Κάνε το Τεστ
σορβιτόλη, τι είναι η σορβιτόλη, οφέλη σορβιτόλης, παρενέργειες σορβιτόλης

Σορβιτόλη: οφέλη και παρενέργειες

Σορβιτόλη

Η σορβιτόλη συνήθως χρησιμοποιείται ως εναλλακτικό γλυκαντικό. Είναι μια μορφή  αλκοόλης σακχάρου , μια πολυόλη, που υπάρχει σε πολλά φρούτα και λαχανικά, όπως τα μήλα, τα βατόμουρα και τα βερίκοκα. Η σορβιτόλη όπως όλες οι αλκοόλες σακχάρων, δεν περιέχει μεθανόλη. Μοιάζει στη δομή και στη γεύση με σάκχαρο αλλά περιέχει ελάχιστες θερμίδες, πράγμα που την καθιστούν μια υγιεινή εναλλακτική επιλογή. Η σορβιτόλη έχει πολλά οφέλη στην υγεία που περιλαμβάνουν:

  • Την ρύθμιση της γλυκόζης στο αίμα
  • Την βελτίωση της πέψης
  • Την υγεία του δέρματος
  • Την στοματική υγεία

Τι είναι η σορβιτόλη;

Η σορβιτόλη παράγεται από το σιρόπι καλαμποκιού, είναι 60% πιο γλυκιά από τη ζάχαρη, αλλά περιέχει μόνο το 60-66% των θερμίδων της. Υπάρχει σε πολλά φρούτα και λαχανικά , όπως το αβοκάντο, τα ροδάκινα και τα κεράσια.

Μόλις εισέλθει η σορβιτόλη στον οργανισμό μας, παράγεται ένα ένζυμο που ονομάζεται αφυδρογονάση της σορβιτόλης. Το ένζυμο αυτό διασπά την σορβιτόλη σε φρουκτόζη, το πιο απλό σάκχαρο που υπάρχει στα φρούτα και στα λαχανικά. Αυτό το σάκχαρο διεγείρει την παραγωγή ουσιών από το ήπαρ για την περαιτέρω διάσπασή του σε γλυκόζη, γλυκογόνο, γαλακτικό και διοξείδιο του άνθρακα.

Όταν το σώμα παράγει γλυκόζη, η οποία θεωρείται η πιο απλή μορφή σακχάρου, χρησιμοποιείται από το σώμα για την παραγωγή ενέργειας.

Οφέλη σορβιτόλης

1. Στοματική υγεία

Ένα από τα πιο συχνά προβλήματα των δοντιών είναι η τερηδόνα. Η τερηδόνα είναι μια βακτηριακή νόσος στην οποία η διατροφή είναι κύριος αιτιολογικός παράγοντας.  Η διακοπή της κατανάλωσης ζάχαρης δεν λειτουργεί ως στρατηγική επειδή οι άνθρωποι δεν μπορούν να την τηρήσουν.

Μια εναλλακτική λύση είναι η αντικατάσταση της ζάχαρης με αλκοόλες σακχάρων, όπως η σορβιτόλη, η ξυλιτόλη και η ερυθριτόλη. Η σορβιτόλη, όπως και άλλες πολυόλες, δεν μπορεί να μεταβολιστεί από πολλά στελέχη βακτηρίων. Όταν καταναλώνετε τροφές που περιέχουν σορβιτόλη, τα βακτήρια της στοματικής κοιλότητας δεν μπορούν να την μεταβολίσουν για να επιβιώσουν.

2. Δυσκοιλιότητα

Η σορβιτόλη έχει ήπια καθαρτική δράση. Μπορεί να ανακουφίσει από τα σοβαρά συμπτώματα της δυσκοιλιότητας. Αυτό συμβαίνει επειδή η σορβιτόλη είναι οσμωτικό καθαρτικό, βοηθά στη διατήρηση του νερού στα κόπρανα. Αυτό βοηθά τα κόπρανα να είναι μαλακά και να κινούνται εύκολα στο έντερο.

Επειδή η σορβιτόλη έχει σχετικά χαμηλό κόστος μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εναλλακτική θεραπεία της δυσκοιλιότητας σε παιδιά και ηλικιωμένους, αλλά να θυμάστε ότι η μακροχρόνια πρόσληψη σορβιτόλης μπορεί να οδηγήσει σε διάρροια.

3. Διαβήτης

Οι άνθρωποι με διαβήτη είναι καλό να μένουν μακριά από τη ζάχαρη ή την γλυκόζη. Η σορβιτόλη είναι ένα εξαιρετικό υποκατάστατο της ζάχαρης για τους ανθρώπους που θέλουν το γλυκό στη διατροφή τους.

Η σορβιτόλη απορροφάται μερικώς (50-80%) από το έντερο και μετατρέπεται σε γλυκογόνο στο ήπαρ. Οι μελέτες δείχνουν ότι η σορβιτόλη δεν αυξάνει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα. Δεν προκαλεί υπεργλυκαιμία (όπως η γλυκόζη ή η σουκρόζη).

4. Δέρμα

Το δέρμα αποτελεί ένα φραγμό που μας προστατεύει. Οι μελέτες δείχνουν ότι η σορβιτόλη προστατεύει τα κερατινοκύτταρα της επιδερμίδας από την οσμωτική τοξικότητα του χλωριούχου νατρίου (σε συνθήκες υγρασίας).

Η σορβιτόλη βοηθά στην επιδιόρθωση του δέρματος και στην ενυδάτωση. Έχει επουλωτική δράση σε άτομα με ξηροδερμία και προστατεύει το δέρμα από τους περιβαλλοντικούς παράγοντες.

5. Μαλλιά

Η σορβιτόλη μπορεί να γίνει ο καλύτερος φίλος σας αν το τριχωτό της κεφαλής σας είναι λιπαρό. Τα μόρια σορβιτόλης στα σαμπουάν δεσμεύουν την λιπαρότητα από το τριχωτό της κεφαλής.

Η σορβιτόλη είναι ισχυρό τασιενεργό καθώς ενώ απομακρύνει την λιπαρότητα μπορεί να κλειδώνει την υγρασία και έτσι το τριχωτό να παραμένει ενυδατωμένο.

Παρενέργειες  σορβιτόλης

Η σορβιτόλη μπορεί να έχει κάποιες παρενέργειες αν κάποιος καταναλώνει μεγαλύτερη ποσότητα από τη συνιστώμενη. Πιθανές παρενέργειες της σορβιτόλης περιλαμβάνουν:

  • Ξηροστομία
  • Αφυδάτωση
  • Εμετό
  • Ναυτία
  • Ζαλάδα
  • Κράμπες στο στομάχι