. Αν είστε άνδρας και σκέφτεστε ότι η ψυχοθεραπεία “δεν είναι για τους άνδρες”, κάντε τη χάρη στον εαυτό σας και ξεπεράστε τα κοινωνικά “πρέπει” και τα ταμπού, και ξεκινήστε με μία συνεδρία. Θα διαπιστώσετε εξαρχής πως η ψυχοθεραπεία μπορεί να μεταμορφώσει τη ζωή σας.